Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Za racun i garanciju nije problem. Ali nije ugradjivalo ovlasceno lice. Jeste covek koji se bavi grejanjem generalno, ali nije ovlasceni servis u pitanju...

Jos jedno pitanje, da li ventilator trosi puno struje ili je u pitanju neka smesna potrosnja u poredjenju sa samim grejacem? Takodje da li grejac trosi isto struje ako je klima podesena tipa na 25 i ako je podesena na 30 stepeni, a ako klima ne uspeva da postigne ni jednu ni drugu temperaturu? I kako bi klima trebala da radi kada bi dostigla tu temperaturu, da li se ugasi u potpunosti ili se sama od sebe stisa?
Nema tu grejača. Generalno veći fan se stavlja radi ravnomernije raspodele temperature u sobi. Ti na primer staviš auto I setuješ na 23. Klima duva na otprilike 1 podeok i tebi na 2 metra od klime je hladno a ona detektovala da je postigla 23 na termometru unutrašnje jedinice. Ti onda staviš 30 i opet ista priča. Da imaš neku krštenu klimu gde auto fan radi lepo to I može tako. Zato ti predlažem da staviš fan na maksimum, a da klimu setuješ na 23, pa da vidiš šta se dešava. Tako ceo dan i noć i tek sutra meri potrošnju da zagreje prostor. Kod mene je soba 40m2 i sa slabijim izduvom moram da setujem veću temperaturu i tada mi je veća potrošnja a hladnije na osećaj.

Drugo nema gašenja ukljuciš i ne gasiš nije to grejalica ili on off klima. Kad zagreje zidove pašće i potrošnja i krenuće da modulira sa nižom potrošnjom. Ako je ispravna. Uradi ovo sto sam ti rekao. Ako posle 24 časa ne obori potrošnju ili ne zagreje na setovanu temperaturu s njom nešto nije uredu. Kada nisam kući par dana i kada isključim klimu, kada je opet uključim treba joj ceo dan da zagreje prostor i potrošnja je velika. I obavezno krilca skroz nadole ili jedan podeok naviše.

Prilozi

• Screenshot_20240222_144457_Smart Life.jpg
    Screenshot_20240222_144457_Smart Life.jpg
    36.8 KB · Pregleda: 66
  • Screenshot_20240222_144508_Smart M-Air.jpg
    Screenshot_20240222_144508_Smart M-Air.jpg
    79.8 KB · Pregleda: 58
Imam od skoro neku Midea forest inverter klimu 18ica, MSAFCU-18HRFN8-QRD0GW, prvi put se susrecem sa tim vidom grejanja pa me zanima da li ona izbacuje istu temperaturu vazduha kada je podesena na 25 i na 30 stepeni, sve dok ne postigne tih 25 stepeni? desava mi se da ne moze da postigne uopste temperaturu, imam izolaciju 10cm, cevi su postavljene 3,5 metra i dobro izolovane, vakumiran je sistem... grejem 40m2, kada podesim temperaturu na 25 stepeni, najvise sto moze da postigne je 19 stepeni, a kada stavim temperaturu 30, dodje jedva do 20 i to je to, kako god da podesim ventilator isto je... dnevno potrosi 25kwh u skupljoj tarifi i oko 7-8kwh u jeftinoj tarifi... nesto ne stima... pritom kada podesim temperaturu na 30, pali defrost na svakih 40 minuta otprilike, a kada podesim na 25 stepeni, pali defrost na nekih sat do sat i 15 minuta... A NAPOLJU JE ovih dana bilo 10-15 stepeni... Jel ima neka caka? Meni je ovo neverovatno, ispada da mi se ne isplati... Klimu sam dobio na poklon, nova je i racun je kod osobe od koje sam je dobio. Kakve su sanse da reklamiram ako se ispostavi da je prosto klima takva, elektronika ili sta je vec u pitanju... dva majstora su mi bila, povezano je sve kako treba. tek je 10 dana koristim ali po svemu sudeci racunao sam nekih 420-450 dinara prosek potrosnje dnevno + 30% one pdv i ostale stvari sa racuna, ispada da ce me dnevno kostati 530 do 600 dinara, sto bi na mesecnom nivou samo za klimu bilo 16.430 - 18.600 dinara, a gde je tu ves masina, bojler, rerna (do sada sam za te standardne kucne uredjaje placao od 3.000 do 3.500 struju, za nekih 290-300kwh kolika mi je ranije bila mesecna potrosnja).......... hvala svima na odgovorima i savetima
Neispravna klima ili iscureo gas.
Reklamiraj. Ako prave problem idi kod nekog ovlascenog i daj mu 20evra da ti udari pecat.

Ja sam danas mjenjao cijevi na klimi... Luda glava... Al presjek "mesa" bakra je puuuno bolji nego sto sam imao. Servis klime i to je to.

Prilozi

• IMG_20240222_110208.jpg
    IMG_20240222_110208.jpg
    55 KB · Pregleda: 53
  • IMG_20240222_110219.jpg
    IMG_20240222_110219.jpg
    257 KB · Pregleda: 50
  • IMG_20240222_082301.jpg
    IMG_20240222_082301.jpg
    233.5 KB · Pregleda: 57
ne sumnjam da je odlična, ali da li vredi toliko više para

Mitsubishi heavy SRK35ZS-WF​

50% skuplja od prosečnog Daikina .... vredi toliko više ?

imao sam prilike da vidim Micu Heavy 9ku kako radi .... stvarno ubija kako greje , da čovek ne veruje da se radi o 9ki

Poslednja izmena:
Vredi. Ali isto tako koliko god mi pricali o kvalitetu klima jako je bitan prostor. Izolacija je na prvom mjestu pa sve ostalo.

Svako ima svoje misljenje ali svaki cent vredi. Kad montiras, upalis, taj rad, tisina, preciznost... Bez sumnje. Sami dokaz time je sto su forumi Mitsubishi klima prazni.
Vidim da je 135.000din ako nisam nesto pobrkao? Pa sta bi rekao druze izmedju ove Micu srk35zs ili Daikin ftxf35d?

Vidim da je 135.000din ako nisam nesto pobrkao? Pa sta bi rekao druze izmedju ove Micu srk35zs ili Daikin ftxf35d?
Ja sam osoba koja ne samo po klimama ( iako ih nevolim ) vec po mnogim stvarima pazi sta kupuje. Takodje hvala za pitanje, ali nisam osoba koja moze da to odgovori... Papir je jedno a praksa je drugo, moje misljenje trazi i cinjenice koje bi opravdalo to sto mislim a tog daikina nisam imao priliku da vidim u tezim uslovima, tako da moj komentar nebi bio iskren. Ja trenutno imam u kuci, vikendici i razmisljam u stan da ubacim istu klimu, takodje buraz mi ima isti model, a to je dokaz da taj model savreno radi. Uslovi i kvadratura su razliciti i za takve uslove klima koja ispunjava sve moje zahtejeve mogu da kazem milion razloga kao i cunjenica, naravno i raznih prikaza zasto to tvrdim. Ostalo je samo logicno misljenje kroz papir ali ne i iskustvo.

Ja sam osoba koja ne samo po klimama ( iako ih nevolim ) vec po mnogim stvarima pazi sta kupuje. Takodje hvala za pitanje, ali nisam osoba koja moze da to odgovori... Papir je jedno a praksa je drugo, moje misljenje trazi i cinjenice koje bi opravdalo to sto mislim a tog daikina nisam imao priliku da vidim u tezim uslovima, tako da moj komentar nebi bio iskren. Ja trenutno imam u kuci, vikendici i razmisljam u stan da ubacim istu klimu, takodje buraz mi ima isti model, a to je dokaz da taj model savreno radi. Uslovi i kvadratura su razliciti i za takve uslove klima koja ispunjava sve moje zahtejeve mogu da kazem milion razloga kao i cunjenica, naravno i raznih prikaza zasto to tvrdim. Ostalo je samo logicno misljenje kroz papir ali ne i iskustvo.
Na koliko moze da modulira? Jedino sto me buni kako izgleda ako nesto ne daj boze crkne... Garancija, nabavka delovi itd...
Vidim da neke iz turske dolaze :
ZavodME Turkey Manufacturing
Tako pise na mitsubishi.rs/

Poslednja izmena:
Ja nisam druge probao i ne mogu da sudim ali ova srk35zs-wf radi odlično. Račun mi je 5000 -6000 din sa ostalim uređajima, grejem direktno 40m2 i indirektno još toliko. Visina plafona 2.80m, ispod podrum koji je iznad zemlje 1m, iznad još jedan sprat. Tišina, fan na 4 ili 5 koji je i max. Izolacija negde 10 negde 5, jedan zid neizolovan. Plafon i pod neizolovan. Jeste 130000 ali kultura rada, uključiš, daljinski u fioku i zaboraviš da imaš klimu. Mitsubishi klime na ovom forumu samo 13 strana i tu se pišu banalnosti, a ne problemi i kvarovi na klimama. Bacite pogled. E sad da li Daikin veze nemam. Ja sam ovom prezadovoljan, jednu manu nemam da joj nađem, a I ne znam za bolje drugo nisam probao.

