Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

*** nisam probao kad je bio onaj blesavi talas da zatvorim vrata od dnevnog boravka i time bi hladio nekih 35kv - spavacu i deciju sobu i hodnik. Trebao sam tad probati do koliko moze da spusti.

********* nisam probao kad je bio onaj blesavi talas da zatvorim vrata od dnevnog boravka i time bi hladio nekih 35kv - spavacu i deciju sobu i hodnik. Trebao sam tad probati do koliko moze da spusti.
Imao sam ja slican problem sa novom klimom koju sam zamijenio. Dok je stara klima posao hladjenja radila bez problema, kao i ova sadasnja. Jedino da ti je ta klima na jako losoj poziciji, pa da kazemo klima je u redu.

Ti si zamenio odlicno. Gree si imao, Daikin imas sad.
Nebo i zemlja za mene, a i realno. I sam si to video.
Ako nije nuzna cista snaga, uvijek bih birao ugladjeniji rad nego snazniji uredjaj. U mom slucaju manja snaga ali mirna glava. Na ovoj sadasnjoj nema ni displeja. Rukom guram lijevi i desni smjer i to je to od funkcija. A za izgled unutrasnje jedinice potrudili su se kao da im je skicu radila moja tetka licno. Ali zato upalim/ugasim, senzor gadja sto mu trazis, sofver odrzava fiksno i to je to.

Al joj zadas zeljenu temp, i zaboravis je. Sto bi rekli Ameri, set it, and foget it. Ta prica.
A i koj moj gledas u nju, ni ja u moju ne gledam. Pa jel gledas u frizider kuci, dok sedis i gledas neki film.
Pogledao bi je da osetis promenu u temp, al toga nema, jel.

Poslednja izmena:
Gree Amber Premium 12 koju je on imao spusta na oko 100W na hladjenju i dosta je ozbiljnji uredjaj od tog Daikina, imam ih 4 komada. Njemu je Gree bila neispravna, pa nije mogla da mu ohladi, a trosila struju, sto je on mislio da je normalno, da je takva klima. Zbog toga je uzeo Daikin 18 za jace hladjenje, pa mu ona sada radi u leru.
Ja se secam da sam mu ja prvi rekao da i ako je Amber iznad proseka sa snagom, za hladjenje je to i dalje 12ica, da vwrovatno treba da kupi neku 18icu ako ovo ne uspeva da mu ohladi, jer smo svi isli pod pretpostavkom da je ispravna sve dok ta Daikin nije krenula da radi i hladi to na 300W...

Svakako sto ti rece Heroj klima mora hladiti 15 stepeni u odnosu na spoljnih 40 ako je iole u dobrom stanju i na dobroj poziciji. To je 15 stepeni razlike.
MIslim da si me pogresno razumeo, temp klime na max treba biti na 10-15C ispod temperature koja je trenutno u prostoriji na plafonu, gde klima usisava vazduh.
Dakle, ako je unutra 32C, klima na izduvu mora da izbaci 17-22C. Kada se ta temp u prostoriji spusti na 24C i ti roknes na daljincu 16C, ona treba da izbacuje 9-14C u najgorem slucaju hladan vazduh.

Pa jel su mu potvrdili da je neispravna ? Pratio sam onda, al se ne secam bas kristalno...taman krenuo da legnem :)

Nisu potvrdili jer sam trazio zamjenu zbog zvuka iz turbine, a ne zbog hladjenja. Greska sto im nisam i to predocio. A mora biti neispravna kad nije mogla da spusti 5 stepeni temperaturu. Zablokira pa modulira na 1500 po 5 sati, a ne obara temperaturu, itd.
Pa jel su mu potvrdili da je neispravna ? Pratio sam onda, al se ne secam...taman krenuo da legnem :)

Nisu potvrdili jer sam trazio zamjenu zbog zvuka iz turbine, a ne zbog hladjenja. Greska sto im nisam i to predocio. A mora biti neispravna kad nije mogla da spusti 5 stepeni temperaturu. Zablokira pa modulira na 1500 po 5 sati, a ne obara temperaturu, itd.
Da, tacno, neki cirkus iz turbine ti je bio, sad se seccam, i video si kacio, ako me secanje sluzi...uglavnom, dobro si zamenio to. Tu pogan, tu rdju, taj nesoj ! :D

Poslednja izmena:
Dakle, ako je unutra 32C, klima na izduvu mora da izbaci 17-22C. Kada se ta temp u prostoriji spusti na 24C i ti roknes na daljincu 16C, ona treba da izbacuje 9-14C u najgorem slucaju hladan vazduh.
Bas cu sutra da stavim merac temp na unutrasnju jedinicu a drugi cu da stavim na izduv pa posle 10-15min cu očitati oba jer im treba vremena da ocitaju temperaturu

Da, tacno, neki cirkus iz turbine ti je bio, sad se seccam, i video si kacio, ako me secanje sluzi...uglavnom, dobro si proisao,jel
Ne pitaj nista 😂 amber premium je masina ali samo u odredjenim uslovima (u vecim prostorima dje klime ne trebaju da rade pri maloj potrosnji, itd,...).
Iako nema neku snagu ni u odnosu na evropsku verziju malezijska sensira je bez problema u prelaznom periodu grijala cijelu kucu, a u zimskom u 25 kvadrata odrzavala iznad 25 stepeni neizolovanu kucu, preko noci grijala ostali dio kuce. Nije preko 200e potrosila za sezonu grijanja. Ali nije sve ni u snazi izgleda, jer kad senzor blagovremeno hvata promjene onda ispada da radi korak ispred prosjecnih klima i time nadoknadjuje to sto nema suvu snagu. Mozda otud Daikin ni ne pravi na papiru uredjaje jake snage u odnosu na Fujitsu ili Micubisi. Samo Ururu Sarara ima zestoku snagu ako sam ja dobro prostudirao, ostale su prosjecne snage uz bolje odrzavanje kapaciteta kako idu vece klase.

Poslednja izmena:
@salevs Da mozda razmislis da stavis ventilator kod vrata od dnevnog boravka? Ja na taj nacin hladim sobicu od 10m^2. Jaka klima u hodniku nije nikakvo rjesenje. Kod mojih u stanu je stara Midea 18 on-off, kada je 40 stepeni u PG hladi bez problema, ali kod njih je duplex pa je hodnik 4,8m visine, a na sami kraj stepenista su vrata od dnevnog boravka pa hladi bez problema, ali ova sobica se nalazi tacno na kraju stepenista i zavucena sa desne strane pa je mozda ohladi za koji stepen, ali je u njij neizdrzljivo kada upekne, zato ventilator od max 20e zavrsava fantastican posao.
@Huho Ove dvije klime nijesu za poredjenje, ma koliko god pokusao ti da ih poredis. Tvoja kvadratura je za 18-ticu pi*... dim, dobio si neispravan uredjaj. Ne svatam poentu, senzor, trte-vrte, sve bolje, a sve ista funkcija. Za grad u kome zivis i obicna Tesla od 300e zavrsava posao, jer temperatura ove zime nije se spustala ispod 5 stepeni.😄

@LukasP
A vec 2 dana gledam klipove na yt na tu temu a onda tvoj post 😅 defitivno cu uzeti taj džak na ae pa taman sl god u maju ciscenje pred leto. Ja cu uzeti od brata onu vecu za voćke od 5l ima dusu da joj isperem. Onaj lik pere s tečnim deterdžentom 2 puta pa onda samo ispere s vodom na kraju.
Ne znam dal je neko probao rerbrix to bukvalno rastvara masnoću
Nije klima masna. Tu treba antiseptik i fungicid

