Šta je novo?

Jeftine klime

Mislim da je nordic bolji izbor i da jace greje ali je i skuplji ako ne grešim.

Ćao ljudi.

Šta uzeti za prostoriju od 10-11 kvadrata, za grejanje i hlađenje, da je povoljno :D a da pre svega može dobro da modulira na "dole", i da je dovoljno tiha unutrašnja jedinica da se može i spavati u sobi? Zimi se soba bez problema greje sa uljanim radijatorom od 2kW, što znači da će svaka 12-ca da završi posao, samo ne znam šta bi trebalo da se uzme da radi najoptimalnije? Leti treba da omogući prijatan osećaj kada dostigne željenu temperaturu, ne da duva prehladno kao neke jače klime, dok u režimu grejanja u prelaznom periodu treba da omogući dobru modulaciju kako se ne bi previše isključivala.

Aeri+ ako sam razumeo iz diskusije je odlična ali ne može da modulira nisko, tako da će u prelaznom periodu previše da se isključuje?
Tcl Tac 12chsd - vidim da može baš nisko da modulira i da je navodno tiha?
Pominje se još neki VOX, ali uz napomenu da su glasnije unutrašnje jedinice!?

Da li uzeti nešto od gore pomenutog, ili imate neki drugi predlog u ovom cenovnom rangu?

Da li se bolje pokazala Hisense ili Venting klima, tj. inverter?
Sto se tice kvarova.
Ovako pretpostavljam da su slicne.
Iako je Hisense skuplja, majstor nam je rekao da bi on uzeo Venting, sto me malo iznenadilo.
Inace modeli su Hisense Expert Smart 12 i Venting VSAFBU-12HRDM8.
Treba nam za hladjenje i povremeno dogrevanje.

Verovatno ti je rekao to jer ako se Hisense pokvari, nacekaces se da je popravis jer delova slabo ima.

Sta mozete da mi preporucite za ovakav prostor?
Imam vec jednu klimu u stanu (crvena), dodao bih jos jednu (zelenu) da mogu da hladim dve spavace sobe. Grejanje mi je predobro, centralno ali nije na odmet da se uzme i inverter, mozda u skorijoj buducnosti nesto budem menjao a i koliko sam ukapirao manja je potrosnja. Od opcija bih zeleo da imam WiFi, ostalo mi i nije toliko bitno. Vidjao sam neke zanimljive TCL modele:
TCL TAC-12CHSD/XA73IFS

1718726218400.png

U proteklih 7 dana u krugu id 15-20 metara, komse ugradile jos 3 kom voxa, sa mojih 3 to je 6 kom, kada se istrose za 5 god i prodje garancija, ima ceo kraj da tandrce.Moram da napomenem da prvi put mi je na hladjenju, bas sam zadovoljan koliko su tihe, samo zuje. 👌

U proteklih 7 dana u krugu id 15-20 metara, komse ugradile jos 3 kom voxa, sa mojih 3 to je 6 kom, kada se istrose za 5 god i prodje garancija, ima ceo kraj da tandrce.Moram da napomenem da prvi put mi je na hladjenju, bas sam zadovoljan koliko su tihe, samo zuje. 👌
Ako može samo info koju Vox si uzeo koji je model?

Iščitao sam cijelu temu, i samim tim naišao na praviše opcija...

Klima mi treba samo za hlađenje, 12ka.

Gdje bi bio najbolji odnos plaćeno/dobijeno?

TCL TAC-12CHSD ~36.000
Venting VAC-12CHSD ~ 38.700 ( U sustini ista klima samo crna)
Lepo radi, tiha, nisko modulira.

TCL TAC-12CHSD ~36.000
Venting VAC-12CHSD ~ 38.700 ( U sustini ista klima samo crna)
Lepo radi, tiha, nisko modulira.
Ova prva je sa inverterom? Da li neko moze da mi preporuci montera za ovu klimu u Nisu? Kako je sa Wifi za klime, jel to sada standard ili?:) vidim da ova nema, tj ne pise da ista ima

Poslednja izmena:
Obe su inverter, obe imaju wifi i ne znam kako si video da nema kada na svakom sajtu gde ima da se kupi pise lepo da ima.
Ovu drugu imam kod sebe kuci, radi aplikacija odlicno.
Kazem opet iste su, razlika ti je u imenu i boji pa biraj sta ti vise pase.

Ne moras uzeti tu, radice ti svaka 12ka inverter posao sto se hladjenja tice.
Ovu ti predlazem jer je imam i znam da okej radi, da nije bucna i da nisko modulira.

Ова TCL клима имам доста подмодела и заиста постоје један или два који немају wifi модул. Пошаљи тачан модел да би ти могли рећи више.

gde pise?:)

Поздрав свима и хвала што детаљно описујете све.

Ценио бих ако би неко могао да ми препоручи климу до 50 000, пожељно је да буде што јефтинија, али даћу и више ако је квалитет у питању и исплативије је сходно мојим потребама. Није важно да ли је инвертер или не, али битно ми је да потрошња буде што мања, јер сам на граници са црвеном зоном
Хладила би се дневна соба око 20 мкв са високим плафоном под кровом са 12 цм камене вуне, коју дели отвор ширине балконских врата са просторијом кухиње/трпезарије од до ~15 мкв која није под кровом. Значи све скупа око 40 мкв.

Најбитнији ми је однос цена/квалитет и да ради посао, ако Бог да што дуже.
Наиме, потребна ми је углавном за хлађење, имам ЦГ на пелет, али повремено би се можда упалило грејање да се "премости", не нужно.

Хвала још једном свима на стрпљењу и разумевању и молим без љутње, јер због посла и обавеза немам времена да ишчитавам све и поредим цене
Поздрав

Поздрав свима и хвала што детаљно описујете све.

Ценио бих ако би неко могао да ми препоручи климу до 50 000, пожељно је да буде што јефтинија, али даћу и више ако је квалитет у питању и исплативије је сходно мојим потребама. Није важно да ли је инвертер или не, али битно ми је да потрошња буде што мања, јер сам на граници са црвеном зоном
Хладила би се дневна соба око 20 мкв са високим плафоном под кровом са 12 цм камене вуне, коју дели отвор ширине балконских врата са просторијом кухиње/трпезарије од до ~15 мкв која није под кровом. Значи све скупа око 40 мкв.

Најбитнији ми је однос цена/квалитет и да ради посао, ако Бог да што дуже.
Наиме, потребна ми је углавном за хлађење, имам ЦГ на пелет, али повремено би се можда упалило грејање да се "премости", не нужно.

Хвала још једном свима на стрпљењу и разумевању и молим без љутње, јер због посла и обавеза немам времена да ишчитавам све и поредим цене
Поздрав
Za taj novac imas vivax aeri 12 koja bi ti zavrsila posao, inverter trosi manje struje, bolji je komfor i duze ce ti trajati od obicne on off klime.

Drugari koju trenutno proverenu inverter klimu (12-ku) predlazete za grejanje? Budzet do 50k din.

Ова TCL клима имам доста подмодела и заиста постоје један или два који немају wifi модул. Пошаљи тачан модел да би ти могли рећи више.
Znaci treba da gledam TCL 12CHSD? Podmodel nije toliko bitan?

Za taj novac imas vivax aeri 12 koja bi ti zavrsila posao, inverter trosi manje struje, bolji je komfor i duze ce ti trajati od obicne on off klime.
Хвала пуно на одговору. Заборавио сам да поменем да дневна соба има скоро потпуно осветљен зид ка западу, тако да је већи дан осунчана, а нема спољне ролетне, већ само дан-ноћ завесу.
Да ли мислите на Vivax COOL ACP-12CH35AERI или ACP-12CH35AERI+Inverter, јер eponuda нуди оба и по различитој цени. Има ли разлике?
Ако није проблем да напишете још неку добру алтернативу чисто да имам опције. Поздрав

Хвала пуно на одговору. Заборавио сам да поменем да дневна соба има скоро потпуно осветљен зид ка западу, тако да је већи дан осунчана, а нема спољне ролетне, већ само дан-ноћ завесу.
Да ли мислите на Vivax COOL ACP-12CH35AERI или ACP-12CH35AERI+Inverter, јер eponuda нуди оба и по различитој цени. Има ли разлике?
Ако није проблем да напишете још неку добру алтернативу чисто да имам опције. Поздрав
Nemas vise nigde Aeri bez plusa,to je stariji model.
Pozovi naravno shop da proveris,ja sam moju nasao na Mirijevu za 42k.

