Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Mislio sam da ta lozinka ne radi, bilo je dosta priče o tome pre nekoliko meseci, nije radila sigurno , i to ne samo meni, bilo je o tome na ovom topicu.
Kako god, radi sada lozinka ali nije ništa resetovano remote sa njihove strane a mislim da bih to i primetio, ako promene i IP adresu tom prilikom, u suprotnom i ne bih primetio.
Ne znam šta je onda, možda bi i radilo sad kad bih vratio, mada sumnjam, probao sam nekoliko puta i baš je bila ozbiljna mozgalica, vrhunac je bila nemogućnost da proverim to o čemu sam pričao.
Štikliran je LAN3, tako je i bilo ranije, ne znam šta je, nije ni važno više.

Prilozi

• 225054.png
    225054.png
    31.1 KB · Pregleda: 99
Pozdrav svima, imam pitanje ako moze pomoc.
Imam mts ruter Nokia
SLika u prilogu
E sad, imam sledece
LAN1 = povezan ruter
LAN2 = IPTV
LAN3 = IPTV
LAN4 = e tu je problem, zelim da prikopcam jos jedan ruter da mogu da prosirim signal na drugi deo dvorista tj TP link 740 ako sam dobro napisao.
E sad izvinite unapred na ne bas sjajnom poznavanju, ali kad prikopcam LAN 4 , nemam konekciju, probao sam i da zamenim mesta , iz LAN1 u LAN4 i onda isto nemam konekciju na ruteru , dali mogu to podesiti preko glavnog rutera Nokie, ili moram zvati korisnicki servis itd...?
Hvala svima

Prilozi

• 20240624_122522.jpg
    20240624_122522.jpg
    76.2 KB · Pregleda: 94
Pozdrav svima, imam pitanje ako moze pomoc.
Imam mts ruter Nokia
SLika u prilogu
E sad, imam sledece
LAN1 = povezan ruter
LAN2 = IPTV
LAN3 = IPTV
LAN4 = e tu je problem, zelim da prikopcam jos jedan ruter da mogu da prosirim signal na drugi deo dvorista tj TP link 740 ako sam dobro napisao.
E sad izvinite unapred na ne bas sjajnom poznavanju, ali kad prikopcam LAN 4 , nemam konekciju, probao sam i da zamenim mesta , iz LAN1 u LAN4 i onda isto nemam konekciju na ruteru , dali mogu to podesiti preko glavnog rutera Nokie, ili moram zvati korisnicki servis itd...?
Hvala svima
Pogledaj ovaj video:

Kada dođeš do "Port Mode", u tvom slučaju samo prebaciš Port4 u "Route Mode" i trebalo bi raditi.

1 i 4 port mode su vec po defaultu u Route
ako radi kabl u portu 1 internet trebalo bi da radi i na portu 4
za svoj router, samo ga prebaci u AP mode (ili preko specificne opcije za to u njegovom interfejsu, ili rucno gasenjem dhcp servera i menjanjem njegove LAN IP adrese u 192.168.1.x subnet ali da ne bude 192.168.1.1) i onda ga prikaci u port 1 ili 4 Nokie, preko nekog od njegovih LAN portova (moze i WAN ako je prebacen u AP mode preko takve opcije)

Pozdrav, danas sam uveo MTS opticki internet al se pojavio jedan problem. Ruter je Nokia G-2425G-B na LAN4 nema interneta dok na LAN1 ima. Imam 2 kompa i oba imaju internet kad su povezani na LAN1 ali na LAN4 nemaju konekciju sa netom. Dal je problem do rutera i podesavanja ili moram zvati MTS. Imam i 2 tva tu sve funkcionise povezani na LAN2 i LAN3. Hvala!

Proveri na lan status stranici da li je lan4 uopšte up i koji mu je bit rate kada povezeš kabl na njega (naravno sa računarom na drugoj strani). Ako je down proveri i očisti kraj kabla i rupu na ruteru u koju ga ubadas. Da bi proverio konfiguraciju pogledaj YouTube video nekoliko posta gore, vidi da li je lan4 u route modu, inače neće raditi.

PIse da je UP i da je 100bit rate , na LAN1 je 1000bit rate

Za 1000 moraš koristiti kabl sa 8 žica, ne 4. Oni što dolaze sa stb su samo 4. Oni što dolaze uz ruter su 8. Ili je uredjaj sa druge strane samo 100mbps max. Ili je nešto prljavo ili prekinuto. Ali nije do konfiguracije ako ti je up i u route modu.

ostao je stari kabl, sad cu probati da zamenim sa ovim sto je dosao sa ruterom, ali da verovatno moram ono sa snimka gore da proverim

EDIT : Da u Bridge Modu al mi neda nista da menjam tu

Poslednja izmena:
Uspeo sam, radi sad sve hvala :) Pratio sam sve ko na snimku.

Pozdrav
Zna li neko mogu li dodati antenu na Nokia ruteru MTS, preko onog usb-a ? Konkretno sa ovim uredjajom

Prilozi

• 17198995149744824578573767169470.jpg
    17198995149744824578573767169470.jpg
    71.1 KB · Pregleda: 57
  • 17198995437717838989402579810976.jpg
    17198995437717838989402579810976.jpg
    52.2 KB · Pregleda: 59
Nikako, to je USB wifi kartica i nije je moguće povezati na Nokia ONT.

I da je moguće (da ponovim nije moguće), sa tom karticom bi radilo do 50Mbps

Pozdrav. U četvrtak sam aktivirao statičku ip adresu. Ovde sam na 259 strani naišao na pisanje člana Devil 2000 koji je imao problem koji sada ja imam. Problem je identičan. (Da ne smaram sa opisivanjem problema kada već postoji opis) Da li da sam upišem username i pass ili da odmah zovem tehničku podršku? Možda su za ovih par meseci sredili problem, pa korisnik može sam da upiše podatke? Nisam pametan...

Mozes sam upisati [email protected] i pppoe_password u 1_INTERNET_R_VID_100 podesavanja na WAN configuration stranici rutera kada udjes sa admin user/passom.
Ovo je identicno onome sto su oni trebali da urade "daljinski".

Posle rekonekcije whatismyip.com ce ti pokazivati staticku IP adresu koja ti i pise u moj.mts.rs

Da li je na MTS moguce koristiti jedan od onih malih ONT i sopstveni ruter? Makar i da sam kupim ONT.

Huawei ili Nokia mreza ?
Za huawei moze bilo koji SC/APC GPON ONT koji podrzava Huawei emulaciju i menjanje GPON serijskog broja (preko SSH ili web interfejsa). Ako je L2 ONT (nije wifi ruter), onda automatski mts mu daje internet (PPPoE) bridgovan na njegov jedini ethernet port (ne moze se dobiti iptv ili voip preko njega).
Nokia je mnogo striktnija I zahteva veoma specifican ONT da bi moglo da se emuliraju svi potrebni parametri.
Mnogo je lakse samo staviti originalni MTS ont u bridge mode, ne mora se nista klonirati, i onda ostaje da radi iptv i voip na portovima koji nisu promenjeni, i to je podrzano od strane MTS-a.

taj je za kinesko trziste pa ima SC/UPC (plavi) konektor, trebace ti kabl sa SC/UPC na jednom kraju a SC/APC (zeleni) na drugom kraju umesto ovog sto MTS daje sa SC/APC na oba kraja (jer je njihov ONT i njihov ZOK SC/APC pa taj odgovara)
evo ti aliexpress link za kabl: https://aliexpress.com/item/1005002752680900.html izaberi Color: "SC APC-SC" (slika ce se onda promeniti na SC/APC-SC/UPC)
ako si imao yettel onda na isto vlakno i centralu ce se kaciti i MTS na toj adresi, pogledaj koji je ONT koji si kod njih imao, HG8010H ?
za ONT bitno je samo da imas nacina da promenis GPON serial (ako si vec utvrdio da je Huawei centrala pa zato uzimas Huawei ONT), mora da bude neki koji ima WebGUI i da bude superuser pristup da bi se pojavila opcija menjanja GPON SN, da bi promenio serial na onaj koji se nalazi na ruteru koji si od MTS-a dobio

Poslednja izmena:
Pre skoro godinu dana mi je MTS optika došla do zgrade, ali nisu još ušli u zgradu. Agent MTS-a mi je to potvrdio i rekao da predsednik kućnog saveta ( u mom slučaju agencija) treba da da saglasnost. Posle razgovora sa agencijom koja nas zastupa rekli su mi da se MTS pravi lud i da znaju da oni moraju da prikupe saglasnost od stanara.

Kakva je kod vas bila situacija prilikom ulaska optike u zgradu?

Kod mene je bila tako što je predsednik skupštine stanara dao saglasnost, dogovorio s njima kuda da postave kanalice i opremu i ništa više. Nikakvi potpisi nisu skupljani.
Sad, to i nije baš po zakonu, mada kad su kod mene uvodili nije ovaj novi zakon ni bio na snazi.
Ono što znam sada je da postoje dva načina. Jedan je da se skupljaju potpisi 51% vlasnika stanova i to može da radi sâm provajder, a može i upravnik. Drugi način je da stanari na redovnoj godišnjoj sednici skupštine, koja se održava jednom godišnje, u plan angažovanja upravnika stave i stavku da odobri određenim provajderima ulazak u zgradu.
U suštini svodi se na isto, jer i na prvi i na drugi način se dobija podrška većine stanara, samo što je drugi način lakši

I kod mene je ta prva varijanta gore po starom pokojni upravnik se dogovorio sa Mtsom jos davne 2018 nam ubacili optiku i od tad evo vec 6 god uzivam.

Upravnik je glas naroda, tome i sluzi. Ne moze bas sve da odluci samostalno, ali uglavnom ne mora nikoga nista da pita.
MTS definitivno nece da posalje nikoga na teren da skuplja potpise. Ako nesto treba, mogu samo da posalju formu koju stanari sami resavaju pa im vracaju.

ja sam pre manje od mesec dana, 2 dana posle isteka moje UO, trazio IDP broj za prebacivanje optickog prikljucka u Yetel (sa kojima se uopste nista pre toga nisam dogovorio niti kontaktirao), u poslovnici dali mi da popunim jedan formular gde obavezno ostavis email i broj telefona, istog dana uvece me pozvao iz MTS-a na taj broj telefona nudi 50% popusta 24 meseci na trenutnu uslugu, mozes da mu kazes i da hoces neki drugi BOX paket (ja sam uzeo jaci, prebacivanjem postojeceg mobilnog telefona u njega, bio je posebno), ali to sto se sa njim dogovoris je jedino sto mozes da potpises u poslovnici posle, jer samo tu dogovorenu ponudu vide u sistemu
na novom ugovoru pisalo je 3 meseca 50% popusta ali dosao je i dodatni papir koji kaze i ostalih 21 meseci je isto popust 50%

Poslednja izmena:
Jel imao neko skorije iskustvo prelaska sa bakra na mts optiku, šta može maksimalno da se dobije od popusta na pretplatu.

Mojima ističe krajem septembra ugovor a uskoro će i optika biti puštena.

Zar na optici nemate ipv6?
Ako ima ipv6, onda zapravo svi vasi uredjaji imaju staticku ipv6 WAN adresu i moze se odraditi port forward ili sta vec.

Zar na optici nemate ipv6?
Ako ima ipv6, onda zapravo svi vasi uredjaji imaju staticku ipv6 WAN adresu i moze se odraditi port forward ili sta vec.
samo supernova ima ipv6, mts i yetel nemaju
kao da to ima veze, ko ce se kaciti na vas forwardovan port preko ipv6 i da imate ?

mts bakar je CG-NAT, optika je pravi dinamicki IP i bez staticke IP adrese
yetel i supernova (ipv4) su uvek CG-NAT osim ako se ne placa mesecno staticka IP adresa

Nazad
Vrh Dno