Šta je novo?

Viessmann ili Gree toplotna pumpa?

gaga75

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2008
Poena
345
Planiram ugradnju TP u kuću 150m2, neki su predložili Viessmann 12kw, drugi Gree Veesati 16kw za iste novce oko 5.000€.
Inače obe su monoblok pumpe, bez unutrašnje jedinice.
Grejanje je radijatorsko, izolacija 10cm grafitni stiropor, pvc stolarija, staklena vuna na potkrovlju 10cm, ali sve ovo sada nije mnogo bitno, zanimaju me iskustva sa ovim TP pumpama.

Viessmann TP sam vidio/cuo licno, model Vitocal 200S i bio sam zapanjen koliko je tiha, gotovo necujna a stajao sam pored nje. Za taj model koji si naveo nez sta da ti kazem. Povrsni pogled na tehnicke specifikacije pokazuje da su dosta slicna ta dva modela.

Mada prvo bih ti preporucio da dovedes strucnjaka, da uradis proracun toplotnih gubitaka, optimiziranje radijatora pa onda odlucis koja ti bolje odgovara.
Racunaj i to da tp nije dobro ni predimenzionirati.

Vitocal 200S je preko 8.000€ tako da mi nije opcija, a po rečima njihovog inženjera 100A bi trebalo da je bolja od 100S. On mi je i preračunao za 12kw na osnovu mojih podataka.

Ja koristim Vitocal 100S za grejanje stana od 70 kvadrata. U celom stanu je podno grejanje, grejem i bojler za potrošnu toplu vodu od 200l. Snaga je 8kW i to sam uzeo jaču po preporuci majstora zato što je bila samo 100eur skuplja od varijante od 6kW.

Treba proveriti za 100A, 100S ima ugrađene backup grejače od 8kW tako da nema šanse da grejanje ne funkcioniše, bez obzira na spoljašnje uslove.

Inače, u stanu je konstantno 23 stepena, i danju i noću. Računi za struju u zimskom periodu su manji od onoga što bi se plaćalo samo daljinsko grejanje kroz Infostan. Pritom pumpu maksimalno štedim pa tako u jeftinoj tarifi koristim backup grejače a kompresor je isključen.

Treba imati u vidu da toplotnim pumpama odgovara niskotemperaturni režim rada pa treba dobro proračunati radijatorsko grejanje. Možda da se ide sa većom površinom radijatora ili ventilokonvektorima. U drugom slučaju bi bilo rešeno i hlađenje. Proizvođač Riello ima jako lepe, tanke ventilokonvektore, ni nalik onima koje najčešće viđamo.

100A 12kw sa ugradnjom oko 5.000€, inženjer mi je rekao da je jeftinija zbog same konstrukcije a ne jer je slabija.

Gledam grill od te t.p i toliko me podsjeca na neke Mideine proizvode.
Polusacu nac s.manual, al sam vec poprilicno siguran da je taj model Vitocal 100a jeftinija verzija iz Mideine fabrike.
Onaj Viessmann sto sam ja gledao jije ni slican.
Btw jesil pogledao ponude za Vaillant? Koliko je kod vas Aerotherm Plus?

Vaillant Arotherm 12kw oko 6.500€
Moze preporuka neke druge pumpe naravno, ali cini mi se da su VIessmann ili Gree najbolji po pitanju ulozeno-dobijeno.
Iskustva bi dobro došla, jer toje najbolji pokazatelj kvaliteta i funkcije tp.

Da nebo bilo da pametujem prelistaj temu TP pa ćeš naći da za taj novac imaš daleko veći izbor TP, kao i iskustva korisnika sa istim. A onda lijepo analiziraj šta ti odgovara, od modela, brenda TP. Jačinu si već rekao i to je to. Opet se ograđujem, ne navodim te na niti jedan model. To će ti reći malo iskusniji. Ja sam dobio od jednog dobrog čovjeka ovdje tablice TP za 11, 14 i 16 kw, gdje je sve lijepo objašnjeno što se tiče polaznog voda, vanjska temperatura, unutrašnja temperatura kao i PI iz utičnice tako da imaš okvirno informaciju o potrošnji.

Da nebo bilo da pametujem prelistaj temu TP pa ćeš naći da za taj novac imaš daleko veći izbor TP, kao i iskustva korisnika sa istim. A onda lijepo analiziraj šta ti odgovara, od modela, brenda TP. Jačinu si već rekao i to je to. Opet se ograđujem, ne navodim te na niti jedan model. To će ti reći malo iskusniji. Ja sam dobio od jednog dobrog čovjeka ovdje tablice TP za 11, 14 i 16 kw, gdje je sve lijepo objašnjeno što se tiče polaznog voda, vanjska temperatura, unutrašnja temperatura kao i PI iz utičnice tako da imaš okvirno informaciju o potrošnji.
Ako možeš pošalji mi te tablice, to je jako dobra stvar ako su sertifikivane po nekom standardu, a ne proizvoljne od proizvođača.

Nije problem. Ja sam ih dobio od uvaženog člana nekada ovdje. Japanac je to. Ali molim te zadrži za sebe da ne bude da nekoga i nešto reklamiram, zato i ne želim da navedem marke TP.

Nije problem. Ja sam ih dobio od uvaženog člana nekada ovdje. Japanac je to. Ali molim te zadrži za sebe da ne bude da nekoga i nešto reklamiram, zato i ne želim da navedem marke TP.
Poštovani, u akciji sam pripreme za ugradnju TP na proleće. Bio bih zahvalan kada biste mi poslali navedene tablice.
Hvala...

Nek okaci neko tu tablicu ovde da ne trazi svako posebno..

Napisali ste: " Ja sam dobio od jednog dobrog čovjeka ovdje tablice TP za 11, 14 i 16 kw, gdje je sve lijepo objašnjeno što se tiče polaznog voda, vanjska temperatura, unutrašnja temperatura kao i PI iz utičnice tako da imaš okvirno informaciju o potrošnji. ", ako Vam neprestavlja problem dali mozete da mi posaljete tu tablicu na pp? Jer sam u fazi kad treba da se odlucim koju TP kupiti za 120 m2 sa visinom od 3m. Unapred se zahvaljijem na razumevanju i pomoci.

Lično ne bih ni jedni jedno ni drugo. Ali ako se svela knjiga na dva slova, onda uzeti šta je jeftinije jer model 100 je kinez sa "nemačkom nalepnicom". Proverite servis, ko je tu pouzdaniji, ko vam je bliži, ko se javlja na telefon, posle je kasno ako nešto ne radi a nema ko da se bavi time.

Planiram ugradnju TP u kuću 150m2, neki su predložili Viessmann 12kw, drugi Gree Veesati 16kw za iste novce oko 5.000€.
Inače obe su monoblok pumpe, bez unutrašnje jedinice.
Grejanje je radijatorsko, izolacija 10cm grafitni stiropor, pvc stolarija, staklena vuna na potkrovlju 10cm, ali sve ovo sada nije mnogo bitno, zanimaju me iskustva sa ovim TP pumpama.
Mozete li mi reci zasto su vam proracunali 12 KW pumpu? Na vise mesta sam procitao da je najveca greska predimenzionisati TP, jer je em skuplje platite em posle skuplje grejanje jer je veci potrosac ako ima dosta startova u toku dana. Poenta je u ciklusima, da treba imati sto manje radnih ciklusa u toku dana, a pumpa koja je od 12 ili 16 KW mi deluje kao dosta predimenzionisana. Imate tekstove na internetu koji kazu da su na toj kvadraturi stavili 8-10 KW i da sve radi kako treba.

Da li ste kupili na kraju TP i koju?

Mogu li dobiti te tablice?

Ne, to sam ja dobio od vrsnog majstora kojeg Vi poznajete i čini mi se da ste sa njim čak surađivali oko onih Midea.

Mozete li mi reci zasto su vam proracunali 12 KW pumpu? Na vise mesta sam procitao da je najveca greska predimenzionisati TP, jer je em skuplje platite em posle skuplje grejanje jer je veci potrosac ako ima dosta startova u toku dana. Poenta je u ciklusima, da treba imati sto manje radnih ciklusa u toku dana, a pumpa koja je od 12 ili 16 KW mi deluje kao dosta predimenzionisana. Imate tekstove na internetu koji kazu da su na toj kvadraturi stavili 8-10 KW i da sve radi kako treba.

Da li ste kupili na kraju TP i koju?
Nisam kupio TP, odlučio sam se za inverter multi-split klimu, koštala me 1/2 od TP i veoma sam zadovoljan.
Nemam podno grejanje, tako da je preporuka bila da je bolje inverter sa parapetnim jedinicama.

Nisam kupio TP, odlučio sam se za inverter multi-split klimu, koštala me 1/2 od TP i veoma sam zadovoljan.
Nemam podno grejanje, tako da je preporuka bila da je bolje inverter sa parapetnim jedinicama.
Ja tek treba da radim grejanje i ceo sistem, i isao bih na podno. Jeste morali da uzmete vise od jedne klime za celu kucu ili? Kako moze klima da pokrije toliku kvadraturu? Da li su Vam vec instalirali sistem i kakva je situacija sa vlaznoscu vazduha? Imam alergije i neki oblik astme, pa mi smeta recimo velika vlaznost u prostoru. Na zalost, sistem gde imamo izolaciju stiroporom i pvc prozori ne dozvoljavaju da udje svez vazduh i povecavaju vlaznost unutra zbog disanja, kuvanja itd, pa me interesuje kako Vam se taj sistem pokazao u tom smislu.

Zimi samo ventilacija (to klima/TP ne može) i odvlaživanje, ukoliko baš postoji problem sa vlagom, kompresorskim odvlaživačem

Zimi samo ventilacija (to klima/TP ne može) i odvlaživanje, ukoliko baš postoji problem sa vlagom, kompresorskim odvlaživačem
Ne postoji problem sa vlagom jer se jos uvek tu ne zivi, tj tek se sredjuje kuca. Ovo sam sve pitao iz razloga sto ne bih da se posle cesem gde ne svrbi, ali svakako sam dobio neke informacije da bi sistem ventilacije kostao vise od TP i sistema grejanja, pa cu verovatno odustati od ventilacije za sada. Ako se pokaze neki problem, probacu da ga resim tako kako predlazete. Nadam se da nece biti tih problema, ali pokusavam da se raspitam unapred kako uopste da pricam sa izvodjacima i sta da prihvatim a sta ne.

Ventilacija može i promajom (otvaranjem prozora par puta dnevno na po 1-2min). To je najjeftiniji i energetski najmanje efikasan način. Ali vlaga nekako mora da izađe

Imam alergije i neki oblik astme,
Ja ti u tom slucaju nebih savetvao klime ili bilo sta sto duva... Imam slican problem i kroz poslednjih par godina uvideo sam da klime za mene ipak nisu idealan nacin grejanja. Ok ustedeo sam dosta i komfor je dve svetlosne godine ispred bilo kog sistema gde mora da se lozi vatra ,generalno veoma sam zadovoljan ali ... Uvek ima ono ali.. Mislim da moze bolje. Zato ja sad gledam u smeru podnog grejanja i vrlo verovatno TP kao izvor toplote a to bih savetovao i tebi jer sa podnim grejanjem temperatura patosa je mala i nemas taj efekat da toplota dize sitne male mikro cestice prasine koju ti posle udises. Dok npr. kod radijatorskog grejanja na malo vecoj temperaturi ja mogu da vidim zavesu iznad radijatora kako se njise, konvekcija prirodno vuce topao vazduh gore i sa sobom nosi ko zna sta.. A slicno ti je i sa klimama koje nisu visoko temperaturno grejanje ali zato prisilno izduvavaju tu toplotu...

Nazad
Vrh Dno