Ne pitaj nista 😂 amber premium je masina ali samo u odredjenim uslovima (u vecim prostorima dje klime ne trebaju da rade pri maloj potrosnji, itd,...).
Iako nema neku snagu ni u odnosu na evropsku verziju malezijska sensira je bez problema u prelaznom periodu grijala cijelu kucu, a u zimskom u 25 kvadrata odrzavala iznad 25 stepeni neizolovanu kucu, preko noci grijala ostali dio kuce. Nije preko 200e potrosila za sezonu grijanja. Ali nije sve ni u snazi izgleda, jer kad senzor blagovremeno hvata promjene onda ispada da radi korak ispred prosjecnih klima i time nadoknadjuje to sto nema suvu snagu. Mozda otud Daikin ni ne pravi na papiru uredjaje jake snage u odnosu na Fujitsu ili Micubisi. Samo Ururu Sarara ima zestoku snagu ako sam ja dobro prostudirao, ostale su prosjecne snage uz bolje odrzavanje kapaciteta kako idu vece klasa
Buraz, dzaba njoj snaga kad nema adekvatnog softvera da tu snagu odzvoza... ( Amber ) kad masi temp za 2 stepena gore, dole..pa ja bi popizdo i za pola c..., Toliko sam uspeo da pokupim iskustva od ljudi na ovom forumu.

Poslednja izmena:
@salevs Da mozda razmislis da stavis ventilator kod vrata od dnevnog boravka? Ja na taj nacin hladim sobicu od 10m^2. Jaka klima u hodniku nije nikakvo rjesenje. Kod mojih u stanu je stara Midea 18 on-off, kada je 40 stepeni u PG hladi bez problema, ali kod njih je duplex pa je hodnik 4,8m visine, a na sami kraj stepenista su vrata od dnevnog boravka pa hladi bez problema, ali ova sobica se nalazi tacno na kraju stepenista i zavucena sa desne strane pa je mozda ohladi za koji stepen, ali je u njij neizdrzljivo kada upekne, zato ventilator od max 20e zavrsava fantastican posao.
@Huho Ove dvije klime nijesu za poredjenje, ma koliko god pokusao ti da ih poredis. Tvoja kvadratura je za 18-ticu pi*... dim, dobio si neispravan uredjaj. Ne svatam poentu, senzor, trte-vrte, sve bolje, a sve ista funkcija. Za grad u kome zivis i obicna Tesla od 300e zavrsava posao, jer temperatura ove zime nije se spustala ispod 5 stepeni.😄
Ne slazem se. Jedno je da grije a drugo je ugodjaj. Ne moze biti isti ugodjaj ako se jedna klima pali i gasi i grije pretoplo ili masi temperaturu u tim uslovima, a druga sve vrijeme odrzava odmjereno bez gasenja i gadja temperaturu u primjera radi 0,3 stepena. To sto je jedna mnogo bolja za grijanje, a nema modulaciju kao npr KMTA18, znaci da taj boljitak moze lako u minus da se pretvori u neadekvatinim uslovima za nju. Tim vodjenjem mozes da kazes i urura sarara ja baba za gree amber 24 premium.
Ako bi vec morao kompresor da se pali i gasi, tu onda upravo senzor dolazi do izrazaja. Sensira 18 ne radi ispod 300w, ali kad se ugasi pali se poslije par minuta. I palice i gasice na svakih nekoliko minuta ako treba ali razlike u padu temperature prostora ili pregrijavanju nece biti. To je valjda dobro ispeglani softver, a ne snaga. Snaga je bitna ako grijes 70 kvadrata, pa ne mozes ni da osjetis te promjene. Ispod toga potrebnija je kulutra rada nego snaga. Zato i kazem svaka u svojim uslovima radi optimalno. A i da kazem "najjadnija" 18-ca kod ovog brenda kosta solidno. To moze da govori dvije stvari. Ili da ime proizvodjaca prodaje taj model, ili bgm da i "najjadniji" njihov model i nije toliko jadan u radu da bi bili spremni da kvare svoju reputaciju zbog jednog ulaznog modela.

Poslednja izmena:
Kako da skinem krilce slijeva nadesno radi pranja klime? Nesto mi frka ga ne polomim jer ima jaci otpor.

