Imao sam slican problem, izvrnuti glavni osiguraci i FID nemoze da se "podigne". Problem je sto negde imas spoj nule i uzemljenja i dok to ne resis nema sanse da podignes sklopku. Moze se mozda desiti kao kod mene da rano ujutru mogu dici sklopku, ali uvece izbaci (oko 7-8) i celu noc nema sanse. Ovo se dogadja zato sto "nula" raste u elektro distributivnom sistemu kako se povecava broj potrosaca koji su povezani nakon trafo stanice, da pojednostavljeno objasnim nula nije nula uvek ces meriti neki mali napon izmedju nje i uzemljena od par volti. Dakle nema tu neke posebne misterije i nauke oko FID, trazi gde ti je nula povezana sa zemljom. Kod mene je bilo u jednoj od uticnica i to vrlo "kvalitetno" da bude onako "dobaj spoj". Da bi ovo proverio mozes kada su izvrnuti svi osiguraci izmeriti otpor izmedju nule i zemlje i napon izmedju nule i zemlje. VIdeces da otpora gotovo da nema, a napon je 0.Zdravo svima. Imam problem sa Fid sklopkom. Odjednom je ispala i neće nikako da se podigne.
U pitanju je druga manja kuća u dvorištu, još uvek je u izgradnji.
Pre 4 godine mi je majstor postavio tablu sa 2 fid sklopke, limitatorima i osiguračima. Za kupatilo je postavljena 4-polna skolpka od 30mA jer su do kupatila otišla 2 provodnika(2faze). Pošto su u pitanju 2 provodnika, nema posebne sabirnice za kupatilo i nule su samo upredene i izolovane. Druga fidovka od 500mA je za sve ostale potrošače. Sa njom imam problem.
U toj kući rade samo sijalice, jedan zamrzivač i bio je priključen jedan električni šporet koji se retko koristio. Ponekad sam uključivao neki alat.
Pre 3 meseca sam malterisao kuću. Neposredno pre toga sam ubacio još jedan provodnik kako bi mogao klimu da priključim i rasteretio instalaciju u sobi. Svi utikači i prekidači su raskačeni pre malteracije. Posle malteracije sam vratio prekidače i 2 utikača. Na jednom je radio zamrzivač preko produžnog. Danas sam povezao još jedan kako bi pomerio taj zamrzivač i nakon 2 sata izbacila je sklopka. Dakle u kući radi samo taj zamrzivač i sijalice.
Probao sam danisključim taj zamrzivač ali sklopka neće da se podigne.
Onda sam spustio sve osigurače i opet sklopka neće da se podigne.
Probao sam i sa spuštenim limitatorima i opet neće. Sa glinericom sam samo proverio da napon stiže do te fid sklopke kad su limitatori podignuti.
Ništa nismo petljali sa razvodnim kutijama od kako su povezane pre 4 godine.
Šta mislite šta bi moglo biti, da li je crkla sklopka ili je nešto drugo u pitanju?
Svi osigurači i obe fidovke su marke Eaton.
Ne prekidace , nego stekere probaj otkaciti, za pocetak one koje koristis.Razumem ja da je logično da su nula i zemlja negde u kontaktu nego nije mi jasno kako to odjednom. Instalacija stoji ista već nekoliko godina osim tog dodatnog kabla koji sam ubacio pre 3 meseca. Posle toga je sve radilo do juče. U kući imam samo 13 sijaličnih grla. Radi mi samo taj zamrzivač. Jedino da otkačim sve prekidače i štekere i da odvrnem sijalice pa da vidim.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari