Resio da uzmem neke fine sluske, rekoh aj da pogledam bench...bam - 196 strana

))
Izvinjavam se al imam par pitanja.
Use case: 90 posto cu da slusam sa Apple Music sa M2 Air Mac racunara. Treba li mi AMP/DAC? Verovatno zavisi od slusalica. Slusao sam HD560s sinoc i bas mi se dopale. Udobnost, "prijatnost" zvuka itd. Opcije su jos Hifiman Sundara i Edition XS (ove gledam kod mene u Singapuru lightly used, ljudi nekad prodaju skoro nekoriscene). Pitanje je uopste treba li mi sta bolje od 560s... ko zna.
Slusam svasta...i blues, i dosta muzike koju je tesko zanrovski svrstati tipa Thievery Corporation, Ninja Tune svasta nesto itd. Kako ljudi uopste biraju slusalice deluje kao nemoguca misija?
Sve imaju prednosti i mane.
Zvucno 560s su skroz ok, Sundara su bolje, Edition XS su monstrumi u odnosu na obe.
560s mozes da slusas bez pojacala. Za Sundaru bi dobro doslo pojacalo. Edition XS bi trebalo da mozes bez pojacala na M2.
Problemi: 560s plastikaneri koji stezu lobanju, jastucici koji su potrosni materijal, anemican sub bass. Sundara anemican sub bass i slabiji mid bass, teze od 560s, dosta stezu lobanju (manje od 560s), fali im rotacija napred nazad na slusalicama da bi bile udobne na svim glavama. Edition XS je problem sto su ogromne i teske u kombinaciji sa rajfom koji je isti kao i na HE400SE koji je poznat da ne odgovara svim lobanjama. Pravi "hotspot" na sredini rajfa, plasticni visoki srednji tonovi (pina gain/"planar timbre") i relativno anemican bas u odnosu na zatvorene slusalice, ali u odnosu na otvorene slusalice je prihvatljiv.
Generalno sve otvorene slusalice su poluproizvodi. Cast najredjiim izuzecima nemaju ni pribliznu ekstenziju basa kao zatvorene slusalice bez ikakvih modifikacija ili EQ-a.
Problem kod EQ-a kada dodajes bass shelf, moras da smanjis gain da ti ne bi pucali drajveri (clipping). To znaci dok ces da podebljas bas, sve ostalo ce se cuti tise. U toj varijanti ti treba pojacalo.
560s, ako ti se svidjaju "stock" kako zvuce su skroz ok, ali za EQ nisu dobre. Prave veliku distorziju, nisam siguran, cini mi se ispod 120Hz.
Sundara i Edition XS su za EQ odlicni. Mnogo sposobniji drajveri nego buljavi dinamicki od sennheiser-a, ali vrlo moguce da bi ti onda trebalo pojacalo.
Dobar program za EQ na mechetu je
EqMac.
Moj omiljeni shtim je IEF Neutral + Bass:
Link
Edit.: Problem sa Hifiman-om su isto QC/QA problemi. Vecinu Beyerdynamic-a izbegavaj, osim ako imas barem 55 godina.