Šta je novo?

Hardver Рачунар Ам5

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

StevanEm

Zapažen
Učlanjen(a)
12.02.2024
Poena
2
Поздрав свима,

Потребна ми је помоћ у вези куповине процесора и матичне.
Тренутно користим ryzen 7 2700x са графиком rx 570 8gb на b450m d3h плочи. Конкретан план је прелазак на ам5 платформу и 1440p са 1080p. Након тога бих узео графику 6700xt или слично.
Иначе, оно што сам испратио јесте Ryzen 7900, Ryzen 7700 пошто колико видим разлика у x верзијама је у томе што су углавном брже али вуку више струје што мени искрено не одговара. 7700x је у реду јер према подацима видим да исто троши као овај мој сада. 7900x никако.
Када је у питању 7900 и 7700x или без икс који заправо узети? Овај први има више језгара итд, струје не троше пуно. Јел се греју пуно?
7800x3d ми није примамљив. Упутите ме ако грешим.

Радим доста у zbrush, character game ready моделе или за штампу, понекад у блендеру и maya, substance итд углавном програми за 3д, хобиста сам. Када је рендер у питању ретко када се ради али углавном је везано за презентовање готових модела па да не чекам док не цркнем да се рендерује као на овом тренутно. Viewport је битнији. И наравно за гејминг. Углавном играм Read dead redemption, total warhammer и слично па бих волео да то као и наредне гура све на high на 1440p.

Немам могућности да често мењам конфигурацију па би ово било то то. Матична кад је у питању, не интересује ме wi fi и сличне зезанције као ни неки фенси додаци. Клоковање не радим а искрено појма немам ни како. И да ли могу стари ссд и хард да користим на новој конфигураци уз наравно реинсталацију Windowsa?

Хвала вам пуно свима унапред и заиста ми је жао на роману. Верујем да ћете ме разумети јер искрено видим људи имају проблеме са овом платформом а није лако дати ову суму новца. Може и интел ако мислите да је сигурнији.
Свако добро.

Prvo. zaboravi sve što si znao o starijim procesorima, sve se promenilo od tada. Nije problem sa X varijantama jer u BIOS-u uvek može da se uključi EKO mode koji spusti potrošnju na nivo non-X a minimalmo ili u opšte ne smanji performanse, u slučaju lošijeh hlađenja čak i poboljšaju performanse. Razlika u ceni je skoro nikakva a viđao sam i skuplje non-X. Sa druge strane. non-x mogu da se klokuju nešto malo, do frekvencija X modela ali to opet stvara istu potrošnju i temperaturu.
Sada i većina B650 ploča može da izdrži čak i 7950x tako da ni to nije problem. OC na novijim Ryzenima nije preporučljiv niti potreban niti može mnogo visoko da ide, tako da to više nije "stvar" da se uzima u obzir. Daklem, stvar je samo u izboru hlađenja, ništa više a i tu ide ono staro "Što više, to bolje".
IPC i single core performanse su praktično iste od 7600(x) do 7950x tako da samo gledaj koliko jezgra ti treba za naj važnije programe a za igre na tom nivou grafike, više od 6 ništa ne znači.
Jako slično je sada i sa Intel-om mada je AMD nešto efikasniji u potrošnji prema rezultatima.

Slažem se sa iznad navedenim, gledaš cenu, X je nebitan,lako regulišeš OC ili downclock,i po meni za tebe pošto nije samo gaming u pitanju je 7700X sweet spot. Ali nemoj da praviš grešku kao ja i ne poslušaš ljude, 7xxx se greju, čak i moj 7600 ide do (meni prevelikih) 85°C, tako da skupljam lovu za Thermaltake spirit 120 SE u najmanju ruku .
Ako planiraš 1440p gaming, onda će 6700xt biti dovoljna samo ako kompenzuješ detalje...

Prvo. zaboravi sve što si znao o starijim procesorima, sve se promenilo od tada. Nije problem sa X varijantama jer u BIOS-u uvek može da se uključi EKO mode koji spusti potrošnju na nivo non-X a minimalmo ili u opšte ne smanji performanse, u slučaju lošijeh hlađenja čak i poboljšaju performanse. Razlika u ceni je skoro nikakva a viđao sam i skuplje non-X. Sa druge strane. non-x mogu da se klokuju nešto malo, do frekvencija X modela ali to opet stvara istu potrošnju i temperaturu.
Sada i većina B650 ploča može da izdrži čak i 7950x tako da ni to nije problem. OC na novijim Ryzenima nije preporučljiv niti potreban niti može mnogo visoko da ide, tako da to više nije "stvar" da se uzima u obzir. Daklem, stvar je samo u izboru hlađenja, ništa više a i tu ide ono staro "Što više, to bolje".
IPC i single core performanse su praktično iste od 7600(x) do 7950x tako da samo gledaj koliko jezgra ti treba za naj važnije programe a za igre na tom nivou grafike, više od 6 ništa ne znači.
Jako slično je sada i sa Intel-om mada je AMD nešto efikasniji u potrošnji prema rezultatima.
Јасније ми свакако. Додуше цене варирају за неки дин, негде без x скупља него ова и обрнуто. Видећу још. Не бих ни да се залетим, да се не зезнем јер толико има процесора да ме глава заболела.. За сада је 7700x фаворит. Видећу artic liquid да узмем као хлађење, није пуно скупо а куну се у њега странци
Slažem se sa iznad navedenim, gledaš cenu, X je nebitan,lako regulišeš OC ili downclock,i po meni za tebe pošto nije samo gaming u pitanju je 7700X sweet spot. Ali nemoj da praviš grešku kao ja i ne poslušaš ljude, 7xxx se greju, čak i moj 7600 ide do (meni prevelikih) 85°C, tako da skupljam lovu za Thermaltake spirit 120 SE u najmanju ruku .
Ako planiraš 1440p gaming, onda će 6700xt biti dovoljna samo ako kompenzuješ detalje...
Слажем се са тобом, то ме и брине искрено, више греје, набуџено хлађење одмах више и струје. Алтернативе нема за сада од поменутих, само ћу послушати човека да пребацим у Eco мод па да то мало скоцкам. Можда сам матор, али искрено почео сам да мислим и о струји. Не бих да ми комп вуче ко бојлер..

Neće da vuče "Ko bojler" a struja u Watt-ima je samo kada je pod punim opterećenjem svih jezgra što se retko dešava, evo sada 5800x, samo Firefox i par manjih programa, oko 4% zauzetosti oko 6-7W, jedino kada pustim Cinebench popne se blizu maksimuma. Ryzen 7000 serija je još ekenomičmija od ranijih kada se računa potrošnja struje prema rezultatima rada. Tj. odradi više za istu količinu utrošene energije.
7700x je odlična sredina a za tebe prelazak sa 2700x bar dupliranje "snage". Ja sam njega planirao od početka AM5 ali sam našao 7900x za samo 6 soma više tako da mi se isplati.

Neće da vuče "Ko bojler" a struja u Watt-ima je samo kada je pod punim opterećenjem svih jezgra što se retko dešava, evo sada 5800x, samo Firefox i par manjih programa, oko 4% zauzetosti oko 6-7W, jedino kada pustim Cinebench popne se blizu maksimuma. Ryzen 7000 serija je još ekenomičmija od ranijih kada se računa potrošnja struje prema rezultatima rada. Tj. odradi više za istu količinu utrošene energije.
7700x je odlična sredina a za tebe prelazak sa 2700x bar dupliranje "snage". Ja sam njega planirao od početka AM5 ali sam našao 7900x za samo 6 soma više tako da mi se isplati.
Заиста си ми помогао да имам мало бољи увид у начин како све то функционише. Е сада с обзиром да је цена између твог процесора и 7700x слична јел саветујеш да идем ипак за више језгара и узмем 7900x? И коју ми матичну препоручујеш?

Ja mogu samo da konstatujem po onome čime sam se ja vodio i čime se ja obično vodim a to je da što jače/brže komponente, to duže "traju" tj. duže su dovoljne i uzme duže vreme da zastare, naravmo u nekom rezonskom opsegu cene. Daimam novca sada bi pao neki Epyc sa 96 jezgra i 1 TB memorije.
Što se matične ploče tiče, ja sam posle višemesečnog raspitivanja izabrao ASrock B650 pro RS kao optimalnu uzimajućiu obzir cenu punih ATX ploča koje sam do sada uvek upotrebljavao jer stvarno ima više stvari nego što mi objektivno treba. Jedn od važnijih faktora je bio to što ima 3 M.2 NVMe slota jerbo samo njih sada imam.

Ja mogu samo da konstatujem po onome čime sam se ja vodio i čime se ja obično vodim a to je da što jače/brže komponente, to duže "traju" tj. duže su dovoljne i uzme duže vreme da zastare, naravmo u nekom rezonskom opsegu cene. Daimam novca sada bi pao neki Epyc sa 96 jezgra i 1 TB memorije.
Što se matične ploče tiče, ja sam posle višemesečnog raspitivanja izabrao ASrock B650 pro RS kao optimalnu uzimajućiu obzir cenu punih ATX ploča koje sam do sada uvek upotrebljavao jer stvarno ima više stvari nego što mi objektivno treba. Jedn od važnijih faktora je bio to što ima 3 M.2 NVMe slota jerbo samo njih sada imam.
Хвале сви углавном ту матичну тако да ћу је узети. И слажем се додатно. Свакако циљ је исти. Дуже да траје. Хвала на свему.

Људи заборавио сам да питам, јел су hdd western digital sata 3 64mb 3.5" и ssd patriot elite 2,5 sata 3 450/320mb/s компатибилни са ам5 платформом или морам и то све да купим ново?

Nazad
Vrh Dno