Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Za Srbiju koristiš enpay. Za Makedoniju i Crnu Goru tall4all.

Hvala za info, nisam iskreno pratio temu, tag mi je stigao jos pre nekoliko dana, a planiram putovanje sutra u toku noci. Nisam znao da imaju tolike procedure i da se ceka.
Mislio sam sutra da testiram tag ovde na autoputu, da li ce raditi?

A za more, vidim da cu moci da ga koristim tek kad se budemo vracali... :cautious:

A to sto mi stoji u app kao obican tag, nije pod sekcijom Enpay, nema veze? Kad idem dodaj tag, otvori kameru i to je to.

Radice u Srbiji, kao sto je Zarkusi napisao tu koristis enpay a tag je aktivan odmah... Nema veze sto stoji kao obican tag, sve je ok, samo sacekaj malo da moze da prodje i na tall4all i da mozes da ga registrujes i koristis i u drugim zemljama ( moras da registrujes za svaku zemlju posebno uzgred)

Pojaviće ti se tag u sekciji Pregled i dodavanje tagova kroz par dana ako već nije.

Pojaviće ti se tag u sekciji Pregled i dodavanje tagova kroz par dana ako već nije.
Tu stoji, nego sam mislio da ovamo treba. Dobro, onda sta je tu je, probacu sutra uvece opet, ali cisto sumnjam da ce moci, verovatno ce u toku sledece nedelje da proradi.
Hvala na pomoci svakako. :)

Ima Enpay i na Petrol pumpama, dobijes i qr kod za aktivaciju, slikas saobracajnu u aplikaciji, i za par sati je aktivan. Bez cekanja da stigne ili bilo kakvog cimanja.

E zemo pa ne pratis temu ;)
Moja sestra uzela i isti dan sve povezala, kaze TAG ih je spasio kroz MK i kod nas, naisli na guzvu gde ide za kesh.

Da li moze nas TAG da se koristi na autoputu od Gostivara do Skopja?
U maju je vec pisano o tome i tad uopste nije radila elektronska naplata putarine na toj dionici autoputa ali je trebalo za nekih mjesec dana da pocne sa radom.
Plan je da u povratku iz Grcke svratim do Ohrida i tamo prenocim pa onda do Sv Nauma i odatle nazad za NS.
Posto je vrlo mala razlika u kilometrazi (po Google Maps 6km) ako se ide Sv Naum - Gostivar - Skopje - Presevo - NS i Sv Naum - Bitola - Prilep - Presevo - NS koji put preporucujete?

Da li je neko skoro išao preko Bugarske? Kakvo je stanje?

Poslednja izmena:
Da li moze nas TAG da se koristi na autoputu od Gostivara do Skopja?
U maju je vec pisano o tome i tad uopste nije radila elektronska naplata putarine na toj dionici autoputa ali je trebalo za nekih mjesec dana da pocne sa radom.
Plan je da u povratku iz Grcke svratim do Ohrida i tamo prenocim pa onda do Sv Nauma i odatle nazad za NS.
Posto je vrlo mala razlika u kilometrazi (po Google Maps 6km) ako se ide Sv Naum - Gostivar - Skopje - Presevo - NS i Sv Naum - Bitola - Prilep - Presevo - NS koji put preporucujete?
Bio sam od 23 do 30og jula bas u Ohridu i u dolasku isao sa strane preko Prilepa a u povratku sa strane koja ide preko Gostivara.

Idi preko Gostivara, znatno bolji put osim u deonici na izlazu iz Ohrida ali to je manja deonica.

Da li se neko skoro išao preko Bugarske? Kakvo je stanje?
Prošle godine išao preko Bugarske, planiram i ove da idem. Išao sam 21.08.ka Grčkoj, u istom terminu i sada.
Na Gradini u smeru ka Bugarskoj nije bilo gužve Turci se uveliko vračaju sa odmora ka EU zadržao sam se oko 10 minuta obe granice, u povratku bilo je gužve ali zadržavanje je bill nekih sat i po vremena.
Što se tiče puta sve su tu duple trake sem od Blagoevgrada do Kresne vozi se magistralom gde nema preticanja. Asfalt bolji nego u Makedoniji. Kulata i Promahonos zna sa bude gužve ali samo isprati lepo signalizaciju i proćičeš brzo jer Rumuni koji stvaraju gužve ni malo ne obraćaju pažnju, prošao je u oba smera za nelih 30 minuta.
Put na početku Grčke nekih 20km u lošem stanju.

I šta znači ovo No QR Transponder was found?
Pitao sam u junu njihovu (Egnatia Pass) podršku i ovo je njihov odgovor:

Regarding your question, the QR ( barcode) transponder is an intangible transponder that allows you to make transits from a lane with a collector by scanning the screen of your mobile phone. Your real transponder is normally active and you can use it from both lanes (automatic / collector lane). If you wish to activate the QR code as well , you will go to the application menu, to the ''account'' option and then to the ''transponders/ e-cards'' option by tapping on the + symbol, add the registration number of your vehicle and the QR will be generated. Finally, I would like to inform you that transits and discounts are counted separately for your regular transponder and QR code.

Pozdrav tast je uzeo u AMSS tag, ja sam mu ga setovao na postpaid plaćanje za Srbiju i Makedoniju, unoseći njegove registarske tablice od auta, kako se vratio sa odmora sad hoće meni da ostavi tag da ja koristim.
Moje pitanje je, sada kada ja krenem da koristim na svom autu, da li moram da unesem svoje tablice u sistem? U svakom slučaju, oba vozila spadaju u prvu kategoriju vozila.

