Šta je novo?

Hardver Pitanja za novi PC build / upgrade

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

apbcs

Zapažen
Učlanjen(a)
22.06.2024
Poena
1
Cao svima, graficka mi je nedavno crkla i imam dosta star komp pa sam hteo da zamenim maticnu, procesor, graficku i ram memoriju.

Nemam neki veliki budzet, nasao sam neke komponente ali nisam siguran da li ce sve lepo da radi zajedno najvise me brine napajanje.

Koristio bih komp za posao i gaming s vremena na vreme.

Evo specifikacije :

Motherboard : MSI B450M-A PRO MAX II
CPU : AMD Ryzen 5 5600 3.5GHz (4.4GHz)
GPU : POWERCOLOR Fighter AMD Radeon RX 6650 XT 8GB GDDR6
PSU : IG-MAX 5600 SIXTUS 600W
HDD : Toshiba P300 1TB SATA3 64MB
SSD : Patriot Spark 128gb
RAM : KINGSTON Beast 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz CL16
Fans : 1x DEEPCOOL RF120B ; 2x ThermalTake Pure 12 LED blue
Case : AW Eagle C850

Hvala Vam unapred na pomoci !

CPU kuler neki? Pretpostavljam da je kućište naslijeđeno?
Mislim da nema razloga da ovo sve ne radi zajedno kako treba, ali definitivno to napajanje nije pouzdano, s obzirom da ova konfiguracija zahtijeva minimum pravih 550W ako je vjerovati online kalkulatorima.

CPU kuler neki? Pretpostavljam da je kućište naslijeđeno?
Mislim da nema razloga da ovo sve ne radi zajedno kako treba, ali definitivno to napajanje nije pouzdano, s obzirom da ova konfiguracija zahtijeva minimum pravih 550W ako je vjerovati online kalkulatorima.
Mislis da nece biti dovoljan ovaj sto ide uz procesor ? Ako je tako koji bi mi preporucio ? Ja kad sam gledao na tim kalkulatorima online neki sajt mi kaze 400w drugi 550w treci 350 W pa nisam ni ja siguran koliko treba, na official sajtu za GPU kazu kao max 176w a za CPU 65w... Jel imas mozda neku preporuku za napajanje a da nije mnogo skupo ? I da kuciste je staro posto nemam neki veliki budzet sve sto ne moram da menjam bih zadrzao.

Taj PC u igrama nece vuci vise od 300-320W.
Napajanje jeste teski kinez i bilo bi dobro da zamenis nekim kvalitetnim zbog mirnog sna ali ce ovo raditi.
Kuler ako neces overklokovati i ako ti nece u sobi biti 30+ stepeni ce biti okej.
U svakom slucaju isprati temperature pa vidi sam.

Ako imas neki budzet i zelis da poboljsas ovaj PC na neki nacin kreni prvo od napajanja, nekog jeftinog kulera i neki NVME od 1TB.

Taj PC u igrama nece vuci vise od 300-320W.
Napajanje jeste teski kinez i bilo bi dobro da zamenis nekim kvalitetnim zbog mirnog sna ali ce ovo raditi.
Kuler ako neces overklokovati i ako ti nece u sobi biti 30+ stepeni ce biti okej.
U svakom slucaju isprati temperature pa vidi sam.

Ako imas neki budzet i zelis da poboljsas ovaj PC na neki nacin kreni prvo od napajanja, nekog jeftinog kulera i neki NVME od 1TB.
Hvala na savetima, ne bih ni igrao toliko cesto igrice a i te sto bih igrao su vec "stare" tako de ne verujem da bi uopste bio potreban ceo kapacitet. Ne planiram da overklokujem, ispraticu onda temperaturu pa ako vidim da je velika zamenicu kuler. A sto se tice napajanja jel imas mozda neke preporuke pa bih video dal mogu da se eventualno uklopim ? A za NVME dodacu sigurno u nekom momentu. Hvala jos jednom na pomoci !

Izvinjavam se stavio sam link neke starije verzije koje nema kod nas, ova nova koju sam hteo da uzmem ( cx550 iz 2023 ) kosta oko 7000din al koliko vidim nema uopste reviewova online i vidim na onim psu tier c listama je verzija iz 2021-e, stoga mislio sam da uzmem MSI MAG A650BN ista je cena a koliko vidim ljudi su zadovoljni i ima 5 god garancije

Izvinjavam se stavio sam link neke starije verzije koje nema kod nas, ova nova koju sam hteo da uzmem ( cx550 iz 2023 ) kosta oko 7000din al koliko vidim nema uopste reviewova online i vidim na onim psu tier c listama je verzija iz 2021-e, stoga mislio sam da uzmem MSI MAG A650BN ista je cena a koliko vidim ljudi su zadovoljni i ima 5 god garancije
Za manji budžet - koliko sam ispratio, je najbolja kupovina FSP Hydro K Pro 750W, košta oko 60e ako se sećam.

Vrh Dno