Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

Nemam reči koliko je running power koristan za ovakav tip treninga 👌

Prilozi

• 20240201_082515.jpg
    20240201_082515.jpg
    137.5 KB · Pregleda: 66
  • 20240201_082649.jpg
    20240201_082649.jpg
    150 KB · Pregleda: 66
  • 20240201_082618.jpg
    20240201_082618.jpg
    141.2 KB · Pregleda: 66
Ako se neko sprema za trail ili za duže treninge, ovo je extra ponuda. Salomon 5 za 7.095 sa 2 boce. Ja imam jednu bocu i povremeno proveravam da li će da spuste cenu, da uzmem još jednu.

odlicna cena :) ja sam ga kupio za 11k prosle godine (samo crni)

inace sto se tice bocica, imam jednu sa filterom, pored ove dve sto dodju uz vest

Čemu služi filter?
Ja sam namerno uzeo crveni, nije bilo sivih tada. Što svetlije, to bolje. Najviše sam ga koristio na direktnom suncu.

Koji uredjaj za merenje pulsa uzeti a da je precizan.
Ovi meraci preko svetla na satovima su blago receno netacni, ukjlucujuci i iwatch, uopste se ne poklapaju sa meracem pritiska nekada cak mase za 30 otkucaja.

Digitalni merači pritiska su baš poznati kao precizni HRM, a i samog pritiska, zato jedan Riester ima jedan digitalni model, reda radi, i drže se modela sa kazaljkom. Koji ne mere HR, već osoba koja meri pritisak koristi stetoskop da odredi prag, mada i kazaljka "zadrhti" tu gde treba.

Pisao sam u temi o satovima, na EKG sam probao Garmin FR945 i Huawei GT2, oba sata su davala gotovo iste rezultate, a odstupanje od onoga što je mašina pokazala, je na dvocifrenom pulsu bilo samo blago kašnjenje, deo sekunde. Nako toga sam odradio neke sklekove i čučnjeve, da malo dignem puls i rezultat je bio vrlo sličan, ali i suviše kratak test. Nisam imao priliko da testiram na 160+bpm.

Traka jeste pouzdanija od merenja na zglobu, ali i dobro postavljen i odgovarajuće zategnut sat daje više nego upotrebljive rezultate. Biće prilike da probamo sa dva sata, jedan sa trakom, drugi bez.

Čemu služi filter?
Ja sam namerno uzeo crveni, nije bilo sivih tada. Što svetlije, to bolje. Najviše sam ga koristio na direktnom suncu.
pa ako si negde u pririodi, ostanes bez vode. nadjes neku vodu ne znas kakva je za pice, sipas u tu flask sa filterom pa mozes ili da pijes iz nje ili prespes kroz filter u ove prazne

Polar H10

Delim muku. I sa mojom rukom se muče svi optički senzori.
Jel ima neki jeftiniji, za te pare mogu kupiti polovni sobni bicikli koji u sebi ima na ruckama merenje otkucaja.
Jedan takav sobni bicikli sam dao majci i bio sam zadovoljan kako brzo i tacno pokazuje otkucaje pulsa.
Vidim na oglasima da prodaju polovni sat sa trakom za par hiljada dinara.

Nabavio asics Superblast posle ko zna koliko vremena. Neverovatna patika. 😀

Jel ima neki jeftiniji, za te pare mogu kupiti polovni sobni bicikli koji u sebi ima na ruckama merenje otkucaja.
Jedan takav sobni bicikli sam dao majci i bio sam zadovoljan kako brzo i tacno pokazuje otkucaje pulsa.
Vidim na oglasima da prodaju polovni sat sa trakom za par hiljada dinara.
Kupiš sad i zauvek.

Ja sam ga 62e platio.

Nije loš decathlonov, meni stoji u rezervi, ali polar objašnjava.

Koji uredjaj za merenje pulsa uzeti a da je precizan.
Ovi meraci preko svetla na satovima su blago receno netacni, ukjlucujuci i iwatch, uopste se ne poklapaju sa meracem pritiska nekada cak mase za 30 otkucaja.

Garmin 245 i prethodni Xiaomi skoro isti puls pokazuju, nije ti toliko važno +/- koliki ti je puls, bitno da ne prelaziš puls 220 minus tvoj broj godina,
kad sam imao 40+ godina istrčao Beograđanku i na poslednjem spratu izmerili na EKG u puls 220.

Koliko ti je bio maksimalan puls sa 20?

Meni mnogo znači da meri tačno. Zimi mi je sat preko dugačkog rukava, pa ne bih merio puls uopšte (ili mogao da pratim trening).

Ne bih se nikad vraćao na merenje sa sata na treningu. Tu je da meri preko dana i kad spavam, vadi svoje neke beskorisne analize. Sat koji mi je ukazao na loše navike zapravo nije ni imao HR senzor (Pebble).

Garmin 245 i prethodni Xiaomi skoro isti puls pokazuju, nije ti toliko važno +/- koliki ti je puls, bitno da ne prelaziš puls 220 minus tvoj broj godina,
kad sam imao 40+ godina istrčao Beograđanku i na poslednjem spratu izmerili na EKG u puls 220.
Na mojih 42god, puls bi trebao da se krece od 107 do 142 otkucaja (220-42 x 0,,6 za minimum ili x0,8 za maximum).
Dok sam radio sobni bicikli kao kardio to mi je bilo taman da ne bude ni presporo, ali ni da padam u nesvest, recimo izmedju srednjeg i jakog zamora za srce (odokativno gledam).
Koliko mozes da izdrzis minuta kardia kada imas puls od 180 otkucaja, zar nije to malo vise nego opasno?

Nismo svi isti, a doktori pokušavaju da nas uproseče. Ja sam na ivici da potpuno prestanem da se bavim sportom, ako ću da poslušam lekara. Sa 49 sam otišao kod sportskog lekara koji je rekao da je za mene optimum 110-130 otkucaja, a da nikako ne treba da prelazim 150. Radio sam test opterećenja, zaustavio je test kada sam došao do pulsa 150.
A meni je Z2 do 150. Kakvo je to opterećenje? Šta je on merio?
Po njegovom, jedini sport kojim treba da se bavim je šetnja. Puls mi ode na 150 kada se popnem 7-8 spratova peške (ne trčeći). Brzim hodom dođem do 120. Juče sam vozio bicikl, prosek 152. Ispod 150 ide samo kad prestanem da okrećem pedale.
Idem na proleće kod nekog drugog, ako dobijem iste preporuke, bicikl će na oglase.

Nismo svi isti, a doktori pokušavaju da nas uproseče. Ja sam na ivici da potpuno prestanem da se bavim sportom, ako ću da poslušam lekara. Sa 49 sam otišao kod sportskog lekara koji je rekao da je za mene optimum 110-130 otkucaja, a da nikako ne treba da prelazim 150. Radio sam test opterećenja, zaustavio je test kada sam došao do pulsa 150.
A meni je Z2 do 150. Kakvo je to opterećenje? Šta je on merio?
Po njegovom, jedini sport kojim treba da se bavim je šetnja. Puls mi ode na 150 kada se popnem 7-8 spratova peške (ne trčeći). Brzim hodom dođem do 120. Juče sam vozio bicikl, prosek 152. Ispod 150 ide samo kad prestanem da okrećem pedale.
Idem na proleće kod nekog drugog, ako dobijem iste preporuke, bicikl će na oglase.
Mozda imas zakrcenje sudova pa srce mora brze da radi da bi napumpalo.
Kao sto sam gore napisao, ja kada vozim sobni bicikli po toj formuli kada drzim otkucaje izmedju 130-140 ja se posteno zamaram ali ne previse tako da mogu da izdrzim tih 45min voznje odjednom. Imam 178cm i 80kg, znaci do 5kg viska, ali povisen puls u mirovanju 140/90 i 70otkucaja.

Trebalo i meni vremena da ukapiram da mlohavi zadrigli Doca ima svakakva znanja, ali ne i šta znači biti zdrav.

Slušajte u vezi ovih stvari samo doktora koji izgleda kao terminator. I svoje telo naravno. Možete i mene. :D

Dva meseca pre pregleda sam vozio trku, za sat i 15m mi je prosečni puls bio 174, na trci max 180, a prošle godine max 192. Na 150 se ne zadišem, mogu da pričam bez problema. Resting HR je u nedelji trke bio 45-48. Kada sam išao na pregled bio je 49-51.
Poenta je, lekar slepo gleda formulu, nije ni pitao koji mi je max HR. Kad sam mu rekao, komentar je bio "dobro da si živ, nemoj to da ponavljaš".
Da se razumemo, ne nagovaram nikoga da ignoriše savete lekara, naprotiv, svako ko trenira, treba da ide na redovne preglede. Ali postoje studije koje kažu da je bilo koja formula za max HR neprimenjiva na pojedinca jer su rasponi preveliki, odstupanja su ogromna i u plus i u minus. Merenje max HR je jedino merodavno. I da, postizanje max HR može biti opasno za one koji imaju problema sa srcem/krvnim sudovima.
A lekari su stava "što ti to treba, to ti je samo rizik"...
Nisam pametan, ako poslušam lekare, ne smem nikada više ni jedno brdo da popnem biciklom.

Dva meseca pre pregleda sam vozio trku, za sat i 15m mi je prosečni puls bio 174, na trci max 180, a prošle godine max 192. Na 150 se ne zadišem, mogu da pričam bez problema. Resting HR je u nedelji trke bio 45-48. Kada sam išao na pregled bio je 49-51.
Poenta je, lekar slepo gleda formulu, nije ni pitao koji mi je max HR. Kad sam mu rekao, komentar je bio "dobro da si živ, nemoj to da ponavljaš".
Da se razumemo, ne nagovaram nikoga da ignoriše savete lekara, naprotiv, svako ko trenira, treba da ide na redovne preglede. Ali postoje studije koje kažu da je bilo koja formula za max HR neprimenjiva na pojedinca jer su rasponi preveliki, odstupanja su ogromna i u plus i u minus. Merenje max HR je jedino merodavno. I da, postizanje max HR može biti opasno za one koji imaju problema sa srcem/krvnim sudovima.
A lekari su stava "što ti to treba, to ti je samo rizik"...
Nisam pametan, ako poslušam lekare, ne smem nikada više ni jedno brdo da popnem biciklom.
Koliko nedeljno vozis bicikli ili radis kardio. Cim ti srce radi na tako malo otkucaja znaci da se ozbiljno bavis sportom.

Na mojih 42god, puls bi trebao da se krece od 107 do 142 otkucaja (220-42 x 0,,6 za minimum ili x0,8 za maximum).
Dok sam radio sobni bicikli kao kardio to mi je bilo taman da ne bude ni presporo, ali ni da padam u nesvest, recimo izmedju srednjeg i jakog zamora za srce (odokativno gledam).
Koliko mozes da izdrzis minuta kardia kada imas puls od 180 otkucaja, zar nije to malo vise nego opasno?
Ja imam približno godina, juče sam trčao Zimsku noćnu sedmicu, puls mi je bio 170+ u kontinuitetu preko 20 min, avg 163 a max 191.
Posle trke nisam imao osećaj da sam se naročito umorio, i nekih 20tak min kasnije puls je bio oko 80.
A morao sam na Garminu da pomeram default HR zone, pošto sam na defaultu dobijao besmisleno visok VO2 max.
Trenutno mi je za max hr stoji 196.

Telo može samo da vam bude zahvalno što ga mrcvarite fizički na bilo koji način. Tome služi. Srce takođe.

Nije predviđeno da sedi i 8h bulji u ekran.

Imajte to u vidu.

Treba, ako je stručan za sport i na njemu se vidi da se bavi istim, inače ne.

Obratite pažnju da su mnogi od tih merenih rezultata nepouzdani. Meni je podatak, i sa sata i sa trake, samo referenca. Kada predje 170, planiram šta dalje u odnosu na preostalu distancu.

Poslednji put kada sam bio na 183, trčim i dok trčim osetim da sam nestabilan, pojačano zujanje u ušima, vidno polje počinje da bluruje. To mogu da ponovim samo u svrhu testiranja. Na stazi, nadam se, nikad više. Ne svidja mi se.

Imajte u vidu da treba slušati lekara.
Da, posebno ako ti je žena lekar 🙄
Preko 20 godina slušam, ne mogu ni ja više 🤯

Medicina nije egzaktna nauka, pa slušanje lekara ponekad može da napravi i problem, a najgora stvar u (ne)slušanju lekara je selektivno slušanje.

Drugar sa kojim sam trčao je bio na pregledu i dobio je instrukcije da koriguje ishranu, skine najmanje 20kg, a do tada puls max 130. Šta je uradio? Smanjio aktivnosti, da puls bude do 140, jer do 130 prebrzo stigne i ugojio se još 5kg, jer korekciju ishrane nije ni razmatrao.

Replika obojici. :)

Tema je za trčanje, ljudi koji imaju bolesti, gojaznost i druge probleme, najpre to treba da reše. Treba slušati lekara stručnog za problem koji rešava. Za naš “problem” ovde je stručan sportski lekar, i to ne svaki, jer i kod njih kao i svuda ima više nekvalitetnih nego kvalitetnih ljudi.

Zato si ti uprpio 😂

Tebi se supruga bavi sportom, to je lekar kakvog i ja slušam. Čovek je uvek najpre dobar za sebe. :)

Vrh Dno