Prilozi

• 20210613_145221-4~2.jpg
    20210613_145221-4~2.jpg
    29.6 KB · Pregleda: 93
Ja sam se ovog ljeta definitivno uvjerio da je na ovom forumu jedna izreka potpuno pogresna, a to je da "svaka klima moze da hladi" i cesto se ovdje spominje. To samo dokazuje koliko smo svi razliciti i koliko su nam ocekivanja drugacija pa i moguc pogresan savjet za novog kupca ili clana foruma. Ocigledno da pojedine marke/modeli nisu sposobne da cak ni na hladjenju naprave besumnu klimu. Ako je tako zimi kako onda ljeti rade... Konkretno mislim na vanjsku jedinicu.

Ne slazem se. Jedno je da grije a drugo je ugodjaj. Ne moze biti isti ugodjaj ako se jedna klima pali i gasi i grije pretoplo ili masi temperaturu u tim uslovima, a druga sve vrijeme odrzava odmjereno bez gasenja i gadja temperaturu u primjera radi 0,3 stepena. To sto je jedna mnogo bolja za grijanje, a nema modulaciju kao npr KMTA18, znaci da taj boljitak moze lako u minus da se pretvori u neadekvatinim uslovima za nju. Tim vodjenjem mozes da kazes i urura sarara ja baba za gree amber 24 premium.
Ako bi vec morao kompresor da se pali i gasi, tu onda upravo senzor dolazi do izrazaja. Sensira 18 ne radi ispod 300w, ali kad se ugasi pali se poslije par minuta. I palice i gasice na svakih nekoliko minuta ako treba ali razlike u padu temperature prostora ili pregrijavanju nece biti. To je valjda dobro ispeglani softver, a ne snaga. Snaga je bitna ako grijes 70 kvadrata, pa ne mozes ni da osjetis te promjene. Ispod toga potrebnija je kulutra rada nego snaga. Zato i kazem svaka u svojim uslovima radi optimalno. A i da kazem "najjadnija" 18-ca kod ovog brenda kosta solidno. To moze da govori dvije stvari. Ili da ime proizvodjaca prodaje taj model, ili bgm da i "najjadniji" njihov model i nije toliko jadan u radu da bi bili spremni da kvare svoju reputaciju zbog jednog ulaznog modela.
Za masenje temperature se slazem i ja bih popizdio, ali tako kako si opisao rad radi i LMCE 12(min 200w) i Aux J-smart(min 300w), sto se grijanja tice, ali mi ovdje pricamo o hladjenju i to je totalna kontra, jer poredis 12 i 18 na istoj kvadraturi. To ti je @xeroj87 pokusao 100 puta objasniti.
Ja stvarno nijeam imao dodira sa Gree klimama prije sada, duduse ni sad nije gree nego Azuri, ali to je isto. Za ono malo grijanja od kada je stavljena grijala je odlicno, odrzavala temperaturu tacno u stepen, a termometar je na drugom kraju prostorije, najnize sto sam vidio je 360w da je isla(pricamo o grijanju na 12° i 15°) prelazni period. Na 15° zna da omasi za 1,5° od zadate, pa se ugasi, ali se pali za isti taj stepen nize( barem po aplikaciji). Sto se hladjenja tice i tu smo zadovoljni iako je parapetna samo sto treba stepen nize da se zada, znaci ako ocete 25 u prostoriji zadas 24, barem tako pokazuje zivin termometar na drugi kraj prostorije. Ovo sam bas pratio jer citajuci forume i probleme oko njih, a da ne odrzava temperaturu odmah bi je vratio, jer i za mene je to ogromni minus. 100x sam napisao da barem meni modulacija nije problem koliko je i masenje temperature.

Za masenje temperature se slazem i ja bih popizdio, ali tako kako si opisao rad radi i LMCE 12(min 200w) i Aux J-smart(min 300w), sto se grijanja tice, ali mi ovdje pricamo o hladjenju i to je totalna kontra, jer poredis 12 i 18 na istoj kvadraturi. To ti je @xeroj87 pokusao 100 puta objasniti.
Ja stvarno nijeam imao dodira sa Gree klimama prije sada, duduse ni sad nije gri nego Azuri, ali to je isto. Za ono malo grijanja od kada je stavljena grijala je odlicno, odrzavala temperaturu tacno u stepen, a termometar je na drugom kraju prostorije, najnize sto sam vidio je 360w da je isla(pricamo o grijanju na 12° i 15°) prelazni period. Na 15° zna da onasi za 11,5° od zadate, pa se ugasi, ali se pali za isti taj stepen nize( barem po aplikaciji). Sto se hladjenja tice i tu smo zadovoljni iako je parapetna samo sto treba stepen nize da se zada, znaci ako ocete 25 u prostoriji zadas 24, barem tako pokazuje zivin termometar na drugi kraj prostorije. Ovo sam bas pratio jer citajuci forume i probleme oko njih, a da ne odrzava temperaturu odmah bi je vratio, jer i za mene je to ogromni minus. 100x sam napisao da barem meni modulacija nije problem koliko je i masenje temperature.
Meni je i stara samsung klima 12 on/off hladila gotovo jednako kao ova 18. To sam pisao 100 puta. Razlika je sto 18-ca na velikim vrucinama radi na 700-800w ako ne radi 24h, a stara je radila na oko 1000w na koliko je i bila predvidjena da radi. Znaci sto se tice hladjena podjednako su se dobro obije pokazale. Stara niti ciscenja niti servisirana nikad za 10 godina. Vjerovatno zato jer se stara pokazala kao kvalitetan uredjaj, a ne neki šnj kvalitet. Ako je kvalitetan uredjaj on moze da se izbori sa manjkom snage, u ovom slucaju stara klima na papiru bila lupam 70% manje snage od ove sadasnje, hladile podjednako. S tim da bi bio isti efekat stara klima je radila na fan max a ova isto to odrzava u prvoj brzini. Stara poslije 10 godina rada skinuta ispravna i poklonjena a da jednom nije stucnula, niti sam obracao paznju na nju koliko nije imala nikakvih nepravilnosti u radu. Nova treba tek da se dokaze na duze staze. Na posao vivax 18 aeqi kad hladi jednaki prostor kad se zagriju na zapadnoj strani tri veca krila prozora kao da ni ne radi, bas se mici. A zid ima izolaciju i spolja i iznutra.

U tehnickim podacima Daikin Sarara btu18 na -10 daje 3.42kw, a najslabija malezijska verzija 3.05kw. I kako po tabeli da znamo razliku od 4x u cijeni? Jedno na papiru a drugo u stvarnosti.

Prilozi

• Screenshot_20240824-085159~2.png
    Screenshot_20240824-085159~2.png
    141.7 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot_20240824-085516~2.png
    Screenshot_20240824-085516~2.png
    416.2 KB · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
Meni je i stara samsung klima 12 on/off hladila gotovo jednako kao ova 18. To sam pisao 100 puta. Razlika je sto 18-ca na velikim vrucinama radi na 700-800w ako ne radi 24h, a stara je radila na oko 1000w na koliko je i bila predvidjena da radi. Znaci sto se tice hladjena podjednako su se dobro obije pokazale. Stara niti ciscenja niti servisirana nikad za 10 godina. Vjerovatno zato jer se stara pokazala kao kvalitetan uredjaj, a ne neki šnj kvalitet. Ako je kvalitetan uredjaj on moze da se izbori sa manjkom snage, u ovom slucaju stara klima na papiru bila lupam 70% manje snage od ove sadasnje, hladile podjednako. S tim da bi bio isti efekat stara klima je radila na fan max a ova isto to odrzava u prvoj brzini. Stara poslije 10 godina rada skinuta ispravnai poklonjena a da jednom nije stucnula, niti sam obracao paznju na nju koliko nije imala nikakvih nepravilnosti u radu. Nova treba tek da se dokaze na duze staze. Na posao vivax 18 aeqi kad hladi jednaki prostor kad se zagriju na zapadnoj strani tri veca krila prozora kao da ni ne radi, bas se mici. A zid ima izolaciju i spolja i iznutra.

