Šta je novo?

Hardver PC Upgrade

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Madnix

Cenjen
Učlanjen(a)
20.10.2012
Poena
160
Postovanje svim clanovima foruma.

Potrebno mi je misljenje osoba koje prate ovu sferu i koje bi mogle da me posavetuju sta je dalje ciniti.. stvar je sledeca:

Trenutna konfiguracija:

PC.jpg
Lian Li 011 Dynamic XL ROG
9 kulera koja idu u paketu Lian Li Infinity SL120

GPU: Nvidia GeForce EVGA RTX 3080 TI FTW ULTRA
CPU: Intel Core i9-9900K CPU @ 3.60GHz
MB: MSI Z390 GODLIKE
RAM: Ne secam se vise ni tacno, ali mislim da je Corsair 32 GB (16x2 gb kit) 3600 DDR4
PSU: Isto i za PSU proslo je par god, uzeo sam jako skupo napajanje tada, to ne bih menjao, siguran sam da je i dalje jako dobro.
M2 Samsung SSD 980 PRO with Heatsink 1TB

Problem je sledeci, pre 2-3 meseca mi je otisla magistrala na maticnoj i od tada mi ram memorije ne rade u dual modu vec samo single, pisao sam vec ranije ovde na forumu da vidim ima li alternative ili neke popravke tih magistrala.. receno mi je da mi memorije ne menjaju nista puno da li one radile u single mode ili dual.. ali zapravo to u praksi bar u mom slucaju nije tacno, veliki pad u FPS-u u skoro svim igrama zbog tog problema, a i generalno sama cinjenica da mi nesto nije ispravno me uzasava i mislim da je vreme za upgrade (ovaj pc trenutni planiram klincu da napravim da moze da se igra - ima 5 god.. tako da ce njemu da zavrsi sve fino)

Hteo sam da kupim novu maticnu da mi ovaj procesor ostane jer mi se cini da moze jos da gura ali nema novih maticnih za ovaj soket, bar ja nisam uspeo nista da nadjem.

Ono sto bih ja zeleo da menjam zasigurno:

Procesor
Maticna
Ram
Kuler za procesor

Sve ostalo manje-vise ostaje jer sam ulozio dosta u kuciste, kulere, monitor, periferije itd...

Koristim Intel procesore od kako znam za PC.. nikada nisam probao AMD.. imam zelju da probam AMD jer zelim da nesto promenim..

Odavno sam ispao iz ove sfere i zaista ne znam sta je trenutno aktuelno... ono sto znam da mi je budzet nekih 1000 do 1300e za ove 3-4 komponente..

Ako postoji i neko bolje resenje da se ova trenutna konf nekako prisredi i to sam voljan da poslusam i ispratim do kraja..

Eto, ako treba jos nekih dodatnih informacija tu sam da odgovorim na bilo koje pitanje, p.s. PC iskljucivo koristim za gaming u slobodno vreme.. sa trenutnom konf i celom ovom pricom oko memorija ni CS2 nece preko 200 fps da ide... tuga.

Hvala svima unapred na bilo kojoj vrsti pomoci.

Za te pare a be znove grafičke, može jako dobar Ryzen system da se napravi

Idealan gaming CPU: Ryzen 7800x3D. Minium 7700x. Processori su praktično isti ali x3D ima dodatni keš koji pomaže puno u određenim igrama. Ako ti se ne žuri mnogo, dok kraja jula izlazi serija 9000, nešto jača a po istim cenama mada x3D verzije tek o septembru.

Dobra/odlična ploča Asrock b650M pro RS (kao moja, super iskustvo, preporučena od mnogih). Ima ista i sa WiFi modulom.

Memorija: 2x16GB DDR5 6000MHz, Ja za AMD uvek uzimam i preporučujem Kingston kao uvek naj kompatibilniju za AMD. 600MHz sa cl 32 ili 30 imaju sada naj bolje čipove Hynix-a. XP ili EXPO, isto mu se hvata u ovakvoj kombinaciji.

Trebalo bi da ostane dovoljno para za neki dobar cooler mada se ovi processori ne greju baš mnogo. Recimo Arctic Freezer 36 (super za cenu u klasi) ili neki fencier 140mm tower.

Ta grafička je još uvek jedna od naj brojnih/popularnijih na Steam-u. Biće dobra još neko vreme.

cpu -7800x3d
kuler - imas vise opcija, recimo phantom spirit 120, id cooling frozn a620
ram - teamgroup 2x16gb ddr5 6000 cl30, tacan model CTCWD532G6000HC30DC01
ploca - ASRock B650M-HDV/M.2 ili neka skuplja u zavisnosti da li ti treba pcie gen5 itd

@CountMike - graficku cu ostaviti jos neki period kao sto si rekao i meni se cini da ona moze jos da odradjuje posao, pa cu je naknadno zameniti ili cu je prebaciti klincu a sebi uzeti nesto bolje.
Da li imas neki odredjeni model kingston memorija koje bi isle dobro?
sto se ploce tice, nije problem nikakav da se uzme i neka bolja, da li bi recimo MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI bila dobra zamena za ovu asrock?

@Panther - i ti i mike preporucujete isti procesor, to je dobra stvar, sto se ramova tice, gde mogu ove ramove da pronadjem u nasim radnjama, da li ih neko uopste ima ili da idem preko KP-a?

Btw, nije problem ni da se izadje iz budzeta, samo da se napravi nesto da potraje par godina i da radi kako treba.
I ova trenutna konfiguracija na papiru nije losa ali u praksi mislim da to nije to vise.. oseca se tacno...

P.s. Jedno pitanje, imam ova 9 kulera lian li koja sam uzeo uz kuciste.. kuciste ima ovo staklo i nalazi se sa moje leve prednje strane na stolu.. uvece u ovim toplim danima kada sednem za racunarom to bude skoro pa nepodnosljivo koliko taj vruc vazduh bije u mene mada mi nije jasno od cega se toliko greje kada mu nista posebno ne radim.. da li treba obrtaji da se povecaju da pokusam na taj nacin da ga ohladim malo... bas ume da iritira to...

Hvala svima.

Ipak mislim da je ova Asrock ploča naj bolja od B650 jer ima baš puno opcija.
Memorijaima puno u našim radnjama, Baito recimo ima 13 Kingston 6000MHz varianti. Ja imam ovu jer mi ne treba da sija.
Trenutno radi na 6200MHz Cl30.
Na tom ućištu. da li su neki ventilatori "Reversed", Pitam jer ovako izgleda kao da su svi izduvni.

@CountMike - na ovim memorijama u specifikacija pise napona za intel xmp 3.0 to nista ne menja za amd jel, radice najnormalnije?

Sto se tice ventilatora, donji, srednji vertikalni stoje normalno, a gornje sam okrenuo.. mozda treba drugacije da se rasporede..

Napon je specifičan za specifičnu memoriju, koliko piše u JEDEC/XMP/EXPO, toliko im BIOS da. Tiče se samo memorije.
Što se ventilatora tiče, ne vidi se dobro na slici ali uobičajeno ja da prednji i/ili donji ubacuju vazduh a isti broj gore i/ili nazad izbacuju. Malo se zakomplikuje kod vazdušnjih CPU hladnjaka kada je poželjno da budu postavljjeni tako da budu deo vazdušne struje u istom pravcu..

Da li postoji neka drasticna razlika u latencijama kod memorija? Tipa 32 i 36/38 da li se tu nesto drasticno razlikuje? Hteo bih kingston da uzmem RGB a tesko da se nadje 2x16 32 CL.. pa me zanima kod tih latencija da li su to velike razlike ili nisu..
Hvala

Uglavnom nisu neke razlike izuzev u benčmarku mada to zavisi od softvera i kako upotrebljava memoriju, frekvencija pravi veću razliku. Cl nije jedini faktor mada i Cl povlači druge vrednosti koje se izračunavaju na toj osnovi.
Jedino što može da se kaže je da bolje (i skuplje) memorije imalju i niži Cl ali to je zbog kvaliteta čipova. Naj važnije je da se memorija "slaže" sa BIOS-om a za to se gleda u QVL-u za ploču.

konf.jpg

Ovo je ono sto smo pricali i pisali gore, samo sam memoriju promenio da bude RGB da se donekle uklopi uz sve ovo sto vec imam..

Znaci ostavljam moje napajanje koje je blizu 1000w koliko se secam i gold, videcu danas tacno koji je proizvodjac, znam da sam ga platio preko 200e..
Graficka ostaje za sada
HDD/M2

da li sve ovo zavrsava posao u naredne 2-3 god da nema zime sto se kaze? :)

zasto uzimas microATX plocu za toliko ogromno kuciste?
ima mnogo boljih full ATX ploca od te Asrock

mislim its your money, ali meni bi bilo glupo da imam takvo kuciste i u njega stavim neku plocicu koja ce zauzeti pola mb tray

pa ono, mislim rekoh meni je to glupo, tj ne glupo, bad word, vise nelogicno, (doesn't make sense)

ali to sam ja, nisam mogao da uzmem bilo koju nvidia gpu jer mi je bitan izgled pored performance :)

pa ono, mislim rekoh meni je to glupo, tj ne glupo, bad word, vise nelogicno, (doesn't make sense)

ali to sam ja, nisam mogao da uzmem bilo koju nvidia gpu jer mi je bitan izgled pored performance :)
Pa onda je logičnije i manje "glupo" uzeti manje kućište nego žrtvovaiti kvaliteta naj važnijeg dela, matične ploče. Ja ima tu ploču u ogromnom kućištu i glavna stvar je da ima puno mesta za cable mangement.

nisam video da on zeli da menja kuciste :)
i naravno ne da uzme losiju plocu, vec bolju ili istog kvaliteta, samo da je full atx cisto da nema "rupe"

i kao sto rekoh, njegov novac, samo sam podelio moje misljenje

Pardon, da vas ispravim, kuciste ostaje sa sve kulerima jer sam ga jedva dovukao iz kine sa nekom drugom robom i nasli bas to i morao da ih castim 50e da ga proguram, a i super je..
Druga stvar, predlozena je u startu mATX ploca ali ja sam video da je B650M mATX verzija pa sam svakako ja planirao da porucim standardnu "650" - ATX jer nisam siguran kako ce estetski da izgleda ta ploca na toliko kuciste i da li cu uspeti da sve naguram da to izgleda lepo..

Hvala sto si primetio i sto si se javio.

Trenutna situacija kod kuce je takva da sam morao da otvorim staklo ovo bocno od kucista da se hladi jer kad recimo igram COD MWIII przi temperatura koliko se greje i meni prosto smeta sto sam tu blizu pa sam ga otvorio da malo spustim za par stepeni i pomaze ali opet.. ova grafika nenormalno greje.. ili su meni prosto kuleri nepravilno stavljeni trenutno i treba da ih okrenem i prerasporedim sto pre.

Edit: A i pasta od CPU-a nije pipnuta 3 god ako ne i vise, sumnjam da je od nje i ostalo nesto.. + je jedan kuler sa hladnjaka prestao da radi.. znaci ima dosta da se prisredi pre nego sto ga sklopim za klinca i prebacim kod njega..
Ostace mi da njemu uzmem kasnije neko napajanje bolje, m2 disk, hdd i graficku kao i kuciste.. ostalo ce imati manje/vise.

Ne znam sta mi bi, odlucio sam se da skoro pa celu konf zamenim a ovo trenutno cu dati sinu.. samo cu kuciste ostaviti za sebe a njemu uzeti novo...

U sustini je slicno onome sto smo pricali s' tim da sam promenio memorije, dodao novi m2, i kuler je DC nisam uspeo da nadjem neki drugi od ovih sto smo spominjali a da ne moram preko KP-a ili eksternih sajtova.. ovo uzimam preko firme pa mi odgovara da bude sve zajedno jer imam odbitak PDV-a.

Pisite ako nesto ne valja :)

Btw, napajanje sam uzeo novo jer planiram uskoro ako mi ova RTX 3080 TI ne zavrsava posao da nju prebacim sinu a sebi uzmem 4080 Super

Hvala svima unapred na komentarima.

Prilozi

• porudzbenica.png
    porudzbenica.png
    78 KB · Pregleda: 31
Mike, samo se nadam da nisam pogresio za ovaj kuler u smislu da nece da bude preveliki? gledao sam po YT-u recenzije i deluje mi bas robusno.. :)

I jos nesto, obzirom da cu sinu dati sve ovo sto sam do sada koristio i da su magistrale na ovoj ploci otkazale da memorije ne rade u dualu ja bih radije da mu to promenim da uzmem neku novu plocu ili polovnu u zavisnosti sta nadjem, sta se preporucuje sada za 1151 soket? Ova ploca je bila ono wow u to vreme.. sad j... ne radi to sto ne radi i radije bih da mu zamenim..

Jos 2 pitanja, za ovu spec koju prebacujem sinu, koje kuciste uzeti? Ne mora nista da bude wow ali bar da ima neke rgb kulere da mu malo ulepsa sobicu..

I za 4080 super, sta uzeti, gigabyte, asus, rog,zotac ili nesto peto?

Poslednja izmena:
Neznam da li će biti preveliki za kućište, to mora da se izmeri ako već imaš kućište mada za te pare može i neki AIO. tipa

ARCTIC Liquid Freezer III 240 A-RGB Black

što staje u skoro svako moderno kućište.

Nazad
Vrh Dno