Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Zasto si dozvolio da tako montira,ako ti nisi bio kuci,neko drugi mogao da kaze da montira bar 10 cm od plafona.
Nisam bio tu... Reko sam ali.... ***, ima 8cm od plafona.
Moram se svakako penjati da ofarbam nosace i ako stignem da ubacim grijace u tacbe.

Prilozi

• IMG_20240204_135823.jpg
    IMG_20240204_135823.jpg
    108.1 KB · Pregleda: 75
Princip rada klime je isti kao i frizider, zamrzivač. Da li gasiš i frizider kad izlaziš? U pravu si da je sve podložno kvaru, svaki električni uređaj, Tv, frizider, klima, punjači najčešće, adapteri itd. Klima može da se zapali iz par razloga, ako recimo zamrzne pa kači ventilator kad je minus, ako se stavi plastični kondenzator prilikom popravke, ako je losa instalacija, ako je loš osigurač. Sansa da se zapali klima je jednaka kao i bilo koji drugi uredjaj, kao sansa da te udari auto na putu donposla. Rizik je uvek prisutan, ali i ako se zapali, gori spoljna jedinica, unutrasnja nikad. Da ne brineš, kupi kalorifer i miran si, pališ samo kad si tu, klima može tako samo da hladi, da greje ne može.
U lokalu u kom sam ja bio uzrok pozara je bila unutrasnja jedinica. A nekazem da je to sto radim razumno samo je strah u pitanju kao kad se neko plasi pauka a zivi u savani i m ogo vise treba da brine o lavovima😉

Onda batali grejanje klimom, kupi Ta pec i cao zdravo. Ako bas hoces klimu i da je gasis kad nisi tu onda uzmi amber premium 24 btu. To na super podesavanju, za 15 minuta ima da ti pruzi uzitak kao da si na moru. Ako je ostavis duze verovatno ce zidovi da pocnu da ti se tope.

Poslednja izmena:
Moja ftxc50 krece sa 35°c a maximum joj je 50°c totalno sam razocaran ucinkom!
čime si to razočaran ?
jesi očekivao 70C na izduvu ili ?
kultura rada, pouzdanost, odlična modulacija. ... sve to krasi taj model Daikina tako da bi reako da su ti očekivanja nerealna
Zasto je 15C u prostoriji, gajis pingvine ili?
haha.... odličan komentar
Pravo da ti kazem zbog straha od pozara jer sam bio u lokalu koji je izgoreo zbog klime. A podesim na 25°c mada nemoze da zagreje bez da upalim jos nesto
koja se to klima zapalila ?

čime si to razočaran ?
jesi očekivao 70C na izduvu ili ?
kultura rada, pouzdanost, odlična modulacija. ... sve to krasi taj model Daikina tako da bi reako da su ti očekivanja nerealna

haha.... odličan komentar
Mozda i jesu nerealna ocekivanja ali nisi mi rekao koja je temperatura na izlazu tvoje klime sa koliko pocinje a koja je maximalna. Ja npr mislim da bitrebalo da izduvava 60°c dok ne postigne temperaturu blizu zadate i onda da postepeno pada

Da ne brineš, kupi kalorifer i miran si,
I posteno platis struju k'o gospodin 😆
Salu na stranu , temp. izlaza na izduvu klime uopste nije neki mnogo bitan faktor...Nekad se jako grejanje moze postici i sa mlakim vazduhom ali na vecoj brzini izduva a to vise prija svakom kompresoru tj klimi... Upotreba je vrlo prosta u 99% slucajeva! Upalis klimu , setujes temperaturu ,auto fan,krilca na dole , sklonis daljinski u fioku i zaboravis... Eventualno sto kazu ljudi gore dole stepen-dva po potrebi mrdas i to je to ...
Ja npr mislim da bitrebalo da izduvava 60°c dok ne postigne temperaturu blizu zadate i onda da postepeno pada
Totalno pogresno mislis... Ako je prostorija rashladjena i ti upalis klimu , uredjaj nije glup , skontace da mora velika kolicina toplote da se isporuci u objekat i bukvalno ce nafurnjati kompresor i fan na max jer je to najefikasniji nacin da se ugreje veliki/hladan prostor.... A kad je fan na max mozes da zaboravis da ces na izlazu da imas tako visoke temperature...

Mozda i jesu nerealna ocekivanja ali nisi mi rekao koja je temperatura na izlazu tvoje klime sa koliko pocinje a koja je maximalna. Ja npr mislim da bitrebalo da izduvava 60°c dok ne postigne temperaturu blizu zadate i onda da postepeno pada
Nerealno je da očekuješ da klima ugreje sa 15°C na 60°C. Kada je unutrašnja 22°C možeš imati 60-65, ali sa 15 nema šanse, fizika je neumoljiva

Poslednja izmena:
Ako puše iznad 22°C ugrijat će na 22°C.

Kakva ti je izolacija objekta? Koliko kvadrata griješ? Zbog čega gasiš klimu?

Ja sam Daikina upalio na početku sezone i nikad nije ugašen, pa i ovih dana kad je vani toplo. 24°C podešena auto fan.

Ravna linija na posebnom senzoru temperature udaljenom 5-6 metara od klime na 23.8-24°C.

Zasto mislis da je realno da zagreje sa 15 na 50 a nije na 60. Prvo klima ne bi trebalo da greje na 22°c
Dati su ti saveti kako većina ljudi koristi inverter klimu kao primarno grejno telo, mislim da treba da poslušaš savete ako želiš da se greješ klimom, a to pitanje koliko koja klima baca na izduvu je manje bitna informacija kada se greješ inverterom. Svakako na grejanju bolji inverteri uglavnom imaju veći raspon koliko mogu da izbace temperaturu na izduvu npr od 28-30 stepeni pa do 50-55 zavisno koliko prostoru treba da bi održavao zadatu temperaturu. Logično što je temperatura prostora bliže zadatoj, temperatura izduva pada koliko je to moguće da bi održavala temperaturu a tada i klima iz utičnice vuče manje struje.

Poslednja izmena:
Zasto mislis da je realno da zagreje sa 15 na 50 a nije na 60. Prvo klima ne bi trebalo da greje na 22°c
Temperatura izmenjivača unutrašnje jedinice ne može da bude preko 60°c. Kada vazduh temperature 15c udje preko izmenivaca nema teorije da izadje 60c. Najtopliji ce biti ako je fen na minimumu ali ce onda grejati samo pored klime, a sobzirom da klima najverovatnije u tom trenutku radi na najjačem fenu ne stigne da preuzme dovoljno toplote sa izmenjivača i izbacuje 45c, sto je razlika od 30c. Kod mene je maksimalna razlika bila 20c kad su bili minusi. Klima bi trebalo da greje na temperaturu koju joj zadas, ali to zavisi od prostora koliko ti trosi. Rekao bih da nemas nikakvu izolaciju kad je startna temperatura 15c.

Ja sam merio na mojoj gree kad sam je uzeo i minimalna je bila 27c a maksimalna 52c na fan 3. Ali kao sto kolege rekose to je potpuno nebitna stvar. Klima u toku rada sama povecava i smanjuje temp. izduva da bi odrzala zadatu temp. Bitno je da lepo odrzava i da racun na kraju meseca bude prihvatljiv. Ako nesto od ta dva ne valja onda ili nije pravilno dimenzionisana prema prostoru u kome se nalazi ili je pokvarena.

I posteno platis struju k'o gospodin 😆
Platiće i za klimu, ona na maksimumu nije ispod 2kw sigurno a stalno radi na maksimumu i ne postize temperaturu. Bolje onda kalorifer od 2-3 kw za njegove potrebe. Nisu to dobri uslovi za klimu, stalno radi na maksimumu.🤷🙂

Koja to klima greje na 65°C izmenjivač?
Ne znam, izneo sam paušalnu ocenu, čisto radi razjašnjenja. A klima koja ima dvostepeni kompresor mora da može da nagura izmenjivač na 65°C. Pa Fujitsu toplotne pumpe vazduh-voda greju VODU na 65°C i to BEZ dodatnih grejača. Ovo je naravno Super High Power serija. Ne vidim što klima ne bi mogla da nagura izmenjivač na toliko, naravno iz odgovarajući kompresor

iskreno nemam pojma koja je temp na izlazu .... znam samo da je setovana na 22-23C i da je ne gasim.
nekad duva toplije nekad mlako ... čak mi se čini nekad malo i "hladnjikavo" ali drži zadate temp bez problema
ne bi se ja opterećivao preterano sa temp na izduvu ako uredjaj lepo radi i uspeva da završi posao

Razocaran sam jer ne uspeva da zagreje prostoriju bez pomoci nekih drugih grejnih tela. Ali ono sto mene zanima je da li ste vi merili na izlazu klime temperaturu i koja je jer pitao sam vise ljudi i servisera niko ne zna tacno svi pricaju oupsteno. Niko nije pratio temperaturni opseg
Midea 12btu extreme lagano zagreje dnevnu od 35m2.drveni prozori.
Poenta je da se inverter klima ne gase uopšte cele grejne sezone osim kad se čiste filteri.
Nikako grejanje na auto rezimu uvek na heat, modulacija neke realne temperature tipa 23-24°c i brzina ventilatora nekih 80% ili brzina 4 od 5.
I da krilca da budu na nekih 45° i gledaj kako raste temperatura u prostoriji

Midea 12btu extreme lagano zagreje dnevnu od 35m2.drveni prozori.
Poenta je da se inverter klima ne gase uopšte cele grejne sezone osim kad se čiste filteri.
Nikako grejanje na auto rezimu uvek na heat, modulacija neke realne temperature tipa 23-24°c i brzina ventilatora nekih 80% ili brzina 4 od 5.
I da krilca da budu na nekih 45° i gledaj kako raste temperatura u prostoriji
Pretera ga sam fan na 80%, kod mene u 30m2 na 40% odrzava. Da li kod tebe klima nastavi da duva i kada ugasi kompresor u rezimu grejanja? Da li kada upalis dijagnostiku izlazi greska za ventilator i cetvorokraki ventil?

Recimo amber comfort na 45+ kvadtata ide fan 4 na spoljnoj do - 5. Ispod toga ide fan 5 na kome pomera zavesu na 10m. Krilca na 45 stepeni podesena. Sta reci, protok je mama.

Ovo mi se ne svidja, kakav hodnik. Znaci Komfort mora na 5 brzinu da bi ugrejao ispod -5. Kod mene je klima u dnevnoj, ne moze fan 5 nikako.

Klime se ugrađuju u prostorije koje treba da greju. Kakav crni hodnik??? Dakle da bi održavala temperaturu precizno, mora da duva na 80% iz hodnika, a da daljinski glumi termostat iz sobe, pod uslovom da nema prepreka između daljinskog i klime, jer moraju da se "gledaju"? Zar nije lakše ugraditi klimu u sobu i ostaviti je da radi na AUTO fan? Ili tako nešto ne radi kako treba sa Gree? Ja sam imao tri Midea Mission 18, vratio ih uvozniku. Mašile temp redovno (pregrejavale), velika razlika između upali i ugasi kompresor (u sobnoj temperaturi), i kad ugasi kompresor nastavi da duva još 20 sec, od čega 10sec duva horizontalno, pa se oseti da duva hladno za vrat.

Nije bas, pravi dosta prasine i verovatno nije toliko zdravo zbog vune i isparenja. Mada klima ima filtere koji mogu biti problem isto
Za ves je susilica, kakvo sesenje vesa na peci

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno