Šta je novo?

Problema sa TP-Link AX20 i povezivanje mobilnih telefona kada je Access Control ON sa white lista

nikola2004mkd

Čuven
Učlanjen(a)
08.07.2004
Poena
620
Pozdrav svima!
Imam TP-Link Archer AX20 ruter koji treba da opsuzuje 4 laptopa, 4 telefona, 1 TV i 1 Google TV dongle.
Prije neki dan sam radio review na mrezu, uradio sam firmware update i factory reset, nakon cega sam konfigurirao ruter.
Sada kada je uklucen Access Control sa white listom, znaci da daje pristup samo uredima sa specificnu MAC adresu ni jedan od telefona ne moze da se loguje na mrezu. Ako isklucim Access Control telefoni bez problema se loguju na mrezu. Sa laptopima, TV i Google TV dongle nemam nikakav problem i uvek se loguju.

Kod telefona uvjek je MAC postavljen da koristi MAC od telefona a ne random.
Koristim DHCP server da uvjek dodeli istu IP adresu na svaki uredjaj.
Mrezni SSID je sakriven.

Sta moze da bude problem?

Ili je problem firmware na telefonima ili jednostavno ta funkcija ne radi na tom TP-Link-u sa Android uređajima. Ako si isključio MAC randomizaciju, to je realno sve što možeš da uradiš.

Pozdrav svima!
Imam TP-Link Archer AX20 ruter koji treba da opsuzuje 4 laptopa, 4 telefona, 1 TV i 1 Google TV dongle.
Prije neki dan sam radio review na mrezu, uradio sam firmware update i factory reset, nakon cega sam konfigurirao ruter.
Sada kada je uklucen Access Control sa white listom, znaci da daje pristup samo uredima sa specificnu MAC adresu ni jedan od telefona ne moze da se loguje na mrezu. Ako isklucim Access Control telefoni bez problema se loguju na mrezu. Sa laptopima, TV i Google TV dongle nemam nikakav problem i uvek se loguju.

Kod telefona uvjek je MAC postavljen da koristi MAC od telefona a ne random.
Koristim DHCP server da uvjek dodeli istu IP adresu na svaki uredjaj.
Mrezni SSID je sakriven.

Sta moze da bude problem?

Problem je u tome što je mrežni SSID sakriven, a Android od verzije 8 ili 9 nije u stanju da se automatski poveže na mrežu sa sakrivenim SSID. Nisi naveo da li je neki od njih iPhone, ali iz mog iskustva Android v5.1 sse autoamtski spoji na skriven SSID dok Android 11/12/13 ne.

Problem je u tome što je mrežni SSID sakriven, a Android od verzije 8 ili 9 nije u stanju da se automatski poveže na mrežu sa sakrivenim SSID. Nisi naveo da li je neki od njih iPhone, ali iz mog iskustva Android v5.1 sse autoamtski spoji na skriven SSID dok Android 11/12/13 ne.
Ne secam se dali sam probao tu opciju da postavim SSID kako vidljiv, dali imace neki efekat. Ali TV je Android 12 (Philips-ov model) i do sada nije bilo problema i uvek se logovao kao i Google TV dongle..

Ali ukoliko nije moguce da se nadje resenje, sta je bolja opcija, da SSID bude javan, a da bude uklucen MAC filtering ili da SSID bude sakriven a MAC filtering OFF?

Skrivanje SSID-a je besmislena funkcija. Tako da, ostavi MAC filtering. Nadam se da si svestan činjenice da ni jedno ni drugo nisu nikakva zaštita.

Ne secam se dali sam probao tu opciju da postavim SSID kako vidljiv, dali imace neki efekat. Ali TV je Android 12 (Philips-ov model) i do sada nije bilo problema i uvek se logovao kao i Google TV dongle..

Ali ukoliko nije moguce da se nadje resenje, sta je bolja opcija, da SSID bude javan, a da bude uklucen MAC filtering ili da SSID bude sakriven a MAC filtering OFF?

U tom slučaju, jedino što mi pada napamet jeste bag u softveru telefona koji koristi nasumično generisanu MAC adresu umjesto "fabričke" iako si podesio da koristi "fabričku".

Izgleda da je ovo bio problem.
Kada sam iskljucio skriveni SSID opciju, a uklucio MAC filterning svi telefoni rade bez problema.

Nazad
Vrh Dno