Šta je novo?

Grejanje na gas

Zar nismo u tom periodu prešli i sa obračuna u kubnim metrima na obračun u kilovatima, pa su nas i tu tresnuli desetak posto na "konverziji"? A posle je kw energije poksupljivao više puta.

Neću da grešim dušu, ja se i dalje komforno grejem, za prihvatljiv novac. Ovoliko kvadrata da grejem na ovu temperaturu, preko BG toplana, trošio bih najmanje 2x više novca, verovatno i preko 2ipo puta više. Molim ove što su samoinicijativom, bez prijave, dodavali grejna tela, da se ne javljaju :)

Sezona 2022/2023 (prva sezona na gas)
Objekat korisne površine oko 140 m2, cigla ipo zid (40tak cm debljine), malterisan afrakcijom. PVC stolarija. Spušteni plafoni sa 10cm mineralne vune između gipsa i betonske ploče.
Kotao Vaillant 242/3-3 (24kW) sa modulacionim sobnim termostatom podešenim da dnevna temperatura bude 22°, a noćna 20°. Panelni radijatori, temperatura polaza u rasponu od 45 do 65° u zavisnosti od spoljnih temperatura. Nisam vodio tačnu evidenciju potrošnje u m3 ali sam za celu grejnu sezonu potrošio oko 130.000 dinara što mi je bilo prihvatljivo obzirom na cenu peleta koja je otišla u nebesa. Vodeći se time da su spoljašnji zidovi sa tom afrakcijom (koja je bukvalno kao beton) strahovito "hladni" kontao sam da će biti druga priča kad ih konačno "obučem".

Sezona 2023/2024
Tokom novembra urađena fasada stiroporom 8cm. Po nekim iskustvima pročitanim ovde na forumu, odlučio sam da izbacim dnevnu/noćnu temperaturu i podesio sam termostat da je konstantno (dan/noć) 22°. Nisam očekivao čudo ali sam, verovatno kao i svako ko je uložio par hiljada eura u izolaciju, očekivao bar nekakav pad potrošnje odnosno uštedu, međutim za novembar sam dobio na računu 297 m3 ili nešto više od 16.000 dinara a iskreno očekivao sam da će biti manje.

Nisam sitničar, zaista se ne opterećujem da li je nešto skuplje hiljadu ili dve, više se vodim komforom, i spreman sam da za njega platim više. Ali mi đavo nije dao mira da skontam zašto sada (kada nisu još uvek toliko niske temperature) imam toliku potrošnju.

Počeo sam da vodim evidenciju poslednjih nekoliko dana na dnevnom nivou i neki prosek je 15-18m3 za 24 sata. Trenutno mi je temperatura vode na 55° i sa njom se bez problema održava temperatura u kući na 22°. Čak sam počeo da spuštam roletne tokom noći (što priznajem nikad pre nisam radio) i u rasponu od 22h do 7h, potroši se oko 6m3. Pregledao sam sve radijatore, svi su izliftirani i greju celom površinom. Zaista nemam zamerku na kvalitet grejanja, ali imam utisak da ću sada sa fasadom imati veće troškove nego pre dok je objekat bio neizolovan. U letnjim mesecima je potrošnja gasa oko 15 m3 mesečno tako da to što ide na zagrevanje vode zaista nije nešto bitno.

1. Da li u nečemu grešim?
2. Da li je ispravno rezonovanje da treba pronaći najnižu temperaturu vode sa kojom je moguće održavati željenu temperaturu u kući?
3. Da li je zaista zabluda da se kroz "noćnu" temperaturu štedi ili stvarno sveukupno na taj način kotao manje potroši iako u jutarnjim časovima treba više da radi da "nadoknadi izgubljeno" jer nije radio celu noć?

Hvala svima koji se uključe u diskusiju posle ovih romana. :)

Gas je poskupeo tri puta. 11%, 10% i 10%
To je ukupno npr. ako je račun 100e:
100+11% (11) =111
111+10% (11,1) = 122,1
122,1 + 10% (12,21) = 134,31
Tako da je ustvari gas poskupeo 34,31%
Plus oko 1% na onu razliku zbog računanja u kWh.

Ja sam probao 2x na po par dana da temperaturom vode regulišem temperaturu u stanu ali je u tom slučaju potrošnja bila znatno veća, da kažem za oko 25-30% veća. Tako sam odustao od tog modela.
Inače grejem oko 100m2, od čega je lokal 40( podno grejanje + kondenzacioni kotao+topla voda,temperatura 21'C) i stan 60+ ( radijatori + konvencionalni, temperatura 22'C). Sve izolovano od plafona, zidova i pvc. Prethode 2 sezone potrošeno identično po 56 hiljada za celu grejnu sezonu, od oktobra do aprila.
A kao što kolega reče, po računu koji je stigao vidim da su cene otišle mnogo gore. Oni računu od po 12,13 hiljada koji su mi stizali u periodima najveće hladnoće su prošlost, sada su svi izgledi da će to biti 17,18...

Sezona 2022/2023 (prva sezona na gas)
Objekat korisne površine oko 140 m2, cigla ipo zid (40tak cm debljine), malterisan afrakcijom. PVC stolarija. Spušteni plafoni sa 10cm mineralne vune između gipsa i betonske ploče.
Kotao Vaillant 242/3-3 (24kW) sa modulacionim sobnim termostatom podešenim da dnevna temperatura bude 22°, a noćna 20°. Panelni radijatori, temperatura polaza u rasponu od 45 do 65° u zavisnosti od spoljnih temperatura. Nisam vodio tačnu evidenciju potrošnje u m3 ali sam za celu grejnu sezonu potrošio oko 130.000 dinara što mi je bilo prihvatljivo obzirom na cenu peleta koja je otišla u nebesa. Vodeći se time da su spoljašnji zidovi sa tom afrakcijom (koja je bukvalno kao beton) strahovito "hladni" kontao sam da će biti druga priča kad ih konačno "obučem".

Sezona 2023/2024
Tokom novembra urađena fasada stiroporom 8cm. Po nekim iskustvima pročitanim ovde na forumu, odlučio sam da izbacim dnevnu/noćnu temperaturu i podesio sam termostat da je konstantno (dan/noć) 22°. Nisam očekivao čudo ali sam, verovatno kao i svako ko je uložio par hiljada eura u izolaciju, očekivao bar nekakav pad potrošnje odnosno uštedu, međutim za novembar sam dobio na računu 297 m3 ili nešto više od 16.000 dinara a iskreno očekivao sam da će biti manje.

Nisam sitničar, zaista se ne opterećujem da li je nešto skuplje hiljadu ili dve, više se vodim komforom, i spreman sam da za njega platim više. Ali mi đavo nije dao mira da skontam zašto sada (kada nisu još uvek toliko niske temperature) imam toliku potrošnju.

Počeo sam da vodim evidenciju poslednjih nekoliko dana na dnevnom nivou i neki prosek je 15-18m3 za 24 sata. Trenutno mi je temperatura vode na 55° i sa njom se bez problema održava temperatura u kući na 22°. Čak sam počeo da spuštam roletne tokom noći (što priznajem nikad pre nisam radio) i u rasponu od 22h do 7h, potroši se oko 6m3. Pregledao sam sve radijatore, svi su izliftirani i greju celom površinom. Zaista nemam zamerku na kvalitet grejanja, ali imam utisak da ću sada sa fasadom imati veće troškove nego pre dok je objekat bio neizolovan. U letnjim mesecima je potrošnja gasa oko 15 m3 mesečno tako da to što ide na zagrevanje vode zaista nije nešto bitno.

1. Da li u nečemu grešim?
2. Da li je ispravno rezonovanje da treba pronaći najnižu temperaturu vode sa kojom je moguće održavati željenu temperaturu u kući?
3. Da li je zaista zabluda da se kroz "noćnu" temperaturu štedi ili stvarno sveukupno na taj način kotao manje potroši iako u jutarnjim časovima treba više da radi da "nadoknadi izgubljeno" jer nije radio celu noć?

Hvala svima koji se uključe u diskusiju posle ovih romana. :)
Čisto da uporediš, znam da je svaka kuća drugačija. Kod mene se greje 200m2, sve je podno grejanje, izolacija poda 10cm, zidovi 10cm, plafon 30cm vuna, troslojna nova pvc stolarija. Stiglo mi za Novembar 226m3 (samo grejanje, el. bojler je za vodu). Držim na 22.5 danju, 21 noću, čisto zbog inertnosti sistema, tako su meni rekli.

Ok, tebi je nešto veća površina koju greješ, ali je bolje izolovan objekat i pritom sigurno ne greješ vodu na više od 30°C jer imaš podno grejanje a mislim da to baš dosta ima uticaja. I pored toga, nekako sam očekivao da si trebao manje potrošiti. Je l' kondenzacioni kotao ili neki "old school"? 😊

Ok, tebi je nešto veća površina koju greješ, ali je bolje izolovan objekat i pritom sigurno ne greješ vodu na više od 30°C jer imaš podno grejanje a mislim da to baš dosta ima uticaja. I pored toga, nekako sam očekivao da si trebao manje potrošiti. Je l' kondenzacioni kotao ili neki "old school"? 😊
Kondenzacioni Viessman Vitodens 100-W. Ovo mi je prva sezona sa kotlom na gas, nisam se nešto ni igrao sa podešavanjima. Možda bi bilo bolje sa spoljnim senzorom temperature. Šta znam, meni je ovo prihvatljivo s obzirom na kvadraturu, do sada sam ovoliko plaćao (ne)grejanje tri puta manjeg stana toplani.

Ako je poređenje sa beogradskim toplanama, mislim da je trenutno jedino skuplje grejanje na naftu ili elektrokotlom koji je pola meseca u crvenoj tarifi.

@bandovic za malo veći objekat od tvog, ali rekao bih nešto bolje izolovan, prošle godine sam bio na 100.000 dinara, kao i prethodnih nekoliko, u 5% odstupanja. Stari Vaillant, klasičan kotao.

Ovaj decembar je za sada u proseku hladniji od prošlogodišnjeg (poredim istorijske temperaturne krive), a meni je sa novim, kondenzacionim, kotlom prosečna dnevna potrošnja manja za oko 25%. Možda opet upadnem u 100k godišnje.

Kad svi imate tako dobru izolaciju, čemu 21-22C noću? Za tih par sati koje neće kotao trošiti gas ne gubite ništa. Sem, novca. Stavite to na 19-18, pa probajte. Ovaj novembar je bio topliji od prethodnog i ja sam u istom objektu u odnosu na prethodni dobio 50m3 gasa manje potrošnje u istim uslovima eksploatacije. Cena je nešto sasvim drugo, to prati trend. Kod gasa je potrebno odabrati optimalno vreme grejanja, odnosno postaviti isto kad treba. Tad imate max uštedu. Naravno u koliko je gas onakav kakav treba da bude, što često i nije. Uz dobru izolaciju od 23.00 do 07.00 pad temperature je na 20C , sa 23C, bar kod mene. Spoljna 0C. Ovo pišem, jer je tako kod mene. Demit 5cm stiropor 40grm/falc, pod 0, plafon džakovi od perlita na 100 m2, na 60 m2 tervol 10cm, PVC stolarija. Ukupno 160m2.Kako pišete, kod Vas je bolja izolacija.
Ovaj decembar je za sada u proseku hladniji od prošlogodišnjeg (poredim istorijske temperaturne krive), a meni je sa novim, kondenzacionim, kotlom prosečna dnevna potrošnja manja za oko 25%. Možda opet upadnem u 100k godišnje.
Manja potrošnja za 25%, a nada o istoj potrošnji od pre? Reko ti ja da novo nije i bolje, samo skuplje. Pa nije gas poskupeo 25%? A , toplije nego prošle godine. Kad imaš istu potrošnju u mesecu iz prethodne, uz iste temp. Onda si u plusu,uz poskupljenje gasa.

Poslednja izmena:
Gas je poskupeo oko 40%

Šta je smešno, možeš li da objasniš?
I zašto menjaš post nakon tuđeg odgovora na tvoj post?

Uz svo poštovanje, ja Tvoj post nisam ni video pre objave ovog mog. Što se tiče tvog posta, jedino što mogu da zaključim, je da Ti gas ne koristiš.

Koristim ga. Odakle ti takav zaključak?

Manja potrošnja za 25%, a nada o istoj potrošnji od pre? Reko ti ja da novo nije i bolje, samo skuplje. Pa nije gas poskupeo 25%? A , toplije nego prošle godine. Kad imaš istu potrošnju u mesecu iz prethodne, uz iste temp. Onda si u plusu,uz poskupljenje gasa.

Nisam siguran da sam razumeo šta si napisao. Zapravo sam siguran da nisam razumeo šta si želeo da kažeš :)

Što se cene gasa tiče, već smo pisali o tome.
Evo sad sam potražio, poslednji račun koji imam da je obračun u kubnim metrima je avgust 2022. godine i cena 32.28+PDV = 35.51 dinara za metar kubni.

Račun koji sam platio 20.11.2023. je 52.69 sa PDV

Račun koji sam platio danas je 57.68 sa PDV.

Sve cene su preračunate iz "normalne količine" gasa, posle ona dva koeficijenta, jer se ona množi sa energetskom vrednošću. Energetska vrednost se razlikuje na svakom računu.

Prošle godine je trošak u novcu bio u rangu onih od prethodnih godina, jer je zima bila značajno toplija.

Kad svi imate tako dobru izolaciju, čemu 21-22C noću? Za tih par sati koje neće kotao trošiti gas ne gubite ništa. Sem, novca. Stavite to na 19-18, pa probajte. Ovaj novembar je bio topliji od prethodnog i ja sam u istom objektu u odnosu na prethodni dobio 50m3 gasa manje potrošnje u istim uslovima eksploatacije. Cena je nešto sasvim drugo, to prati trend. Kod gasa je potrebno odabrati optimalno vreme grejanja, odnosno postaviti isto kad treba. Tad imate max uštedu. Naravno u koliko je gas onakav kakav treba da bude, što često i nije. Uz dobru izolaciju od 23.00 do 07.00 pad temperature je na 20C , sa 23C, bar kod mene. Spoljna 0C. Ovo pišem, jer je tako kod mene. Demit 5cm stiropor 40grm/falc, pod 0, plafon džakovi od perlita na 100 m2, na 60 m2 tervol 10cm, PVC stolarija. Ukupno 160m2.Kako pišete, kod Vas je bolja izolacija.

Zapravo kod mene ove zime još nije pala ispod 21 noću pa ne znam. Projektant mi je objasnio da je kod podnog grejanja veći utrošak gasa podizanje temperature kada se objekat ohladi nego održavanje konstantne temperature.

Podno grejanje je inertno. Ne znam kako se odražava na potrošnju energenta, ali je definitivno na strani komfora da se temperatura održava, a ne da se skroz ohladi, pa zagreva.

Kod mene na poslu je podno. Sve keramičke pločice, sav nameštaj na nogicama. Kotao je električni, noću zagreje ceo pod i u toku radnog vremena skoro da se ne uključuje. Imamo gas u ulici, ni ne razmišljam da ga uvodim.

• Like
Reagovanja: Ira
Ako drzite temperaturu 22-23 a nocu 20-21 u cemu je razlika, zasto uopste drzati kotao od 23-07, zasto nepostavite na 18 kao sto je i napisao kolega spaad.
Ovih noci kada je bila temperatura ispod 0 kod mene je pala temperatura sa 26 na 23-22, opet ja se grejem na drva pa nije bas isto.
Ne razumem ako neko drzi temperaturu na 23 max zasto drzi na 21?

Meni je za spavanje potrebno 0.5-1C manje nego za dnevni boravak u prostoru. Spavaće sobe imaju termo glave i to je rešeno na takav način.

Godinama mi je termostat na identičnom podeoku 24/7, osim kada nismo tu danima.

To spuštanje za 1C u toku noći ima smisla sa strane što se taj 1C ujutru podigne veoma brzo. I za skoro identično vreme svakog jutra.

Isključivanjem grejanja u toku noći može da se izgubi, recimo, 1 ili 2 ili 3 stepena i onda je potrebno ranije uključivanje sistema. E da se ne planira svakog dana vreme uključenja, ljudi smanje 1C i znaju da je dovoljno da se gasni kotao pokrene 1 sat pre nego što ustanu.

Bitan momenat je da kod gasa to sve radi preko termostata, najčešće sa telefona, pa možeš kako i kada hoćeš. Ne zavisiš od toga da li su drva dogorela ili se nisu razgorela i da li si ustao na vreme da potpališ, dok ukućani ne ustanu.

• Like
Reagovanja: Ira
Citam da se ljudi zale na potrosnju a temperatura im je 22c, to je kod mene malo posto ovih dana uvode instalaciju gasa u mojoj ulici pa ako je izvodljivo uzeo bih gas na tamo.
Postavlja se pitanje koliko bih ja trosio ako bih grejao na 25C max 25,5 oko 50ak m2, nova pvc stolarija, zidovi tugla 45cm izolovani sa 5cm stiropora. prizemna kuca.

Ako drzite temperaturu 22-23 a nocu 20-21 u cemu je razlika, zasto uopste drzati kotao od 23-07, zasto nepostavite na 18 kao sto je i napisao kolega spaad.
Ovih noci kada je bila temperatura ispod 0 kod mene je pala temperatura sa 26 na 23-22, opet ja se grejem na drva pa nije bas isto.
Ne razumem ako neko drzi temperaturu na 23 max zasto drzi na 21?
Meni ovako odgovara zato što znam da će mi u 6 ujutru sigurno biti prijatne pločice u kupatilu za tuširanje. :D

Ima smisla sa podnim totalno pogotovo sto znam kako zigleda kad se stane na ladne plocice prilikom tusiranja

Citam da se ljudi zale na potrosnju a temperatura im je 22c, to je kod mene malo posto ovih dana uvode instalaciju gasa u mojoj ulici pa ako je izvodljivo uzeo bih gas na tamo.
Postavlja se pitanje koliko bih ja trosio ako bih grejao na 25C max 25,5 oko 50ak m2, nova pvc stolarija, zidovi tugla 45cm izolovani sa 5cm stiropora. prizemna kuca.
To niko ne može da ti kaže, dok ne probaš. Mnogo je tu uslova. Imam kombinovano, gas-čvrsto. Kad ložim svuda je 25C, 24/7. Kad sam na gasu 23C je termostat od 07.00 do 23.00. Ostalo je 19C. Godinama ovako koristim. Svako povećanje od 1C na termostatu je minimum 50m3 gasa+ mesečno. U poslednjih 6 godina grejem se samo na gas. U ovom režimu račun za 6 godina nikad nije prešao 17.000din. , sa sanitarnom vodom.To je na primer prošle godine bilo kod mene 1,5m2 drva, a moj kotao troši 3m2 mesečno. Kao i svaki. Svako od nas ima svoju percepciju za toplo-hladno. Gas nije struja ili TP, pa da ima zadršku u grejanju, nema dve tarife. Ima , ali osim ako nisu tučani radijatori, svi ostali prenose toplotu skoro trenutno na vazduh u prostoru. Uključite grejanje 30min. pre ustajanja na dnevnu temp. Tako podesite termostat. Dobra ušteda se ostvaruje kad vam kotao ne radi 8h. Samo moje iskustvo. Nek svako radi kako mu je ugodno i koliko može da plati. Ja mogu da platim, ali zašto, kad nema potrebe.
Jednu svar sam zaboravio. Prelazak sa čvrstog grejanja na gas je bolan u sred sezone grejanja. Navika na veću temp. se oseti do nekih 10 dana. Posle je svejedno.:)

Poslednja izmena:
Podno grejanje je, kako je to vec navedeno u ranijim komentarima, izuzetno inertno u odnosu na radijatorsko, pa je samim tim veca potrosnja energenata da bi se postigla zeljena temperatura, iz kojih razloga je ''nocna'' temperatura za par stepeni niza od dnevne. Zato i jeste najbolja kombinacija zidnog/radijatorskog i podnog grejanja.

...pitanje koliko bih ja trosio ....
Koliko bi ti trošio, relativno precizno, mogao bi da ti kaže neko ko se bavi projektovanjem sistema grejanja.

Na osnovu podataka koje si već dao, i još nekih koje nisi, može se sračunati, skoro tačna, potrošnja energenta.

Ako ne želiš da platiš/nemaš vremena/nemaš projektanta i sl, možeš i sam, ne toliko precizno, ali ipak dovoljno dobro, sračunati buduću potrošnju.

Moje mišljenje je da, koliki god rezultat bio, ipak treba da se priključiš na instalaciju i da se greješ na gas (osim u slučaju da imaš drva koja ne plaćaš).
U suprotnom, verujem da je gas, ne računajući početnu investiciju, sveukupno gledajući, povoljniji.

Poslednji pasus u tvom postu je potpuno tačan. Sve ostalo je... Da li projektant garantuje kaloričnost gasa? Nemam više pitanja u vezi projektanta,prodavaca, proizvođača,... Naravno da se može nešto izračunati,ali to je odokativno sve i uz matematiku i termodinamiku što se gasa tiče. Svaki gasni protočni bojler od 24kw troši skoro 1m3 gasa na sat vremena rada. Modulacije plamenika koje su uveli 2000god(smanjenje plamena kad je termostat jako blizu zadate temperature ili samo uključenje pumpe bez paljenja gorionika u odnosu na trenutnu temp u instalaciji), daju neke rezultate. Danas imamo nove kotlove koji su skoro dulo skupli od konvencionalnih, rade na manjim polaznim temp, ali im treba duplo više vremena da zagreju prostor. Nije isto dići temp sa 22C na 24C sa 35C polaza ili 55C polaza. Ovaj sa polazom od 35 radi duže i troši u tom momentu isto. Samo duže radi. Zato i preporučuju veće noćne temp. Isto troše.

Poslednja izmena:
Svaki gasni protočni bojler od 24kw troši skoro 1m3 gasa na sat vremena rada...

Da kažemo da je ovo ispravna tvrdnja...i šta ćemo sa tim podatkom?

Skoro ništa...

Slažeš li se da postoji slučaj kada je taj utrošak, od 1 m³ na 1 h, dovoljan da održi temperaturu u objektu A, a takođe postoji i slučaj da se efekat tog istog utroška u objektu B uopšte ne primećuje?

Naravno. Šta ćemo sa tim da prodavac kaže da ovi novi kotlovi troše 20% manje gasa od konvencionalnih? Da li iko od projektanata ili prodavca kaže koliko troši kotao? Ne. Onaj ko stavi gasni kotao u objekat koji nema nikakvu izolaciju je za logorsku vatru, i takve svi najviše vole(naravno ovi što uzimaju pare, i treba onda da uzmu)
Ne treba da kažemo da je moja tvrdnja ispravna. Jeste. Konvencionalni za 60000din ili kondenzacioni za 100000din isti proizvođač i model(okvirno)? Razlika u potrošnji do 2%. I onda ništa ne znači? Naravno da 2% iznosi skoro ništa.

Poslednja izmena:
Prodavci pričaju priču koju su naučili ili koja im ide na korist...

Ja, ili ti, odlučujemo da li nam treba konvencionalni ili kondenzacioni uređaj.

Da bismo doneli odluku, potrebno je da malko poznajemo tematiku, bar osnovne stvari...

Jedna od osnovnih stvari, već sam pokušao na gornjem primeru da objasnim, je - potrošač nije kotao nego objekat, kotao je samo oruđe da se gubici nadoknade.

Dalje, što se tiče "kaloričnosti" tj energetske vrednosti gasa, naravno da ti niko ne garantuje.
Samo, isti slučaj je i sa drvetom, ... i još pride, onaj ko loži mož da uradi mnogo stvari kako ne treba...

Kako god uzmeš, moja preporuka je gas, i, usudiću se da kažem, radije običan kotao...ako može...

Treba mi savet oko Bosch kotla (2500W Condens). Radi OK ali je konstantno u Summer rezimu rada (neprekidno je ikonica aktivna sa 'precrtanim radijatorom'). Ne vidim nikakav problem u radu samog kotla ali se pitam kako da ga prebacim iz letnjeg rezima rada u zimski rezim rada? Takodje, koji su potencijalni problemi drzanja kotla u letnjem rezimu rada? Ako dobro razumem uputstvo (https://valdom.rs/dokumenti/bosch/gasni-kotlovi/Uputstvo-za-koriscenje-2500-WBC.pdf), pumpa ne radi kada je u letnjem rezimu rada? Zna li neko kako da ga prebacim iz letnjeg rezima rada u zimski jer uputstvo objasnjava samo kako da se prebaci u letnji rezim rada?

Hvala unapred

PS: Evo manuala sa objasnjenjem ikonica itd: https://valdom.rs/dokumenti/bosch/gasni-kotlovi/Uputstvo-za-koriscenje-2500-WBC.pdf

Na koliko ti je podešena temperatura polaznog voda?

S obzirom da grejanje radi, možda se zaglupeo displej.

Nazad
Vrh Dno