Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

Razlika u potrošnji između deklarisane i izmerene vrednosti je verovatno posledica faktora snage.

Imam jednu sobu od 12m2 koja vlaži i u njoj ću držati odvlaživač. Da li je preporučljivo uzeti odvlaživač kojem u specifikacijama piše da odvlažuje 37-52m2 (Gorenje D20M 20l/24h) ?

Sto je jaci odvlazivac brze isusuje vazduh. Samo ce brze doci do zeljene vlaznosti vazduha.

Imam jedno pitanje za kolege forumase koji su kupili Mideu iz prethodnih postova. Da li ima opciju susenja vesa kao na drugim odvlazivacima? Danas bih je narucio a kao sto sam napisao koristio bih ga i za susenje vesa.

Nasao sam uputstvo na netu. Ima opcija susenja, samo se stavi na max.

Drustvo, ja takodje imam problema sa vlagom i budji tokom zime iskljucivo, zgrada je novijeg datuma (2006-2008) i ima PVC stolariju, ali nema centralno i tokom zime obavezno cosak u dnevnoj bude skroz mokar i ponegde isto u spavacoj, a pri temperaturi od oko 23 stepena tokom januara i februara koji su generalno hladniji vlaga skoci i do 80% sto je bas neprijatno.

Jedno pitanje, da li je neko ko je prezimio sa ovim uredjajima pored lakseg disanja kada je vazduh normalne vlaznosti, primetio kako vlaga utice na percepciju topline?

Meni je Gorenje D20M stigao pre neki dan, ali je trenutno samo parkiran, jer je toplo jos uvek i vlaga u stanu mi je i dalje normalnih 40-50%.

Ja generalno nisam zimogrozljiv, ali kada je temperatura u stanu 23-24 stepena i visoka vlaga imam utisak da mi je hladnije nego kada udjem negde gde je drasticno suvlji vazduh na istoj/slicnoj temperaturi.

Kakva su vasa zapazanja?

Trebalo bi da deluje toplije kada je veća vlaga.

Pre neki dan sam pazario Mideu, lepo odvlažuje vazduh, sa nekih 70% prva proba za 1.5-2h je spustio na 50% što je extra, 12m2 je soba, 3 čaše vode, dakle skoro litar.

Očekivao sam i da je bučnija, u smislu da će brundati, mada nije tako, veću buku pravi ventilator, kada se uključi kompresor doda na buku, ali nije puno.
Šta znam, bilo bi bolje da ima još jedan stepen sporiji ventilator, bilo bi podnošljivije, ovako nije baš da za stoji stalno uključen i da ne smeta.

Uputstvo je katastrofalno loše, na primer ne kapiram mod gde se bira željena vlaga, odaberem na primer 55, i on dođe do 55 i isključi kompresor ali on i dalje duva vazduh, bezveze, i dalje je bučan dok ne radi ništa praktično.

Vredi li ovo? Cena je samo 5340 din.

ARDES AR8D11 - ISUŠIVAČ VAZDUHA

• Maksimalna snaga: 260W
  • Kapacitet rezervoara: 2,5l
  • Indikator punjenja rezervoara
  • Dehumidifikacija: 11l/24h (32°C, rh 80%)
  • Buka: 39dB
  • Filter prašine
  • Filter sa aktivnim ugljem
  • EAN: 8004032110289
edit: verovatno je u pitanju neka greška...

Poslednja izmena:
Trebalo bi da deluje toplije kada je veća vlaga.

Pre neki dan sam pazario Mideu, lepo odvlažuje vazduh, sa nekih 70% prva proba za 1.5-2h je spustio na 50% što je extra, 12m2 je soba, 3 čaše vode, dakle skoro litar.

Očekivao sam i da je bučnija, u smislu da će brundati, mada nije tako, veću buku pravi ventilator, kada se uključi kompresor doda na buku, ali nije puno.
Šta znam, bilo bi bolje da ima još jedan stepen sporiji ventilator, bilo bi podnošljivije, ovako nije baš da za stoji stalno uključen i da ne smeta.

