Šta je novo?

Periferni uređaji pomoć oko izbora rutera za kuću

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
imam optički net 300/100 i on na 5G lepo fercera ... u sobi gde je glavni ruter brzina na 5G je oko 285 / 100
na 2,4G brzina je oko 100/100 ? ( da li je ovo normalno ili je nešto do provajdera )

E sad za gornji sprat kuće koristio sam DLINK AC750 koji je na manjim brzinama radio ok
povezani su wifi vertikala oko 3 metra, betonska ploča izmedju
do sada radio kao repeater 5G ok

problem je što mu se dešava da često ne vidi često mrežu od glavnog rutera

hoću da ga zamenim nekim ruterom ili ripiterom 30-50Eur max koji bi mi završavao posao
i obezbedio 5G brzinu i na spratu kuće

TP LINK Archer C20 da li valja i šta mogu od njega očekivati u poredjenju sa ovim D LINKom
ili dajte neki savet sta da uzmem

Mislim da ništa nećeš postići ruterima tog cenovnog ranga, tj. da će patiti od istih boljki kao sadašnji Dlink ruter.

Što se tiče brzine ns 2,4ghz to su maksimalne brzine.

U manje više svakoj temi gde se pominje wifi signal, preporuka su ovakvi uređaji. Za ~100e se reši signal za 100+ kvadrata, možda čak i za više spratova. Ubiquiti, Grandstream imaju uređaje za manje više sve potrebe.

Mislim da ništa nećeš postići ruterima tog cenovnog ranga, tj. da će patiti od istih boljki kao sadašnji Dlink ruter.

Što se tiče brzine ns 2,4ghz to su maksimalne brzine.
ček ček
hoćeš da kažeš da je 300 brzina samo za 5G ?
dok na 2,4 ide max 100 ?
U manje više svakoj temi gde se pominje wifi signal, preporuka su ovakvi uređaji. Za ~100e se reši signal za 100+ kvadrata, možda čak i za više spratova. Ubiquiti, Grandstream imaju uređaje za manje više sve potrebe.
a za 270m2 u 3 nivoa ?
:)

ok shvatio sam
+1
Ja u kuci planiram odavno da uradim ono sto je Yutjuber Vesic skoro snimao , da postavim one plafonske rutere ida budem miran.
Mislim da uopste nije skupo za nivo stresa koji umanjuje.

edit, evo linka

ok shvatio sam

medjutim ovo za plafon meni nije rešenje jer mi treba izlaz LAN izlaz sa rutera da ga povežem sa PCem na spratu ( vertikala 3m do glavnog rutera u prizemlju )
znači neki dobar 5g mi treba ..... koja je preporuka ?

Grandstream AP-ovi imaju LAN port na sebi na koji možeš da nakačiš LAN kabl i spustiš ga do PC-a.

5G ide do 1.000Mbps. Ja sam obnovio paket kod sebe i imam sada 600Mbps ali sam morao malo da cacnem ruter da podesim da dobijam full brzinu. Kanale i Mhz sam pomerio da nemam probleme sa drugim wifi-jevima. Ruter je SBB-ov.

Ne bih se bas slozio da je 100/100 najvise na 2.4GHz.

OnePlus 11, ruter Xiaomi AX3600, dve sobe udaljen u trenutku screenshota-a.

Prilozi

• 1000004294.jpg
    1000004294.jpg
    58.9 KB · Pregleda: 57
Ne bih se bas slozio da je 100/100 najvise na 2.4GHz.

OnePlus 11, ruter Xiaomi AX3600, dve sobe udaljen u trenutku screenshota-a.
Čovek verovatno misli da je 100/100 max za 2.4Ghz na TOM uređaju. Naravno da 2.4Ghz može mnogo brže pogotovo na AX uređajima.

Ili je mislio na realnu brzinu, ovo sto je okaceno je max teoretska brzina linka.
Probaj realnu brzinu na 2.4GHz. , ako je preko 100Mbps skidam kapu.

Ne znam kome je ovo upućeno ali na mom GWN7660 na 2.4Ghz iperf3 bez problema izvlači 500Mbps u susednoj prostoriji. Evo podataka iz zvanične dokumentacije AP-a.

1704533030460.png

Mislio sam na na @ivanbass1 da proba neki realan test brzine, bar sam ja tako skontao da je o tome rec.

Ali i klijent mora da podržava wifi6, ako je klijent wifi 5 brzine će biti niže.
To ima smisla samo ako ima net koji je brži od 300Mbps za 2.4Ghz uređaje, odnosno 800Mbps za uređaje na 5Ghz. OP ima 300/100, tako da, i da ima WiFi 6 uređaje, njemu to ništa ne znači jer je ograničen brzinom neta.

WiFi 6 uređaji imaju smisla za veće brzine neta ili za komunikaciju u lokalnoj mreži (NAS, Media Server) gde brzine idu od 1 do 10Gbps.

Ili je mislio na realnu brzinu, ovo sto je okaceno je max teoretska brzina linka.
Ja pišem iz svog iskustva sa brzinama na 2.4ghz sa sličnim skrnavim ruterom. Mislim da mu teorijske brzine u laboratorijski kontrolisanim i uslovima neće značiti mnogo u realnom životu, kao ni brzine na duplo ili troduplo skupljim uređajima.

Ja pišem iz svog iskustva sa brzinama na 2.4ghz sa sličnim skrnavim ruterom. Mislim da mu teorijske brzine u laboratorijski kontrolisanim i uslovima neće značiti mnogo u realnom životu, kao ni brzine na duplo ili troduplo skupljim uređajima.
Tvoje iskustvo je samo to. Tvoje iskustvo. I ovo što si napisao je čisto nagađanje i ništa više od toga. Brzine koje sam ja naveo u svom postu su brzine u realnim uslovima a ne best case scenario ili kontrolisani laboratorijski uslovi. Uređaji o kojima mi pričamo nisu komercijalni kućni uređaji sa 25 antena i RGB-om, već ozbiljna mrežna oprema gde je prioritet stabilnost i kvalitet.

I nemoj živeti u zabludi da je skuplje = bolje. Ako treba da biram između Asus GT-AX11000 koji košta 600 eura i Grandstream GWN7660 koji košta 100 eura, uvek ću pre uzeti Grandstream.

Tvoje iskustvo je samo to. Tvoje iskustvo. I ovo što si napisao je čisto nagađanje i ništa više od toga. Brzine koje sam ja naveo u svom postu su brzine u realnim uslovima a ne best case scenario ili kontrolisani laboratorijski uslovi. Uređaji o kojima mi pričamo nisu komercijalni kućni uređaji sa 25 antena i RGB-om, već ozbiljna mrežna oprema gde je prioritet stabilnost i kvalitet.

I nemoj živeti u zabludi da je skuplje = bolje. Ako treba da biram između Asus GT-AX11000 koji košta 600 eura i Grandstream GWN7660 koji košta 100 eura, uvek ću pre uzeti Grandstream.
Lepo.
Čovek traži ruter od 30 do 50e.

To ima smisla samo ako ima net koji je brži od 300Mbps za 2.4Ghz uređaje, odnosno 800Mbps za uređaje na 5Ghz. OP ima 300/100, tako da, i da ima WiFi 6 uređaje, njemu to ništa ne znači jer je ograničen brzinom neta.

WiFi 6 uređaji imaju smisla za veće brzine neta ili za komunikaciju u lokalnoj mreži (NAS, Media Server) gde brzine idu od 1 do 10Gbps.
Ja imam 2.5/0.5 gbps Orion link, AP je ubiquiti Ap AC lite, dakle wifi5. Ovde gde sedim upravo radim speedtest na 2.4ghz i dobijam 70/80mbps, na 5ghz 430/400, 2 AB zida. Pixel 7 telefon. Da je AP wifi6, bilo bi daleko brže. I dalje bih išao na wifi6 AP, samo kažem da neće svaki klijent moći da postigne navedene brzine.

Ubiquiti AP AC Lite ima samo 20 dBm i 3 dBi antene. Za tu snagu i tu cenu, to su odlične brzine na oba band-a. Koliko puta do sada ti se zaglupeo taj Ubiquiti ?

Al ste pomogli coveku... Covek napise uredjaj do 50Eur , vi pisete o uredjajima 200+ Eur.. Ne znamo mnogo o preprekama izmedju glavnog rutera i ripitera. Jedna ploca moze da ima puno armature ( gvozdje unistava signal wi-fi ) i da to pravi veliki problem. Naravno ako imas mogucnost da povezes taj drugi ruter sa glavnim putem lan bilo bi extra, a to i sam znas da ne pametujemo. Kod jeftinijih rutera nikad ne znas na cemu si, a to vazi i za ripitere. Ako imas blizu sebe neku prodavnicu tehnike uzmi neki random ripiter i probaj. Po zakonu imas pravo da ga vratis ako ne odgovara ( mislim da je taj rok 2 nedelje, neka me neko ispravi ako gresim ) i probaj koji odgovara. Tako ces najlakse resiti bez nagadjanja ovde i teorija. Sto se tice brzine na 2.4 imas mnogo faktora, ali za jeftinije rutere to je neka brzina od 100... Ne bi bilo lose da instaliras neku app na tel koja prikazuje jacinu signala pa da na spratu vidisi gde je on najjaci od glavnog rutera i tu da postavis ripiter.

Al ste pomogli coveku... Covek napise uredjaj do 50Eur
I mi mu odma kažemo da za te pare nema ništa. U čemu je problem ?
, vi pisete o uredjajima 200+ Eur..
Mi pišemo o uređajima od 80 do 100 eura koji rade i koji se ne odnose direktno na OP-a.
Ne znamo mnogo o preprekama izmedju glavnog rutera i ripitera. Jedna ploca moze da ima puno armature ( gvozdje unistava signal wi-fi ) i da to pravi veliki problem. Naravno ako imas mogucnost da povezes taj drugi ruter sa glavnim putem lan bilo bi extra, a to i sam znas da ne pametujemo. Kod jeftinijih rutera nikad ne znas na cemu si, a to vazi i za ripitere.
Nije OP jedini učesnik u ovoj temi. Pogledaj malo prethodne postove.
Ako imas blizu sebe neku prodavnicu tehnike uzmi neki random ripiter i probaj. Po zakonu imas pravo da ga vratis ako ne odgovara ( mislim da je taj rok 2 nedelje, neka me neko ispravi ako gresim ) i probaj koji odgovara. Tako ces najlakse resiti bez nagadjanja ovde i teorija. Sto se tice brzine na 2.4 imas mnogo faktora, ali za jeftinije rutere to je neka brzina od 100... Ne bi bilo lose da instaliras neku app na tel koja prikazuje jacinu signala pa da na spratu vidisi gde je on najjaci od glavnog rutera i tu da postavis ripiter.
Za OP-a postoji samo jedno rešenje za 50 eura koje će raditi a to je kabl. Za 50 eura wireless rešenja za njegov problem nema. Pogotovo kada su te brzine u pitanju.

ok vidim razvila se diskusija

ajmo ovako
lan nije opcija jer necu da busim po kuci
vertikala od par metara sa betnoskom plocom je jedina prepreka udaljenost 3m vertikalno
da se ne ogranicavamo na 50Eur ajmo da vidimo koji je uredjaj do max 100eur resenje

Bez bušenja nema stabilnog rešenja za te pare, što ti kao opcije ostavlja:

TP-Link Archer AX55 - 100 eura kod nas.
TP-Link Deco M4 (1-Pack) - 80 eura kod nas.
Xiaomi Mesh System AX3000 (1-pack) - 80 eura kod nas.
Razni TP-Link powerline uređaji - Cena ide od 70 do 100 eura.

Na žalost, nema nikakvih garancija da će bilo šta od navedenog raditi kako treba, tako da sve uzimaš na sosptveni rizik. I što je neko pre mene predložio, uzmi, probaj, pa ako ne radi, vrati.

ok vidim razvila se diskusija

ajmo ovako
lan nije opcija jer necu da busim po kuci
vertikala od par metara sa betnoskom plocom je jedina prepreka udaljenost 3m vertikalno
da se ne ogranicavamo na 50Eur ajmo da vidimo koji je uredjaj do max 100eur resenje
Kupi tp-link re700x i hvatace ti signal sa rutera gde god da ga postavis i vrlo je stabilan u radu, signal mu ne varira. Kod mene na prvom spratu ladno hvata signale sa 10-12 sprata. Imam maksimalni signal 5g u celom stanu kroz sve betonske zidove, prezadovoljan sam. Ja ga koristim kao ripiter,a moze i kao AP, wi-fi6. To ce ti sigurno zavrsiti posao. Kosta oko 90€ na kp.

Vrh Dno