Sezona 2022/2023 (prva sezona na gas)
Objekat korisne površine oko 140 m2, cigla ipo zid (40tak cm debljine), malterisan afrakcijom. PVC stolarija. Spušteni plafoni sa 10cm mineralne vune između gipsa i betonske ploče.
Kotao Vaillant 242/3-3 (24kW) sa modulacionim sobnim termostatom podešenim da dnevna temperatura bude 22°, a noćna 20°. Panelni radijatori, temperatura polaza u rasponu od 45 do 65° u zavisnosti od spoljnih temperatura. Nisam vodio tačnu evidenciju potrošnje u m3 ali sam za celu grejnu sezonu potrošio oko 130.000 dinara što mi je bilo prihvatljivo obzirom na cenu peleta koja je otišla u nebesa. Vodeći se time da su spoljašnji zidovi sa tom afrakcijom (koja je bukvalno kao beton) strahovito "hladni" kontao sam da će biti druga priča kad ih konačno "obučem".
Sezona 2023/2024
Tokom novembra urađena fasada stiroporom 8cm. Po nekim iskustvima pročitanim ovde na forumu, odlučio sam da izbacim dnevnu/noćnu temperaturu i podesio sam termostat da je konstantno (dan/noć) 22°. Nisam očekivao čudo ali sam, verovatno kao i svako ko je uložio par hiljada eura u izolaciju, očekivao bar nekakav pad potrošnje odnosno uštedu, međutim za novembar sam dobio na računu 297 m3 ili nešto više od 16.000 dinara a iskreno očekivao sam da će biti manje.
Nisam sitničar, zaista se ne opterećujem da li je nešto skuplje hiljadu ili dve, više se vodim komforom, i spreman sam da za njega platim više. Ali mi đavo nije dao mira da skontam zašto sada (kada nisu još uvek toliko niske temperature) imam toliku potrošnju.
Počeo sam da vodim evidenciju poslednjih nekoliko dana na dnevnom nivou i neki prosek je 15-18m3 za 24 sata. Trenutno mi je temperatura vode na 55° i sa njom se bez problema održava temperatura u kući na 22°. Čak sam počeo da spuštam roletne tokom noći (što priznajem nikad pre nisam radio) i u rasponu od 22h do 7h, potroši se oko 6m3. Pregledao sam sve radijatore, svi su izliftirani i greju celom površinom. Zaista nemam zamerku na kvalitet grejanja, ali imam utisak da ću sada sa fasadom imati veće troškove nego pre dok je objekat bio neizolovan. U letnjim mesecima je potrošnja gasa oko 15 m3 mesečno tako da to što ide na zagrevanje vode zaista nije nešto bitno.
1. Da li u nečemu grešim?
2. Da li je ispravno rezonovanje da treba pronaći najnižu temperaturu vode sa kojom je moguće održavati željenu temperaturu u kući?
3. Da li je zaista zabluda da se kroz "noćnu" temperaturu štedi ili stvarno sveukupno na taj način kotao manje potroši iako u jutarnjim časovima treba više da radi da "nadoknadi izgubljeno" jer nije radio celu noć?
Hvala svima koji se uključe u diskusiju posle ovih romana.