Šta je novo?

GLOBALTEL - virtuelni mobilni operator

Da li Globaltel sad koristi MTS predajnike?
Koja je priča sa romingom, vidim neko je zvao pre puta, da li je to obavezno ili radi automatski?

TL;DR Globaltel sada postoji samo kao brend mts-a, koristi njihovu mrežu, roaming negde radi, negde ne, negde 4G, negde samo 2G.

Globaltel kartice su sada tehnički gledano punokrvne mts kartice. Ponavljam tehnički gledano.

Svaki telefon sada Globaltel karticu prepozna kao suštinski mts karticu, te podešavanja za APN i slično po defaultu bude podešen na gprsinternet ili gprswap. To u Srbiji radi i tako, ali u roamingu nikako.

Da bi imao najbolje šanse za rad roaming data servisa, podesi ručno APN na globaltel a username, password i proxy ostavi prazno.

Problem potencijalni može da bude ako negde nemaju 4G roaming, a u dosta zemalja Evrope se aktivno gasi ili je već uveliko ugašena 3G mreža.

3G je ugašen u:
  • Nemačka
  • Mađarska
  • Grčka
  • Holandija
  • Češka
  • Danska
...

Aktivno se radi na gašenju u još dosta država uključujući Hrvarsku i Sloveniju.

Ako se nađete u takvoj situaciji, telefon će biti na 2G EDGE mreži i neće biti baš mnogo korisno.

Juče ubacio novu karticu i neće da uhvati signal, kartica je starija i APN je Globaltel. Bio je isključen roaming pa kad sam uključio zakačio se odmah na LTE. Kartica je uzeta nova.

@djalf bitna napomena. Neregistrovane prepaid kartice na globaltelu uopste nemaju mogucnost koriscenja roaming interneta u zemljama zapadnog Balkana.

@poglavicas meni prijatelj ima neregistrovan pripejd i normalno radi u BH roming jer ima 1 GB iz najmanjeg freepaid paketa ( 1000 din ) koji sad uključuje i BH

Globaltel kartice su sada tehnički gledano punokrvne mts kartice. Ponavljam tehnički gledano.

Svaki telefon sada Globaltel karticu prepozna kao suštinski mts karticu, te podešavanja za APN i slično po defaultu bude podešen na gprsinternet ili gprswap. To u Srbiji radi i tako, ali u roamingu nikako.

Da bi imao najbolje šanse za rad roaming data servisa, podesi ručno APN na globaltel a username, password i proxy ostavi prazno.

Problem potencijalni može da bude ako negde nemaju 4G roaming, a u dosta zemalja Evrope se aktivno gasi ili je već uveliko ugašena 3G mreža.

3G je ugašen u:
  • Nemačka
  • Mađarska
  • Grčka
  • Holandija
  • Češka
  • Danska
...

Aktivno se radi na gašenju u još dosta država uključujući Hrvarsku i Sloveniju.

Ako se nađete u takvoj situaciji, telefon će biti na 2G EDGE mreži i neće biti baš mnogo korisno.
Poz!
Što se tiče parametara,
da, kad sam stavio karticu u novi telefon, primetio sam da je mts za net i ostalo obrisao to i podesio novo na apn globaltel.

pošto mi ističe ugovor sa mts-om u avgustu vreme je da počnem da gledam šta se nudi
da li se računa da bih preneo broj pošto je i globaltel isto mts

šta znači 2+30gb u freepaid paketu
i koliko interneta imam za zapadni balkan u tom najnižem paketu pošto to nigde ne piše
na koj način se plaća mesečno? jel stiže račun pa platim? preko aplikacije nešto čitam da imaju neke provizije

Pošto je i globaltel isto mts, šta znači 2+30gb u freepaid paketu i koliko interneta imam za zapadni balkan u tom najnižem paketu pošto to nigde ne piše na koj način se plaća mesečno?
2GB je inicijalni saobraćaj paketa, a 30GB promotivni bonus (ta mogućnost je sa ograničenim trajanjem). Globaltel je u potpunosti sveo ponudu na dopunu, što znači da prvo uplatiš kredit pa aktiviraš određeni dodatak (Freepaid je simbioza reči free i prepaid, a drugi set dodataka aka Uzbudljivi pripejd čine planovi sa jedinicama i/ili internetom). Roming dodatak je za zonu 1, u šta spada i zapadni Balkan.

Ne bih se baš složio, pošto i ako rešiš da ne obnavljaš više Freepaid makar nakon što si ga uplatio jednom, 232GB produžavaš uz 5GB za 360 dinara na 30 dana i miran si (200GB je poklon za prenos, a ako treba cimaš podršku nakon aktivacije Freepaid-a i oni ti ga dodele).

daj objasni mi malo tu matematiku
ok ide 200gb trenutno i + 2gb mesečno (onih 30gb si rekao da traje nešto ograničeno tako da to ne računam)
odakle sad 5gb za 360din?

da da, nisam to imao na umu. treba se snaći na tom sajtu, malo je nepregledno.
a šta da radim kada potrošim tih 200gb? posle opet da prebacujem broj negde drugde jer mi ostaje samo ona 2gb mesečno. svakako mi ni tih 5giga neće značiti nešto, morao bih da se preračunavam svaki put kada koristim net koliko mi je ostalo
nije mi jasno onih +30 do kada traje

da kažem da bi mi 15-20 giga bilo komotno mesečno

evo ovde na instagramu u odgovoru su napisali da 30gb daju do 1.7.

Poslednja izmena:
Mislim da +30 traje do kraja jula promocija. Koliko god puta hoces da uplatis uvek dobijas tih +30. I trajace dok ne potrosis. Samo uplata je ogranicena do kraja jula. Ili mozda juna, ne znam tacno. Ja koristim freepaid 20gb+30, za 1450din. Trenutno imam nesto preko 140gb i traje 56 dana. I tako povecavam stalno a ne potrosim ni tih 20gb. Ali neka se skuplja, zatrebace mozda nekad.

• Like
Reagovanja: uji
meni u avgustu ističe ugovor
znači ja sam ograničen na te osnovne gigabajte + tih 200 ako uopšte računaju da je to prenos broja jer sam već u mts-u

videćemo, sad znam kako funkcioniše pa ćemo videti šta će biti za oko mesec i po dana

I u Mađarskoj sve vreme 4G
Sada sam zbunjen, onda Globaltel koristi 4G mrezu u HU jer:

Is Hungary shutting down 3G?
Telco Yettel Hungary has confirmed it will switch its 3G network off next month. In a statement, the mobile operator revealed that the legacy service will be retired on November 13, 2023. In doing so, Yettel will become the last Hungarian mobile network operator to turn off its 3G mobile network. Vest od 13. 10. 2023.

Danas ni jedan operater u Mađarskoj nema 3G mrežu.

Svi imaju 2G/4G/5G.

Danas ni jedan operater u Mađarskoj nema 3G mrežu.

Svi imaju 2G/4G/5G.
Pa vidim sada da onda ona prica koja se povela ovde da ne radi dobro po Evropi jer se gasi 3G ne pije vodu. U Hu po iskustvu prethodnih korisnika ipak koristi 4G. P.S. Verovatno se potpisao 4G roming. Kakva je situacija sa Grckom?

Poslednja izmena:
sustina te price je bila da u romingu negde radi 4g, negde ne radi. tamo gde ne radi, najcesce spadne na 2g jer je 3g ugasen

kada se zatrazi prenos broja iz mts-a, da li salju novu sim karticu ili se nastavlja koriscenje mts-ove?

Mislim da +30 traje do kraja jula promocija. Koliko god puta hoces da uplatis uvek dobijas tih +30. I trajace dok ne potrosis. Samo uplata je ogranicena do kraja jula. Ili mozda juna, ne znam tacno. Ja koristim freepaid 20gb+30, za 1450din. Trenutno imam nesto preko 140gb i traje 56 dana. I tako povecavam stalno a ne potrosim ni tih 20gb. Ali neka se skuplja, zatrebace mozda nekad.
i kada uplatis za koliko vreme se produzava ?

Nazad
Vrh Dno