Nikad mi nije bila jasna ta rasprava izmedju flegsip kamera na telefonima.
Svi trenutni flegsipi slikaju maltene isto sa malim razlikama u bojama i ekspoziciji.
A to poredjenje u prodavnici mi je tek nejasno, sta mozes da vidis u ultra osvetljenom prostoru prikacen na kabl od 30cm?
Ako si toliko ozbiljan i zelis najbolju moguću fotku na telefonu onda ce za tvoju fotografiju daleko vise uraditi da to vreme koje provodis gledajuci komparacije flegsip kamera iskoristis tako sto ces nauciti da koristis neki program za editovanja fotki poput lighrooma.
A ako gledamo ko ima bolji point and shoot za kacenje na drustvene mreze HM6P ima realno za oko najlepse slike bas zbog tih jakih boja i svetlih slika.
Te "realne" boje o kojima se cesto vodi rasprava se ukoliko ti je bitno resava za oko minut u LR, jos ako napravis preset onda ispod 10 sekundi po slici.
A kazi mi sta je bitan i najvazniji faktor koji odvaja android telefone od 1000+e sem kamere ?
Imas apple i android, pa bolje receno Apple i Samsung, jer jedini android koji je prisao - Huawei je momentalno sklonjen.
Kratak opis svih aktuelnih najjacih modela od ~ 1500e, displej 6.7-6.8", SD 8.3, 5000+mAh baterija, 3-4 kamere sa poznatim sony senzorima. dakle pored S24 ultra ,xiaomi 14 ultra, oppo x7, vivo x100 ultra,HOnor M6PRO, itd. dakle svi telefoni na papiru su isti... Ali u stvarnosti nisu. Eno motorola ubaci sve top pa kad uzmes telefon da slikas ono gore nego Samsung A serija.
Po meni, Samsung, pa 10 mesta pa ostali, zasto ? Gde je jedan gigant poput Nokije a gde je Samsung ? Koliko su dugo tu i vaze za pojam sa svakom novom S serijom i svojevremeno Note serijom a danas Ultrom. Samsung je u rangu Apple a svi ostali jednostavno po meni nemaju sta da traze.
Poredjenje bi doslovno bilo, imas Porsche kao marku i brend koji se takmici svuda vec citav vek , i sad KIA , Hjundai i ostali dignu cene kola na 100k evra da budu konkurent Porscheu, to bi bilo nezamislivo..Kako druze ti jednom Samsungu koji toliko ulaze u Marketing, razvoj, svoj ekosistem i na kraju imaju i najjacu podrsku da budes konkurent. I kako onda da se pojavi bilo koji telefon koji ce kostati kao jedan s24 ultra i novi Apple . To je za mene vredjanje inteligencije.
Takodje ni ne trude se, ok Huawei cenim , ali Xiaomi i ostale necu ni da komentarisem. Kupio,probao i nikad vise kod mene.
Da su telefoni od 300e pa i ajde, kojima mozes da menjas module, baterije, to je sve moglo da se izvede do sada..,
Ali sad svi gadjaju 1500+evra. A telefoni su kao igracke i ide se na hiper produkciji sa sto kracim vekom trajanja.
Kad sklapam racunare, 1000+e na racunar nekome ko i zivi od toga je uf. Kamoli 2-3000e.
A kad pricamo o telefonima, izlaze na 6 meseci i polako ali sigurno flegship telefoni stizu cifru od 2000e. A pricamo o uredjaju za koji vec i znas da za 2-3 godine, ako nista sigurno ce ti oslabiti baterija sa kojom mozes da se slikas, on je napravljen da i mora da se menja nakon 2-3 godine. Ako dotle prezivi da bude iole kakav je i bio kad je izasao.
Apple, Samsung, kapiram zasto toliko kostaju, ali svi ostali ne, i ne opravdavaju tu cenu. Ja uglavnom telefon uzmem kod operatera, recimo za Mate 50 pro je bila ponuda 6000 dinara mesecno, kad odbijem paket telefon me je izlazio ravno oko 850e na 2 godine, znaci ni na oglasima nije bio toliko nov za kes,a ti ga dobijes za te pare na otplatu od 2 godine, meni je to bilo super .
Sledece sad sto je koliko toliko isplativo je i dalje Magic6PRo , mada za te pare tu je i s23 ultra , tu je negde i Pura 70 pro koji pa i ne znam kolko opravdava cenu s'obzirom na cipset i nedostatak gugla, mora biti znacajno jeftiniji... Da ne pominjem p70 Ultru, koja kosta koliko i najskuplji Iphone i Samsung.
Meni se zaista dopada Magic6Pro, i idalje se drzim toga, sta je i koliko napredovalo i kakav ste videli boljitak u odnosu na period od pre par meseci.
A sto se tice kamere na telefonima, dovoljno je da otvorim folder sa svog starog Mate 20 pro i da mi izmami osmeh na lice. Kvalitet slika i snimaka je izvanredan. Dosta su telefoni napredovali sto se tice brzine okidanja, i dodatne obrade. Zato sa Mate 50 pro , sta god da okinem , sansa da cu napraviti losu fotografiju je skoro ravna nuli.
Uostalom, koliko ti treba sa jednim flegship uredjajem poput Apple, Samsung i Huawei da izvalis kako slika koje su mane i mogucnosti, za 2 dana ces znati kako svaku sliku da ubodes, kadar, osvetljenje . Sta moze nocu, sta danju, itd.
I zaista, ako sad dajem ili odvajam novac za telefon koji cu nositi te 2 godine kao nekakvog vernog saputnika, naravno da ima da gledam sve u sitna crevca pogotovo za toliku lovu.