Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Nije bas, pravi dosta prasine i verovatno nije toliko zdravo zbog vune i isparenja. Mada klima ima filtere koji mogu biti problem isto
Za ves je susilica, kakvo sesenje vesa na peci
klima moze praviti problem jedino kada se koristi za hladjenje, i to u scenariju gdje nije dobar nagib pa ostaje vode ili gdje je bas bas prasnjavo i ne cisti se pa se ubudja u kontaktu sa vlagom, jer unutrasnja jedinica bude mokra kada klima hladi. Na grijanju do smrada i budji ne moze doci nikako, pogotovo uz redovno ciscenje filtera

Klime se ugrađuju u prostorije koje treba da greju. Kakav crni hodnik??? Dakle da bi održavala temperaturu precizno, mora da duva na 80% iz hodnika, a da daljinski glumi termostat iz sobe, pod uslovom da nema prepreka između daljinskog i klime, jer moraju da se "gledaju"? Zar nije lakše ugraditi klimu u sobu i ostaviti je da radi na AUTO fan? Ili tako nešto ne radi kako treba sa Gree? Ja sam imao tri Midea Mission 18, vratio ih uvozniku. Mašile temp redovno (pregrejavale), velika razlika između upali i ugasi kompresor (u sobnoj temperaturi), i kad ugasi kompresor nastavi da duva još 20 sec, od čega 10sec duva horizontalno, pa se oseti da duva hladno za vrat.
Veruj mi funkcionise besprekorno. U celoj dnevnoj ista temperatura, a duvanje se ne oseca, sto ce posebno dobro da bude za hladjenje. Daljinski u hodniku je pored ulaznih vrata u kucu. Greje i kuhinju i kupatilo ista klima.

Evo i prvih problema sa VOX IVA5-12JR, turbina pocela da škripi, drugar sutra dolazi da podmaže, kaže mi da oni to slabo fabrički podmazuju (štednja) pa se osuši i počne da škripi. Koliko para toliko muzike.
Dešavalo se periodično i prošle sezone ali nije stalno škripala, noćas me probudi pa je isključio.
Inače uzeta oktobra 2020, samo greje sobu 12m2, nije hladila nikad.
Poređenja radi, Fujitsu LGC imam od 2011 (dve), jednom rasklapana skroz, ostalo ja perem bez rasklapanja, nikad nije ovako škripala.
Imam dve LLCA 9, samo greju, turbine nikad oprane od 2017-te, izmenjivač ja perem..
Videću, ako posle podmazivanja ne bude ok leti napolje i uzimam onaj Fuji sedmicu.

Klime se ugrađuju u prostorije koje treba da greju. Kakav crni hodnik??? Dakle da bi održavala temperaturu precizno, mora da duva na 80% iz hodnika, a da daljinski glumi termostat iz sobe, pod uslovom da nema prepreka između daljinskog i klime, jer moraju da se "gledaju"? Zar nije lakše ugraditi klimu u sobu i ostaviti je da radi na AUTO fan? Ili tako nešto ne radi kako treba sa Gree? Ja sam imao tri Midea Mission 18, vratio ih uvozniku. Mašile temp redovno (pregrejavale), velika razlika između upali i ugasi kompresor (u sobnoj temperaturi), i kad ugasi kompresor nastavi da duva još 20 sec, od čega 10sec duva horizontalno, pa se oseti da duva hladno za vrat.
Tako nesto ne radi na Fujitsu i Mitsubishiju, ako cemo da pricamo o Auto modu.
Nijedna mi ne odrzava temp na auto, jer Fujitsu auto znaci 2. brzina dokle god ne izluftiras pa padne temp u sobi za 5c, gde pojaca na kratko ventilator.
Inace radi na 2. brzini tako da jedan deo sobe pregreje, a drugi deo sobe bude hladan uvek.
Mitsubishi takodje drzi na niskoj brzini, osim sto on dosta bolje detektuje situaciju i zaista nekada ume da digne na visu i tu drzi, ali nazalost nije konzistentan rezultat i onda mi je lakse da ja rucno podesim duvanje.

pa.... možda ali ne mora da znači

meni je jedan daikin 12ca postavljen iznad ulaznih vrata u hodniku ... greje hodnik , kupatilo .... vertikalu do gore, gore jednu sobu i kupatilo ..... najbolja stvar koju sam uradio je da nisam poslušao montera koji je bio protiv toga da stavim u hodnik .... medjutim pokazalo se odlično. U dnevnoj od cca 60m2 je Daikin 18ca + imamo još jedan iverter gore u potkrovlju ali ga retko palimo

To zavisi od hodnika, zidova, izolacije, 100 nekih faktora ali kod vecine to nece tako dobro da bude.
Tako nesto ne radi na Fujitsu i Mitsubishiju, ako cemo da pricamo o Auto modu.
Nijedna mi ne odrzava temp na auto, jer Fujitsu auto znaci 2. brzina dokle god ne izluftiras pa padne temp u sobi za 5c, gde pojaca na kratko ventilator.
Inace radi na 2. brzini tako da jedan deo sobe pregreje, a drugi deo sobe bude hladan uvek.
Mitsubishi takodje drzi na niskoj brzini, osim sto on dosta bolje detektuje situaciju i zaista nekada ume da digne na visu i tu drzi, ali nazalost nije konzistentan rezultat i onda mi je lakse da ja rucno podesim duvanje.
Ovo si u pravu 100%, s tim da kod mene LGC obe na primer kada je sad 17C ona duva kratko na medium na 280W a kad padne ispod nule ona se blesavi u Quiet brzini i postaje hladno unutra, podesena na 21C. Onda ja podignem na 22C i uglavnom duva Low brzinom, Medium samo posle defrosta. Unutra je 22,5-23C.
Operacija VOX je pocela, bilo mi dosadno pa je rasklopio da ubrzam proces, dalje od ovoga bih mozda i mogao ali nemam iskustvo plus problem sa ledjima brzo se umaram i bol je stalan. Sutra ce drugar da svrati pa da podmaze turbinu.
Inace na ovoj IVA 5 je plastika bas kvalitetna i jaka, zato i ne krcka osim malo prilikom defrosta, mnogo boljeg kvaliteta od LGC, LU, LLCA. Podseca me na Daikin.

Prilozi

• IMG_20240206_155415.jpg
    IMG_20240206_155415.jpg
    174.9 KB · Pregleda: 135
Мени клима из ходника греје цео доњи спрат, као и део ходника на горњем спрату, улазни хол и то. Зависи као и увек од простора и потреба...

Pretera ga sam fan na 80%, kod mene u 30m2 na 40% odrzava. Da li kod tebe klima nastavi da duva i kada ugasi kompresor u rezimu grejanja? Da li kada upalis dijagnostiku izlazi greska za ventilator i cetvorokraki ventil?
Nikad ne gasi kompresor inverter klima samo smanji obrtaje kompresora, ventilator duva stalno samo nekad toplo nekad mlako zavisi kako održava temperaturu.
Većom brzinom ventilatora klima brze zagreje prostoriju samim tim i lakse održava temperaturu.
Moja ne pokazuje nikakvu grešku, bolje pozovi servis da se to resi.
Pozdrav

Ni meni aplikacija nije pokazivala nikakvu grešku do večeras, a sada isto kao i njemu plus još jedna greška. Očigledno aplikacija brljavi:

Prilozi

• Screenshot_2024-02-06-19-04-10-408_com.midea.ai.overseas.jpg
    Screenshot_2024-02-06-19-04-10-408_com.midea.ai.overseas.jpg
    42.1 KB · Pregleda: 126
Danas smo bili vredni 😁
Sto se mene i klima tice vise nema ugradnje. 🤣 sto se planiralo danas je zavrseno.

Prilozi

• IMG_20240206_143915.jpg
    IMG_20240206_143915.jpg
    125.1 KB · Pregleda: 118
  • IMG_20240206_143516.jpg
    IMG_20240206_143516.jpg
    191.1 KB · Pregleda: 115
  • IMG_20240206_134250.jpg
    IMG_20240206_134250.jpg
    183 KB · Pregleda: 114
  • IMG_20240204_125353.jpg
    IMG_20240204_125353.jpg
    139.4 KB · Pregleda: 108
  • IMG_20240204_143435.jpg
    IMG_20240204_143435.jpg
    165.6 KB · Pregleda: 124
Ni meni aplikacija nije pokazivala nikakvu grešku do večeras, a sada isto kao i njemu plus još jedna greška. Očigledno aplikacija brljavi:
I ja pogledao danas isto prikazuje neke greške
I meni prikazuje greske aplikacija.
Mora da aplikacija nešto brljavi nemoguće da su svima nama neispravne klime 🙂

I moja Muse Comfort 12
Kad sam uporedio potrosnju:
Muse Comfort 12(50kvm) vs Amber 9 Premium(60kvm) da li je temperatura u + ili minusu
U plusu je minimalna razlika a na minus Muse dosta manje trosi
Musa nece da spusti potrosnju ispod 530w.pa.mozes.da je e...s dok Amber komfort.zna.da.spusti i do 200w.Imam.i jednu.i.drugu..celu.zimu ih uporedjujem..

Jesu li ti resili unutrasnju?
Ne još uvek. Zvuk se drastično i smanjio, ili sam se ja navikao, po nekad se malo jače čuje, pa ih ne zovem više, baš da vidim koliko su brzi i kada će sami da se jave da dodju. Rekamacija je podneta 19.01. ACS-u a 06.01. Inelektroniku, odnosno 30.12. ali nisu odmah odgovorili, rekli da će zameniti biksnu.

Isti qrac svi. Da ti je crkla klima morao bi da lozis, a oni bi dosli na kraju grejne sezone.

Zato ide jos jedna klima, eventualno još dve a smederevac stoji u rezervi. Poslednja 4 dana je baš toplo i na zadatih 23c u 45 m2 idem u kratkim rukavima. Klima radi na 190w, mada sam je danas uhvatio da modulira na 160w prvi put. 25c usis, 34c izduv, spoljna dnevna 15c, nocu 7c. Ne prelazi dnevno 5.5 kw za 24h trenutno.

Prilozi

• IMG_20240208_164627.jpg
    IMG_20240208_164627.jpg
    40.3 KB · Pregleda: 30
  • IMG_20240208_173240.jpg
    IMG_20240208_173240.jpg
    25.9 KB · Pregleda: 33
Dobra potrosnja,moja ce nagurati na 12-14kw na ovim temperaturama

Definitivno ide zamjena klime,razmisljam o sf42,kakva je i imali bolja za to para,malo preko 1000€ joj je cijena

Kako ti radi Daikin, ili bese 2 imas ? Na ovim temp preko 10c ?
Da imam dvije, jedna je u funkciji budući da druga grije potkrovlje koje je trenutno prazno. Radi fantazija. Ne gasi se nikako, modulira laganice. 24° auto fan, 5.5 kWh jučer potrošnja.

Sjedim sa kolegom na kafi, kaže mi moja klima (neki kinez) samo troši kad radi, ugrije i ugasi se, kad se ohladi prostorija upali se.

Ja rekoh, kod mene se za tri mjeseca nikad nije ugasila, ugasim je jedino kad filter čistim. Kaže kako se ne gasi, nemoguće. 😂

Dobra potrosnja,moja ce nagurati na 12-14kw na ovim temperaturama

Definitivno ide zamjena klime,razmisljam o sf42,kakva je i imali bolja za to para,malo preko 1000€ joj je cijena
Meni toliko troši samo u minusu, najviše je bilo 20kw kad je bilo -9 i velika vlažnost. Kuća, nema izolaciju poda i plafona, biće i manje kad izolujem plafon. Koliko kvadrata i koja klima?

Nazad
Vrh Dno