Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Koliko cesto cistite automatski aparat za espreso od kamenca?
Gagia mi se cuje na svakih 30 dana veoma (ciscenje radim na 30-40 dana i to uvek stavim jacu dozu sredstva protiv kamenca).

Koristim Rosu, čistim jednom godišnje. Dok sam koristio filtriranu makišku česmovaču, čistio sam jednom mesečno i uvek je bilo kamenca. Nadam se da ne sipaš nefiltriranu česmovaču.

Ja evo gledam svoj ketler za vodu, obično i sa bilo kojom flaširanom moram da ga čistim od kamenca makar jednom mesečno, sad već dva meseca kako sipam samo Vlasinu, ni trun naznake kamenca :) Možeš da se ogledaš u njemu. Pritom se više isplati nego kupovati stalno Rosu, kod mene u kraju imaju samo flaše od 1.5l koja je oko 70-80 din, dok je 5l Vlasine oko 160 din.

Na koji tačno filter misliš?

U svakom slučaju, većina filtera ne filtrira kamenac - neki to rade delimično, i efikasnost brzo nestaje (Akvafor filter uklanja kamenac recimo trećinu svog životnog veka, što znači ako vam traje mesec dana filter, onda će možda dve nedelje uklanjati sasvim pristojno kamenac, potom sve slabije). Ono što uklanjaju takvi filteri jesu teški minerali i ostale štetne stvari u vodi.

Bolje je koristiti vode koje su po prirodi meke i imaju malu količinu tog suvog ostatka - Vlasina, Rosa, Prolom.

Ja evo gledam svoj ketler za vodu, obično i sa bilo kojom flaširanom moram da ga čistim od kamenca makar jednom mesečno, sad već dva meseca kako sipam samo Vlasinu, ni trun naznake kamenca :) Možeš da se ogledaš u njemu. Pritom se više isplati nego kupovati stalno Rosu, kod mene u kraju imaju samo flaše od 1.5l koja je oko 70-80 din, dok je 5l Vlasine oko 160 din.
Nema od Vlasine ništa. Ja sam deci prestao da dajem da piju, to uopšte nije dobro za kosti. Vodite računa o tome. Ja je pijem, i ovako i kroz kafu. Ko god ju je ovde provalio svaka mu čast.

Za Rosu se slazem da nema maltene kamenca, odlicna je za kafe aparate i kuvala.

Mi koristimo Brita filtere - ovde gde zivimo traka za merenje tvrdoce koja je dosla uz Nespresso aparat je pokazivala stepen 5 za cesmovacu. Sa Britom je jedva bila na 2.

Ja se i ne secam kada sam zadnji put cistio kuvalo za vodu sa ovom cesmovacom i Britom, kojoj menjamo filter mesecno.

Inace sada su se pojavili i novi kertridzi za Britu, koji navodno i duze traju, i bolje ciste kamenac, videcu kako ce se pokazati.

Nema od Vlasine ništa. Ja sam deci prestao da dajem da piju, to uopšte nije dobro za kosti. Vodite računa o tome. Ja je pijem, i ovako i kroz kafu. Ko god ju je ovde provalio svaka mu čast.

Što se pića tiče, tu svakako se ne treba držati samo jedne vode :) Ja pijem i česmovaču povremeno, ima i ona neke minerale kojih manjka u ovim flaširanim.
Međutim telo dosta toga može da se isfiltrira. Ali naši kućni aparati nisu živ organizam koji se prilagođava, već se taj kamenac samo taloži :D

Koristim Vlasinu od početka i nijednom nisam čistio aparat, ne primećujem da mu nešto fali. Na poslu imamo zepter aparat ali nisam uspeo da saznam koliko ta voda ima suvog ostatka, znam samo da mi se ukus ne dopada.

Od kupovnih voda Rosa je uz Aqua viva jedina voda za pice. Sve ostale su oligomineralne vode, ti minerali i dodaci nisu potrebni svima, samo odredjenim kategorijama. Kao sto neko rece, te vode treba menjati, ne drzati se samo jedne. Isto to vazi i za kisele vode, posebno Knjaz Milos ko pije "spricer".

Nema od Vlasine ništa. Ja sam deci prestao da dajem da piju, to uopšte nije dobro za kosti.
Od kupovnih voda Rosa je uz Aqua viva jedina voda za pice
Isto to vazi i za kisele vode, posebno Knjaz Milos
Ovo su totalne zablude.

1. Nidžo Vlasina voda je odlična za piće kako odraslih tako i za bebe. To nije destilovana voda! Vlasina ima minerala. Pa svi bi pomrli iz okline izvorišta. A okolina je ogromna. I ti minerli nisu presudni... Ne mogu sad ovo da objašnjavam.
2. Ne može Rosa biti jedina za piće. Koja je to loguka, pobogu? Ne pišite gluposti i izjednačavati aparate sa ljudima. AMAN.
Vlasina voda je na većoj nadmorskoj visini od Rose. Kroz iste stene prolaze. Rosa je za piće a Vlasina nije?
PS1: Sve ostale vode: Aqua viva, Knjaz Miloš,..., po količini minerala/kamenca, mogu biti LOŠIJE od česmovača. I za piće i za aparate.
3. Ovo zahteva veće objašnjenje, al ne može ovde. Ono što zovemo KISELA je veštački dodat CO2. Pa su sve vode, obične i kisele, identične po "mineralima". Izvorište obične vode (krečnjak) za Knjaz Miloš je prepuno minerala pa se zove MINERALNA. Samim tim ima mnogo kamenca. Pa se može piti "od praznika do praznika". Pošto su izvorišta "običnih" voda različita. Onda su i kisele različite.

Poslednja izmena:
@blumberg , ja sam izmerio suvi ostatak 20, tako da je odlična i za peglu. Nisam siguran da je za dugoročnu upotrebu, kao ni Rosa (60). :)

Doduše, van konteksta ishrane je to teško reći, ali ja neću da rizikujem sa klincima. Meni prijaju te niskomineralne vode, omiljena mi je bila Prolom, Vlasina mi je vrh subjektivno.

Ne znači da nešto novo neću saznati u vezi toga, ali ja sam odrastao na česmovači (300+), pa mi 20 deluje poprilično tanko.

Koji minerali iz vode su štetni za aparat, a koji su dobri za njega?
Šta bi bilo kada bi koristili čistu demineralizovanu vodu (voda za peglu)? Osim što bi pokvarili ukus kafe.
Šta bi bilo kada bi koristili neki odnos demineralizovane vode i vode sa česme? Znam da nisu sve česmovače iste, pošto zavisi puno gde ko živi, ali recimo, voda se česme iz Beograda.

Kalcijum je loš…valjda je magnezijum dobar koliko sam čitao

Prvo i osnovno, svaki sastojak u pravljenju kafe mora biti - ukusan. Demi voda za peglu to - nije. :)

Vlasina je vrlo ukusna voda, što znači da ima dovoljno minerala za ukus, ali pošto nisam siguran da je 20 dovoljno za decu, neću da rizikujem. Stoji ta voda u bokalu za mene i aparat, piju i oni, samo sam je udaljio da se prvo hvataju za akvafor i Jazak.

Zapravo u prodaji ćeš teško naći pravu destilovanu vodu koju možeš da koristiš recimo uz third wave pakete minerala za kafe, jer ovo kod nas što se prodaje i jeste demineralizovana voda koja nije za ličnu upotrebu već samo za uređaje.

Stoji ta voda u bokalu za mene i aparat, piju i oni, samo sam je udaljio da se prvo hvataju za akvafor i Jazak.

Ha ha... više voli espresso aparat nego decu :D Šalim se ;)

Negde sam pročitao da niskomineralne (posebno demineralizovane) vode loše utiču na aparate tj. na neke metalne delove u njima. Nešto u smislu da imaju odstustvo jona pa imaju težnju da preuzmu jone iz metala sa kojima su u kontaktu. I da obična voda sadrži i supstance koje mogu delovati kao stabilizatori korozije, a to demineralizovana i destilovana voda nema...

Po ukusu, za sada, ne mogu da prepoznam razliku u vodama. Probao sam da stavim česmovaču, jako mineralnu pa sve do demineralizovane vode. Da mi neko na slepo da kafu da probam, ne bi znao sa kojom vodom je pripremljena.

Na koji tačno filter misliš?

U svakom slučaju, većina filtera ne filtrira kamenac - neki to rade delimično, i efikasnost brzo nestaje (Akvafor filter uklanja kamenac recimo trećinu svog životnog veka, što znači ako vam traje mesec dana filter, onda će možda dve nedelje uklanjati sasvim pristojno kamenac, potom sve slabije). Ono što uklanjaju takvi filteri jesu teški minerali i ostale štetne stvari u vodi.

Bolje je koristiti vode koje su po prirodi meke i imaju malu količinu tog suvog ostatka - Vlasina, Rosa, Prolom.
Brita filter ide uz gagia, rok mu je ~3 meseca. Za prvi filter to nisam znao pa sam ga koristio 15 meseci, sa dosta deskaliranja :)

Update za one koji mozda razmisljaju o kupovini nekog Flair-a - meni je stigao pre nekoliko dana, i prvi utisci su fenomenalni. Da napomenem da sam pre toga imao Lelit Anitu, pa aparat sa e61 grupom (Quick Mill), sad pravim kafu na Flair Pro 2 (uparen za Comandante rucnim mlinom). Ova stvarcica je toliko jednostavna, a toliko mogucnosti nudi za igranje sa pritiskom, vremenom ekstrakcije, cak i temperaturom - ko voli da eksperimentise, mislim da bi se odusevio. Trenutno testiram sa Etiopijom iz Java Coffee, ekstrakcija je savrsena, sve arome su tu.

Naravno, ima i "negativnih" strana - ceo proces je duzi nego sa nekim elektricnim aparatom, kako u pripremi svega, tako i posle u ciscenju, tako da meni treba sigurno nekih 10 minuta da napravim kafu. No, to mi ne smeta, jer mi je trenutno taj proces pravo uzivanje, i tek predstoji dosta ucenja svih mogucnosti i recepata.

Za ljude kojima je kafa hobi, ja mislim da je ovo best buy - moze da se nadje vec od 330e. Kad se upari sa nekim pristojnim mlinom, i french press-om za mleko (ko pije sa mlekom), daleko povoljnije od drugih aparata koji ne daju ovoliko opcija.

@mstojanov nek te dugo sluzi. Ja trazim varijantu (za putovanja i kamping) vec dugo i nista mi bas ne odgovara... Ono sto me najvise zanima jeste kako resavas prehating ?

Neki dobar servis za ugradni aparat za kafu marke Franke?

Sta bi ovde moglo da budd problem? Ne izbacuje puck u posudu vec sa strane aparata. Kazu podmazivanje i zamena gumica medjutim lik od kog sam kupio kaze da je to zamenio pre nego sto sam uzeo.

Prilozi

• HnVideoEditor_2023_12_29_181018690.mp4
    955.2 KB
Update za one koji mozda razmisljaju o kupovini nekog Flair-a - meni je stigao pre nekoliko dana, i prvi utisci su fenomenalni. Da napomenem da sam pre toga imao Lelit Anitu, pa aparat sa e61 grupom (Quick Mill), sad pravim kafu na Flair Pro 2 (uparen za Comandante rucnim mlinom). Ova stvarcica je toliko jednostavna, a toliko mogucnosti nudi za igranje sa pritiskom, vremenom ekstrakcije, cak i temperaturom - ko voli da eksperimentise, mislim da bi se odusevio. Trenutno testiram sa Etiopijom iz Java Coffee, ekstrakcija je savrsena, sve arome su tu.

Naravno, ima i "negativnih" strana - ceo proces je duzi nego sa nekim elektricnim aparatom, kako u pripremi svega, tako i posle u ciscenju, tako da meni treba sigurno nekih 10 minuta da napravim kafu. No, to mi ne smeta, jer mi je trenutno taj proces pravo uzivanje, i tek predstoji dosta ucenja svih mogucnosti i recepata.

Za ljude kojima je kafa hobi, ja mislim da je ovo best buy - moze da se nadje vec od 330e. Kad se upari sa nekim pristojnim mlinom, i french press-om za mleko (ko pije sa mlekom), daleko povoljnije od drugih aparata koji ne daju ovoliko opcija.
Flair je prava prica, doduse zaista iziskuje malo privikavanje i rutinu, da bi se dobio fantastican rezultat. Ja sam pokusao, kod drugara, i moja kafa nije bila za pice, dok je njegova vrhunski uzitak. Znaci do vozaca je, nije kriva masina.
Sto se tice vremena pripreme, okvirno 10ak min i nije strasno. Meni sada citav proces traje i duze od toga: rucni mlin, zagrevanje aparata, detaljna priprema, kafa, mleko, ciscenje... tako da sam navikao na taj deo. E sad, da bih bas uzivao uz Flair morao bih i bolji mlin da uzmem, a trenutno sam sa novcanikom na Vi. :) Ostaje ne listi zelja, za sada.

Pa i meni treba 10 minuta za V60/Switch :D
Svakako, ja već mesecima oblećem oko nekih pristupačnijih modela, i dalje nisam siguran šta bih, ako bih, jer za sad su mi Hario Switch i moka pot sasvim dovoljni... ali uvek te grize želja za nečim drugim :D

Flair mi deluje sjajno, pogotovo zbog ogromne kontrole (a verujem da bih mogao da uposlim pristojno svoj Kingrinder K6), ali recimo GCP mi daje i mogućnost štapića za paru, dosta prijatelja bi pre neku mlečnu varijantu kafe pa bih se i s tim morao odvojeno cimati.

Ima li neko iskustva sa AVX DB1 mašinom? Ona mi deluje kao u sličnom cenovnom rangu kao GCP, s tim što ima te neke mogućnosti kao npr PID, za koji bi GCP morala da se moduje, i cena bi daleko prevazišla ovu za koju se AVX prodaje.

@mstojanov nek te dugo sluzi. Ja trazim varijantu (za putovanja i kamping) vec dugo i nista mi bas ne odgovara... Ono sto me najvise zanima jeste kako resavas prehating ?
Hvala puno! Radim preheating ovako kao na slici, ostavim minut-dva iznad kljucale vode, i to mi deluje sasvim dovoljno. Druga opcija bi bila da se sipa kljucala voda, zadrzi se oko minut i da se onda sipa nova kljucala voda za ekstrakciju. Eksperimentisem svakako, za Etiopiju gledam da sto duze radim preheating, a imam i Javin 007 blend, on je medium-dark, za njega je cak i bolje da bude malo manja temperatura.

IMG_1110.jpg

Ima li neko iskustva sa AVX DB1 mašinom? Ona mi deluje kao u sličnom cenovnom rangu kao GCP, s tim što ima te neke mogućnosti kao npr PID, za koji bi GCP morala da se moduje, i cena bi daleko prevazišla ovu za koju se AVX prodaje.
Koliko vidim, u pitanju je espreso aparat proizvođača DF serije mlinova, skoro se pojavio i deluje kao odlična alternativa za GCP. Razmišljam da ga uzmem za sebe, ali ću sačekati da se pojave neke dugoročne recenzije, ne žuri mi se.

Sto se samog aparata tice, taj AVX se i meni se dopada i deluje prilicno zrelo uradjen. Espresso aparati po meni nisu neka nauka sto se tice funckionisanja i tu ne bi trebalo da bude nekih zescih defekata, ali opet mislim da treba sacekati malo sa kupovinom dok se malo odomace. Potencijalno me brinu jedino gumice, zaptivke, eventualno taj elektronski deo, da ne bude tu nekih gremlicnica koji se tesko dobavljaju kod nas. GC se ipak proizvodi 30+ godina i za njih ima svih delova, kao i za druge komercijalne aparate, ne kazem da je gaggia najbolja, daleko od toga. Sto se PID-a za GC, Silviu i sl aparate tice, moze se resiti vrlo jeftino, tipa za 30-40 evra, sa REX C100 ili slicnim kontrolerom, tutorijala ima vise, onaj sa shades of coffee je stvarno presoljen, jer za te novce i neka arduino DIY varijanta moze lagano da se sredi (sto i nameravam kada se dohvatim nekog odmora). Vidim da ima negativnih komentara sto se tice kvaliteta bojlera na vise mesta za nove GCP, sa starijim gaggiama licno nisam imao tih problema, i mene bi to vise kolebalo to za kupovinu nove GCP nego drugo.

Jel imao neko iskustva sa Milanom iz NS (Milan Dzezva) ? Nasao sam na KP neki mlin kod njega pa reko da vidim da li je neko nesto kupovao i kakav je za saradnju?

Milan vise nego dobar i posten serviser kao i prodavac. Na mojoj juri radio servis a par drugara su uzimali od njega aparate i sve je kako kaze. Predusretljiv i skroz ok lik.

Nazad
Vrh Dno