Šta je novo?

Desktop hdd pretvoriti u eksterni?

Bobajakuda

Slavan
Učlanjen(a)
15.09.2013
Poena
240
Ostala su mi dva harda od starog racunara. Jedan od 80GB i drugi 500GB. Ispravni su i hteo bih da ih koristim kao eksterne ako je to moguce. Barem ovaj od 500GB. Da ga prikljucim na laptop i televizor i da sa njega pustam filmove. Da li je to moguce sa nekim kablom/adapterom?

Malo sam trazio po internetu i video sam na nekoliko foruma par tema, ali su stare po 10-15god i pretpostavljam da se nesto promenilo od tada.

Prilozi

• IMG_20240718_073015.jpg
    IMG_20240718_073015.jpg
    266.3 KB · Pregleda: 24
  • IMG_20240718_073041_edit_254349935732712.jpg
    IMG_20240718_073041_edit_254349935732712.jpg
    198.5 KB · Pregleda: 27
I ja sam hteo nesto slično da uradim ali sam odustao.
Moze da se kupi 3.5''' case ili dock ali cena bas i nije pristupacna kao za 2.5 '' hard diskove.

Pozdrav, ima hdd recova da se uzmu, LC power ima lepu kolekciju i dosta su kvalitetni, jedina mana 3.5"' hdd sto hdd reck za njega mora da ima napajanje svoje dodatno, dok za 2.5''' dovoljno je preko usb sto se napaja. od 80 Gb ne bi ni uzimao ne isplati se, posto je usb od 128 gb jeftiniji od recka i on je stari ata nacin povezivanja. :)

Jel moze link za taj reck za ovaj od 500gb da vidim koliko se krecu cene. Sta mu dodje taj reck? Kako se to koristi?

Potraži recimo LC POWER LC-35U3-Hydra. Za 3,5" hard nema mnogo opcija pored klasične fioke, ako planiraš da ga koristiš na više uređaja. Cena kreće od 2200 dinara.

Hdd rack je kao fioka za hdd diskove, da od internog napravi se eksterni hard disk. Samo se otvori i stavi hard disk u njega i posle se poveze. :)

Za ovaj od 80gb ti se nikako ne isplati. Memorijkse kartice su sada veće od toga.
Da li stvarno želiš da nosiš 80gb strašno sporog diska pa sve zajedno sa napajanjem umesto super brze flash memorije za iste pare.
Za njega ti je pitanje i pouzdanosti i brzine... Baci ga u đubre i ne osvrći se.

Za ovaj od 500gb razmisli. Treba ti ovako neko kućište

Ne planiram da ga nosim vec da prebacim film sa laptopa i da pustam na tv-u. Ipak je bolja slika i zvuk kada ide sa tv-a nego sa laptopa.
A iskren da budem gledam i da prodjem najpovoljnije. 😊

USB od 256gb je nekih 2500din pa bolje da iskoristim ovaj sto imam od 500gb ako je otprilike ta cena da ga osposobim.

Ako ti nije bitno kako izgleda, ovo je najjeftinije što možeš da prođeš

Ovaj adapter ima DC konektor u koji moraš da ubodeš 12v, 2A ispravljač kaok bi radio za 3.5" diskove.

Још један глас да ти диск остане као cold storage.
Набави нешто овако

CHIEFTEC BlackBox SATA USB 2.0 2.5` kućište​

Брзина није сјајна али лепо ради.

da pustam na tv-u
Koji tv? Da li cita exfat ili ntfs? Ako ne, neces moci film veci od 4GB da iskopiras.

Ako vec gledas da prodjes jeftinije, zar nije dlna besplatno resenje ako tv podrzava?

Ovo sa hard diskom i to jos 3.5" kome treba i adapter mi deluje bas bas nezgrapno.

Da ne bude da ne odgovaram na pitanje, preporuka za LC power kuciste koje je vec predlagano.

CHIEFTEC BlackBox SATA USB 2.0 2.5` kućište
Čovek ima 3.5" disk.

Tv je Sony A80J. Imao sam eksterni i citao je ntfs bez problema.

Ne bih te servere jer mi je to komplikovano, a ovaj hard jeste glomazan medjutim nije ni onaj WD eksterni bio manji i stajace mi iza tv-a.

Koji tv? Da li cita exfat ili ntfs? Ako ne, neces moci film veci od 4GB da iskopiras.

Ako vec gledas da prodjes jeftinije, zar nije dlna besplatno resenje ako tv podrzava?

Ovo sa hard diskom i to jos 3.5" kome treba i adapter mi deluje bas bas nezgrapno.

Da ne bude da ne odgovaram na pitanje, preporuka za LC power kuciste koje je vec predlagano.

Čovek ima 3.5" disk.
У питању је модел Chieftec који подржава и 2.5 и 3.5 дискове.

Drugari hvala vam svima! 😊
Stigao mi je adapter i odlican je. USB 3.0 je i brzina prenosa je zaista dobra. Sve lepo radi. Tv ga prepoznaje. Za 8.5€ apsolutna preporuka kome treba, jer su ovde ona kucista preko 2000din.
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
US $7.32 | USB 3.0 To SATA Adapter Cable Sata To USB Convert Cables Support 2.5/3.5 Inch SSD HDD Adapter Hard Drive with 12V Power Adapter

Sad gledam za ovaj manji od 80gb da uzmem nesto slicno. Da li je nesto od ovoga resenje?
US $2.60 | SATA to IDE Adapter 2.5" / 3.5" Serial ATA SATA HDD to PATA IDE 39/40Pin Converter 4Pin Power SATA to PATA Connector Riser Board

US $3.68 | PzzPss 3 in 1 USB 2.0 IDE SATA 5.25 S-ATA 2.5 3.5 Inch Hard Drive Disk HDD Adapter Cable For PC Laptop Converter

80GB, specijalno prastari, prespor, IDE, HDD ti ne vredi ništa kao unutrašnji disk, ima da koči ceo system i pravi nevolje tek tako. Nije ni garantovano da će raditi kako treba. I kao spoljašnji neće biti ništa bolji. Ako imaš nešto važno na tom disku onda samo taj USB, inače sam disk ne vredi koliko taj adapter i čekanje na njega. Pored USB-a treba i Molex iz PC-a ili neki 12v adapter ako je 3.5" disk. Imao sam oba tipa i ti IDE na SATA ne rade na brzim SATA3 portovima na novijim pločama. IDE se ne prepoznaje dok se disk ne zavrti i prođe kroz trest a onda je kasno za BIOS da ga prepozna. Bilo kako da ga povežeš još uvek je samo IDE a ne SATA.

Ovaj od 500gb cu da koristim za pustanje filmova na tv. Imao sam neke decije crtace (crtaci 90-ih godina najbolji) na njemu i to sam spasio. A na ovom je bio windows i porodicne slike. Ja bih slike da spasim i hard mi posle ne treba. Ne bih da ga koristim kao eksterni, a jos manje za sistem.

Ako sam dobro razumeo ovaj usb sa alija od 3€ ce biti dovoljan da ga prikacim na laptop i presnimim slike?

Nije dovoljan, treba 3.5" disku 12v preko molexa od negde. 2.5" rade na 5v pa je USB dovoljan. Ako imaš neko desktop napajanje mogao bi da ga upotrebiš samo treba da se poje dve žice (zelena i crna) na 24 pina da bi se upalilo.

Nek uzme usput sata na molex adapter od istog prodavca (ako ima) i to je to.

Imam mini sata na usb 2.0 kablic za rezac koji sam uzeo bas iz ove Ps Ps (maco) radnje i radi ok, uzmi obe stvari tu ako imaju i resio si obe stavke.

3.5" namaju mini SATA a većina napajanja ima Molex.

Nisi lepo razumeo a i ja sam lose formulisao recenicu, mislio sam da uzme USB kabl iz njegovog linka i molex adapter (naravno ako nema Molex na napajanju) iz te radnje i da je radnja ok jer sam odatle uzeo kabl koji sam pomenuo.

Inace mini sata ne pasuje ni na klasicne 2.5 SATA diskove, drugaciji je port.

1724578793728.png

Uh drugari ja sam poprilicno smotan (da ne kazem nesto drugo😁) za racunare. Ne bih nista da prespajam zice i slicno. Zadnji put kada sam radio nesto slicno sam napravio sr*nje. Jel mi ove dve stvari trebaju? To sam nasao kod ovog prodavca.

Prilozi

• Screenshot_20240825_142812.jpg
    Screenshot_20240825_142812.jpg
    82.9 KB · Pregleda: 15
  • Screenshot_20240825_142748.jpg
    Screenshot_20240825_142748.jpg
    89.7 KB · Pregleda: 16
Bolje da nisam pominjao Mini SATA :)

Tebi treba samo ovaj 3 u 1

1724589211707.jpeg

i eventualno SATA na Molex adapter ako nemas ovaj kabl sa ovim konektorom na napajanju

1724589185680.jpeg

A gde ubacujem ovaj sata na molex adapter? Na laptopu nemam takav ulaz.

Tri puta sam gledao da li je tema iz 2004. ili iz 2024. :)

Na laptopu nemam takav ulaz
ima U laptopu, ako nije već zauzeto SATA diskom

što se tiče tog PATA (IDE) diska od 80GB, pitanje je da li je uopšte živ. ima da se nađe dock koji podržava PATA diskove.
Screenshot_2024-08-26-21-44-24-810-edit_com.android.chrome.jpg

a možda je najbolje da odeš u neku firmu koja se bavi spašavanjem podataka, verovatno imaju neki takav. ako je disk živ, prekopiraće ti podatke

Poslednja izmena:
Lepo rekoh nisam iz sveta kompJutera. 😁
To znaci treba da otvorim laptop? 😆😆😆
Ma bataljujem. Necu ni da pokusavam.

nabavi dock koji sam okačio gore. ili vidi sa nekom firmom koja se bavi spašavanjem podataka

Vrh Dno