Šta je novo?

AliExpress (FAQ u prvom postu)

Ovaj poslednji status sam po sebi nije "abnormalan". Kada se naručuje u EU ponekad se pojavi ovaj status i to znači da je EU carina uzela tu pošiljku na "štih probu" pošto se većina pošiljki automatski propušta. Na carini provede dan-dva uglavnom i ide dalje, osim ako je neki problem tipa nekorektno prijavljene vrednosti (prodavac automatski prijavljuje i plaća PDV odredišnoj EU zemlji) ili nedozvoljenih stvari (tipa falsifikovana roba i sl).
Ono što jeste "abnormalno" je da je pošiljka namenjena za Srbiju, ako je verovati tracking statusu, otišlla u pogrešnom smeru. Ako je zaista to u pitanju, nemam pojma šta bi dalje moglo da se dešava.

Vratile su nas velike radnje u pricu izgleda, ponovo salju velike radnje.

Izvinjavam se za spam u 3 teme ali rastrkano se prate i dalje.

Pogledajte prilog 423875
Koliko sam ja uspeo na brzinu da utvrdim, salju ali samo ako je u pitanju Choice Delivery.
...sto meni licno odgovara jer ukljucuje 'free shipping' sa kojim dolazi tracking number.

Evo ga opet mis koji sam narucio sredinom Novembra po trenutno (danas) odlicnoj ceni od 1377 dinara.

LxNPawq.jpg

Razer DeathAdder Essential

Ali, ako se proba naruciti nesto drugo od istog seller-a (Factory Direct Collected Store) a da nije u okviru Choice Delivery, e onda ne moze, ne salju za Srbiju. Meni licno, bar sto se ovog misa tice, odgovara ovako. Em, free shipping, em imam tracking, em mis zestoko jeftin. Nevolja je sto i ostale stvari ne stavljaju pod Choice Delivery.

EDIT:

Ne, ipak nije moguce narucivanje za Srbiju za sve posiljke koje idu kao Choice Delivery Free Shipping. Ima dosta stvari koje isti seller ne salje iako su pod Choice Delivery.

Prilozi

• Screenshot_23.jpg
    Screenshot_23.jpg
    162 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
Da da, u pravu si.

U sustini Choice i besplatna registrovana dostava su bolji deo ponude - valjda ce i ovo ostalo da vrate ubrzo jer se polako normalizuje stanje sto se tice dostave.

Da, od Cutesliving meni i dalje ne dozvoljava ništa za slanje u Srbiju, iako je kroz "Choice" opciju.

Narucih ja jos jedan Razer DeathAdder Essential za 1377 din (tj. 12.87 USD odnosno 12.54 Eur) dok je 'prozor' jos otvoren. Mislim da sam zasluzio nakon nekoliko dana cimanja sto sa "Factory Direct Collected Store" support-om, sto sa samim AliExpress customer service support-om, trazeci im da mi odblokiraju adresu.

Kako zar nije 17.68 eu?

Cim sam platio ispisalo je da kosta nesto preko 18 dolara. Cudna stvar je da sam imao jos jedan tab otvoren sa istim linkom (samo je imao neki mambo-jumbo code u sebi, dugacak link), i kada sam taj tab refreshovao i dalje je prikazivao 12.87 USD. Kada sam obrisao ceo code i ostavio samo osnovni (koji zavrsava sa *.hml) e onda mi je ispisivao da kosta preko 18 USD. Verovatno ce ti se smanjiti kasnije, ili sutra. Ta cena iz SuperDeals-a se menja.

Jos jedna stvar koja je cudna (a secam se da je isto bilo i u Novembru kada sam narucio prvi mis), nakon placanja, na email mi je stigla poruka da je uspesno obavljena kupovina po ceni od ~ 15+ USD, iako sam tada platio isto oko 12-ak dolara. Sada, mi je na email stigla poruka o uspesnoj kupovini i ceni koja je placena od 18.43 dolara. Naravno nisam toliko platio jer sam na kartici imao 14 USD. A i dobio sam SMS od banke koja kaze da imam potrosnju po kartici u iznosu od 12.87 USD. Ne znam zasto AliEx ima te nebulozne brojeve ali znam koliko sam platio. Verovatno prate (mislim sigurno da prate) sta gledas pa prema tome algoritam prilagodjava cenu u jednom momentu. A ja sam se ovih dana 'nagledao' miseva, pa mozda odatle i tako niska ponuda. Znam da je pisalo da je cena -76% jefinija.

Evo slika iz moje 'orders' sekcije:

Ta92x3x.jpg

Prilozi

• Screenshot_24.jpg
    Screenshot_24.jpg
    47.3 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Ljudi a kako plaćate? jel stavite cene u rsd ili usd pa vam skida dinare ili stavite u eu da vam skida eu sa deviznog računa?

Ja dok browse-ujem, meni je ispisano ili u dinarima ili u dolarima. Kada odlucim da nesto zelim da kupim:

1. pogledam kolika je cena u dolarima (cisto jer me zanima)
2. prebacim da mi AliEx prikaze cenu u evrima da bih mogao da izracunam koliko trebam novca da imam na kartici u evrima.
A racunica mi je otprilike: (iznos u evrima) + 7% tog iznosa
npr. ako me nesto kosta 10 eura, ja na to dodam jos 7% od 10 eura, znaci 0.7 eura (ja ga zaokruzim na 1 euro) i ukupno znam da treba da imam 10+1 eura na kartici.
Zatim kupim preko banke za dinare koliko mi treba eura da bude na deviznom racunu (u ovom primeru 11 eura).

3. Vratim iznos na AliEX da prikazuje dolare i tako krecem da platim (sa iznosom u dolarima na Ali-u, jer mu je to default valuta koliko sam shvatio).

Znaci, u momentu kada sam krenuo da platim nesto na AliEx mi je iznos prikazan u dolarima. A ono privremeno prebacivanje u Eur mi sluzi samo da izracunam koliko trebam da imam eura na deviznom racunu u banci tj. 'na kartici'. (ukljucujuci uvecanje iznosa sa AliEx-a za 7%)

Koliko je meni poznato, nebitno koju god valutu (osim $) da stavite cena vam se iskazuje otprilike na osnovu $.

2024-01-16_15-47-28.png
Ja sam stavio da mi se cene prikazuju u RSD, ali kada odete na checkout uvek ce da izbaci cenu u $, a ispod ce pisati otprilike cena za valutu koju koristite.
$ je default valuta (sto me jos uvek cudi) za AliExpress, tako da bez obzira imali RSD ili EUR, uvek kupujete/placate u $ prilikom transakcije. Ne zaboravite i bankarski fee + neku sitnu razliku u konvertovanju novca, jer nije svakome isti kurs - uglavnom zavisi koji paket imate u banci

Ja preko aplikacije banke mogu za dinare da kupim samo eure, pa njima i placam.

Ista stvar, ja kada stavim cenu u EU , skida mi sa deviznog EU. Jednom sam slučajno stavio u USD i skidao mi je dinare i verujem dodao proviziju zbog konverzije kursa. Mislim da je bolje plaćati u EU stim da na deviznom računu imate EU.

AliExpress vrši svoju konverziju ako ne plaćate u USD koji im jeste default valuta. I već duže vreme im nije baš najpovoljniji odnos USD/EUR. Ja plaćam isključivo u USD, a VISA odradi svoju konverziju i zaduži moj račun u banci u EUR. Nije naravno neka ogromna razlika, ali jeste par procenata. Dugoročno se isplati.

Ljudi, je li neko od vas narucivao u neku od drzava EU? Ako jeste ima li neka dodatna procedura, placanja?
Ako nema porucio bih drugaru u BG neke proizvode koji se ne dostavljaju ovde ili je shipping preskup.

Sve je potpuno isto, samo promeniš podatke primaoca. Možeš uostalom da imaš i više definisanih adresa pa ih menjaš po potrebi (u korpi imaš na vrhu onu ikonicu za mapu gde piše "To Serbia", tu menjaš adrese najbrže ako su već predefinisane.

Jedina razlika je što ne mora da bude ista cena shippinga, nekad je mnogo manja, nekad je i veća nego za SRB. Sama cena proizvoda je uglavnom veća jer je za EU u cenu uključen i PDV (što ima i svoje dobre strane jer nema zadržavanja na carini), mada se dešava ponekad da bude čak i jeftinije nego za Srbiju. Mislim da je limit za "normalno" slanje sa uključenim PDV 150 EUR, preko te vrednosti ide na carinjenje, ali to bi morao da proveriš.

Koja im je ovo fora sa predlozima na Superdeals? Konkretno na pocetnij strani su neki predlozi, kad kliknes na njih otvara se nova strana gde istih nema u ponudi.

Primera radi ovaj Sluban tenk ili bebi monitor:

IMG_1518.png

Ne misli na to, kliknes na to sto ti izadje i ne bude ti ta stvar prva, tako bude obicno.

Da, i ja sam primetio isto, ali sam bio uporan sa skrolovanjem da bi mi se sve dalje ucitavale nove stvari u ponudi. Nevolja je u tome sto toliko daleko stignem sa postepenim skrolovanjem, da mi u jednom trenutku vise ne ucitava slike. I tada batalim zatvarajuci taj prozor.

Vratile su nas velike radnje u pricu izgleda, ponovo salju velike radnje.

Izvinjavam se za spam u 3 teme ali rastrkano se prate i dalje.

Pogledajte prilog 423875
Bas sam hteo da pisem na tu temu i vidim tvoj post. Prosle nedelje od ponedeljka sam se dopisivao sa njihovom podrskom konkretno od Factory Direct-a vezano za slanje za Srbiju.

Oni mi pisu da nije bilo nista blokirano i da nema razloga, pa im ja slao broj posledjeg paketa koji sam narucio i koji mi je stigao a koji sam ponovo hteo da narucim i nisam mogao.
Pa je to trajalo neko vreme i poslednje sto su mi pisali da ce istraziti o cemu se radi jer kao nema razloga da ne moze da se posalje.

Ja udjem sutradan i vidim da je bilo sve dostupno za narucivanje za Srbiju sto sam hteo, tako da sam 17.01. uspeo da narucim te stvari koje sam hteo.

E sada, sta je to onda bilo u pitanju nemam pojma.

Jel neko kupio ovaj brijac za glavu, interesuje me da li vredi sa se kupi ili je bacanje para

Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
RSD1,546.41 67%OFF | Electric Shaver 7D Floating Cutter Head Base Charging Portable Men Beard Trimmer Clipper Skull Shaver Waterproof Shaving
Ja imam ovaj i odlično radi posao: https://www.aliexpress.com/item/100...o.order_list.order_list_main.4.69cb1802inXtN0

Stigao mi polovičan order sa Alija. Naručio sam dve krpe za kola (ovde sam video tu akciju, verujem da znate na koje krpe mislim :D). Međutim, samo mi je jedna stigla, otvorio sam dispute. Prodavac tvrdi da je poslao dve. Izgleda da ću morati da se oprostim od ~30 din :)

Stigao mi polovičan order sa Alija. Naručio sam dve krpe za kola (ovde sam video tu akciju, verujem da znate na koje krpe mislim :D). Međutim, samo mi je jedna stigla, otvorio sam dispute. Prodavac tvrdi da je poslao dve. Izgleda da ću morati da se oprostim od ~30 din :)
Mislim da nisi trebao da otvars dispute za 30 dinara, veca je steta nego korist..sad ce lagano taj prodavac da nam banuje slanje za nasu zemlju...mogao sam ti i ja dati krpu, porucio sam dve stigle dve...u dva razlicita pakovanja

Vrh Dno