Šta je novo?

Čudan zvuk iz PC-a

PejaBB

Zapažen
Učlanjen(a)
04.07.2024
Poena
1
Zdravo ljudi. Primetio sam čudan zvuk iz PC. Radi se o kliktanju/zujanju. Kao koilvajn GPU sa "šumovitim kljikom" (onaj zvuk objektiva fotoaparata). Zvuk nije jak, ali u tišini sobe noću se čuje. Imam snimljeno, samo ne znam kako ovde da taj snimak okačim...
A pojavljuje se kada npr. prelazim na sajtu YT (imam adbloker u FF) mišom preko klipova u pregledaču. Pratio sam da se opterećenje procesora (Rajzen 5 5600g) penje na preko 30%, dok grafika (RX 6700 XT) kulira opušteno... Matična ploča je MSI Mortar 450M i zvuk dolazi sa dela gde je naponska sekcija. Šta to tačno može biti i da li je ozbiljno? Hvala na odgovorima i pozdrav.

Zdravo ljudi. Primetio sam čudan zvuk iz PC. Radi se o kliktanju/zujanju. Kao koilvajn GPU sa "šumovitim kljikom" (onaj zvuk objektiva fotoaparata). Zvuk nije jak, ali u tišini sobe noću se čuje. Imam snimljeno, samo ne znam kako ovde da taj snimak okačim...
A pojavljuje se kada npr. prelazim na sajtu YT (imam adbloker u FF) mišom preko klipova u pregledaču. Pratio sam da se opterećenje procesora (Rajzen 5 5600g) penje na preko 30%, dok grafika (RX 6700 XT) kulira opušteno... Matična ploča je MSI Mortar 450M i zvuk dolazi sa dela gde je naponska sekcija. Šta to tačno može biti i da li je ozbiljno? Hvala na odgovorima i pozdrav.
Treba nam vise detalja oko konfiguracije, prakticno spisak svega sto imas, cpu, ploca, memorija, grafika, ssd (M.2 ili sata), napajanje itd.

Zvuk koji dolazi prilikom pomeranja misa dolazi najcesce sa ploce ili grafike. Slican zvuk se moze javiti i prilikom intenzivnog rada SSD-a (M.2 posebno cesci slucaj), ali je taj zvuk bas bas tih. U principu coil whine moze biti na grafickoj ili negde na ploci. Ako zvuk nastaje prilikom prevlacenja misa po youtube clipovima onda dolazi do njihovog pustanja, a to znaci da grafika radi na decodingu video materijala. Ovo moze raditi i CPU. Mozes probati u browseru ugasiti hardware acceleration pa vidi da li je nestao zvuk. gasenjem HW acceleration sve prebacujes na CPU, pa ako je grafika imala coil whine neces ga vise cuti.
Ako se cuje taj zvuk pomeranja misa cuje bilo gde kada pomeras misa, a koristis analogni audio izlaz sa ploce, probaj ubosti slusalice u njega umesto zvucnika i proveri da li se i na slusalicama cuje zvuk. Ako se cuje i na slusalicama, ***. onda je to do nekvaliteta audio izlaza na ploci. Ako nema u slusalicama zvuka, onda proveri kabel do zvucnika/zvucnike.

Postoji puno mesta odakle se zvuk moze cuti, vidi da prvo izolujes sta je i gde je.
Recimo kod mene nema nigde coil whine (nema ga ni grafikama) osim, pazi sad, kada M2. SSD kopira nesto "vrlo intenzivno" sa SSD-a (li pustis cisto nesto na M.2 da bas intenzivno radi), onda se cuje jako jako tih coil whine, nesto kao suskanje lisca, tako bi najbolje to opisao. E sad uzmi u obzir da bi ja cuo taj zvuk da mora biti bas totalna tisina (najbolje u sitne nocne sate), ne sme grafika da radi prakticno nista, pozeljno i CPU da bi svi ventilatori ili bili zaustavljeni ili na apsolutnom minimumu i da mi je po vrh svega open air kuciste pa nema sta da blokira zvuk i da se moze bas sve cuti. Coil whine je cudna pojava :)

Treba nam vise detalja oko konfiguracije, prakticno spisak svega sto imas, cpu, ploca, memorija, grafika, ssd (M.2 ili sata), napajanje itd.

