Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Drug je narucio Bambino plus, (Sage, ne Breville ali to je valjda isto), sada je na redu mlin, sta bi mu preporucili u slicnom rangu cena, do max 500 eura, dobavljivo kod nas. Ne lozi se na cvetno/vocne singl origine vec najradije pije klasicni italijanski tamno przeni espreso (za sada, mozda i promeni ubuduce ako uopste bude probao)

Edit: rucni mlin ne dolazi u obzir!
DF 64 Gen 2, moze oko 405e na KP da se nabavi, uzeo ga skoro, odlican mlin sa puno podesavanja, 64mm nozevi, malo je bucniji ali ja sam prezadovoljan, single dose je.
 
Iskoci mi reklama na ananasu za dimello single origin kafe, njih sam kupovao u grckoj pre 5/6 godina vise se i ne secam kakve su bile.
da li je neko kupovao od espresso direkta kafu i kakvi su utisci?
 
Da li pijete uvek istu kafu? Ne mislim na zrno nego na napitak.
Obično pijem ili kapućino ili klasičan espresso. Sve više i više mi je prijalo da bude jak ukus. Sada istu takvu ne mogu da popijem. Napravio sam mnogo blažu (3:1) i to mi sad prija.
 
Da li pijete uvek istu kafu? Ne mislim na zrno nego na napitak.
Obično pijem ili kapućino ili klasičan espresso. Sve više i više mi je prijalo da bude jak ukus. Sada istu takvu ne mogu da popijem. Napravio sam mnogo blažu (3:1) i to mi sad prija.
Ujutru dupli espreso ,kasnije crnu iz aparata
 
Tužna priča za ponedeljak: Mlin (DF64) je od juče ostao podešen za filter, žena jutros krenula da napravi espreso, i, umesto da smanji granulaciju okretanjem brojčanika udesno, okrene brojčanik za pun krug ulevo. Bacio sam 40g kafe dok nisam shvatio zašto iz mlina izlazi šoder iako brojčanik pokazuje na espreso granulaciju.
 
Ne može jedna doza da mu se ubacuje?

A promašen dial dešava se, jutros je meni ostao na kolumbiji, a pravio sam etiopiju, otišlo 10s u preekstrakciju i to nije to, mada ja sam bar ovo moje popio. :D Ove druge kafe i tolerišu takve promašaje, etiopija ne prašta.

1713169521495.png
Juče školski, ali mora tako. 25s iz 16.5 u oko 35g. Bude mlečna, za razliku od ove od jutros.
 
Ne može jedna doza da mu se ubacuje?
Samo jedna i može, nego je jedan dupli šot samlela ona a drugi ja pre nego što sam shvatio zašto izlazi krupno mlevena kafa iako brojčanik pokazuje na sitno. Zapravo je bio okrenut za 360 stepeni (ceo krug) krupnije nego što treba. Kao pokvaren sat koji je slučajno tačan kad ga pogledaš. :)
 
A može li ta krupnije mlevena kafa da se ubaci i "dosamelje"? Kada se adekvatno podesi mlin?
 
Ja sam jednom probao da "dosameljem" i zaključio sam: nikad više. Čistio sam mlin pola sata posle toga. Izduvao ga kompresorom i usisao usisivačem. Doduše to je bilo kada sam bio totalni početnik i duduk kome je juče stigao aparat, pa hoće sve da proba. Verovatno postoji način, ali ja sada ne želim da ga tražim. I onako ne kupujem skupe kafe pa mogu da prežalim da bacim par desetina grama.
 
Ok, znači ako se i desi, da ne pokušavam :). Neka logika mi je bila da može, ali ne bih se zezao čak i očigledno promašim granulaciju.
 
Ne može jedna doza da mu se ubacuje?

A promašen dial dešava se, jutros je meni ostao na kolumbiji, a pravio sam etiopiju, otišlo 10s u preekstrakciju i to nije to, mada ja sam bar ovo moje popio. :D Ove druge kafe i tolerišu takve promašaje, etiopija ne prašta.

Pogledajte prilog 438316
Juče školski, ali mora tako. 25s iz 16.5 u oko 35g. Bude mlečna, za razliku od ove od jutros.
Nidzo brate, po ovom "grilu" i zaobljenoj ivici, rekao bih da je neki Bambino/plus pao???
 
Batali to.

Pogledaj aeropress ako ti treba nešto prenosno. Taman nam treba neko na forumu da to istestira. :D
 
Da li je neko slucajno probao ovaj ili neki slican aparat, valja li cemu ta kafa koju napravi? Pretpostavljam da nije kao sa pravog aparata, ali koliko je dobra, da ne kazem losa? :D
Ja baš juče probah kafu sa OVOGA, što je čini mi se veoma slično. Meni se baš svidela kafa i workflow, a naročito to što ne zahteva da u njega sipaš vruću vodu, već može i hladna, pa je zagreje i onda skuva. Napravi nešto kao single espreso (mada može da se dokupi i neki komplet sa većim basketom, pa može i double :)). Kafa je bila Hotel Beograd, Kostarika, unapred samlevena i opet mi se svidelo. Za neku outdoor varijantu, sjajna stvarčica. Kontam može i npr. za vikendicu uz alternativni način za penu za mleko solidan kapućino da se napravi.

Taman nam treba neko na forumu da to istestira.
Da istestira Aeropress? Ja ga godinama koristim, ako mogu kako da pomognem, samo reci :)
 
Ma sto je najgore i ne treba mi, nije kao da putujem svakodnevno, ali volim ko majmun sve da isprobam :D a ovo mi izaslo i sad me kopka..po nekim videima cak ta kafa i ne izgleda tako lose.
EDIT Zanimljivo, znaci i nije tako lose..sad ima preko nekih kupona bi recimo izaslo 60$, nije mnogo a nije bas ni malo, sve zaviisi od potrebe..
 
@psihodel , ako može bez kapsule onda to menja stvari. Daj review neki za oba, aeropress me naročito intersuje.
 
Za napitak nalik espresso kafi iz Aeropress -a postoji nekoliko recepata ( riznica recepata je na adresi: https://aeroprecipe.com/ ), ali i dodatak kakav je Fellow Prismo:

 
ako može bez kapsule onda to menja stvari
Može bez kapsule, što je meni svakako primerno, ali ako zatreba može i sa kapsulom, a kapsula sada ima ogroman izbor, od običnih Nespreso do specialty varijanti, kao što je npr. Colonna. Ovaj koji sam isprobao nije moj, već sam ga na druženju nekom malo testirao, ali prekratko za neki review ozbiljniji.

aeropress me naročito intersuje
Meni je Aeropress sjajna spravica. To mi je praktično bio prvi gedžet za kafu :) Uzeo sam ga na predlog kolege @MareBGD koji je negde 2013-14. imao blog na kojem je dokumentovao kako restaurira jednu sjajnu staru Kreminu (između ostalog), koji sam našao i kontaktirao ga. On mi je dao sjajne smernice i savete na samom početku i praktično sam počeo sa Aeropressom koji i dan danas imam i aktivno koristim. Glavne prednosti AP po meni su robusnost (godinama ga koristim praktično samo na putovanjima i ni najmanji problem nisam imao), svestranost (sada postoji milion raznih dodataka i gedžeta za AP, tipa razni višekratni metalni filteri, spravice poput Prisma, koji takođe imam i on može da pravi veoma sličan stil šotova kao i ovaj Outin gore, ali sve ručno) i najvažnije, to što omogućava da veoma jednostavno i brzo napraviš odličnu kafu gde god bio. Kada ga upariš sa dobrim ručnim mlinom, koji ti već imaš, nebo je granica :D Od mana bih istakao to što je u pitanju "single dose" sprava, ako tako mogu da kažem, tj. ako praviš kafu na AP za više ljudi, trebaće ti vremena :) Takođe, mana je i to što zahteva vruću vodu, ali to realno i nije mana pošto sada svuda možeš to da rešiš, dal nekim prenosnim gasnim rešoom ili sl.

Tek posle AP sam ušao u zečiju rupu espreso mašina i mlinova, ali AP i dalje sa zadovoljstvom koristim :)
 
Ja koristim ovaj mehanicki,za neko uzivanje u prirodi je super stvarcica.
 

Prilozi

  • IMG_9439.jpeg
    IMG_9439.jpeg
    133.2 KB · Pregleda: 34
  • IMG_9438.png
    IMG_9438.png
    981.9 KB · Pregleda: 33
Koristim Rosu ali bih probao Vlasinu , pretpostavljam da je jeftinija varijanta ali ne mogu da je nađem po markerima. Gde kupujete vi Vlasinu?
Narucis na njihovom sajtu, njihov kombi isporucuje. Besplatna je isporuka preko nekog iznosa, mislim 1000 rsd.
 
Bilo 900, sad je 1200 minimalni iznos za besplatnu isporuku :)
I dalje je ok, ja uzmem 8 balona, traju mi mesec i po kad sam sam, za kafu i piće.
 
Kad smo kod toga - moguce je napraviti dobar single shot (7-9g kafe, zavisi od zrna do zrna).

Dok sam imao masinu sa 58mm grupom, kupio sam bundle sa ovog sajta: https://wiedemann.coffee/products/single-shot-bundle

  • 41mm tamper
  • La Marzocco single shot basket
  • funnel

Workflow:



Stvar je sto na ovaj nacin se napravi ravnomerna ekstrakcija, jer kafa ima ravne zidove, a ne oblik levka kao kod klasicne single shot korpe.

Ako nekom treba ovaj setup, pisite mi poruku, mogu ga dati povoljno, jer mi ne treba (nemam vise aparat). Kao novo je.

Ovo je odlicno btw :)
uzeo sam ja pre god i po dana od njih
sve preporuke.

Happpy tamper ima slicnu izvedbu za singlice na lmz/vst single dose basketu.
 
Da li pijete uvek istu kafu? Ne mislim na zrno nego na napitak.
Obično pijem ili kapućino ili klasičan espresso. Sve više i više mi je prijalo da bude jak ukus. Sada istu takvu ne mogu da popijem. Napravio sam mnogo blažu (3:1) i to mi sad prija.
Sigurno će mnogi reći da to što ja pijem i nije kafa nego kilo mlijeka sa malo kafe.
Uvijek pijem ledenu kafu, j38em li ga, ne mogu ni kafu ni mlijeko toplo/vrelo da pijem, kada sam sebi pravim kući onda je to 2-2.5 kafene kašike Jakobs Gold u malo vrele vode, zatim naspem mlijeka jedno 2dl i zviznem leda 2-3 kocke, ljeti ide i do 4-5 kocki leda.
Ako sam u gradu/nekom kafiću, obično se naruči latte macchiato sa 4-5 kockica leda. Konobari me gledaju kao da tražim jaja od prepelice... a normalno im je kad drugi naručuju sa soja ili badem mlijekom, krem ovaj, bez šećera ali ako imate taj aditiv.... ono lista stavki kao za 15 ljudi da su naručili.

Kad procjenim da je konobar urljiv (ustao na lijevu) onda naručim kolu sa dosta leda. Iskuliram sa kafom.
 
Nazad
Vrh Dno