Uputstvo je katastrofalno loše, na primer ne kapiram mod gde se bira željena vlaga, odaberem na primer 55, i on dođe do 55 i isključi kompresor ali on i dalje duva vazduh, bezveze, i dalje je bučan dok ne radi ništa praktično.
Ventilator ne gasi da bi senzor vlage mogao konstantno da meri procenat i ukljucuje kompresor po potrebi. Da je stavljeno da vrti kao klima sporije bilo bi udobnije,ali... I kod mene je tako a imam confee 12l/dan stariji midein derivat bez wifija i slicno i jeste bucan,ali odradjuje posao vec duze vreme. Zasto ne stavise barem 2 brzine bilo bi super, mislim nije to neka buka spavam ja na 3m od njega,ali bi finije drugačije. Meni je problem malo konfiguracija stana tako da se povremeno šeta na 3 mesta. Srećom nije puno težak "samo" 11kg,ali ima toće...hihihhi. I da kad smanji vlaznost,a to mora da radi neki dan da izvadi i onu koju su upili zidovi mnogo lakse se dise i osecaj toplote je bolji, prijatniji.

Da se javim i ja sa mojim "iskustvom" nakon tri dana koriscenja Midea odvlazivaca. Uzeo sam onaj iz prethodnih postova koji odvlazuje 20l na 24h. Ukljucen je oko 15h i vlaznost u stanu je bila 74%. Za nekih 2-3 sata spala je vlaznost na 62%. Oko 20h ispraznio sam posudu i bilo je negde oko 2l vode. Ostao je ukljucen celu noc i ujutro je bio iskljucen jer je posuda bila puna. Vlaznost vazduha je bila 49%. Znaci za nekih 15ak sati izvukao je oko 5l vode. Sutradan sam resio da ga testiram sa vesom. Oko 10 sam stavio ves pored odvlazivaca i za nekih 7 sati rada ves je bio skroz suv. Vlaznost u stanu je skocila na 62% tokom celog dana, ali kako se ves susio tako je padala i vlaznost i uvece se spustila na prihvatljivih 55%. Znaci, ako je nekome potreban za susenje vesa, moze i za to da se koristi. Samo moram da napomenem da ako bi se odvlazivac ubacio u neku manju sobu sa zatvorenim vratima smanjilo bi se i trajanje susenja. Sto se tice samog rada, odvlazivac je za nijansu glasniji od klime. Nije mnogo bucan i kad se stavi na najmanju brzinu moze bez problema da se spava u istoj sobi. Ono sto je jos bitno da dodam je to da je meni vlaznost u celom stanu bila preko 70%, a ako je kisni dan i kuvamo nesto sto se dugo kuva vlaznost ode i preko 80%. Tako je u celom stanu. Sama konfiguracija stana je takva da je decija soba u najdaljem delu u odnosu na odvlazivac. Merio sam vlaznost i u decijoj sobi i razlika je nekih 4-5 % u odnosu na dnevnu. U prevodu, iako je najdalja soba i tamo dovoljno odvlazuje. Lako se povezuje na wifi i kontrola preko apliakcije je jednostavna. Mana je jedino sto ne mozes u google home aplikaciji da podesavas vlaznost i jacinu ventilatora vec mora direktno iz Net Home Plus aplikacije. I kao manu bih mozda izdvojio sto nema krilca kao kod Trotek odvlazivaca koji sam imao prilike da jednom testiram nego vazduh izbacuje samo na gore. Kad se sve u svemu sabere, za moj stan od 55m2 radi posao i bolje nego sto sam ocekivao i verujem da kroz par dana dok izvuce malo vlaznost iz zidova nece biti potrebe ni da se seta iz sobe u sobu.

Midea mddf 20den7 qa3

• Like
Reagovanja: Ira
@maxy

Pomešali su ARDES AR8D11 i ARDES AR8D01.

5340 din. je cena drugog (može da dehumidifikuje najviše 0.22 litre vode dnevno).

Moze, da zauzima prostor 😀.
Ja ga sebi ne bih nikad kupio, iskreno.
Da bi video neki napredak sa njim, morao bi danima da radi bez nekog novog unosa vlage.
Ako se secam dobro, vise covek disanjem u toku sna izbaci vlage nego sto taj uspe da izvuče.

Da se javim i ja sa mojim "iskustvom" nakon tri dana koriscenja Midea odvlazivaca. Uzeo sam onaj iz prethodnih postova koji odvlazuje 20l na 24h. Ukljucen je oko 15h i vlaznost u stanu je bila 74%. Za nekih 2-3 sata spala je vlaznost na 62%. Oko 20h ispraznio sam posudu i bilo je negde oko 2l vode. Ostao je ukljucen celu noc i ujutro je bio iskljucen jer je posuda bila puna. Vlaznost vazduha je bila 49%. Znaci za nekih 15ak sati izvukao je oko 5l vode. Sutradan sam resio da ga testiram sa vesom. Oko 10 sam stavio ves pored odvlazivaca i za nekih 7 sati rada ves je bio skroz suv. Vlaznost u stanu je skocila na 62% tokom celog dana, ali kako se ves susio tako je padala i vlaznost i uvece se spustila na prihvatljivih 55%. Znaci, ako je nekome potreban za susenje vesa, moze i za to da se koristi. Samo moram da napomenem da ako bi se odvlazivac ubacio u neku manju sobu sa zatvorenim vratima smanjilo bi se i trajanje susenja. Sto se tice samog rada, odvlazivac je za nijansu glasniji od klime. Nije mnogo bucan i kad se stavi na najmanju brzinu moze bez problema da se spava u istoj sobi. Ono sto je jos bitno da dodam je to da je meni vlaznost u celom stanu bila preko 70%, a ako je kisni dan i kuvamo nesto sto se dugo kuva vlaznost ode i preko 80%. Tako je u celom stanu. Sama konfiguracija stana je takva da je decija soba u najdaljem delu u odnosu na odvlazivac. Merio sam vlaznost i u decijoj sobi i razlika je nekih 4-5 % u odnosu na dnevnu. U prevodu, iako je najdalja soba i tamo dovoljno odvlazuje. Lako se povezuje na wifi i kontrola preko apliakcije je jednostavna. Mana je jedino sto ne mozes u google home aplikaciji da podesavas vlaznost i jacinu ventilatora vec mora direktno iz Net Home Plus aplikacije. I kao manu bih mozda izdvojio sto nema krilca kao kod Trotek odvlazivaca koji sam imao prilike da jednom testiram nego vazduh izbacuje samo na gore. Kad se sve u svemu sabere, za moj stan od 55m2 radi posao i bolje nego sto sam ocekivao i verujem da kroz par dana dok izvuce malo vlaznost iz zidova nece biti potrebe ni da se seta iz sobe u sobu.
Odlican, vise nego dobar za novac za koji je kupljen.😃

Dva pitanja za vlasnike Midea uređaja 20DEN7 ili 16DEN7 (ili Trotec/Gorenje varijanti tog Midea uređaja):

1) Trebalo bi da je potpuno normalno za sve uređaje sa kompresorom, ali aj' da proverim: kada se isključi kompresor (ne ventilator nego baš kompresor) - da li se prodrma ceo uređaj? Kod mene se fino prodrma, mada podloga na kojoj stoji uređaj je ravna i čvrsta (laminat), ali mislim da je to normalno jer tako radi kompresor (i frižideri znaju da "prodrmaju" svaki put kada im se ugasi kompresor), ali reko da vidim da l' je isto tako i kod vas?

2) Dugоročno gledano, kako biste održavali taj uređaj? Znam da filtere generalno treba oprati na svake 2 nedelje (ako se uređaj redovno koristi), ali nakon 1 ili 2 godine korišćenja unutrašnjost uređaja će sigurno biti prljava, a možda će biti i buđi unutra (ne mislim na rezervoar za kondenzat nego baš na unutrašnjost gde se nalazi turbina, kanali za odvod, cevi što hlade vazduh itd.). Pretpostavljam da za ovakve uređaje važi isto kao i za klima uređaje - moralo bi jednom godišlje da se otvori i detaljno očisti, pogotovo jer može da se pojavi i buđ unutra pa to definitivno nije dobro udisati...

Verovatno niko još uvek nije to radio jer svi imamo nove (tek kupljene) uređaje koji su pod 2-godišnjom garancijom (pa ne bi bilo pametno otvarati uređaj dok je pod garancijom), ali me interesuje da li bi bilo komplikovano otvoriti i očistiti unutrašnjost (na YouTube sam tražio ali nisam uspeo da nađem da je neko otvarao taj model, pa da vidim koliko je komplikovano ili jednostavno... ).

------

Inače, kada ispraznite rezervoar za kondenzat, i dalje ima dosta vode unutar uređaja koja je ostala u odvodnim kanalima (baš dosta vode koja ne može sama od sebe da ispari ako uređaj ne biste duže vremena koristili). Ona lako može da se izbaci ali samo treba biti pažljiv: Nakon što ste ispraznili rezervoar za kondenzat, vratite ga. Zatim, treba da imate gumene papuče (ili, još bolje, patike) :) Zatim, okrenete stranu gde je taj rezervoar ka sebi pa veoma pažljivo i lagano podignete uređaj i naslonite ga na stopalo, na gumeni deo papiče (da ne boli pošto je teško), pa nagnete uređaj ka sebi pod uglom od oko 45 stepeni: tada će baš dosta vode da izađe pravo u taj rezervoar koji opet treba da ispraznite. Onda otvorite onaj odvod sa zadnje strane (skinete onaj crni gumeni čep) i tu stranu na isti način nagnete ka sebi da izađe preostala voda...
Naravno, ovo nema potrebe da stalno radite, ali ako planitarte da prestanete da ga koristite na neko duže vreme, onda mislim da je bolje da izbacite svu vodu iz tog uređaja da ne bi bezveze stajala unutra (a i može da dovede do stvaranja bakterija i buđi unutra).

U onom katastrofalnom uputstvu se ni ne pominju filteri, uz uređaj dolaze dva filtera, koji je koji, i kako trebaju da se postave, pretpostavljam da je onaj sa crnom stranom možda karbon, i šta je onaj drugi filter i da li mogu da se peru ili se samo usisavaju?

A mogu i da se bace, jer me služe ničemu

U onom katastrofalnom uputstvu se ni ne pominju filteri, uz uređaj dolaze dva filtera, koji je koji, i kako trebaju da se postave, pretpostavljam da je onaj sa crnom stranom možda karbon, i šta je onaj drugi filter i da li mogu da se peru ili se samo usisavaju?
U prethodnom postu sam pod filterom mislio na poklopac na "mrežicom".
A što se tiče ta dva filtera - to je misterija. Koji od ta dva staviti, koja strana treba da bude okrenuta ka "unutra"...
Mislim da su to Kinezi iz Midee nešto istripovali, i da ti filteri zapravo ničemu ne služe.
Prvo, ne spominju se u uputstvu.
Drugo, u Trotec i Gorenje varijantama (koji su bukvalno identični) se čak ni ne dobijaju ta dva filtera (niti se spominju u njihovim uputstvima koja su veoma slična Mideinom uputstvu).
Tako da - rekao bih da zaista ničemu ne služe, a i nema logike da budu tako mali tj. da pokrivaju samo mali pravugaonik celog onog otvora gde ulazi vazduh...
Takodje, ne deluju mi kao filteri koji mogu da se peru... pa kada se "potroše" - šta onda?
U svakom slučaju - ja ih nisam stavio i mislim da su nebitni.

U uputstvu se ne spominje ni crevo za odvod, tj piše da se ne dobija u pakovanju, a dobija se u kesi sa tim filterima.
I meni je bilo čudno što nisu celom površinom, mada to je možda zato da ne bi prigušivali protok, mnogo je veća količina vazduha koja se vrti u odnosu na prečišćivač na primer, pa je logika da deo vazduha prolazi kroz filter a deo ne, i da je to dovoljno za nekakvu filtraciju.
Naleteo sam bio na neki youtube snimak gde postavljaju ove filtere, ali sada više ne mogu da ga nađem.
Kad počne sada malo hladnije vreme i bude se više koristio uređaj staviću filter pa ćemo da vidimo kako se ponaša i da li išta skuplja.

Btw, Trotecovo uputstvo je možda najmanje loše (mada su sva loša).
Mislim da se jedino u Trotecovom uputstvu navodi da je "nulti" MODE taj gde imaš punu kontrolu, tj. setuješ ciljani procenat vlažnosti (pa kada spusti na taj procenat, onda se ugasi).
Preostala tri moda (Dryer, Cont., SMD) su objašnjena u svim uputstvima (Midea, Gorenje, Trotec) ali, ako se dobro sećam, taj "nulti" mod je samo opisan u Trotecovom uputstvu.

Ako nekog interesuje:
(Gorenje je čak copy/paste-ovalo neke slike iz Mideinog uputstva, dok su se ovi iz Troteca malo potrudili pa su koristili svoje slike... al' to je nebitno, sve je to isto... )

Naleteo sam bio na neki youtube snimak gde postavljaju ove filtere, ali sada više ne mogu da ga nađem.
Kad počne sada malo hladnije vreme i bude se više koristio uređaj staviću filter pa ćemo da vidimo kako se ponaša i da li išta skuplja.
Aj ako slučajno ponovo naletiš na taj YouTube snimak, postavi ga ovde + kada budeš počeo da kiristiš neki od ta dva filtera - javi kakva su iskustva, ima li razlike (y)

Poslednja izmena:
Ja imam na klimi iste takve filtere. Ja ih koristim za mirise. Uzmem onaj Areon sprej na pumpama i samo malo prsnem na taj filter. Nakon sto ukljucim klimu ceo dan izbacuje miris. Na odvlazivacu nisam pokusavao, ali kontam da radi isto kao i na klimi.

Ova tema mi je dosta novca uštedela! Bilo je nekoliko postova u kojima je navedeno da su Gorenje i Trotec zapravo "rebrendirani kinez" tj. Midea.
Kada sam počeo da istražujem na netu koji odvlaživač da kupim - uopšte nisam puno obraćao pažnju na izgled. Tek nakon čitanja postova na ovoj temi uporedio sam određene modele Troteca, Gorenja i Midee, i šokirao se: potpuno isti uređaji ali zato razlike u ceni su ogromne. Evo nekoliko primera:
  • Trotec TTK 54 E = Gorenje D16M = Midea MDDF-16DEN7-QA3
  • Trotec TTK 66 E = Gorenje D20M = Midea MDDF-20DEN7-QA3 (ovaj sam kupio nedavno).
Znači potpuno identični proizvodi, nema razlike u kvalitetu, nema razlike u "performansama", jedina razlika je u natpisu na plastici (piše "Trotec" ili "Gorenje" umesto "Midea"). Štaviše, Midea ima dodatnu "wi-fi" funkcionalnost koju Trotec i Gorenje nemaju, verovatno zato što su napravili takav dil sa Mideom (ili jednostavno nemaju razvijene Android aplikacije i nisu hteli da se upuštaju u to pa su rekli Kinezima iz Midee da jednostavno uklone tu "wi-fi" opciju).

----------------------

E sad, ima jedna stvar koju bih naglasio ovde po pitanju određenih modela odvlaživača (a možda važi i za sve modele koje imaju u ponudi): Ili su Trotec i Gorenje prevarantske firme, ili su svi ovi prodavci ovde u Srbiji (koji prodaju njihove proizvode) prevaranti. Obatite pažnju na ovaj bezobrazluk: Na današnji dan (21.10.2023.):
  • Najjeftiniji Trotec TTK 54 E se prodaje za 37.998 dinara (u Rovexu). Taj model je "slabiji" od Trotec TTK 66 E odnosno od Gorenje D20M odnosno od Midea MDDF-20DEN7-QA3, ali njega sam ovde naveo zato što TTK 66 E nije u ponudi (a ko zna koliko bi njemu tek bila cena... Ovi iz Rovexa bi sigurno nabili jedno barem 43.000 za taj model).
  • Najjeftiniji Gorenje D20M je 29.890 dinara
  • Najjeftinija Midea MDDF-20DEN7-QA3 je 22.990 dinara.
Dakle:
  • Da sam kupio Trotec TTK 54 E - em bih dobio "slabiji" uređaj, em bih bezveze izgubio 37.998 - 22.990 = 15.008 dinara (ej!)
  • Da sam kupio Gorenje D20M - bezveze bih izgubio 29.890 - 22.990 = 6.900 dinara (ni to nije malo)
Dobro je da se nisam zaje*** :)
Hvala @maxy @pidikanac 1 što ste naveli da su sve to isti proizvodi ("kinezi" tj. Midea) (izvinjavam se ako sam izostavio nekog ko je takođe skrenuo pažnju na to ovde na ovoj temi).
Znaci iz citanja ovih 4 stranica znaci uzeti Midea MDDF-20DEN7-QA3 i ne razmisljati previse.

Pitanje za ljude koji imaju odvlazivac vazduha u kuci/stanu.. Da li odvlazivac moze da izvuce vlagu koja je vec u zidu? Imao sam dosta vlage u kuhinjskom zidu gde se nahvatala i budj, kreceno je pre dva meseca medjutim vec sada vidim na nekim mestima promenu boje na zidu i to na onima gde je vec bilo vlage.. Imam aspirator u kuhinji, posle tusiranja otvaram prozor na 10-15 minuta da to izadje ali dzaba, fleke se opet pojavljuju..

Nazad
Vrh Dno