Zvuk koji dolazi prilikom pomeranja misa dolazi najcesce sa ploce ili grafike. Slican zvuk se moze javiti i prilikom intenzivnog rada SSD-a (M.2 posebno cesci slucaj), ali je taj zvuk bas bas tih. U principu coil whine moze biti na grafickoj ili negde na ploci. Ako zvuk nastaje prilikom prevlacenja misa po youtube clipovima onda dolazi do njihovog pustanja, a to znaci da grafika radi na decodingu video materijala. Ovo moze raditi i CPU. Mozes probati u browseru ugasiti hardware acceleration pa vidi da li je nestao zvuk. gasenjem HW acceleration sve prebacujes na CPU, pa ako je grafika imala coil whine neces ga vise cuti.
Ako se cuje taj zvuk pomeranja misa cuje bilo gde kada pomeras misa, a koristis analogni audio izlaz sa ploce, probaj ubosti slusalice u njega umesto zvucnika i proveri da li se i na slusalicama cuje zvuk. Ako se cuje i na slusalicama, *********. onda je to do nekvaliteta audio izlaza na ploci. Ako nema u slusalicama zvuka, onda proveri kabel do zvucnika/zvucnike.

Postoji puno mesta odakle se zvuk moze cuti, vidi da prvo izolujes sta je i gde je.
Recimo kod mene nema nigde coil whine (nema ga ni grafikama) osim, pazi sad, kada M2. SSD kopira nesto "vrlo intenzivno" sa SSD-a (li pustis cisto nesto na M.2 da bas intenzivno radi), onda se cuje jako jako tih coil whine, nesto kao suskanje lisca, tako bi najbolje to opisao. E sad uzmi u obzir da bi ja cuo taj zvuk da mora biti bas totalna tisina (najbolje u sitne nocne sate), ne sme grafika da radi prakticno nista, pozeljno i CPU da bi svi ventilatori ili bili zaustavljeni ili na apsolutnom minimumu i da mi je po vrh svega open air kuciste pa nema sta da blokira zvuk i da se moze bas sve cuti. Coil whine je cudna pojava :)
Ovako:
Matična: MSI B450M MORTAR MAX
Procesor: Ryzen 5 5600g kojeg hladi SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2
RAM: G.SKill FlareX AMD 32GB (2x16GB) 3200MHz
Grafička: RX 6700 XT MECH 2X 12G OC
Sdd: KIOXIA EXCERIA 1TB (na kome je sistem) i Mushkin NVMe 2TB SSD ... uz još 4 "obična" sdd od Patriota 2TB, 512GB, 480GB i 240GB....
Napajanje: be quiet! System Power 9 700W
i sve hladi u kućištu SilentiumPC Signum SG1 napred 3 komada ARCTIC F12
i sve to gledam na monitorima Benq (povezani DP)... primarni 144Hz XL2411P i sekundarni 60 Hz BL2423PT

Izgleda da je grafička... isključio sam "Use graphics acceleration when available" (na Chromu) i prestalo je... ali mi je čudno pošto upotreba njena je tada u par % dok se čluje zvuk, dok CPU ode i na 30%... hm.. Dešava mi se tako koil vajn na njoj kada FPS u igri odleti na 400+ pa moram da koristim Afetrburner da spuštam (dosta igara nema ograničenje) FPS.
Na slušalicama je sve uredu. Inače "muku mučim" sa tako nasumičnim "peckanjem" u zvuku na zvučnicima kada mi je otvoren pregledač... Ajde da je neko opterećenje pa da razumem ali ovi zvukovi kada je sve laganica i tiho ... Možda se to ne bi ni čulo da mi kućište nije na stolu i na 30-40 cm od glave... i u mrtvoj tišini se čuje.

Eto vidis, dakle grafika. Coil whine nemora da bude usko vezan za veliko opterecenje ili za visok fps. Bice prisutan i na nizim fps ali ce imati drugi ton, tj. pri niskom fps mozes imati zvuk kao "trrrrr..." (vrlo jasan takt) tonalitet. Posebno u nekim stvarima kao sto su 3DMark (stariji testovi) gde i pri niskom fps moze doci do ove pojave. Valjda je vezano za sam nacin rada testa koji striktno "broji" svaki fps i onda verovatno postoje mikro "pauze" opterecenja GPu izmedju svaka 2 frejma. Sad ako te dalje zanima, posto imas taj zvuk na youtube "preview" ukljuci nazad "hardware acceleration" i pusti video da ide normalno i vidi da li i tada ima taj zvuk. Ne bi me cudilo da tada nema, ali da ga ima samo kad je preview. Onda bi to bukvalno znacilo da zavisi od samog "koda" koji se izvrzava na GPU u jednoj ili drugoj situaciji tj. da li je opterecenje promenjivo ili konstantno, jer da bi doslo do zvuka mora biti promene opterecenja da bi induktori imali promenu koja bi dovela do pojave zvuka. Naravno cinjenica da je kuciste 30-40cm od glave doprinosi da se sve cuje :rolleyes:

Proveri i podesavanja u adrenalin drajveru. Meni se desavalo kad skrolujem yt da jaako zasteka pc, slika i zvuk, kao da je ceo ram popunjen. I to posle update drajvera. Guglanjem otkrijem da u nekim general podesavanjima iskljucim variable refresh rate (ili adaptive sync slagacu te) i sad sve radi kao podmazano. Sve radeonove gluposti su mi iskljucene.

Proveri i podesavanja u adrenalin drajveru. Meni se desavalo kad skrolujem yt da jaako zasteka pc, slika i zvuk, kao da je ceo ram popunjen. I to posle update drajvera. Guglanjem otkrijem da u nekim general podesavanjima iskljucim variable refresh rate (ili adaptive sync slagacu te) i sad sve radi kao podmazano. Sve radeonove gluposti su mi iskljucene.
Imam sve poisključivano... A moj monitor nema VRR, već samo "na tvrdo" 144 ili drugo. Stvarno ne znam, pojavi se, pa nestane... Kada isključim ovu hardversku akceleracoju onda mi se čuje to pucketanje... Svakao hvala na svaetima, ako šta padne na pamet piši dalje :D

Prilozi

• IMG_20240705_094212.jpg
    IMG_20240705_094212.jpg
    206.8 KB · Pregleda: 32
Eto vidis, dakle grafika. Coil whine nemora da bude usko vezan za veliko opterecenje ili za visok fps. Bice prisutan i na nizim fps ali ce imati drugi ton, tj. pri niskom fps mozes imati zvuk kao "trrrrr..." (vrlo jasan takt) tonalitet. Posebno u nekim stvarima kao sto su 3DMark (stariji testovi) gde i pri niskom fps moze doci do ove pojave. Valjda je vezano za sam nacin rada testa koji striktno "broji" svaki fps i onda verovatno postoje mikro "pauze" opterecenja GPu izmedju svaka 2 frejma. Sad ako te dalje zanima, posto imas taj zvuk na youtube "preview" ukljuci nazad "hardware acceleration" i pusti video da ide normalno i vidi da li i tada ima taj zvuk. Ne bi me cudilo da tada nema, ali da ga ima samo kad je preview. Onda bi to bukvalno znacilo da zavisi od samog "koda" koji se izvrzava na GPU u jednoj ili drugoj situaciji tj. da li je opterecenje promenjivo ili konstantno, jer da bi doslo do zvuka mora biti promene opterecenja da bi induktori imali promenu koja bi dovela do pojave zvuka. Naravno cinjenica da je kuciste 30-40cm od glave doprinosi da se sve cuje :rolleyes:
Ne ostaje mi ništa drugo neko da pokrenem "labaratorju" šta može biti.. Inače veliko hvala na odgovoru i ulaženju "u crevca", pomoglo mi je dosta da "razumem kako da razumem" :D Sada mi je dosta toga jasnije. Ako još šta pada na pamet - svaki savet je zlata vredan.
Na žalost to zadnje ne mogu mnogo promeniti, nemam ga gde.. 😔 osim što imam jednu ideju o držačima ispod stola.. ali to je oko 30cm dalje..

Prilozi

• IMG_20240705_093613.jpg
    IMG_20240705_093613.jpg
    284.6 KB · Pregleda: 29
Ne može tu, ovo je audio snimak, a tamo mi piše da mora da bude video.
Evo napokon sam se snašao oko zvuka :D Inače zvuk je kao da se čuje neki stari matrični štampač udaljen 2-3 sobe :)

Prilozi

• 4 Jul, 00.21​.zip
    198.5 KB · Pregleda: 7
Evo jedan zip fajl sa oba snimljena zvuka:
Jedan je zujanje navoja koji se čuje noću u "gluvo doba" kada je uključeno "Use graphics acceleration when available", a drugo je pucketanje u zvučnicima (nema ga u slušalicama) kada je isključeno... :/ Kako god okrenem nešto se čuje... mogu samo da biram šta mi je draže (iskreno 100x zujanje navojnica)
U drugom klipu sam se trudio da se što manje čuje skrolovanje, ali ne znam kako mikrofon hvata skrol od miša bar 10x jače (od onog kakao ja čujem) od pucketanja (koje je baš primetnije uživo), izlega da uši imaju drugačije frekvencije koje čuju jače... Ako nešto padne na pamet - zvaki savet je dobrodoašo. :D

Prilozi

• zvukovi sa pc.zip
    372 KB · Pregleda: 1
Pucketanje u zvucnicima... da li ga imas kada direktno ubodes slusalice u line out na maticnoj pozadi?

Takodje idi u device manager i proveri datum i verziju drajvera za audio ( na maticnoj, verovatno realtek), pa uporedi sa verzijom na sajtu proizvodjaca maticne ploce. Ako je novija na sajtu skini i instaliraj.

1720178313841.png

1720178191654.png

edit 2:
malo sam gledao po netu i naisao na ovu temu. Total shit show najblaze receno.
"Effect: Popping/crackling noises when playing any kind of audio (watching videos, playing games, listening to music, etc), and through any type of interface (audio jack, USB port, USB dongle, etc).

Cause: The Infinity Fabric (VDDG) voltages being too low. Either too low for the board's liking, or too low to be stable.

Fix: Raise your VDDG voltages.
If you're not sure what to set yours to, then set them to 1V.
The maximum safe voltages are 1.1V, although you shouldn't need more than 1V even for a 1933MHz FCLK.
For example, my FCLK's at 1900MHz and completely stable at 0.93V. It's tested stable at 0.875V too but I get popping/crackling then."

Poslednja izmena:
Pucketanje u zvucnicima... da li ga imas kada direktno ubodes slusalice u line out na maticnoj pozadi?

Takodje idi u device manager i proveri datum i verziju drajvera za audio ( na maticnoj, verovatno realtek), pa uporedi sa verzijom na sajtu proizvodjaca maticne ploce. Ako je novija na sajtu skini i instaliraj.

Pogledajte prilog 448944

Pogledajte prilog 448943

edit 2:
malo sam gledao po netu i naisao na ovu temu. Total shit show najblaze receno.
"Effect: Popping/crackling noises when playing any kind of audio (watching videos, playing games, listening to music, etc), and through any type of interface (audio jack, USB port, USB dongle, etc).

Cause: The Infinity Fabric (VDDG) voltages being too low. Either too low for the board's liking, or too low to be stable.

Fix: Raise your VDDG voltages.
If you're not sure what to set yours to, then set them to 1V.
The maximum safe voltages are 1.1V, although you shouldn't need more than 1V even for a 1933MHz FCLK.
For example, my FCLK's at 1900MHz and completely stable at 0.93V. It's tested stable at 0.875V too but I get popping/crackling then."

Oho, baš ti hvala :D Što se tiče drajver sa tim sam već pokušavao i pokušao sam opet - ništa se nije promenilo (većč sam imao "njanoviji").
A za ovo drugo izgleda da nije samo moja "čast" da sam ga upoznao...

Opet hvala ti da si našao ovo pošto mi nikada ne bi palo na pamet (i ako su me već neke stvari iznenadile u PC.. kao kada mi nije htelo da prepozna SATA SSD sve dok nisam odradio test RAM-a!?) ... Otiću i bios i probati da vidim to i namesti :D Javljam se svakako, ili sa kompa ako uspem ili sa telefona ako ne xD
Za mene je najvažnije uz to da rešim svoj probem da i sutra neko ko ima isti problem a ne zna šta i kako i trpi, ima rešenje.

Nazad
Vrh Dno