Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Dobar dan svima,

Treba mi savet u vezi marke i modela inverter klima uredjaja (24); (Posto je prostor veci od 50m2, mislim da je 24orka realno resenje)

- Interesuje me kvalitetniji uredjaj sa sto nizom minimalnom potrosnjom?

(primetio sam da postoji znacajna razlika u toj minimalnoj potrosnji od modela do modela klima uredjaja)

Hvala puno!!

мислим да се поред гаса и подног грејања грејање на климу не исплати ни у прелазном периоду,
Ja sa 3 klime grejem oko 100 kvadrata.
Prosek neki zimski mesec izadje grejanje na klimu oko 6000.
Pre toga sam se grejao na gas i ovo mi se vise isplati.
Treba mi savet u vezi marke i modela inverter klima uredjaja (24); (Posto je prostor veci od 50m2, mislim da je 24orka realno resenje)
24ka nije za kucne uslove, najvise bih isao na 18ku i to ako se stavi u neku veliku prostoriju od 30 kvadrata ili u hodnik (sto opet sa sobom nosi svoje probleme).

Spratnu kucu nema sanse da ugrejes sa 3 klime, ako racunas svaka soba klimu to izađe 5 klima kod mene bez hodnika i kupatila tako da je gas u mom slučaju najbolja opcija za grejanje. Kakve probleme nisi ako stavi u hodnik i recimo da bije u sve sobe iz hodnika? Duvala bi prema kupatilu gde bi vrata bila zatvorena i vazduh bi se odbijao ka ostalim sobama. Kako bi to izgledalo u praksi ne znam, videću

U mom slucaju nije kuca na sprat, da jeste ugradio bih i na drugom spratu klime.

Kakve probleme nisi ako stavi u hodnik i recimo da bije u sve sobe iz hodnika? Duvala bi prema kupatilu gde bi vrata bila zatvorena i vazduh bi se odbijao ka ostalim sobama. Kako bi to izgledalo u praksi ne znam, videću
Problem je sto je to najmanje ekonomican nacin grejanja prostorija, moraces hodnik grejati/hladiti 2-3 stepena vise kako bi u sobama dobio temperaturu koja ti treba. Takodje vrata uvek moraju biti otvorena sto je opet problematika uglavnom.

Meni je grejanje na gas nezamenljivo, podesim termostat za svaki dan plus termoglave i doviđenja.
Ako je to jedini "problem" sto ce biti u hodniku onda sam na konju. I do sada su bila otvorena vrata svih soba tako da mi to nije problem.

Slabo je koristim, koristim je samo za hlađenje od juna do avgusta. Inace sam iz Vršca a kod nas je poznato da je vazduh čist.

Spratnu kucu nema sanse da ugrejes sa 3 klime, ako racunas svaka soba klimu to izađe 5 klima kod mene bez hodnika i kupatila tako da je gas u mom slučaju najbolja opcija za grejanje. Kakve probleme nisi ako stavi u hodnik i recimo da bije u sve sobe iz hodnika? Duvala bi prema kupatilu gde bi vrata bila zatvorena i vazduh bi se odbijao ka ostalim sobama. Kako bi to izgledalo u praksi ne znam, videću
Slobodno stavi u hodnik ukoliko ces je koristiti samo za hladjenje. Kod mene je u hodniku na 1. spratu, i bez problema hladi deo kuce, kako onaj na spratu, tako i u prizemlju, cca 90 m2.

Svakako ce ici u hodnik i to 18 samo je pitanje kad ce ova haier zveknuti ja mislim nikad 😅 evo kako su pale nocne temp tako klima lakse ohladi, iako je napolje 36 u dnevnom boravku mi je trenutno 26.8 a klima u hodniku na 28. Koja razlika kad je danju 38 nocu 30 i recemo danas 36 a jutros bilo najhladnije 22. Prosto je drugaciji osecaj unutra.

Društvo potrebna mi je pomoć. Planiram da stavljam inverter klimu i pokušavam da razumem sve ovo na prethodnim stranama ali što više čitam, sve manje znam koju klimu da uzmem.
Probaću ovako.
Klima bi se koristila za grejanje/hlađenje stana.
Izolacija 10-ka,

Do sada se grejalo sa TA pećima 2 kom (6+3,5KW), a hladilo sa ON/OFF Mideom 12.
Niti mi je ikad bilo dovoljno toplo, a nikad ni dovoljno hladno :)

PLAN STANA.jpg

Dakle grejale bi se i hladile samo prostorije u kojima sam napisao kvadraturu. Realan sam i ne verujem da bi mogao imati efekta i u dečijoj sobi jer je baš zavučena.
Znači pričamo o 55 m2.
Plan je da klima stoji na ovom mestu gde sam obeležio plavom bojom, da bih postigao da duva u spavaću sobu.
Čitanjem sam došao do nekih klima koje ja mislim da bi mogle a ukoliko neko može neka kaže da li nešto sa ovog spiska da izbacim ili mi je potrebno nešto drugo za ovakav stan.