U tehnickim podacima Daikin Sarara btu18 na -10 daje 3.42kw, a najslabija malezijska verzija 3.05kw. I kako po tabeli da znamo razliku od 4x u cijeni? Jedno na papiru a drugo u stvarnosti.
Upravo tako, cesto je to sve na papiru ljepo upakovano a u praksi nesto drugo. Iz tog razloga bi ovakvi forumi i trebali sluziti bas toj svrsi ali evo zbog razlicitog misljenja, ocekivanja, ko god ovdje dodje samo se jos vise zbuni. Licno iskustvo je zakon ali cesto je nemoguce nesto probati i vidjeti prije kupnje.

Buraz, dzaba njoj snaga kad nema adekvatnog softvera da tu snagu odzvoza... ( Amber ) kad masi temp za 2 stepena gore, dole..pa ja bi popizdo i za pola c..., Toliko sam uspeo da pokupim iskustva od ljudi na ovom forumu.
Mislim da si pobrkao uredjaje. Samo Muse je radila lose(sada se vise i ne pravi, zamenila je Clivia), Amber Premium radi savrseno, osim sto ne modulira ispod 400W na grejanju, na hladjenju do 100W.
Amber Comfort modulira i na grejanju do 160W i takodje savrseno odrzava temp. Jedan primer ne cini pravilo.
Meni je Fujitsu 12ica pregrevala nekada za 4C, nekada radila u stepen, Mitsubishi 9ka u istoj sobi gadja u stepen, ne mrda...pa sta da kazemo, los softver ili hardver ima Fujitsu?

Tacno je da kinezi brzo napreduju na svakom polju od igle do lokomotive. Prije su radili na masovnosti a na ustrb kvaliteta, a sad su vec dosli do toga da masovnost pretvaraju i u kvalitet. Ja 3 godine imam tv hisense, tada placen oko 650e. To je klasa bila i tad i sad u tom cjenovnom rangu, da daje preko 1000 nita u dolby vision prikazu, dolby atmos, prikaz ekrana bez degradacije za ove 3 godine, naknadno stigao apdejt preko kojeg je omogucen glatak prikaz slicno Sonijevom neprevazidjenom motion-u, itd. Ali opet da bi se doslo do zaokruzenog sistema koji je sami vrh, tih 20 godina mukotrpnog rada ne mogu da nadoknade 100 godina iskustva kod Sony-a. Isti slucaj sa klimama. Kad otvoris zvanicnu stranicu nekog od japanskih brendova pa te doceka na naslovnoj strani njihovi patenti na polju klimatizacije i 100 godisnja iskustva u svijetu klimatizacije, jos ako se za tih 100 godina kvalitet nije znacajnije degradirao, to ipak govori nesto. Danas da kupujem novi tv naravno da bih prije kupio soni, nego hisense ako novcana sredstva nisu ogranicavajuci faktor. Isti slucaj i izmedju gree i micubisija primjera radi, naravno da bih prije micubisi uzeo. E vec u odnosu minimalno ulozeno-dobijeno tu nastupa gree i tu je sve jasno da je on tu preuzeo prevagu, ali porediti kvalitet sonija i hajsensa, ili daikin i gree - za to treba jos decenija rada. Pa mi pravimo poredjenja sensire šnj daikinovog kvaliteta sa u najmanju ruku srednjom klasom ostalih brendova. To dosta govori dje je ko. Za amber premium svako zna da je masina, ali sto se tice ugladjenosti rada to sto se kod tebe gasi na 400w, ja sam licno citao da se kod drugih gasi i na 500 ili vise. A sve to utice kod kupca na krajnju udobnost jer 150w razlike moze da znaci mjesec-dva dodatnog paljenja i gasenje kompresora non stop.
Koliko radi dobro na minusima, toliko radi lose u plusu. Prije bih kmta uzeo ako bih isao na zaokruzeni sistem.

Poslednja izmena:
"Pa mi pravimo poredjenja sensire šnj daikinovog kvaliteta sa u najmanju ruku srednjom klasom ostalih brendova (u odnosu na ne japance)..."

Nazad
Vrh Dno