Šta je novo?

Gree eco pular plus 12 - iskustva

Denis42o

Poštovan
Učlanjen(a)
09.06.2024
Poena
85
Možda se već razgovaralo o konkretnom modelu ali ne mogu da nađem pa reko da pokrene temu.
Da li neko ima iskustva sa istom i kakva je za grejanje?
Vredi li uzimati?Vidim da su cene negde oko 450e.Mogu da je uzmem za 350 preko firme neki popust ali samo na taj model.
Pa me zanima da li neko poseduje istu i kakva su iskustva?

Ja imam taj model već nekoliko godina, platio osetno više nego što ti možeš da uzmeš. Za 350e je i više nego ok klima, ne znam koliki prostor planiraš da greješ i kakva ti je izolacija objekta, od toga zavisi i da li je ta klima dovoljna za konkretan prostor. Ona ima slične mane kao i jači model (Muse) na grejanju a to je nedovoljno niska modulacija i relativno neprecizno održavanje temperature pri grejanju, ja grejem manji prostor 12-13 kvadrata pa je tu više izražen taj problem.
Na hlađenju nemam nekih zamerki.

Pa grejacu kuću ali ta klima će biti postavljena u prostoriji 15 kvadrata ali će vrata biti otvorena a u dnevnoj imam jedan Hisense energy pro black 12 za nekih 20 kvadrata + spavaća 16 kvadrata.Znaci ukupno nekih pedesetak kvadrata na te dve klime.Imam još jednu sobu ali neću je grejati i kupatilo neću grejati.
Što se tiče izolacije nije baš najbolja,imam jedino PVC prozore.

To što nema izolacije može da bude problem, pre svega zbog veće potrošnje struje a u ekstremnijim slučajevima kada je veliki minus (koga nema često u našim krajevima) da će klime teže zagrejati prostor zbog toplotnih gubitaka. Svakako u budućnosti razmišljaj o nekoj izolaciji. A generalno u tom cenevnom rangu po kome možeš da uzmeš Pular ne znam da li ima nešto osetno bolje, ako neko zna može da preporuči.

Postavicu sledeće godine izolaciju 8mm spolja i spustiti plafon 20 cm i mineralne vune natrpati.
Imam kaljevu peć na drva ako baš zagusti i bude bilo potrebno.

Realno za 350e nema bolje… jedino mozda vox ihd ili vivax aeri mada mislim da ih nigde nema na stanju…

Ja bih Haier Revive Plus gledao u toj nekoj nizoj ceni, sada ima bas super cenu, ima je za 40k.
Vox ihd je bio dobra ponuda za 35-40k dok su druge bile skuplje, sada su neke njanjave od 18kg u toj ceni, a ihd ne vredi vise od 40k.

@Xepoj87
Kakve su haier klime što se tiče modulacije, ovde na forumu nisam čitao iskustva korisnika tih klima (retko ko ih ima) sem tebe?🙂

Evo neki novi model lg deluje super na papiru

@dexter87 ne znam nista za modulaciju, znam samo da su svi koji su kupili i koriste od ulaznog modela pa do Flexisa, zadovoljni, to je nekih 5oro ljudi na 20ak klima.

Ma već je naručeno,sad nema nazad.
Malo sam se usosio što bi se reklo,*****ali me u prodavnici klima..
Čitao i čitao po forumu šta ću uzeti i koja veličina klime mi treba za grejanje i odlučim se da ću uzeti jednu 18 za dnevnu i spavaću i jednu 12 za trpezariju i to će biti to.Medjutim odem ti ja u prodavnicu klime na preporuku jer tamo rade ''iskusni serviseri'' i pokažem im skicu kuće i kvadraturu i nagovore me (konja) da je 18-ka prejaka za dnevnu i spavaću i da će dosta biti 12-ka.
I uzmem ti ja onda taj Hisense energy pro x black za dnevnu i spavaću i citajuci još više po forumu skontam da mi nece biti dovoljno za grejanje te dve sobe.
E sad pošto sam već naručio taj pular eco plus za trpezariju i kuhinju.Postavicu je iznad ulaznih vrata da duva u dnevnu da pomogne a ostaje mi jedna soba koja neće biti grejana jer čisto sumnjam da će ove dve klime uspeti i ovo zagrejati.
Struja u kući mi je monofazna,ne znam dal ce moći raditi ako uzmem još jednu 12 za tu sobu?Da neće biti puno 3 klime,frižider,TV,bojler ponekad i šporet.
Eco pular bi postavio iznad ulaznih vrata da duva prema dnevnoj.
U spavaću mi ne da žena da stavim klimu.sta da kažem više

Prilozi

• IMG_20240809_210925.jpg
    IMG_20240809_210925.jpg
    370.1 KB · Pregleda: 27
Nece biti problem kvadratura za grejanje tom Hisense, samo sto ce ograniceno vazduh tamo ici, a isto bi ti bilo i sa jacom klimom.
Svakako da nece biti ledara u spavacoj, samo ne ocekuj istu temp kao u dnevnoj.

Energy Pro X ima spoljnu jedinicu od 33 kg čini mi se, kao da je 18-ica, tako da ne brini, trebalo bi da je ista spoljna kao na Energy pro plus, a ona se pokazala top za grejanje

Te oznake 12k, 9k ili 18k btu su za kapacitet na hladjenju, nista ne govore o snazi grejanja. Moja 9ka LN ima 34kg spoljasnju i jaca je od 80% 12ica, Amber Premium 9ka ima 45kg i jaca je od vecine 18ica na minusima.
Ova Hisense je neka prosecna 12ica i daleko je jaca od jeftinih klima.
Gledaju se kapaciteti, a ne oznake klime.

Energy Pro X ima spoljnu jedinicu od 33 kg čini mi se, kao da je 18-ica, tako da ne brini, trebalo bi da je ista spoljna kao na Energy pro plus, a ona se pokazala top za grejanje
Jeste 33 kg je spoljna.
Te oznake 12k, 9k ili 18k btu su za kapacitet na hladjenju, nista ne govore o snazi grejanja. Moja 9ka LN ima 34kg spoljasnju i jaca je od 80% 12ica, Amber Premium 9ka ima 45kg i jaca je od vecine 18ica na minusima.
Gledaju se kapaciteti, a

Drago mi je da se nisam bar za nešto u životu zaje*ao :D
A šta onda treba da gledam za jačinu grejanja kod klime?

Za jeftinije klime obicno tezinu(cesto odredjuje da li ce biti jaka na minusima) i kod svake gledas grejni kapacitet.
Kod klima posle 1000e, pogotovo dosta skupljih vaze malo drugacija pravila i ako su i tu sve jake klime relativno masivne.

Ona ima slične mane kao i jači model (Muse) na grejanju a to je nedovoljno niska modulacija i relativno neprecizno održavanje temperature pri grejanju, ja grejem manji prostor 12-13 kvadrata pa je tu više izražen taj problem.
Koliko je to nedovoljno niska modulacija?
Da li je treba podesiti dva stepena manje na grejanju od željene temperature?

Pa u periodu kada su spoljne temperature iznad 5-10 stepeni ne spušta ispod 500W pri grejanju kada dostigne zadatu temperaturu, samo kada je spoljna blizu 0 ili ispod nule spusti na 400-450W na održavanju.
A netačnost održavanja temeprature izražena je kada se koristi senzor klime za temperaturu, kada se prebaci na i feel onda bude približnije (tačnije).
Klima je podešena da gasi grejanje kada prebaci 2 stepena od zadate i da pali grejanje kada padne stepen ispod zadate, tu imaš 3 stepena temperaturne razlike koja se oseti kada se boravi u toj prostoriji i to je najveća mana ove klime i Muse modela.

Nazad
Vrh Dno