Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Grejaci trebaju na opterecenim klimama i onim kojima kalibracija rada i defrosta nije bas lepo uradjena pa se vremenom malo po malo nahvata led u tacni, zapuse sve rupe i cao. Grejac bi trebao to da ispegla, da drzi tacnu bez leda i rupe prohodne za oticnje vode posle defrosta.

Posle kazite da je grejac tacne glupost! Na kinezima je obavezan ko hoce da se greje, a i na nekim japancima, licno sam se uverio! Fabricki ugradjen grejac imam u sj, pali se sam i gasi kad treba, trosi 39w, leda nije bilo ni malo u tacni, samo lule ledene vise spolja, unutra nista!

Jel ti to mene ono?!
Mene (SJ) kcerka zeznula kad je nocu bio -10 C... Da je drzala unutra normalnu temperaturu ,ona trazila da kod nje u sobi bude 26...Znaci pop_zdeo sam. Ja podesim na 22 ,ona vrati na 26 ...ja na 22 ona na 26...Na kraju mi je doslo da iskljucim preko smart prikljucnice (ni ne zna sta je to),pa nek se cudi sta se desilo.

Poslednja izmena:
Dobra stvar je i grijac kompresora, a grijac tacne da i ne spominjem.

Kako je zeznula?! Mislim sta se i kako desilo klimi?!
Konstantno isla u defrost. Lula smrzla,i krenuo led da se deblja u tacni. Sad sam i izvadio ostale cepove,ali stvarno do sad nije pravila probleme.
Vidim u Lumenu GREJAC KONDENZATA 3m 120W 650 RSD a TERMOSTAT RASHLADE -30/+30 520 RSD pa cu da ugradim.

A jel neko probao da klimu stavi u mod hlađenja ili auto mod, možda bi otopila led? Pa posle nastavi da greješ, sat vremena muka al onda si miran.
Pa defrost stavlja klimu u mod hlađenja da otopi led vani, samo što unutra ne puše ventilator. Što bi ti to radio i hladio prostoriju.

Salu na stranu vidim ja da kod mene vise lednici kroz sitne rupe dole... Ima tu lula i sigurno zaledila,a posto sam lenj verovatno i prljavrstina zapusila pre toga. ali ida lje radi normalno... kod nas ima tih par tj 10 ledenih dana godisnje... a i kad su ledeni posle 3 dana bude sve suvo i nema defrosta,ako nema snega... tako da prodje i bez skidanja lule i bez grejaca i cudesa od tacni....

Pa defrost stavlja klimu u mod hlađenja da otopi led vani, samo što unutra ne puše ventilator. Što bi ti to radio i hladio prostoriju.
Zato što defrost ne traje sat dva nego 5-15 minuta i za to vreme na minusu ne može da otopi led sa tacne nego samo da ga doda.
Kod moda hlađenja ne stvara se led na SJ već kao što smo videli lagano svojom toplotom topi led iz tacne i oslobodi je leda. To se ne radi svaka dva sata već samo kad je baš teška situacija a nemaš grejače u tacni i nalaziš se na drugom spratu i višlje, drugog načina za odležavanje nema. Nakon toga opet si miran par dana i za to vreme prođe problem sa ledom...eto zašto.

Ti si od onih kojima nije dovoljno jednom da ispadnu duump..nego moraju da potvrde jos neki put! Ocigledno da ne kapiras ni sebe ni druge a kamoli kako klima treba da radi! Mislim da je najbolje sat vremena drzati klimu na grejanje pa sat vremena na hladjenje, tako nikad nece da se nahvata led a ti ces biti termo-inzinjer kakvog videli nismo!
Kod tebe je jedna od dve varijante:
1. Ne čitaš postove već samo hejtuješ.
2. Uveli internet u bolničke sobe klinike...... ........
Ako je ovo drugo sve ti je oprošteno.Izlazim iz dalje diskusije sa tobom i ideš na ignore...bajjj.
Dobra stvar je i grijac kompresora, a grijac tacne da i ne spominjem.
Fujitsu a mislim i Mitsubishi heavi imaju fabrički ugrađen grejače u samom kompresoru. Pale se kad je temperatura kompresora ispod određene i tako zagrevaju ulje.

Ja lično ne bih ubacio grejac u moju LFCA 18 ni da ga daju dzabe evo da iznesem i zasto.Moj dobar drugar iz servisa zove me pre neki dan pita me radi li ti klima ja reko radi jasta greje prva liga ...po celoj Macvi je isao odledjavao klime i popravljao neke jer su zaledile a imaju grejac u sebi vecina, doduše Vox… Fox Hisense itd...Na -14 kod nas prethodna 3 dana ljudi izlaze napolje skidaju led i bukvalno tuku mocagama mucenu spoljasnu jedinicu ko da je avlijaner-prekoplotas.Po meni je uvek bilo kol'ko para tol'ko muzike.

Mene sad zanima da li ima svrhe stavljati gumene amortizere, jer kad mi Daikin uđe u defrost imam osećaj kao da poleće mlazni avion i ta buka se prenosi na zid. Najgore je što u toj sobi provodim najviše vremena, a i spavam u njoj, tako da možete da zamislite na šta to liči u toku noći. Moram da smanjujem temperaturu na 18-19 stepeni da ne bi urlala celu noć. Zanimljivo je da Midea pravi mnogo manju buku od Daikina prilikom defrosta. Razmišljam o tim gumenim amortizerima, da li će to nešto značiti? Ima li neko iskustva sa tim?

Najveća mana jeftinijih klima jeste upravo lošiji defrost.
@fatza
Zavisi, ako je do toga biće bolje a ako ti sam nosač prenosi vibracije na šrafove u zidu onda neće mnogo pomoći. U tom slučaju da vidiš sa majstor ili da izmesti klimu, da doda gumene podloške između nosača klime i zida ili da stavi i pod kompresor.

Mene (SJ) kcerka zeznula kad je nocu bio -10 C... Da je drzala unutra normalnu temperaturu ,ona trazila da kod nje u sobi bude 26...Znaci pop_zdeo sam. Ja podesim na 22 ,ona vrati na 26 ...ja na 22 ona na 26...Na kraju mi je doslo da iskljucim preko smart prikljucnice (ni ne zna sta je to),pa nek se cudi sta se desilo.
Nema tu ljutnje,ocigledno je djetetu hladno bilo pa trazilo vecu temp. Meni dijete od 2 godine kaze tata zima,u stanu 24. Dobro ceri,sad ce tata pelet upaliti
Moja jeftinjara od 700€ gree nista se defrost ne cuje sad da mi smeta da toliku buku pravi, samo cujem da je stalo puhanje i vanjska skroz malu buku proizvede i to je to

A pazi sad ovo! Moj vox kad radi defrost duplo nanje se cuje nego dok je u modu grejanja! Na njemu najvecu buku prilikom grejanja u stvari pravi ventilator, a ne kompresor! Ventilator toliko jako duva to nije normalno! Kad udje u defrost samo se cuje tiho zujanje kompresora i nista vise. Kad zavrsi otapanje pali ventilator i stvori se oblak vodene pare i opet krece helikopter ludilo!

Nema tu ljutnje,ocigledno je djetetu hladno bilo pa trazilo vecu temp. Meni dijete od 2 godine kaze tata zima,u stanu 24. Dobro ceri,sad ce tata pelet upaliti
Moja jeftinjara od 700€ gree nista se defrost ne cuje sad da mi smeta da toliku buku pravi, samo cujem da je stalo puhanje i vanjska skroz malu buku proizvede i to je to
Ovo dete ima 23 godina,a da ne 'ladi (greje) prdel kod kuce ceo dan sa jbnim ajfonom u ruci jos ajde...
Evo neka akcija za grejac tacne i kompresora kome treba
To je ono koji sam i ja napisao....Hiljadarka i 4000 za ruke.

Vi kako ste krenuli odustacu od klima! Avlijaneri prekoplotasi, mocuge, bacaci plamena , mlazni avioni , zidovi se raspadaju od defrosta!
24 tu i tamo ali 23 je hladnjikavo, kazem ja. Mora 25 i tu nema price. A onda da vidimo tu potrosnju pravu kad lupi 1kw na sat svaka jedinica!:)
Srbi izgleda vole kape i salove u dnevnoj samo da je racun mali!

Evo s ovom on off klimom ja grejao stan, potkrovlje, dnevna plus kuhinja otvoren prostor 28kvadrata do -5 je mogla da radi, ispod toga tesko. Na 0 stepeni extra bilo. Ta klima je sad kod mene u dnevnoj u kuci. Da ugradim taj grejac 200w i udri grejanje dnevne.

Prilozi

• IMG_20240113_140110.jpg
    IMG_20240113_140110.jpg
    133.4 KB · Pregleda: 98
Vi kako ste krenuli odustacu od klima! Avlijaneri prekoplotasi, mocuge, bacaci plamena , mlazni avioni , zidovi se raspadaju od defrosta!
24 tu i tamo ali 23 je hladnjikavo, kazem ja. Mora 25 i tu nema price. A onda da vidimo tu potrosnju pravu kad lupi 1kw na sat svaka jedinica!:)
E ovdje je zena rekla dosta i da je vruce😂

Prilozi

• Screenshot_20240113-140936_Gallery.jpg
    Screenshot_20240113-140936_Gallery.jpg
    44.8 KB · Pregleda: 94
😄👍 istina lole, ne znaju neki kako je u sumu otici naseci za sezonu 25 m2 drva po nekoliko puta i kad dodjes kuci ides ko sestar a iskrivio se ko kantar, ama druze mosnice bole, ledja ko da je baba Olga masirala... a vise najeeee neka trosi al' hocu da greje , podržavam te ispod 26 u kuci ne drzim na 56 m2 ode preko 7 majmuna racun al' neka ga neka jandi ona meni.
E ovdje je zena rekla dosta i da je vruce😂
To bre tako se greje deljaj samo jok ustedecu kupicu Maserati-a tooooo loleeee

Ja ni leti nemam 25 unutra, ne znam kome to prija osim ako ne sedi go unutra.
23C je zimska temp. za grejanje, nista preko toga.

G
Evo s ovom on off klimom ja grejao stan, potkrovlje, dnevna plus kuhinja otvoren prostor 28kvadrata do -5 je mogla da radi, ispod toga tesko. Na 0 stepeni extra bilo. Ta klima je sad kod mene u dnevnoj u kuci. Da ugradim taj grejac 200w i udri grejanje dnevne.
Vivax 12 on-off cepa na -12c bez problema. Sam radi otapanje besprekorno bez ikakvih grejaca. Trosi vise od invertera ali nema zime kod ove klime🙂

Овако изгледа испод новије Панасоник климе која греје целу кућу, значи прилично оптерећена. Нисам сигуран да ли је 12 или 9.
NZx greje celu kucu.jpg

Исти тај модел (9-ка) код мене где греје само 45 квадрата.
NZ9 greje 45 kvm.jpg

Старији модел Панасоник 12 који греје 70-ак квадрата. Доста оптерећенији од новије, а и у пракси слабија, брже леди, лошији дефрост итд.
Ne12 greje 70-ak kvm.jpg

Да нема грејних каблова ове оптерећене би се сигурно после неког времена претвориле у санту леда.

Zato što defrost ne traje sat dva nego 5-15 minuta i za to vreme na minusu ne može da otopi led sa tacne nego samo da ga doda.
Kod moda hlađenja ne stvara se led na SJ već kao što smo videli lagano svojom toplotom topi led iz tacne i oslobodi je leda. To se ne radi svaka dva sata već samo kad je baš teška situacija a nemaš grejače u tacni i nalaziš se na drugom spratu i višlje, drugog načina za odležavanje nema. Nakon toga opet si miran par dana i za to vreme prođe problem sa ledom...eto zašto.
Znači ti hoćeš da upališ hlađenje na sat dva da otopiš klimu dobro, a napolju minus? Ako sam dobro razumio.

Kod burazera u Pasterovoj na Detelini sa promajom sad bude 29 stepeni. U gacama se ide u stanu. Kod mene je 25, ali generalno svuda osim u kupatilu i spajzu:)
Evo za Muse:) krcka dok radi

Prilozi

• Screenshot_20240113_151952.jpg
    Screenshot_20240113_151952.jpg
    147.2 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno