Šta je novo?

Međunarodni proizvođači automobila ubrzavaju razvoj litijumskih baterija, odbacuju pogonske sklopove proizvedene u Kini

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Proizvodnja-litijumskih-baterija.webp

Međunarodni proizvođači automobila ubrzavaju razvoj litijumskih baterija, odbacuju pogonske sklopove proizvedene u Kini​

Rastuće EV tržište nastavlja sa podsticanjem potražnje litijumskih baterija, a kompanije navodno povećavaju ulaganja u pogonske sklopove

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...dbacuju-pogonske-sklopove-proizvedene-u-kini/

Trošenje vremena i resursa jer električna vozila nikada neće zauzeti više od 30 % trržišta auomobila (izjava Akia Toyode predsednika Toyote) jer po statistici milijarda ljudi na planeti nema struju.

Da li ljudima koji nemaju struju u 21. veku , treba (elektro) prevoz? 🤔

Trošenje vremena i resursa jer električna vozila nikada neće zauzeti više od 30 % trržišta auomobila (izjava Akia Toyode predsednika Toyote) jer po statistici milijarda ljudi na planeti nema struju.

Gde u Evropi ima milijardu ljudi bez struje?

Nije nikakva prevara u pitanju, Evropa ima struju i u tom segmentu može da poveća proizvodnju, a naftu da proizvede u zahtevanom kapacitetu nema, niti će imati. Saberite 2 i 2.

Ako CO2 ucestvuje sa 0.04% u atmosferi a CO2 iz automobila ucestvuje sa 8% u tih 0.04% izracunajte sami u sta ste poverovali kad vam je receno da cete spasiti svet sa prelaskom na EVs.
Prevara Nidzo, svetskih razmera, ali ima tamo tema o EVs pa kome je do osvescivanja i otvaranja ociju, moze da se pocasti.

Odakle to da Evropa ima struju? Rekordna potrošnja uglja kao pravi put zelene agende.
Prevara i to jako plitka, neosnovanim regulativama i subvencijama su gurnuli kapital u određene džepove...

ccibau.jpg

ima neko ko zna nešto, nešto što mi ne znamo

Poslednja izmena:
Gde u Evropi ima milijardu ljudi bez struje?

Nije nikakva prevara u pitanju, Evropa ima struju i u tom segmentu može da poveća proizvodnju, a naftu da proizvede u zahtevanom kapacitetu nema, niti će imati. Saberite 2 i 2.
Sve vezano za eksploataciju litijuma i proizvodnju litijumskih baterija spada u jako prljave tehnologije koje imaju veliki uticaj na životnu sredinu, pa se traže načini da se litijum-jonske baterije zamene nečim manje štetnim kao na primer natrijum-jonskim baterijama( u ovom segmentu su trenutno lideri Kinezi, natrijuma ima gotovo svuda u velikim količinama , baterije proizvedene od njega su jeftinije, brže se pune, postojanije na niskim temperaturama, mana manji broj ciklusa punjenja i manja gustina uskladištene energije).Zašto sam se pozvao na izjavu direktora Toyote, iz razloga što sam negde pročtao da dotična firma neće više ulagati u električna vozila već u gorivne ćelije i vodonik kao pogon, tako da izjava napred navedenog gospodina ima velku težinu.

Gorivna ćelija je na vrlo dalekom štapu trenutno. Ne znam otkad je ta izjava, ali Toyota je jako pojačala planove baš za EV u odnosu na gorivnu ćeliju.

Ремембер Фукушима...

Super su nuklearke sve dok imaš zemlje trećeg sveta gde ćeš da zakopavaš fisioni otpad.
U zemlje najprvijeg sveta. Nordijske zemlje uveliko pripremaju ogromna skladista u masivnim kamenitim pecinama, dovoljno za celu Evropu i dalje, ...

Nude svuda na svetu da nadju tip kamena, tip prostora, slicne sigurnosti, ...

Нисмо се скапирали. Фукушима се "десила" недуго након што је Тојота усавршила једну прилично револуционарну технологију.
...кад већ морам да цртам...

2 years, 5 days, 3 hours and 15 minutes till 100%... ( :

Ovo ima smisla samo u firmama gde radis 8-12 sati smenu pa dopunis ono sto si potrosio do posla i nazad, al to moze 0,03% ljudi prakticno da izvede

Davno su #ići prorekli da će na kraju e-automobila ostati za pod jednu solarnu ploču.

Нисмо се скапирали. Фукушима се "десила" недуго након што је Тојота усавршила једну прилично револуционарну технологију.
...кад већ морам да цртам...
Zaguljeno kad oćeš da budeš samostalan i nezavistan mislim energetski.

Ako ti je posao 600km u jednom smeru i punjač najsporiji. 🙂
Sta hoces da mi kazes?! Jel ti vidis na slici na cemu se pune ovi automobili?! Jel mislis da solarne celije imaju snagu da napune nekoliko automobila za dva tri sata?! Ne razumem!

Sta hoces da mi kazes?! Jel ti vidis na slici na cemu se pune ovi automobili?! Jel mislis da solarne celije imaju snagu da napune nekoliko automobila za dva tri sata?! Ne razumem!
Ja na poslu imam struju. Slika je fora očigledno. Najpre, zašto bi iko u Srbiji razmišljao u tom smeru sa ovim cenama struje. 600km je recimo 100 din.

Ja na poslu imam struju. Slika je fora očigledno. Najpre, zašto bi iko u Srbiji razmišljao u tom smeru sa ovim cenama struje. 600km je recimo 100 din.
Kad i ako bude bilo dovoljno elktričnih automobila u Srbiji ne sumnjam da će neko da se doseti pa da ti na tu struju, kojom puniš bateriju naplati masnu akcizu pa 600 kom vožnje neće biti 100 din kao što sad računaš nego mnoogo više.Mislim otkud ti ideja da će neko da ti dozvoli da se vozikaš za badava.

Nazad
Vrh Dno