Šta je novo?

Najbolje slusalice za (relativno) malo novca

Imas na Aliju dosta dobre, u Jaxi stilu koji nisu preterano skupi.
U ovom fazonu.
Ima i skupljih koji su bash klonovi Yaxi u izvedbi Venture electronics.
VE Klon.
I uvek isto imas fensi Yaxi varijantu. Ako imas pristup amazonu, mozes da pogledas i tamo.
Yaxi-Pads.

Imas na KP sundjere koji su isti kao ti koje si dobio (genericki) koje ne moras da cekas.

Moja preporuka bi ti bila koje god da uzimas merkaj crnu boju.
Druge boje blede i prljaju se lakse.

Pozdrav🙂

Imam Xiaomi Active forbuds slušalice. Kvalitet zvuka je hajde da kažem Ok ako slušam nešto na radiu i to samo neke stanice. Ako slušam muziku direktno sa neta, jačina zvuka bude dosta slabija.

Da li je moguće nešto podesiti tako da jačina zvuka bude bolja?

Sve mi se čini da sam bolji kvalitet zvuka postizala sa Samsung vakum slušalicama koje nisu bile bežične.

Ko hoce "otvorene" IEM, da nema problema sa fleksom drajvera i generalno sa osecajem vakuma u usima i veci stejdz nek pogleda Shozy T1.
Igram se sa njima. Ok zvuce. Imaju neki vrh na cini mi se 6kHZ gde cinele malo burgijaju mozak, ali sa 500 filterom i cepicima sa uzim otvorom se koriguje to bez problema.
Imaju neki old skul shtim. Neobican u odnosu na Harman trend. Zvuce vise "flat" sa lepim mid basom, pristojnim sub basom. Jedino taj 5-6k vrh ili dva koje cujem su problematicni, ali moze da se resi lako i jeftino.

Bez i malo grize savesti mogu da kazem da su ovo najudobnije IEM koje sam probao do sada.
Iskonstruisane za ljude koji vole da leze na boku sa bubicama/IEM.
Samo im treba 500 filter (4.5mm) koji se lepi preko otvora za usi (mlaznice?) i gumice/cepici sa uzim otvorom (u mom slucaju od KZ Castor-a).

Izgledaju top sto se tice ergonomije, ja sam imao uzasno iskustvo sa shozy hibiki mk2 kao kamen da stavis u usni kanal😅

Sony.png

Imao sam 800 bez "s".
Fensi krsh, vratio sam ih posle 2 sata probe sa Violectric V100 pomocu koga su dizajnirane i stimovane.
Bez EQ-a, filmovi, serije, igranje i orkestarska muzika. Za sve ostalo je poluproizvod koji izgleda lepo i burgija mozak.
Bilo je nekih modova za njih, ali mi je ispod casti platiti slusalice 1.5k-2k eur i onda da moras dodatno da se bavis sa njima.
Sa lampama ih nisam probao.
Moze glat da im se doda jedno 4-5 dB za bas, i da se smanje jedno 7-8 dB nq 5.5-6kHz

Na 800S bi trebalo da su resili malo taj vrh oko 6k sto imaju i onda zato sto manje dolazi do izrazaja taj deo vise dodje do izrazaja bas.
Koliko god da im dodje do izrazaja bas i dalje bi trebalo da budu krajnje anemicne bez EQ-a.

Imao sam 800 bez "s".
Fensi krsh, vratio sam ih posle 2 sata probe sa Violectric V100 pomocu koga su dizajnirane i stimovane.
Bez EQ-a, filmovi, serije, igranje i orkestarska muzika. Za sve ostalo je poluproizvod koji izgleda lepo i burgija mozak.
Bilo je nekih modova za njih, ali mi je ispod casti platiti slusalice 1.5k-2k eur i onda da moras dodatno da se bavis sa njima.
Sa lampama ih nisam probao.
Moze glat da im se doda jedno 4-5 dB za bas, i da se smanje jedno 7-8 dB nq 5.5-6kHz

Na 800S bi trebalo da su resili malo taj vrh oko 6k sto imaju i onda zato sto manje dolazi do izrazaja taj deo vise dodje do izrazaja bas.
Koliko god da im dodje do izrazaja bas i dalje bi trebalo da budu krajnje anemicne bez EQ-a.
Možda je nespretno pitanje ali postaviću ga svejedno.
Vredi li tog novca?
Vredi li dodati tolike pare i preći sa 560s?

Meni ne vrede. Mozda na nekom lampasu sa lampama iz SSSR ili uz neku drugu egzotiku se transformisu u pozitivnom smislu.
Na pojacalu koje je Axel Grell koristio (Violectric HPA V100) dok ih je dizajnirao su zvucale za te pare krsh sa ogromnom vecinom muzickih zanrova.
Bez ozbiljnog EQ-a ne bih mogao da ih koristim.

Jedino sto je "vau" u vezi njih je stejdz.
Ono sto je lepo u vezi njih je kako izgledaju (i u rukama i na glavi).
Trebalo bi da ti mozda budu udobnije od 560s.

Tebi da li vrede neces znati dok ih ne poslusas.
Idealno bi bilo da poneses svoj dac i pojacalo u prodavnicu i da ih probas.
Bez toga, nema smisla trositi ni pare ni energiju.

Još on koristi K9 (ESS verziju), za koju kažu da je malo ''hladnija'' zvučno od AKM verzije. A pitanje je da li bi mogao da iskoristi i taj soundstage, jer K9 sam po sebi nema baš neki epski stejdž, kao ni većina ostalih modela iz te klase.

HD 560s same po sebi imaju dobar stejdž i zvuk koji je neutralniji od nekog proseka te klase. Pa verovatno nema potrebe bacati pare na HD 800, ja bih pre udario neki fun sidegrade, npr. https://soundnews.net/headphones/full-size/fostex-th909-review-fun-in-its-purest-form/
Naravno, samo ako nalete na nekom sniženju, rasprodaji u EU.

Za bacanje para ima mnogo zanimljivijih opcija danas.
Ima slusalica sa AMT drajverima ili neka Stax elektrostat varijanta. To bi definitivno imalo "vau" faktor.
Ako voli bashchinu onda neka biocelulozna varijanta Fostex ili Denon ili E-MU.
Ako je dinamicki drajver, bolje gledati neki lep Focal...npr. Clear.
Planar ima toliko opcija, nema im kraja.
Npr. Edition XS je ok, ali su teske i rajf je kocka da li ce nekome leci li ne. Ananda ima bolji rajf, ali je zvucno losija. Neko mi je skoro pricao da Kinezi prave klonove Abyss Diane i navodno su bash dobri. Mada covek dok ne proba, ne moze definitivno da zna.
Za K9 ESS moguce da bi neka od Dan Clark sa Dropa bila dobra kombinacija. Cak i otvorene imaju shmek kao zatvorene. Moguce zbog jastucica od memorijske pene ili zbog materijala sa kojim su ih shtimovali ili mozda zbog oba. Sto se tice udobnosti mislim da ne mogu da im pridju ni jedne druge planar sluske.

HD800/800S imaju i brdo mana sto se tice konstrukcije. Koliko god da lepo izgledaju, metalni mesh oko drajvera je tanan i lako se ulubi sa bilo kakvim pritiskom. Konektori prilikom skidanja kabla imaju tendenciju da ispadaju. Zvucno, cak i kada im se odradi EQ ne bude im neki zvuk. Pogotovo u predelu basa.
Samo stejdz i pozicioniranje zvuka je top.

Trebaju mi slušalice za svašta pomalo, pomalo slusanje muzike, pomalo za kucnu video montazu, pomalo vebčet i slično ništa zahtevno. Nisam neki sluhista tak d ami vrhunski zvuk ne znači mnogo, ali opet, prepoznajem kad ne valja.

Ovde nemam mogućnosti da isprobavam, već moramo da se oslonim na preporuke i da kupujem onlajn. Naišao sam na preporuke za MS ICARUS C900. Njih sam imao priliku da isprobam i nekako su mi čudne, kao da je bas previše izražen. A opet zvuče mnogo bolje nego išta što sam do sad stavio na uši. Može biti da ija prsoto ne znam kako treba da zvuče dobre slušalice pa su mi ove zato neobične. Sviđa mi se što su sunđeri veliki i ne pritiskaju uši i ne smetaju ako se dugo drže na glavi.

Postoje li još neke slušalice u toj klasi koje bi valjalo da uzmem u obzir a koje imaju možda prirodniji zvuk?

Imaš u prodavnici muzičkih instrumenata u Svetogorskoj razne slušalice za testiranje. Takođe i u onoj drugoj poznatoj u Milutina Milankovića. Ako ćeš domaće kupovati, možda bolje tako?

B sistem je najzad dopunjen slusalicama ISK HP-980. Odvojiv kabl od min 3m i povoljna cena kao i pozitivni komentari na forumima su mi pomogli da se odlučim za njih. U odnosu na Supelux HD-681 EVO koje imam u sistemu A i sa kojima sam prezadovoljan ove imaju dosta čistiji i ravniji zvuk, bas je utegnut (dok je sa Superlux slusalicama zvuk bogatiji i meni nekako prijatniji za slušanje) i udobnije su za duže nošenje od Superlux iako nemaju velurske jastučiće i kraći kabl u pakovanju kao Superlux.Za sada se jos usviravaju ali na prvu loptu uzimajući u obzir cenu (oko 3800 Rsd) koliko sam platio ja sam na prvu loptu zadovoljan.

Prilozi

• 20240615_203325.jpg
    20240615_203325.jpg
    98.3 KB · Pregleda: 67
  • 20240615_203358.jpg
    20240615_203358.jpg
    90.8 KB · Pregleda: 69
Боље јавно. Занима и друге чланове.

Gigatron, na to ide 15% popusta ako se placa Intesa karticama + bodovi i tako mu je ispala ta cena.

Zdravo,

Potrebe su mi wifi slušalice za posao, sedim u kancelariji sa nekoliko ljudi, nije baš da je galama, ali mi je neophodno da mogu solidno da izoluju mene od ostalih ako pričaju u slučaju da je takva sitaucija dok imam teams poziv, i da je mikrofon OK (da nisam tih, i ostale poteškoće)

ja sam ovako nešto našao, ima li možda neko neku dodatnu preporuku ili možda zna da ove nisu dovoljno dobre?

Resio da uzmem neke fine sluske, rekoh aj da pogledam bench...bam - 196 strana :)))

Izvinjavam se al imam par pitanja.

Use case: 90 posto cu da slusam sa Apple Music sa M2 Air Mac racunara. Treba li mi AMP/DAC? Verovatno zavisi od slusalica. Slusao sam HD560s sinoc i bas mi se dopale. Udobnost, "prijatnost" zvuka itd. Opcije su jos Hifiman Sundara i Edition XS (ove gledam kod mene u Singapuru lightly used, ljudi nekad prodaju skoro nekoriscene). Pitanje je uopste treba li mi sta bolje od 560s... ko zna.

Slusam svasta...i blues, i dosta muzike koju je tesko zanrovski svrstati tipa Thievery Corporation, Ninja Tune svasta nesto itd. Kako ljudi uopste biraju slusalice deluje kao nemoguca misija?

Ako ti se svidjaju 560, uzmi ih.
Kod mesanih zanrova najbolje uzeti nesto neutralno, tipa BD 880 pro, kod mene su se odlicno pokazale a slusam bukvalno sve osim narodnjaka.

Resio da uzmem neke fine sluske, rekoh aj da pogledam bench...bam - 196 strana :)))

Use case: 90 posto cu da slusam sa Apple Music sa M2 Air Mac racunara. Treba li mi AMP/DAC? Verovatno zavisi od slusalica. Slusao sam HD560s sinoc i bas mi se dopale. Udobnost, "prijatnost" zvuka itd. Opcije su jos Hifiman Sundara i Edition XS (ove gledam kod mene u Singapuru lightly used, ljudi nekad prodaju skoro nekoriscene). Pitanje je uopste treba li mi sta bolje od 560s... ko zna.

Slusam svasta...i blues, i dosta muzike koju je tesko zanrovski svrstati tipa Thievery Corporation, Ninja Tune svasta nesto itd. Kako ljudi uopste biraju slusalice deluje kao nemoguca misija?
usuđujem se da kažem da u tom cenovnom rangu nećeš naći ništa bolje. ovde govorim o kvalitetu slušalica, odnosno zvuku.
možeš da izdvojiš i tri puta više novca, a da dobiješ poboljšanja koja ti ne igraju neku ulogu. tu pre svega mislim na materijale od koga su napravljene i slično.
ako si ih probao i odgovaraju ti, ne bi ja dirao više ništa. ljudi kupuju sluške na slepo, gledaju recenzije i onda uglavnom završe na kupujem/prodajem.
hifiman je poznat po problemima sa QC, tu obrati pažnju.

ako muziku slušaš dok radiš neki drugi posao, ja ne bi uzimao dac/amp. teraće laptop 560s.
ako se posvetiš slušanju muzike bez da radiš išta drugo, preporučujem FIIO brand. računaj da će ti značiti/trebati FLAC formati.

@MareBGD

Meni su se za bold-ovanu muziku najbolje pokazale Beyerdynamic DT 900 Pro X, koje su mi brzo po kupovini postale primarne slušalice, ispred HD 650 itd. Jednostavno zvuče bar malo bolje od svih ostalih, uz najbolju ekstenziju basa i dinamički raspon.
Uz to je kvalitet materijala i izrada bar za klasu bolji u odnosu na HD 560s, ali su i teže od njih i nisu bas savršeno udobne u prvih par nedelja ili meseci upotrebe, dok se ne prilagode obliku i gabaritima glave.

E sad, ima i Sennheiser HD 6 tjuning svoje čari, ali tu pre svega mislim na HD 600/6XX/650 i najbolje i najnovije HD 660 S2.
https://soundnews.net/headphones/full-size/world-premiere-sennheiser-hd660s2-review/

Moj savet da probaš npr. HD 650, HD 600, HD 660 S2, DT 900 Pro X, Sundara, AKG K712 Pro. Pa proceni koje ti najbolje ''leže'', u smislu zvuka i udobnosti.

E da, velika prednost za Sennheiser HD 6 seriju i Beyerdynamic DT je što u startu imaju bolji kvalitet materijala i izrade od HD 560s, a uz to su praktično modularne, svi vitalni delovi postoje kao zamenski i nisu preskupi, tako da te slušalice mogu da traju decenijama.

Treba li mi AMP/DAC?
Npr. FiiO K7, više nego dovoljan za sve nabrojane slušalice, a nije preskup.

I da, kada novac nije problem, moje mišljenje je da treba imati i DT 900 Pro X, i Sennheiser HD 650 (ili HD 6XX).

Sve imaju prednosti i mane.
Zvucno 560s su skroz ok, Sundara su bolje, Edition XS su monstrumi u odnosu na obe.
560s mozes da slusas bez pojacala. Za Sundaru bi dobro doslo pojacalo. Edition XS bi trebalo da mozes bez pojacala na M2.
Problemi: 560s plastikaneri koji stezu lobanju, jastucici koji su potrosni materijal, anemican sub bass. Sundara anemican sub bass i slabiji mid bass, teze od 560s, dosta stezu lobanju (manje od 560s), fali im rotacija napred nazad na slusalicama da bi bile udobne na svim glavama. Edition XS je problem sto su ogromne i teske u kombinaciji sa rajfom koji je isti kao i na HE400SE koji je poznat da ne odgovara svim lobanjama. Pravi "hotspot" na sredini rajfa, plasticni visoki srednji tonovi (pina gain/"planar timbre") i relativno anemican bas u odnosu na zatvorene slusalice, ali u odnosu na otvorene slusalice je prihvatljiv.
Generalno sve otvorene slusalice su poluproizvodi. Cast najredjiim izuzecima nemaju ni pribliznu ekstenziju basa kao zatvorene slusalice bez ikakvih modifikacija ili EQ-a.
Problem kod EQ-a kada dodajes bass shelf, moras da smanjis gain da ti ne bi pucali drajveri (clipping). To znaci dok ces da podebljas bas, sve ostalo ce se cuti tise. U toj varijanti ti treba pojacalo.
560s, ako ti se svidjaju "stock" kako zvuce su skroz ok, ali za EQ nisu dobre. Prave veliku distorziju, nisam siguran, cini mi se ispod 120Hz.
Sundara i Edition XS su za EQ odlicni. Mnogo sposobniji drajveri nego buljavi dinamicki od sennheiser-a, ali vrlo moguce da bi ti onda trebalo pojacalo.
Dobar program za EQ na mechetu je EqMac.
Moj omiljeni shtim je IEF Neutral + Bass: Link

Edit.: Problem sa Hifiman-om su isto QC/QA problemi. Vecinu Beyerdynamic-a izbegavaj, osim ako imas barem 55 godina.

Poslednja izmena:
Ima li neko insider info kad ce focal hadenys/azurys stici kod nas?

tražim ulaz u svet planarnih sluški.
svakako je sundara logično rešenje ali obzirom da je nema u zvaničnoj prodaji (garancija+obavezna proba) zaobilazim tu priču.
gledam u playeru ima za 95k audeze lcd 2c.
neko savet?

Idi i testiraj najpre. Audeze jeste legitiman brend ali možda ćeš morati da se zezaš sa EQ-om naknadno da bi postigao zvuk koji je tebi adekvatan.
Sundaru imaš na KP-u u ponudi. Ili ako se nađeš u nekom obližnjem gradu u Evropi (kopfhoererboutique u Beču recimo - ja sam tamo uzeo i Meze 99 Classics, FiiO K5 Pro, Questyle M12, iBasso SR2. Ne sve odjednom naravno :D Ciljao sam na Sundaru ali se odlučih za iBasso model jer mi je zvučao mnogo bolje i udobnije. Sundara mi je nezgodno stajala na glavi, kao da nisam mogao dovoljno dobro da je podesim - nemam baš veliku glavu :D Zato vredi testirati ako postoje opcije.

Nazad
Vrh Dno