Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Imam od 350, ako negde ima od 150-200 a znate, javite u pm. Hvala 🙂
Najmanja u Metrou je 200ml i košta 700 din.

Za kapućino od 200ml ja koristim ovu latieru od 350m jer se volumen mleka duplira prilikom streach-ovanja i koju nakon toga presipam u 550ml latieru da mogu da uradim (pokušam) latte art :).

Evo slike sa celokupnom ponudom i cenama od danas.

metro.jpg

Tek sad videh poruku, ja bio danas da kupim mogo sam i tebi da uzmme pa da ti posaljem..

uzeo sam malo 400gr mozda se uklopimo zasl kupovinu posto i ti imas pola kg kafe
Moze druze, naravno... Meni je "problem" sto zena ne pije kafu, samo ja i to jednu dnevno, ne bas svaki dan, pa mi se 1kg rastegne poprilicno... Svakako, kada budes pri kraju zaliha, pusti poruku ako planiras da porucimo. (y)

Da li vredi ovih para? Nisam espreso manijak, cisto kucna upotreba, uglavnom kafe sa mlekom i po koji kratki espreso. Da li zavrsava posao da se popije pristojna kafa?
Kineska OEM varijanta je u pitanju, konkretno kod tog lika mislim da je uvoz iz Rumunije pod brendom Kafune... Dolazi pod puno razlicitih brendova, pa verujem da rezervni delovi ne bi trebalo da budu problem, mada nisam siguran da je u svim varijantama sve 100% identicno. Ima kolega, ovde sa foruma, poseduje bas taj model neko vreme, pa mozda se javi sa utiscima sada...

Po meni ispod 800e nemaš. Tu ti upada lelit sa 58mm grupom i svim dodacima (pid, opv, bakarni bojler ili ss). Baci pogled na rancilio silvia on je nesto skuplji od GC ali isto moras budziti pid. Model x koji ima sve integrisano je dosta skuplji i on je sa dva bojlera.
Mozes da naletis neki polovan E61 ali tesko da ce imati pid (budu oko 600-700e).... E61 polovan sa pidom itd 800-900e+.
Nov e61 1200e pa na gore u zavisnosti od opreme, dodataka.
Dodao bih i Profitec Go, tu je negde oko 750e, ako ti se uklapa u budzet i imas varijantu da ti neko donese, odlicna sprava.

Uzeo sam pomenutu kafu :) i probao sam 2:1 med: dark, kasnije i 3:1 i vise mi se dopada kad je vise medium. Razmisljam da probam i 4:1 :) kako drzite mlin na aparatu? Ja sam podesio na 1 i ne menjam. Racunam da je tako najfinije/najbolje.
Uh, tu ti moze pomoci eventualno neko sa istom masinom, ja imam mlin van aparata, mada nemas potrebe da se ravnas prema drugome. Eksperimentisi, nema bolje vodilje od ukusa i licnih preferenci. Meni od ove odgovara i full medium roast, nekada tako napravim, nekada pomesam malo sa ovom tamnom, ne bunim se. Nije neka posebna kafa po imenu, ali je postena svaka soljica :)

Jel ima neko iskustvo sa Obel Junior mlinovima?

Imam neku mogućnost da ga uzmem sa nekim popustom pa da ga uparim sa Gaggia Evo?

Uh, tu ti moze pomoci eventualno neko sa istom masinom, ja imam mlin van aparata, mada nemas potrebe da se ravnas prema drugome. Eksperimentisi, nema bolje vodilje od ukusa i licnih preferenci. Meni od ove odgovara i full medium roast, nekada tako napravim, nekada pomesam malo sa ovom tamnom, ne bunim se. Nije neka posebna kafa po imenu, ali je postena svaka soljica :)
Jel to kafa iz Korenjace?

E, video sam reklamu i čitao sam, ali nikako da poručim. Sve razmišljam da se napravi jedan road trip, da se proba ta kafa i domestic.rs :D

Meni kumovi rekoše pre neki dan da su probali i da im se dopala i nikako da se nakanim da poručim :)

Jeste, ja sam bas zadovoljan. Poceo sam nedeljno oko 400g da trosim, 200 kod kuce, 200 na poslu
Jeste dobra ali... ali :) sto je vise pijem manje mi se svidja. Dal je do mene ili do ukusa ali sad sam uzeo amigos na akciji u rodi. Nekako mi njen ukus vise prija. Videcu mozda se vratim posle. Ko zna.

Uzeo sam pomenutu kafu :) i probao sam 2:1 med: dark, kasnije i 3:1 i vise mi se dopada kad je vise medium. Razmisljam da probam i 4:1 :) kako drzite mlin na aparatu? Ja sam podesio na 1 i ne menjam. Racunam da je tako najfinije/najbolje.

Prilozi

• IMG_20231224_082642.jpg
    IMG_20231224_082642.jpg
    114.1 KB · Pregleda: 46
Jel ima neko iskustvo sa Obel Junior mlinovima?

Imam neku mogućnost da ga uzmem sa nekim popustom pa da ga uparim sa Gaggia Evo?
Ja koristim Obel Junior u kombinaciji sa GPC.
Isto kupljen na tok linku..

Koristim tri godine kući. Šta te interesuje?

Doduše, ja ga možda prodam, čekam da vidim ako mi drugar dolazi u idućih mesec-dva pa da mi donese nešto drugo.

Ko pije komercijalu ima u beo-stoku akcija za Lavazza Qualitta Rosa, 2kg po ceni jednog. Pakovanja 500gr u zrnu.

Ja koristim Obel Junior u kombinaciji sa GPC.
Isto kupljen na tok linku..

Koristim tri godine kući. Šta te interesuje?

Doduše, ja ga možda prodam, čekam da vidim ako mi drugar dolazi u idućih mesec-dva pa da mi donese nešto drugo.

Interesuje me da li dovoljno sitno melje kafu za espresso, sa li puno zadrzava kafe i kako generalno melje kafu?

Čim koristim skoro 3 godine u kombinaciji sa Gaggia Classic Pro, dobar je za espreso. A kao što vidiš ovaj mlin ima dozer, tako da ne možeš da računaš da nema retencije kafe.

Postoji kanal gde izlazi kafa u dozer i u tom delu ostaje malo kafe, te iz tog kanalića možeš recimo čačkalicom uvek lako da izvučeš ostatak.

Ako te brine retencija kafe, onda idi na single dose mlin, a ne na mlin sa dozerom.

Čim koristim skoro 3 godine u kombinaciji sa Gaggia Classic Pro, dobar je za espreso. A kao što vidiš ovaj mlin ima dozer, tako da ne možeš da računaš da nema retencije kafe.

Postoji kanal gde izlazi kafa u dozer i u tom delu ostaje malo kafe, te iz tog kanalića možeš recimo čačkalicom uvek lako da izvučeš ostatak.

Ako te brine retencija kafe, onda idi na single dose mlin, a ne na mlin sa dozerom.
Hvala! To je sve sto sam hteo da cujem ;) Nasao sam bas povoljan, al skoro nov, Obel, pa reko da vidim iskustva.

Bio deda mraz

IMG_20231225_202315948~2.jpg

Super. Ako treba nešto pitaj. 😉
Meni bi takođe trebala mala pomoć pošto imamo isti setup. Od pre nekoliko dana imam Gaggia Classic Pro. Do sada sam koristio Delonghi 680 uglavnom u pressurised pa i non-pressurised varijanti u kombinaciji sa Obel Junior i dobijao zadovoljavajuće rezultate. Ovo je sada potpuno druga priča, nisam baš imao puno vremena da istražujem, ali dobijam prilično loše kafe. Npr, preko dana naštelujem mlin na neku finu vrednost i dobijem koliko toliko zadovoljavajući rezultat. Ujutro ovo podešavanje uopšte ne radi, moram recimo za par stepeni krupnije. Obično su kafe blede i prilično gorke, što mi se nimalo ne sviđa. Obično stavljam 14-16gr kafe za dupli i nemam kvalitetan tamper od 58mm. Primetio sam i da je pack prilično mokar posle upotrebe.
E sada, vidim da su ljudi ove probleme rešavali modom na 9 bar-a, gore sam pročitao da u Bago ugrađuju ove modove po default-u, međutim nisam ja pokupio aparat pa ne znam da li je to slučaj u svim varijantama ili se radi po zahtevu, a i ne znam kako bih proverio.
Da li imaš neki savet odakle početi, počinje polako da me nervira ovaj aparat.

Koristim komercijalnu kafu Costa Coffee Signature, koja ima super ukus na Delonghi.

Takođe, slažem se za mlin. Dodao bih da je kvalitetan ali prilično bučan....

Hvala unapred..

Meni bi takođe trebala mala pomoć pošto imamo isti setup. Od pre nekoliko dana imam Gaggia Classic Pro. Do sada sam koristio Delonghi 680 uglavnom u pressurised pa i non-pressurised varijanti u kombinaciji sa Obel Junior i dobijao zadovoljavajuće rezultate. Ovo je sada potpuno druga priča, nisam baš imao puno vremena da istražujem, ali dobijam prilično loše kafe. Npr, preko dana naštelujem mlin na neku finu vrednost i dobijem koliko toliko zadovoljavajući rezultat. Ujutro ovo podešavanje uopšte ne radi, moram recimo za par stepeni krupnije. Obično su kafe blede i prilično gorke, što mi se nimalo ne sviđa. Obično stavljam 14-16gr kafe za dupli i nemam kvalitetan tamper od 58mm. Primetio sam i da je pack prilično mokar posle upotrebe.
E sada, vidim da su ljudi ove probleme rešavali modom na 9 bar-a, gore sam pročitao da u Bago ugrađuju ove modove po default-u, međutim nisam ja pokupio aparat pa ne znam da li je to slučaj u svim varijantama ili se radi po zahtevu, a i ne znam kako bih proverio.

Koristim komercijalnu kafu Costa Coffee Signature, koja ima super ukus na Delonghi.

Hvala unapred..
Ja koristim 9 bara mod i IMS basket inače, a siguran sam sa ti je problem u tamperu, jer onaj plastični koji dolazi uz GPC nije za upotrebu, bukvalno! Moraš odmah da uzmeš tamper, a koliko se sećam, ja sam imao 58mm, pa zbog IMS basketa sam zamenio za 58,4mm, tako da i to planiraj.

Kada podesiš mlin, treba da je OK nekoliko dana, jer kafa se menja (pogotovo sveža), međutim ti koristiš komercijalnu koja sigurno nije sveža, pa takođe mislim i da nezavisno od tvog problema treba da uzimaš kafu iz neke pržionice.

Uzmi tamper...sećam se kad sam kupio GPC odmah sam sutradan kupio tamper, jer onaj plastični nije za upotrebu i odatle problem.

Ja koristim 9 bara mod i IMS basket inače, a siguran sam sa ti je problem u tamperu, jer onaj plastični koji dolazi uz GPC nije za upotrebu, bukvalno! Moraš odmah da uzmeš tamper, a koliko se sećam, ja sam imao 58mm, pa zbog IMS basketa sam zamenio za 58,4mm, tako da i to planiraj.

Kada podesiš mlin, treba da je OK nekoliko dana, jer kafa se menja (pogotovo sveža), međutim ti koristiš komercijalnu koja sigurno nije sveža, pa takođe mislim i da nezavisno od tvog problema treba da uzimaš kafu iz neke pržionice.

Uzmi tamper...sećam se kad sam kupio GPC odmah sam sutradan kupio tamper, jer onaj plastični nije za upotrebu i odatle problem.
Hvala na brzom odgovoru. Potvrdio si i moju sumnju, kupiću što pre neki kršeni tamper, da dobijem nešto pristojno, pa ću vremenom istraživati....

Hvala unapred..

Gde kupujes Costa Coffee zrna?

Ishipsterovaše vrlo jednostavan proizvod koji postoji sto godina. :D Pošto je taj sa ventilatorčićem?

Ja sam 2 manja doneo iz Johanesburga za 5$ oba. Tamo su u hotelu spremali takvu kafu, baš mi se svidela. Malo jača bude kafa nego pour over.

Taj Bird je nešto kao Aeropress + French press, mislim besmisleno. Plus cena: 360$ :D
Ali očigledno je napravljeno da izgleda fensi i da influenseri imaju kul kadrove i ASMR

Nazad
Vrh Dno