Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Pa to je 500-600e po sezoni...na klimu neka ti ode mozda 60% toga, a nemas lozenje i drndanje i ne zavisis od kvaliteta peleta.
Takodje mnogi nece da loze pelet na 15c, nego se ceka da bas zahladni, a klima se pali cim padne ispod 20 :)
U realnosti, kada bi se pelet lozio koliko i klima radi, verujem da bi tu razlika bila jos veca.

Pa to je 500-600e po sezoni...na klimu neka ti ode mozda 60% toga, a nemas lozenje i drndanje i ne zavisis od kvaliteta peleta.
Takodje mnogi nece da loze pelet na 15c, nego se ceka da bas zahladni, a klima se pali cim padne ispod 20 :)
U realnosti, kada bi se pelet lozio koliko i klima radi, verujem da bi tu razlika bila jos veca.
Nisam bio baš toliko optimističan, bio bih zadovoljan i sa 80%.

Ja sam trošio godinama 3 tone peleta a prosla sezona grijanja 70 kvadrata stana me koštala kao jedna tona peleta. S tim da je u hladnijim mjesecima radila 24h pa je stalno bilo komforno a pelet je radio od 6 ujutru do 9 uvece

Ljudi jedno pitanje propo prethodnih par postova sto se tice potrosnje. Ja sam bio ubedjen ako se pojaca jacina izduvavanja klime da se povecava i potrosnja. Prema ovome sto pisete ispada da nije tako. Ja sam klime drzao na LOW i AUTO sto je isto kao LOW, po ovome sto sam procitao ispada da ako pojacam duvanje, klima ce bolje da greje, a manje da trosi?

Ne pricamo o povecavanju temperature samo o jacini izduvavanja.

Ljudi jedno pitanje propo prethodnih par postova sto se tice potrosnje. Ja sam bio ubedjen ako se pojaca jacina izduvavanja klime da se povecava i potrosnja. Prema ovome sto pisete ispada da nije tako. Ja sam klime drzao na LOW i AUTO sto je isto kao LOW, po ovome sto sam procitao ispada da ako pojacam duvanje, klima ce bolje da greje, a manje da trosi?

Kod mene se cak smanji potrosnja za nekih 10-20 w kada pojacam ventilator, a inace vise vazduha cirkulise pa se tako i bolje rasprostire temperatura. Za vece prostorije obavezno jaci fan a za manje moze slabiji fan. Neke klime super ovo odradjuju na auto ali na zalost dosta ne vec ubrzo predju na najslabiji fan

Da li Daikin FTXG25JA/RXG25J Emura I ima mogućnost povezivanja wi-fi modula, nigde ne mogu da nadjem taj podatak?

Zdravo,
Poslušao sam savet da pojačam izduv i podignem tako da ne duva dole nego u prostor.

Prvo sam ugašenu klimu poterao pola sata na 30C i fan do kraja. Digla se sobna za 2,5, potrošnja 1,8kwh. Posle pola sata spustim na 24C i jedan podeok izduvavanja i padne na 1.14kwh.
Pređem na 1h 23C isti fan 0.89kwh. 2 sata 22C isti fan 0.54.
Ako eliminišem sitne potrošače to je oko 500w sama klima. Temperatura u prostoru 21.5-21.8.
Napolju je 6-7. Napredak postoji. Na izduvu sam dobacio na najačem oko 49C mereno nekim termometrom za kabinu auta. Nastavljam da kopam malo mirniji, verovatno ima još toga da se čačne da pri ovim uslovima dođem na potrošnju ispod 0,5 kWh. Kapiram da ima malo do visine plafona, 5cm izolacija i svi zidovi spoljni.
Kod mene u 30m2 klima trosi oko 300w, ne znam sta ocekujes u 70m2...

U principu jeste kako kazu ali i ne mora da znaci. Meni je npr amber premium smanjivala potrosnju sto je jaci izduv. Kod daikina 18 je obratno. Radi na oko 380w na auto (prva brzina), kad ukljucim tihi rezim ide i na 330w sto je minimum za njega na grijanju. A kada radi na vecim brzinama radi na 450-650w, na jaki rezim ide i na 1000w

Ja sam trošio godinama 3 tone peleta a prosla sezona grijanja 70 kvadrata stana me koštala kao jedna tona peleta. S tim da je u hladnijim mjesecima radila 24h pa je stalno bilo komforno a pelet je radio od 6 ujutru do 9 uvece
Prošla godina je loša za poređenje jer je bila ekstremno topla zima. Pelet je najekonomičniji ako se kontroliše sobnim termostatom i ne gasi, a još je i daleko udobnije jer nema oscilacija u temp. prostora. 2022/23 je bila takva da je moglo i pali-gasi.

Kod mene je bilo oscilacija jer je pelet radio samo po noci a klima 24/7 pa je bilo komfornije klimom. A i umom kraju je klima bila prosjecna :) i svakom slucaju i da tri puta vise potroši dostizem pelet a meni je sa klimama daleko lakse

Ima li neko iskustva sa klimama proizvođača MDV?

Konacno montirana MicaHevy trenutno otisla u off sa zadanom temp 22 i autofan, modulisala do 350W .

Ovde piše da je moguće povezati online kontroler:

Samo tu piše, gde god ukucam model kontrolera nigde mi ne izbacuje da podrzava ovu klimu, pa ne znam koliko je podatak na ovom sajtu tacan. Izgleda da na forumu niko nema ovu klimu pa da mi odgovori.

Forumasi nedobih ni jednu informaciju za Gree Cliviju..12-ca..Jes novi model ali gde se kotira po ceni bih rekao.nesto izmedju Muse.i Ambera..

Pozdrav ljudi, zanima da li imate iskustva sa ovom klimom i da li bi mogla da greje 80m2? Ako imate predlog za klimu koja bi mogla to da izgura, pisite slobodno, imam budzet oko 120 hiljada. Hvala na savetima unapred! 💪🏻

Pozdrav ljudi, zanima da li imate iskustva sa ovom klimom i da li bi mogla da greje 80m2? Ako imate predlog za klimu koja bi mogla to da izgura, pisite slobodno, imam budzet oko 120 hiljada. Hvala na savetima unapred! 💪🏻
80m2 sa jednom samo ako je prostor otvoren za 120k

Nazad
Vrh Dno