1. Gree comfort clivia 12
2. Gree Eco Plus Pular 12
3. Hisense Energy pro+ 12
4. Tesla Virtuoso TT37AF-1232IAW
5. Midea CB1-18HRFN8 Brezeless

Budžet je 500-600 EUR.

Za Teslu nisam siguran ali po specifikacijama ima ogroman protok u m3, čak veći nego i ova Midea 18.
Mideu imam malo povoljnije da nađem ali se razmišljam da li mi je potrebna 18-tica i da mi ne bude previše.

Naravno otvoren sam za bilo koje predloge umesto gore pomenutih.

Problem je da se ne razumem u inverter klime a ne daje mi se 500, 600 EUR greškom.

Hvala svima unapred!

@MarkoRS250
I dalje ces morati da se oslanjas na TA peci za grejanje, velika je to kvadratura i zeznut raspored za jednu klimu.
A ova midea sto si spomenuo, da li ona ostaje ili ide napolje i gde je ona u tom rasporedu?

Ta stara Midea bi isla u ovu deciju sobu od 9m2.
Meni je i hladjenje sa starom bilo nikakvo i u dnevnoj a u ovoj spavacoj velikoj sobi nije mogla ni da dobaci.
Sad ne znam da li bila nesto felericna.
Za ovu malu sobicu je puna kapa.
Samo je pitanje sta uzeti od ovih navedenih ili gledati neku drugu.
Ne znam da li postoji potreba za ovom 18-ticom, ili neka druga može da završi posao za ove 3 prostorije.

Poslednja izmena:
Tesko je hladiti kroz otvorena vrata, mozes da probas neki ventilator da stavis ispred vrata da gura hladan vazduh ka spavacoj sobi kad su ove nesnosne vrucine.

Sto se izbora od gore tice, vidim da si stavio Mideu koja je 18ka i kosta oko 20.000 vise od ostalih pa ti se bas i ne uklapa u budzet.
Ako si mislio na 12ku onda bih izbog sveo na Hisense i Midea breezeless model.
Srecom imas na forumu temu za obe pa mozes i to da precesljas.
Ono sto bih ja rekao je da Breezeles klima vise naginje kad hladjenju i da je za to odlicna, dok je hisense energy/x/nordic bolji za grejanje sa svojom ogromnom spoljasnjom jedinicom i grejacem tacne koji koliko znam Midea na ovom modelu nema ali neka me neko ispravi ako gresim.
Sve u svemu i jedna i druga su super klime za taj novac.

Jel ova tesla provereno ista kao midea?
Na isti način se rasklapa unutrašnja jedinica?
Pa nije provereno 100% ali izgledaju skoro identicno… trebalo bi da se rasklapa kao all easy pro
Društvo potrebna mi je pomoć. Planiram da stavljam inverter klimu i pokušavam da razumem sve ovo na prethodnim stranama ali što više čitam, sve manje znam koju klimu da uzmem.
Probaću ovako.
Izolacija 10-ka,

Pogledajte prilog 455004

Dakle grejale bi se i hladile samo prostorije u kojima sam napisao kvadraturu. Realan sam i ne verujem da bi mogao imati efekta i u dečijoj sobi jer je baš zavučena.
Znači pričamo o 55 m2.
Plan je da klima stoji na ovom mestu gde sam obeležio plavom bojom, da bih postigao da duva u spavaću sobu.
Čitanjem sam došao do nekih klima koje ja mislim da bi mogle a ukoliko neko može neka kaže da li nešto sa ovog spiska da izbacim ili mi je potrebno nešto drugo za ovakav stan.

Budžet je 500-600 EUR.

Za Teslu nisam siguran ali po specifikacijama ima ogroman protok u m3, čak veći nego i ova Midea 18.
Mideu imam malo povoljnije da nađem ali se razmišljam da li mi je potrebna 18-tica i da mi ne bude previše.

Problem je da se ne razumem u inverter klime a ne daje mi se 500, 600 EUR greškom.

Hvala svima unapred!
Ja bih hisense energy pro x…
Za cliviu, teslu, mideu breezeless e 18 jos uvek nemaju iskustva… pular je malo slabija nije za tvoj prostor…
Hisense se dobro pokazao sa energy modelima.
Kako mislis tesla ima jaci izduv? Nasao sam da je 660m3/h… tu su negde i ostale…
Pogledaj i gree amber comfort/comfrot pro… tesko je da se nadje ali je super klima…

Mideu 18-ticu mogu da nadjem za 550 EUR pa sam je zato naveo.
Comfort/Comfort pro sam cuo od svih da su dobre ali su mi jedno 200EUR preko budzeta 😁

Mideu 18-ticu mogu da nadjem za 550 EUR pa sam je zato naveo.
Comfort/Comfort pro sam cuo od svih da su dobre ali su mi jedno 200EUR preko budzeta 😁
Sta znam… mozda i nije losa ta midea breezeless e 18… za te pare deluje super… mada spoljna je teska ko hisense energy…
Gree amber comfort ima u eurusu za 730e sa ugradnjom, a ima i kod nekog lika sa kp za 550 bez ugradnje i 660 sa ugradnjom… ako taj daje garanciju i fiskalni… bila bi dobra kupovina…
Ako ne, ja bih isao na hisense energy pro x

Evo linka za gree…

Probaću ovako.
Izolacija 10-ka,

Pogledajte prilog 455004

Znači pričamo o 55 m2.

Budžet je 500-600 EUR.

Hvala svima unapred!
Jesi gledao Fujitsu?

Iskreno nisam ni Fujitsu ni Micubishi ni Daikin. Kako sam razumeo ni su visa klasa i retko sta imaju dobro u klasi oko 500, 600€.
@Abcabc
Ovo je super cena za taj Gree.
Ovu Mideu sto sam pominjao je 550€ bez ugradnje.
Jos 130 bi me izasla ugradnja.
Tako da ovaj Gree deluje super.
Predpostavljam da he on bolji od svega sto sam naveo.

Nece to liciti ni na sta sa jednom klimom.
Neces moci da sedis od buke u dnevnoj da bi ti spavaca bila hladna, cisto da nije ledena.
Dodaj pare i uzmi 2 klime. U spavacu mozes bilo koju, jer 20m2 nije problem ugrejati, a i verujem da tu neces drzati 25c.

Iskreno nisam ni Fujitsu ni Micubishi ni Daikin. Kako sam razumeo ni su visa klasa i retko sta imaju dobro u klasi oko 500, 600€.
@Abcabc
Ovo je super cena za taj Gree.
Ovu Mideu sto sam pominjao je 550€ bez ugradnje.
Jos 130 bi me izasla ugradnja.
Tako da ovaj Gree deluje super.
Predpostavljam da he on bolji od svega sto sam naveo.
Da bas deluje super… tu je negde na nivou hisense energy pro x ali koliko se secam modulira nisko i precizno odrzava temperaturu… imas temu o njoj.
I nisko modulira na grejanje Amber Comfort mislim oko 200w
E to to oko 200w ima tema o njoj
Nece to liciti ni na sta sa jednom klimom.
Neces moci da sedis od buke u dnevnoj da bi ti spavaca bila hladna, cisto da nije ledena.
Dodaj pare i uzmi 2 klime. U spavacu mozes bilo koju, jer 20m2 nije problem ugrejati, a i verujem da tu neces drzati 25c.
pa da mozda moze neka jeftinija tcl za spavacu ili nesto slicno

Pozdrav. Potrebna mi je pomoc.
Da li neko ima ovaj klima uredjaj i kakav je za grejanje?

Prilozi

• IMG_20240822_180048.jpg
    IMG_20240822_180048.jpg
    135.3 KB · Pregleda: 140
Старија клима, али добра.

A ova koliko trosi na hladenju? Ja mislim koliko hoće 😅 pogledajte datun proizvodnje. Kazu majstori da je u nju toshibin kompresor

Prilozi

• 17243499041948823820180493702836.jpg
    17243499041948823820180493702836.jpg
    149.5 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
To je on/off klima i ima uvek istu snagu koja je navedena, a potrosnja zavisi od upotrebe, ne mozes da znas koliko ce da ti trosi.
Tesko da on/off klima ima Toshiba kompresor, ne bave se oni on/off kompresorima.
Imam 30 godina staru inverter R22 Toshibu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno