Šta je novo?

Porucivanje Macbooka iz Beca

djordje01

Zapažen
Učlanjen(a)
02.11.2023
Poena
2
Pozdrav svima, iz Srbije sam i želim da kupim Macbook iz Apple Store-a u Beču jer sam istraživao i video da je tamo najpovoljnije (molim vas ispravite me ako grešim). Poručio bih ga, pa me zanima da li se plaća carina i da li mogu uzeti tax-free ako ga na ovaj način kupujem? Ukoliko neko ima slično iskustvo, zamolio bih da se javite.
Hvala unapred.

Nema tax-free. Plaćaš 33% na cenu uređaja i poštarine pri preuzimanju Macbook-a. Eventualno plaćaš i zastupanje u carinskom postupku koje je oko 5500 dinara za Fedex, UPS ili DHL (zavisi kako Apple store izabere). I to sve ako uopšte Apple store hoće da šalje u Srbiju, a 99% neće jer nismo EU.

Jeftinije je da odeš lično i pazariš.

Hvala na brzom odgovoru, rešio si mi neke nedoumice. 😀 Još jedno pitanje, ni za ovo nisam siguran kako ide, razmišljam o kupovini Apple MacBook Pro M3 Pro, ali želim da promenim specifikaciju, tačnije da nadogradim SSD sa 512GB na 1TB. Bojim se da u radnji neće imati odmah dostupan takav model, već će im trebati nekoliko dana/nedelja da ga konfigurišu. Da li je moguće da naručim i platim putem sajta njihove prodavnice u Beču, te da otputujem samo po svoj laptop kada stigne kod njih u radnji?

Koliko vidim M3 pro 14 je u Austriji početni model je 2500€ (koji je u usa 2000$ +8% porez).

Jeftinije ti je na kupujem prodajem ako su to te cene koje vidim :/

Koliko vidim M3 pro 14 je u Austriji početni model je 2500€ (koji je u usa 2000$ +8% porez).

Jeftinije ti je na kupujem prodajem ako su to te cene koje vidim :/
'ovde je 268000 din u iStyle, uzmes na rate...

@djordje01 - Ja sam marta ili aprila 2020. godine uradila to što ti nameravaš. Ja sam tražila jači procesor (tada je Apple još uvek ugrađivao Intel procesore) i 1TB SSD.
Iako ja živim u EU (Danska), roba kupljena preko Apple Store se šalje UPS-om iz Holandije. To, naravno, važi ako nisi poručio neke promene u konfiguraciji. Promene u konfiguraciji se rade tamo gde se MacBook i pravi - u fabrici u Kini. Tako je moj MacBook Air nakon mesec dana čekanja poslat UPS-om iz Kine direktno na moju kućnu adresu.

Super momci. Godinama radili selidbe z UK. Prešaltovali ze na DE, kad je Engleska izašla iz EU.
Koliko znam, oni vrse prevoz iz Nemacke a ne Austrije.
@djordje01 - Ja sam marta ili aprila 2020. godine uradila to što ti nameravaš. Ja sam tražila jači procesor (tada je Apple još uvek ugrađivao Intel procesore) i 1TB SSD.
Iako ja živim u EU (Danska), roba kupljena preko Apple Store se šalje UPS-om iz Holandije. To, naravno, važi ako nisi poručio neke promene u konfiguraciji. Promene u konfiguraciji se rade tamo gde se MacBook i pravi - u fabrici u Kini. Tako je moj MacBook Air nakon mesec dana čekanja poslat UPS-om iz Kine direktno na moju kućnu adresu.
Da li si dobila tax free i da li su ti naplatili carinu?

@djordje01
Pa šta sam ja rekao?
Samo potvrdio šta je @Crazy_M napisao za deprevoz.
Nisam spominjao Austriju.
Doduše, znajući njih, nije čak ni nemoguće da pokupe paket i u Austriji ako im je usput. Svakako, ja bi ih kontaktirao i proverio.

Poslednja izmena:
Vrh Dno