Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Postoje vazdan on-off stare klime raznih proizvodjaca na kojima je fabricki zalepljena nalepnica "kompresor by Toshiba", vidjam ih svaki dan. Jedino ako je samo fora, al ne bi rekao

To je on/off klima i ima uvek istu snagu koja je navedena, a potrosnja zavisi od upotrebe, ne mozes da znas koliko ce da ti trosi.
Znaću sledeće leto jer sam porucio pametnu utičnicu. 10 sati da radi x 1,4kw eto 14kw dnevno...jedva čekam da crkne da uzmem nešto normalno, ove sadašnje 18-ice hisense trose 1.3kw a protok vazduha im je 950m3 naspram 500m3 :cry:

žao mi da je skidam, klimu koristim samo za hlađenje pa ću nekao preživeti najkritičniji juli kad noću ne pada ispod 30...

da li je neko probao ovako da očisti unutrašnju jedinicu bez skidanja turbine? da li prskalica za voće može da skine naslage sitne prašine sa turbine?

Poslednja izmena:
Znaću sledeće leto jer sam porucio pametnu utičnicu. 10 sati da radi x 1,4kw eto 14kw dnevno...jedva čekam da crkne da uzmem nešto normalno, ove sadašnje 18-ice hisense trose 1.3kw a protok vazduha im je 950m3 naspram 500m3 :cry:

žao mi da je skidam, klimu koristim samo za hlađenje pa ću nekao preživeti najkritičniji juli kad noću ne pada ispod 30...
Pa ne trosi ona toliko kolko si naveo, ona kad dostgne temp ugasi se pa se opet upali. Ne radi ona neprestano 10 sati puta 1.4 kw. Kad bi toliko radila zamrzao bi se, njoj bar polovinu vremena ne radi kompresor u rezimu odrzavanja temperature

@zikapn
Gde ne trosi kad je bio onaj pakao 24/7 maltene se nije gasila spoljna jedinica a unutra nije mogla da spusti ispod 28. Mogla je samo uvece da spusti kad nije bilo sunca

Pa ako hladis veliki i lose izolovan prostor, naravno da ce mnogo da trosi, zato i kazem da potrosnja zavisi od upotrebe.
Ne moze ni inverter da ti trosi malo kada radi u prostoru koji ne moze da ohladi, jer onda radi na max snazi.
Svakako, temperatura koja je 20 dana godisnje nije reper za potrosnju.

На кући је стављен стиропор 10цм, и пвц с 3 стакла, остаје још на таванска плоча да се изолује. слажем да се да није репер али исто тако ми је невероватно да не може да спусти тих дана бар на 27. ево прекјуче дневна темп 35 без проблема спусти на 26.8 и угаси спољну јединицу. буквално није исто дал је ноћна 20 или 30, кад је 24/7 не пада испод 30 тада је дању проблем да спусти испод 27. значи да није до климе проблем.

Zavisi koliki ti je prostor, ali ako u prostoriji gde je klima nije ispod 28c, onda ti je klima neispravna, mozda je vremenom samo iscurelo freona, ali jos uvek ne skroz, pa radi ali ni blizu kako bi trebala, popuste holenderi vremenom.
Klima bi morala 10-15C hladniji vazduh od onog na usisu da izduvava...dakle, ako je gore na usisu 30c, morala bi da izbija 15-20C vazduh u najgorem slucaju, a tada je nemoguce da ti je izolovan prostor na 28C.

Клима је у ходнику качио сам био слике...кад је сунце у периоду од 13-19 часова а напољу 38 није у стању да спусти темп у 2 просторије у којима бије испод 28. не верујем да је фреон исцурео, прошле год су је мајстори премештали јер сам радио фасаду...једноставно тако је како је, очигледно да нема капацитет да охлади кад су напољу ненормални временски услови.

Moja hisense energy pro na suncanoj strani na spoljnih 40 hladila unutra ~20 kvadrata na 24-25c bez da stucne.

Па кад је смештена у једну просторију наравно да ће да охлади...могла би она и 40кв у цугу једну просторију.

Zapravo hladi sobu, hodnik i kupatilo i sve zajedno ima mozda 25 kvadrata.