Ohla
Ohladice taj prostor bez problema, nasteluje se temperatura i klima se ne gasi. Aeri plus je novija sa r32 gasom. U principu sta god da kupis ohladice prostor. U cenovnom rangu do 400e ova klima je najbolja sto se tice kulture rada, Vivax je u stvari Midea. Mozda bi mogla da bude u opticaju i Midea breezeless e 12 koja je nesto skuplja, ima mogucnost da hladi sa blagim strujanjem hladnog vazduha kroz rupice, ili midea wik 12 extreme uz koju se dobija i 3m instalacije.

Znaci treba da gledam TCL 12CHSD? Podmodel nije toliko bitan?
Pregledao sam forum i vidim da je top pick Aeri+. Meni nije toliko do grejanja, bitnije mi je da je klima tiha i da pristojno hladi, manja potrosnja i garancija 5god :)

Koliko sam razumeo, za inverter instalacija mora da bude bar 3m?

Aeri+ ovih dana i isprobana u hladjenju, i mnogo je efikasnija u hladjenju nego u grejanju, ohladi sobu za 15 minuta baš primetno.

midea wik 12 extreme
Благодарим на одговору свима, одлучио сам се за прву понуди.
Међутим, на епонуди сам нашао исти модел и то преко 7 хиљада јефтинији, али у називу стоји AEGI, (а не AERI). Да ли има неке разлике?

Благодарим на одговору свима, одлучио сам се за прву понуди.
Међутим, на епонуди сам нашао исти модел и то преко 7 хиљада јефтинији, али у називу стоји AEGI, (а не AERI). Да ли има неке разлике?
Postoji aegi, aehi, auyi, aeri, rewo, aeqi itd, aeri je neka sredina, jeftinije su losije klime.

Evo jednog kratkog iskustva sa Hisense Energy SE 12000 btu (KA35XR0EG) klimom, konkretno u vezi modulacije. Klima je korišćena vrlo kratko za grejanje, bukvalno par dana i to u maju, na kraju grejne sezone. Podešena na 20 stepeni brzina ventilatora 4/5, održavala 22 stepena. Grejala je sobu od 12 m2 + hodnik od ~8 m2, neizolovana kuća. Kao što možete videti na priloženim snimcima, trenutna potrošnja se spuštala do ~190 W, što odgovara podatku iz Hisense kataloga. Inače imam i Hisense Energy SE 9000 btu (KA25MR0EG), nju sam uspeo da uhvatim najniže na ~215 W (170 W po katalogu), ali problem je što merač koji imam za nju ne pamti podatke o trenutnoj potrošnji, tako da mogu samo da prenesem ono što vidim u trenutku. Imajući u vidu iskustvo sa ovo dvanaesticom, verujem da i devetka može da ide do 170 W.

Čitajući teme na forumu, stekao sam utisak da vlada narativ kako Hisense klime ne spuštaju ispod ~350 W (što jeste tačno za neke, ne i sve modele). Evo primera gde bar dva modela na grejanu idu daleko niže od toga, za jedan potvrđeno da ide do minimuma definisanog u katalogu.

Da ne bude zabune, nije ideja ovog posta promocija Hisense klima ili bilo šta na tu temu, već da oni koji traže klime sa relativno niskom modulacijom eventualno uzmu u razmatranje i ovaj model. Lično sam ga našao na akciji za 50,000 din, što mislim da je dobra kupovina.

Prilozi

• Screenshot_20240503-191005.png
    Screenshot_20240503-191005.png
    106.2 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_20240503-191027.png
    Screenshot_20240503-191027.png
    113.1 KB · Pregleda: 26
  • Screenshot_20240503-202406.png
    Screenshot_20240503-202406.png
    108.2 KB · Pregleda: 22
  • Screenshot_20240503-202413.png
    Screenshot_20240503-202413.png