Poslednja izmena:
Na koliko moze da modulira? Jedino sto me buni kako izgleda ako nesto ne daj boze crkne... Garancija, nabavka delovi itd...
Tako pise na mitsubishi.rs Srk35zs-wf
Na (srk35zs-wf) unutrašnjoj jedinici piše Tajland. E sad na spoljašnjoj je verovatno isto, mrzi me da izlazim. Postoji razlika između Mitsubishi Electric i Mitsubishi heavy.

Taj Mitsubishi srk35zs-wf je 50% skuplji od Daikina FTXF35D. Spoljna mu je teža 40% 34kg, Daikin 24kg. Skop 4.7, Daikin 4.06. Da je bolji, naravno da jeste, bolje ce raditi na minusima. Ko ima para vredi, uzeti. Da li vredi tih 50% to ne znam. I Daikin je dobar. Razmisljao sam i ja o ovom Mitsubishi, cak i o zsx koji je 198.000 dinara. Sto se tiče kulture rada i Daikin ima odličnu kulturu rada, daljinski je u fioci, fen na auto. Do 0°c verovatno rade slično, ispod toga verujem da je Mitsubishi u prednosti zbog vece spoljsnje, redje ce raditi defrost i ima bolji scop. Na kraju sam odlučio da je bolje uzeti dva Daikina i staviti na dva kraja kuće, nego jedan Mitsubishi. Ove zime je bilo par dana -9, Daikin je radio super, modulirao na 840w od prilike u 45m2. Čak razmišljam i o kombinaciji Daikin FTXF35D x2+ Fujitsu 07 Kmta od 49000 dinara. Bolje se rasporedi toplota sa vise klima, nego sa jednom skupom. Izgleda dosta kvalitetno, ali opet cena mi je dosta jaka. Ovde kod mene niko nema ni Mitsubishi ni Daikin, bas su retke klime. Fujitsu ima ali malo. Sta god da uzmeš nećeš pogrešiti.

Ja nisam druge probao i ne mogu da sudim ali ova srk35zs-wf radi odlično. Račun mi je 5000 -6000 din sa ostalim uređajima, grejem direktno 40m2 i indirektno još toliko. Visina plafona 2.80m, ispod podrum koji je iznad zemlje 1m, iznad još jedan sprat. Tišina, fan na 4 ili 5 koji je i max. Izolacija negde 10 negde 5, jedan zid neizolovan. Plafon i pod neizolovan. Jeste 130000 ali kultura rada, uključiš, daljinski u fioku i zaboraviš da imaš klimu. Mitsubishi klime na ovom forumu samo 13 strana i tu se pišu banalnosti, a ne problemi i kvarovi na klimama. Bacite pogled. E sad da li Daikin veze nemam. Ja sam ovom prezadovoljan, jednu manu nemam da joj nađem, a I ne znam za bolje drugo nisam probao.

Koliko kilovata ukupno trosis u kuci, i koliko ima ukucana, ako moze informacija.

Srk35zs-wf 130000, Daikin FTXF35D 97000 nije baš 50% razlika u ceni. Ako porediš seriju zsx sa FTXF35D to je kao nebo i zemlja, tolika je razlika.
Koliko kilovata ukupno trosis u kuci, i koliko ima ukucana, ako moze informacija.
Ima par strana unazad kačio sam sliku računa. Kakve veze imaj broj ukućana, Dva odrasla i dva mala😀😀😀😀😀 .

Srk35zs-wf 130000, Daikin FTXF35D 97000 nije baš 50% razlika u ceni. Ako porediš seriju zsx sa FTXF35D to je kao nebo i zemlja, tolika je razlika.

Ima par strana unazad kačio sam sliku računa. Kakve veze imaj broj ukućana, Dva odrasla i dva mala😀😀😀😀😀 .
Ima veze, ja se ubi da smanjim racun, meni je oko 10.000 bez klima, pa zbog toga pitam.

Pa planiram vec za sledecu zimu 2024/25 da zamenim ovu Muse Comfort 12 (stara 8 meseci :LOL:)pa da stavim nesto malo ozbiljno u 50m2
Iskreno Musa odradila solidno posao i na -11(jan)... jedino njen rad me malo smeta, dostigne i drzi bez problema temperaturu... ali kad odrzava npr. 23c odrzava kao na rolerkoster 500-900w nikako da nadje neki mir ili sredinu!
Evo moja potrosnja do sad Feb: 24/7

Screenshot_20240222-224827.png

Gree Amber 9 Premium na donji sprat naravno ostaje...
Zato pitam zbog ove dve Klime:
Daikin FTXF35D i Mitsubishi srk35zs-wf :unsure:
Ima vreme do jun/jul

Zaglupeo se WiFi na Haier as35s2sf2fa-cw klimi. Vađenje/vraćanje WiFi modula nije pomoglo. Da li neko zna gde se nalazi Hard reset dugme na ovom modelu?

Pa planiram vec za sledecu zimu 2024/25 da zamenim ovu Muse Comfort 12 (stara 8 meseci :LOL:)pa da stavim nesto malo ozbiljno u 50m2
Iskreno Musa odradila solidno posao i na -11(jan)... jedino njen rad me malo smeta, dostigne i drzi bez problema temperaturu... ali kad odrzava npr. 23c odrzava kao na rolerkoster 500-900w nikako da nadje neki mir ili sredinu!

Pogledajte prilog 430144

Ima vreme do jun/jul
Mitsu naravno 🙂

Mitsubishi 135000, Daikin FTXF35D 92000, to je 47%. Cene u Inelektronik.
@style53 Mitsubishi je bolji, tu nema dileme. Taj Hisense troši skoro duplo više od ovog Daikin FTXF35D. 45m2 25°c, autofan, 24h. Evo potrošnje za januar i februar.

Prilozi

• IMG_20240223_003033.jpg
    IMG_20240223_003033.jpg
    39.8 KB · Pregleda: 57
Mitsubishi 135000, Daikin FTXF35D 92000, to je 47%. Cene u Inelektronik.
@style53 Mitsubishi je bolji, tu nema dileme. Taj Hisense troši skoro duplo više od ovog Daikin FTXF35D. 45m2 25°c, autofan, 24h. Evo potrošnje za januar i februar.
Ne znam na koji Hiseanse odgovaras ne vidim gore nista. Ali Ribolovac ti je cist primer da da Hiseanse uopste ne trose mnogo. I te price da neke klime duplo vise trose od drugih ama bas niste u pravu!!!! Pricam za inverter

Pa isto kao sto shtil vise nije ono sto je bio, dok je husquarna isto top kao ranije, micubishi je zadrzao kvalitet i niko se nije pozalio, evo Daikin ulazni modeli sve se vise ljudi zale da bruje unutrasnja, ili spoljasnja jedinica, proizvodnja u Turskoj. Ja da imam pare, a da se dvoumim uzeo bih micu sigurno, ali modele od 1000e pa na vise

Ne znam na koji Hiseanse. I te price da neke klime duplo vise trose od drugih ama bas niste u pravu!!!! Pricam za inverter
Mislio sam na Muse, ne na Hisense, pomešao sam. U sličnom prostoru potrošio 227kw a ja 132kw u februaru, nije duplo ali tu je negde.
Evo Daikin ulazni modeli sve se vise ljudi zale da bruje unutrasnja, ili spoljasnja jedinica, proizvodnja u Turskoj.
Osim mene na forumu na FTXF se neko nije žalio. Zamenjena mi je za novu, sad radi ne čuje se, došla je polomljena, oštećena u transportu. Ne znam na koje ljude misliš.

Tako pise na mitsubishi.rs/
Samo da nepobrkamo, ja imam msz-ln35vgv muz-ln35vghz r32
Sto se tice potrosnje spusti se do 100w u grijanju. Moram pogledati ali mislim da kod mene nije iz turske.
Ako mozes ovaj model uzeti neces se pokajati sigurno.

Pogledajte prilog 430144

Ima vreme do jun/jul
Nebi ja ovdje nijednu nazvao bas ozbiljnijom klimom. Sta ako se desi da se vrate jace zime....
Nije meni namjenjeno pitanje ali evo neke paralele. Sprat 80m2 4 ukucana, izolacija top.

Prilozi

• Screenshot_2024-02-23-07-30-51-202_com.coolkit.jpg
    Screenshot_2024-02-23-07-30-51-202_com.coolkit.jpg
    43.6 KB · Pregleda: 51
Vrh Dno