To sam rekao zbog kolege gore koji kaze da ne moze spustiti temperaturu ispod 28 na spoljnih 35 i da misli da nije do klime.
Do klime je..

А како је прекјуче спустило са спољних 35 а ноћна 20 на 26.8 ако је до климе ?

A kolika ti temp bude u hodniku?
Ovo je problem pozicioniranja klime najvise i toga da se vazduh ne smenjuje kako treba.
Meni je on/off 9ka hladila 50m2.

А како је прекјуче спустило са спољних 35 а ноћна 20 на 26.8 ако је до климе ?
Jer se kuca ohladila preko noci pa klima nije morala toliko da se muci da spusti unutrasnju na tih 26.8.
Ako ti on off klima radi non stop i ne moze da spusti temperaturu onda ili klima nije ispravna ili pokusavas da ohladis preveliki prostor.
Posto kazes da se klima nalazi u hodniku sumnjam da je to prevelik prostor da ne moze da spusti temperaturu na 27 nezavisno od spoljne.

мислим да је мом случају ненормални временски услови, баш би волео да видим при тим условима како би се понашала 18-ица....

To je on/off klima i ima uvek istu snagu koja je navedena, a potrosnja zavisi od upotrebe, ne mozes da znas koliko ce da ti trosi.
Tesko da on/off klima ima Toshiba kompresor, ne bave se oni on/off kompresorima.
Imam 30 godina staru inverter R22 Toshibu.
Mislim da je to vise reklama Toshiba kompresor, a da je ustvari Midein GMCC…

Ja sa Amber 9 Premium hladim 60m2
Kad bilo spoljna 40c+ u kucu ona na leru odrzavala 24-25c... A sunce bije ceo dan u kucu od ujutru pa do uvece
I Muse Comfort 12 na gornji sprat bez problema odrzavala 23-24c u 48m2

Pa meni 9ka LN drzala na 30% snage 24C sa otvorenim prozorom na spoljasnjih 38C u 20m2 sa 6 prozora neizolovane sobe sa 2 spoljasnja zida.
Hladjenje je za klimu pi*kin dim.

Rastavio sam klimu i dobro je ocistio nekim sredstvom poput axel sgraso koju su preporucivali ovdje a nakon toga asepsolom. U izmjenjivaču je bilo prašine nešto, ne previše ali ne ni zanemarivo ali mi je bilo strašno koliko je prljav i uljepljen bio ventilator - turbina. Nisam ga smio skidati ali sam ga dobro naspricao i saprao par puta
Sapiranje sam obavio sa onom bocom od 3l za voćke u koju se nabije pritisak pa se onda sprica, toplom, skoro vrucom vodom... Malo sam prešao i četkom za farbanje kose ali najbolje je opralo pomenuto sredstvo, asepsol i kasnije vruca voda
IMG_20240821_184016.jpg
Treba mi savjet, tj nije mi jasno šta se dešava! Klima kod staraca je počela da smrdi ali ne konstantno, već samo kada nakon hlađenja prebace na ventilator opciju, dok je režim hladjenja nista se ne osjeti.
Ovo sam ih naučio da rade baš zbog toga da se klima ne bi ubuđala, uveče kada gase klimu, stave 15tak minuta samo fan da je isuši.
-Nije mi jasno kako se uspjela usmrditi ako se ovo primjenjuje
-Zašto se smrad osjeti samo kada se prebaci sa cool na fan opciju ?

Pretpostavljam da mi treba dezinfekcija i ciscenje unutrašnje jel da ?

Tako je i ja perem, cak ni masku ne skidam, a kamo li turbinu. Skinem samo onu lamelu za usmeravanje vazduha, da lakse pridjem turbini, i to je to.
Opere se dobrano na ovaj nacin, tipa oko 90% u odnosu na varijantu da se citava komplet rasturi pa onda deo po deo lagano pere u kadi.
Meni je ovakav nacin puna kapa ako uzmemo u obzir cinjenicu sta se sve nepaznjom moze sje bati ako hoces bas da je sve u dlaku tip top.

Evo kako meni izgleda turbina nakon sezone grejanja, bila je oprana pred tu grejnu sezonu, metodom gore opisanom.
Slikacu i postavicu kad se hladjenje zavrsi, pre pranja, pa da vidimo razliku hladjenje-grejanje.

Prilozi

• 20240606_194430.jpg
    20240606_194430.jpg
    133.3 KB · Pregleda: 132
Poslednja izmena:
@LukasP
A vec 2 dana gledam klipove na yt na tu temu a onda tvoj post 😅 defitivno cu uzeti taj džak na ae pa taman sl god u maju ciscenje pred leto. Ja cu uzeti od brata onu vecu za voćke od 5l ima dusu da joj isperem. Onaj lik pere s tečnim deterdžentom 2 puta pa onda samo ispere s vodom na kraju.
Ne znam dal je neko probao rerbrix to bukvalno rastvara masnoću

мислим да је мом случају ненормални временски услови, баш би волео да видим при тим условима како би се понашала 18-ица....
Nisu toliko nenormalni uslovi koliko tebi klima katastrofalno radi u izolovanoj kuci. Kod mene radi u neizolovanoj kuci i svaka strana kuce je suncana, Podgorica.
Kod tebe i pri velikim vrucinama jutarnja temperatura krece se oko 18 stepeni. U Pg je u istom intervalu 7 do 10 stepeni iznad.
18-ica u 60 kvadrata ukljucena prvi put danas nakon spremanja rucka uz otvoreni prozor zbog pare, spoljna danas 37.

Prilozi

• Screenshot_20240823-173852~3.png
    Screenshot_20240823-173852~3.png
    95.5 KB · Pregleda: 60
  • Screenshot_20240823-180417~2.png
    Screenshot_20240823-180417~2.png
    96.6 KB · Pregleda: 36
  • Screenshot_20240823-194830~2.png
    Screenshot_20240823-194830~2.png
    525.9 KB · Pregleda: 37
  • Screenshot_20240823-194724.png
    Screenshot_20240823-194724.png
    439.4 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
@Huho
Nemam ja problem pri ovim temperaturama vec kad su jutarnje 30 a dnevna 40,tada ne moze da ohladi i u najtoplijem delu dana ispod 27.5. Pri velikim vrućinama jutarnje se nisu spuštale ispod 28 pa se klima tih dana nije gasila po 2 nedelje.

Prilozi

• Screenshot_2024-08-23-20-23-34-217_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2024-08-23-20-23-34-217_com.android.chrome.jpg
    119.8 KB · Pregleda: 39
Imam drugara, u nekoj zgradi u Podgorici, potkrovlje, ima neku on off klimu.
Kad kockamo ( igramo online poker ) Zali se, vrucina, nije ni cudo, kod vas ni nocu ne zna da popusti...
Ja ovog zezam, reko, tvoji su nesto zgrijesili, pa ti ispastas... :)

Izvini ja sam pogresno shvatio da je Vranj u pitanju, mada svakako je to tu nedje. Jutros je tamo bilo 13, uz neku kisu u toku veceri, ako je sudeci po mjerenju sa aerodromske meteo stanice koja je i najpouzdanija. Svakako sto ti rece Heroj klima mora hladiti 15 stepeni u odnosu na spoljnih 40 ako je iole u dobrom stanju i na dobroj poziciji. To je 15 stepeni razlike. Reper bi bio u zimskom periodu sa -5 postici 20, to je 25 stepeni razlike. Tako da bi to bio dobar pokazatelj u kakvom je stanju klima ako je na hladjenju losa
Imam drugara, u nekoj zgradi u Podgorici, potkrovlje, ima neku on off klimu.
Kad kockamo ( igramo online poker ) Zali se, vrucina, nije ni cudo, kod vas ni nocu ne zna da popusti...
Ja ovog zezam, reko, tvoji su nesto zgrijesili, pa ti ispastas... :)
Naviknes se haha sreca pa nisam bio kod kuce :)

Prilozi

• Screenshot_20240823-202937~2.png
    Screenshot_20240823-202937~2.png
    384.4 KB · Pregleda: 28
  • Screenshot_20240823-173856.png
    Screenshot_20240823-173856.png
    101.3 KB · Pregleda: 20
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno