Šta je novo?

Freelance / Frilensing : banke, porezi, propisi...

• Začetnik teme Začetnik teme BD9
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Nemanja92 jesi li je pitao da li je obavezno da te prijave u radni odnos? Pošto EOR (employer of record) kompanije funkcionišu upravo na taj način i džabe ako zarađuješ oko 500€ mesečno, pola ti pojedu doprinosi. To je zapravo i problem sa trenutnim modelom, što u tom slučaju nisi ni za preduzetnika, a udruženje zahteva knjigovođu zbog godišnjeg finansijskog izveštaja pa za svako plaćanje karticom mora i gotovinski račun, odnosno ako podigneš gotovinu da platiš račun koji se ne vodi na udruženje, već na tebe lično, da za taj dan doneseš odluku, itd. i sve to uklopiš u tih 400k godišnje. Isto tako s druge strane, kao osnivač udruženja nisi osiguran po osnovu radnog odnosa, te si i dalje faktički nezaposlen pa plaćaš zdravstveno po kvartalu za neoporezivi iznos (trenutno 880€ gore-dole).

Ne plaćaš. Detalje oko prijave, odjave i broja meseci i dana u vezi plaćenih doprinosa možeš da vidiš na pio građani
a prethodno ideš do pio fonda da ti izdaju na šalteru šestocifreni pin kod koga možeš i da promeniš.
Možeš i kroz eUpravu prijavom preko ConsentID, pošto će ti svakako trebati za korišćenje portala Frilenseri, odnosno, tako prijavljen na kraju formiraš kvalifikovani elektronski potpis predajom prijave.

To je obavezno za sve nerezidente koji nisu njihovi poreski obveznici i tako faktički stoje stvari. Ako bilo ko ostvari zanemarljivi udeo kroz monetizaciju na preglede u USA, nije vredno cimanja, jer za ostatak sveta je svakako 100% prihoda.

AdSense mi nudi uplate preko SWIFT ili ček. Da li postoji neki treći način da mi uplaćuju na račun? I kad to sve kao rešim, kakve obaveze imam prema državi?

Nismo nikakvi preduzetnici, nego običan dečji youtube kanal koji sam pretvorio u brend kanal i monetizovao, pre svega zbog uvek dostupne tehničke podrške. Imali smo otimačinu kanala i baš je mučno bilo dok nismo došli do živih ljudi, klinci su baš bili slomljeni, ali srećom rešismo. Niko nije planirao da će tu neka kinta biti, posebno opipljiva.

Praktično nema pregleda u US, balkan i dijaspora, pošto pričaju na srpskom.

Može i uput na neki post ako je neko već pisao savete, ali ja nisam našao. Tnx.

Dakle receno mi je ovako, ako mi ne treba prijava (a ne treba mi) nemam nikakvih drugih troskova osim tog mesecnog fee-a i sto banka naplati za kada podizemo pare npr. sa bankomata. Platis tih 29$ i to je to.

Oni peglaju sve, kartica je na njihovo ime. (Dva puta sam pitao)

Imaju i opcije da nam otvore firmu u UK ili da nas zaposle ako treba radni status, i tu vaze druga pravila, ali to mene ne zanima.

Nasao sam na njihovom instagramu par nasih ljudi koji koriste, poslao sam poruke. Da vidimo sta kazu…

• Like
Reagovanja: uji
AdSense mi nudi uplate preko SWIFT ili ček. Da li postoji neki treći način da mi uplaćuju na račun?
Nema, nažalost, to je i dalje užas živi. Dodatno otežava i to što je polje za SWIFT predefinisano kao RS35 što predstavlja prefiks za Srbiju. U tom kontekstu govoreći, Payoneer EUR račun je adresiran na Banking Circle SA Luksemburg, odnosno GBP Barclays UK i USD Citibank.
I kad to sve kao rešim, kakve obaveze imam prema državi?
Ako si u radnom odnosu, osiguran po pp, autorskom/honorarnom ugovoru za dati kvartal, do 103296 dinara po dinarskoj protivvrednosti na dan knjiženja ne plaćaš ništa, a kao nezaposlen samo zdravstveno u iznosu od 5.497,11 za konkretno tromesečje. Preko toga biraš model A ili B i to podosta izađe.
Nismo nikakvi preduzetnici, nego običan dečji youtube kanal koji sam pretvorio u brend kanal i monetizovao, pre svega zbog uvek dostupne tehničke podrške. Imali smo otimačinu kanala i baš je mučno bilo dok nismo došli do živih ljudi, klinci su baš bili slomljeni, ali srećom rešismo. Niko nije planirao da će tu neka kinta biti, posebno opipljiva.
Jasno mi je, sve sam to doživeo i prestao da se bavim distribucijom dečijeg sadržaja kada su 2018. nastupile COPPA odredbe zbog kojih je obustavljeno emitovanje reklama narednih par godina. Nešto kasnije sam počeo da vodim muzičko izdavaštvo i našao agregatora koji polaže prava, jer su mi isekli krila i srozali me da vodim mrežu na običnoj monetizaciji pa sam je raspustio nemajući živaca da iznova podnosim dokaze pa budem odbijen i pored uredne dokumentacije.
Receno mi je ako mi ne treba prijava (a ne treba mi) nemam nikakvih drugih troskova osim tog mesecnog fee-a i sto banka naplati za kada podizemo pare npr. sa bankomata. Platis tih 29$ i to je to. Oni peglaju sve, kartica je na njihovo ime. (Dva puta sam pitao)
To i meni odgovara. Ako su im prihvatljive provizije za upotrebu na pos terminalima, onda ne bih dizao gotovinu, pošto iovako ionako provlačim karticu.

Poslednja izmena:
Ako si u radnom odnosu, osiguran po pp, autorskom/honorarnom ugovoru za dati kvartal, do 103296 dinara po dinarskoj protivvrednosti na dan knjiženja ne plaćaš ništa, a kao nezaposlen samo zdravstveno u iznosu od 5.497,11 za konkretno tromesečje. Preko toga biraš model A ili B i to podosta izađe.
Zaposlen, normalno. Ovo bi bile uplate preko toga svega, devizne logično ako je swift.

103k dindži za ceo kvartal? Ako prebacimo?

Dakle receno mi je ovako, ako mi ne treba prijava (a ne treba mi) nemam nikakvih drugih troskova osim tog mesecnog fee-a i sto banka naplati za kada podizemo pare npr. sa bankomata. Platis tih 29$ i to je to.

Oni peglaju sve, kartica je na njihovo ime. (Dva puta sam pitao)

Imaju i opcije da nam otvore firmu u UK ili da nas zaposle ako treba radni status, i tu vaze druga pravila, ali to mene ne zanima.

Nasao sam na njihovom instagramu par nasih ljudi koji koriste, poslao sam poruke. Da vidimo sta kazu…

Koliko ti ovo sve zvuci realno? Meni ni najmanje, zato sto bi oni u ovakvom setapu bili u poreskom prekrsaju 1na1.

Tokom registracije ce ti sigurno traziti da uradis KYC u nekom od koraka, pa ces morati da ostavis kopiju pasosa ili vozacku, a onda ti ostaje da gledas u bob da li ce te poreska u nekom trenutku nagaziti ili ne.

Zaposlen, normalno. Ovo bi bile uplate preko toga svega, devizne logično ako je swift.
Da, to je to. Banka primenjuje proviziju za loro doznake.
103k dindži za ceo kvartal? Ako prebacimo?
Jeste. Onda u mesecu nakon završetka kvartala podnosiš prijavu na portalu Frilenseri, to je konkretno model A, odabereš opciju da si zdravstveno osiguran. Po potpisivanju prijave preko aplikacije ConsentID, predaš je i automatski se generiše potvrda u kojoj piše da nemaš obaveza za plaćanje.
Parametre za ConsentID vadiš logovanjem sa ličnom kartom na eUpravu ili u nekoj od ispostava (pošta, mup, opština, uprava prihoda, itd).

Koliko ti ovo sve zvuci realno? Meni ni najmanje, zato sto bi oni u ovakvom setapu bili u poreskom prekrsaju 1na1.

Tokom registracije ce ti sigurno traziti da uradis KYC u nekom od koraka, pa ces morati da ostavis kopiju pasosa ili vozacku, a onda ti ostaje da gledas u bob da li ce te poreska u nekom trenutku nagaziti ili ne.
Pa zvuči mi baš malo realno, zato sam i postavio pitanje ovde.

@Nemanja92

Ovde je već više puta navedeno, ako si za poreznike ispod radara, tj. ako nekako uspevaš da zarađuješ novac i raspolažeš njime da se to ne vidi kroz banke i zvanične kanale, to ne znači da jeste legalno, čak i kada su sam novac i zarada legalni. Takve stvari bi trebalo sam da prijaviš i oporezuješ. To što te poreznici sada ne vide, ne znači da jednog momenta retroakivno neće moći.

Na poreznicima je da se trude da svakom novcu uđu u trag. Ono što ne uspeju, po zakonu, moramo sami da prijavimo.
Ako ne prijaviš a otkriju naknadno, kriv si kao da si svesno krio prihode.
Kao što se desilo sa freelance-rima pa krenula ona silna frka pre koju godinu.

Dalje mi nije jasno, šta to znači "dobiješ karticu na njihovo ime"?!?
Platnu/kreditnu karticu? Na čije ime?

Platne kartice su uvek autorizovane i lične, sa imenom korisnika, i ne bi smele da se koriste u tuđe i na tuđe ime.
Svaki trgovac ima pravo (čak bi praktično i morao) da odbije da primi karticu ako je nije predao onaj na čije ime se vodi.

@NShappy Na ime njihove kompanije, dakle ne pise Nemanja, nego Native Teams. Ja imam kao novčanik sa kog prebacujem na nju i posle je koristim. Ne vidim način kako mogu da udju u trag, osim ako oni ne daju direktno informacije o tome poreskoj. Da im poreska traži podake i ovi dostave (Nisam siguran da li su uopšte u obavezi to da urade)...

Mislim jasno mi je, znači moguće je, al' opet ako me uhvate naši u prekršaju sam.

Naravno da su u obavezi da dostave, bas kao i Wise, n26, Revoult, Paypal i sl.

Takodje, ako te nasi uhvate, zavisno od iznosa, ne radi se samo o prekrsaju, nego je preko odredjenog iznosa i krivicna odgovornost, a period zastarevanja je 5 godina.

Ako zelis da se igras i narednih 5 godina razmisljas da li ce u tom periodu poreskoj dunuti da ceslja takve stvari...

@NShappy Na ime njihove kompanije, dakle ne pise Nemanja, nego Native Teams. Ja imam kao novčanik sa kog prebacujem na nju i posle je koristim. Ne vidim način kako mogu da udju u trag, osim ako oni ne daju direktno informacije o tome poreskoj. Da im poreska traži podake i ovi dostave (Nisam siguran da li su uopšte u obavezi to da urade)...

Mislim jasno mi je, znači moguće je, al' opet ako me uhvate naši u prekršaju sam.

Da, u prekršaju si, možeš čak biti i u krivičnom delu.

Plus, ako kartica "glasi na njih", zapitaj se čija je to zapravo kartica.
Kartica sa tako unetim podacima je tzv. kompanijska kartica, i tada to nije tvoja kartica, već pripada kompaniji koja ju je izdala.

Ako on ima odobrenje da koristi tu kompanijsku karticu, ne bi trebalo da je problem zar ne?

Pa jeste, ako je to kompanija u kojoj radi, i kada koristi kompanijske novce.
Kada je to neka tamo off-shore (ili ko zna šta kompanija), i kada tu stavlja SVOJE novce, onda je da se pitaš, gde su moji novci?

Hoću da kažem jeste legalno koristiti kompanijsku karticu na koju si ovlašten.
Ali ne znam koliko je pametno stavljati svoj novac na neku kompanijsku karticu čiji je račun ko zna gde, i koja ti ja ponuđena u telefonskom razgovoru samo u cilju izbegavanja poreza.

Q: jel' PU salje pisamca kada se prima sa PPa na karticu ili ne? Ne pitam da li treba da se prijavi, porez je u DE vec placen, nego da li ce biti cimanje sa PU.
Izgleda mi najjeftiniji nacin da posaljem iz DE svojima novac trenutno preko PP-a tako (10e), jer PaySend ne mogu (nemam nemacku vec irsku karticu). WU je postao previse skup (20e iz Irske jos uvek, ali 50e iz Nemacke, a bilo je 2-4e iz obe).
MoneyGram sam vec iskoristio, Ria Transfer puca i nece da salje a Remitly ne bih probao (kao kazu radi, ali nigde kod nas ne vidim da moze da se prima). To su sve jednokratne opcije, jer je prvo slanje free, inace ne vredi.

Q: jel' PU salje pisamca kada se prima sa PPa na karticu ili ne? Ne pitam da li treba da se prijavi, porez je u DE vec placen, nego da li ce biti cimanje sa PU.
Ne. Sve je na dobrovoljnoj bazi, a da li su ili da li će kartične transakcije biti predmet poreske kontrole, nije opštepoznato. Praksa je da se rešenja šalju pre petogodišnje zastare i zasigurno je da sve što je išlo kroz swift je predmet kontrole. Biće svakako cimanja ako dođe do toga i budeš morao da dokazuješ da je novac oporezovan, mada taj teret ide na primaoca. Do 880€ kvartalno plaća se samo zdravstveno ako ne postoji osiguranje u radnom odnosu ili penziji.
Izgleda mi najjeftiniji nacin da posaljem iz DE svojima novac trenutno preko PP-a tako (10e), jer PaySend ne mogu (nemam nemacku vec irsku karticu). WU je postao previse skup (20e iz Irske jos uvek, ali 50e iz Nemacke, a bilo je 2-4e iz obe).
MoneyGram sam vec iskoristio, Ria Transfer puca i nece da salje a Remitly ne bih probao (kao kazu radi, ali nigde kod nas ne vidim da moze da se prima). To su sve jednokratne opcije, jer je prvo slanje free, inace ne vredi.
i za WU, MoneyGram, Ria je od 2020. uveden registar novčanih doznaki, a šta on podrazumeva i kako se primenjuje nije najbolje precizirano.

Znaci ne salju odmah pisamca? Ok, birno mi je da se moji ne cimaju.

WU se potpise i to je to za sada, nisu nas cimali.

Mislim da nije, eko taksa.
Jesi preduzetnik i slicno? Ako jesi, vidi s knjigovodjom.

Da, nije podnešena prijava do predviđenog roka.

samo podnesi prijavu i to je to, poslace ti resenje...
ja nikad na vremen nisam podneo prijavu 🙂

Svaka lokalna samouprava funkcioniše drugačije. Nama su rešenja za eko taksu stigla po automatizmu sa podacima pribavljenim po službenoj dužnosti. U ovom slučaju, poreski inspektor u upravi prihoda traži da se prijava ručno podnese.

Nemam više firmu, zatvorio pre 2 godine. Povremeno radim nešto i uglavnom preko brata koji je paušalac, sitni su iznosi. Imao sam jednog klijenta koji je insistirao da mi uplatu izvrši na moj račun, i tako je i bilo. U pitanju je iznos manji od onog kvartalnog limita od 96.000 (ako sam ja to dobro pohvatao). Pošto sam redovno zaposlen, trebalo bi da nemam nikakve troškove, je l' da? Opet, koliko sam čitao u ovoj temi, to me ne oslobađa obaveze da podnesem neku prijavu? Da li postoji neko uputstvo šta treba da uradim, i koji je rok za to? Uplata mi je bila u avgustu, usluga pružena isto u avgustu.

Da li je moguce da nema FAQ za ovo? 😀

Imao sam klijenta koji je izvršio uplatu na moj račun. U pitanju je iznos manji od onog kvartalnog limita od 96.000. Pošto sam redovno zaposlen, trebalo bi da nemam nikakve troškove? Opet, to me ne oslobađa obaveze da podnesem neku prijavu? Da li postoji neko uputstvo šta treba da uradim, i koji je rok za to? Uplata mi je bila u avgustu, usluga pružena isto u avgustu.
Ne oslobađa te obaveze predaje prijave. Nemaš troškove. Biraš model A i označavaš da imaš zdravstveno osiguranje po drugom osnovu (radnog odnosa). Popunjava se u mesecu po isteku svakog kvartala (ovaj kvartal je jul, avgust, septembar, dakle u oktobru) preko portala Frilenseri, uz potpisivanje putem ConsentID aplikacije (parametre obezbeđuješ u pošti, mupu, upravi prihoda, opštini ili gde je to moguće u tvom mestu, odnosno preko elektronskog bankarstva banke Intesa ili logovanjem na eUpravi sa ličnom kartom uz čitač) ili korišćenjem portala ePorezi gde odabereš sebe kao fizičkog lica poreskog obveznika i izabereš PP OPO-K prijavu.
Da li je moguce da nema FAQ za ovo? 😀
Postoje, na portalu Frilenseri

Da li rešenje za plaćanje eko takse šalju na kućnu adresu preduzetnika, ili ja adresu na kojoj je prijavljen PR? Ili i to zavisi od opštine?
PR registrovan prošle, eko taksa prvi put prijavljena ove godine.

Da li rešenje za plaćanje eko takse šalju na kućnu adresu preduzetnika, ili ja adresu na kojoj je prijavljen PR? Ili i to zavisi od opštine?
PR registrovan prošle, eko taksa prvi put prijavljena ove godine.
Ako imaš pristup eUpravi, stići će ti tamo u sandučetu, a za šta ćeš ujedno automatski biti obavešten mejlom da čeka na dostavu, odnosno je dostavljeno bez preuzimanja po isteku roka. Za slanje u papiru nisam siguran kako ide.

Nazad
Vrh Dno