Poslednja izmena:
Isao ja pre mesec dana. Asfalt je naucna fantastika u odnosu na NMK, Gradina 1h, ide brzo jer ima 7 traka, Kulata 1h, vikend je bio u pitanju.
Baš tako, pista.
Plus nema cimanje naplatne rampe, tragovi... Vinjeta (27 leva - 13,8e) na mesec dana i vozi, ako planiraš da se vratiš istim putem. Možeš uzeti i nedelju dana vinjetu 13 leva - 6,6e ili vikend 9 leva - 4,60e. Možeš ih kupiti na OMV Lapovo ili OMV Gradina, online ili po ulasku odmah u Bugarsku.
Ako se ide na Tasos i istočni deo Grčke preporučujem da se ide na Ilinden tu retko ima gužve, odvojiš se za Banjsko i samo pravo Drama - Kavala.

Bas sam danas hteo da postavim isto pitanje za Bugarsku, treba da idem za 10ak dana. Negde na netu su pisali da na granici ima guzve zbog Turaka koji idu tuda, a kolega mi sad rece da se vracao tuda sa Tasosa i da ima dosta policije i cesto su ogranicenja smanjena na nekim delovima pa mu je utisak da je sporo bas prosao i da bi brze kroz Makedoniju. Bilo bi dobro ako bi se javio jos neko ko ide ili ko je skoro isao.

Ja imam od sl.ponedeljka smestaj na Sartiju, razmisljam se da krenem nedelja na ponedeljak pa preko Bugarske. Isao sam tuda 2017e, spavali u Banskom, bio je ok put tada. Na Gradini bila guzva u povratku, ali su se tada vracali Turci. Sad se vracamo 24/25 (vikend), pa su opet moguce guzve.

Prošle godine se radilo na proširenju Kalotine - putnički deo, ove godine je sve to završeno i pušteno.

Sve zavisi od Gradine, put kroz BG je samo vozi, postuj pravila i za cas stignes.

Ja idem zadnjih 10 ak god i kroz BG i NMK, i kroz NMK idem bas ako moram, ili ako ke sezona Turaka.

Bas sam danas hteo da postavim isto pitanje za Bugarsku, treba da idem za 10ak dana. Negde na netu su pisali da na granici ima guzve zbog Turaka koji idu tuda, a kolega mi sad rece da se vracao tuda sa Tasosa i da ima dosta policije i cesto su ogranicenja smanjena na nekim delovima pa mu je utisak da je sporo bas prosao i da bi brze kroz Makedoniju. Bilo bi dobro ako bi se javio jos neko ko ide ili ko je skoro isao.
Ишао тамо половином јула и назад крајем јула. На тамо је било гужве на граници (Градина), чекали око сат и 40 минута (ноћу око 3-4, понедељак на уторак), али смо некако уплаи у лоше траке, све остале су ишле брже. На Гркој граници није било страшно, можда пола сата. У повртаку на обе границе релативно брзо, 20-30 минута (петак). Асфалт је добар, ту и тамо има неравнина, али ништа страшно. Магистрала у долини Струме је од Симитлија до Кресне (27км), и ту је забрањено претицање, постављени су и стубићи измећу трака, ограничење је мислим 60-70. на осталом делу је аутопут и ту и тамо има неких ограничења, али поштујеш их и нема бриге. Кроз Грчку неких 30км аутопут (а ако идеш према Солуну онда скроз). Није баш сјајан, али подношњиво. Од Сереса магистрала, широка, са зауставним тракама, сасвим солидна.

Je l išao neko skoro preko NP do CG? Je l novi tunel Klisura stvarno radi tek od 7-8 ujutru i ne može da se prođe u toku noći?

Juče sam stigao na Tasos. Iz Beograda krenuli oko 2, u Grčkoj bili već u 9. Na Preševu 20tak minuta zadržavanja, naši nisu ni pregledali pasoše a na Bogorodici odnosno Evzoni ukupno sat i po vremena zadržavanja. E sad tu kreću problemi jer su na grčkim naplatnim rampama nenormalne gužve, svima preporučujem da uzmu tag mada tolike su gužve bile da su prolazi za tag bili zakrčeni i moralo se i tu čekati. U proseku na svakoj naplatnoj rampi čekalo se po 10tak minuta, čak su na jednoj pustili bez plaćanja samo da se reše gužve. Takodje tag za Srb i Mkd obavezno jer uvek je bilo makar 3 ili 4 auta u koloni na naplatnim, srećom tu sam imao tag pa se brzo išlo. U Keramoti stigli oko 12 i čekali trajket oko pola sata isto toliko vožnja trajektom tako da smo oko 1 stigli u Limenas.

Ne znam da li je pisano o tome ovde, ali obratite paznju da li vam je istekla saobracajna dozvola (pod slovom H datum)! Makedonci proveravaju na Presevu, kolega je to saznao na tezi nacin. On je taj problem resio sa jednom zelenom evropskom novcanicom :)

Izgleda da ti je kolega uzeo odmor od svega malo ranije.

Inače, većini stoji 9999

Писао сам пре десетак дана да после 19 година идем поново у Црну Гору, идем на гранични прелаз Јабука па Пљевља - Никшић - Херцег Нови. Ако не грешим у питању је магистрални пут, да ли на тој релацији има неких деоница или тунела где се наплаћује путарина?

Nazad
Vrh Dno