Šta je novo?

Laptop Molim pomoc - Lenovo ips ili Asus oled

Koji laptop kupiti?

ogilica

Zapažen
Učlanjen(a)
04.11.2023
Poena
15
Verovatno ce svi odmah izglasati Asus oled, ali ja zaista imam veliku dilemu izmedju ova dva laptopa:

ili

Naime, laptop mi je potreban za posao, PS i Canvu uglavnom. Budzet igra ulogu, radije bih uzela Lenovo, ali citajuci recenzije sam dosla do zakljucka da na IPS ekranima boje nisu verodostojne, a to mi je jako vazno. Trenutno koristim HP star 7-8 godina i potpuno me izludjuje taj bledunjavi, bezlicni ekran sa kojim nista ne mogu da radim napolju. Da li neko ko ima iskustva moze da me usmeri, jer ja sam poprilicno laik oko ovih stvari, a moram sto pre da se odlucim.

Hvala svima unapred 🙂

Lenovo je jaci laptop i ispunjava neki minimum rada u PS, ali njegov ekran ne. ASUS-u nedostaje minimum jos 8 GB RAM-a.. koje bi trebalo dokupiti pri kupovini laptopa.

Verovatno ce svi odmah izglasati Asus oled, ali ja zaista imam veliku dilemu izmedju ova dva laptopa:

ili

Naime, laptop mi je potreban za posao, PS i Canvu uglavnom. Budzet igra ulogu, radije bih uzela Lenovo, ali citajuci recenzije sam dosla do zakljucka da na IPS ekranima boje nisu verodostojne, a to mi je jako vazno. Trenutno koristim HP star 7-8 godina i potpuno me izludjuje taj bledunjavi, bezlicni ekran sa kojim nista ne mogu da radim napolju. Da li neko ko ima iskustva moze da me usmeri, jer ja sam poprilicno laik oko ovih stvari, a moram sto pre da se odlucim.

Hvala svima unapred 🙂
Боје су одличне на IPS лаптоповима али такви модели су сад скупи.
Asus има слабу израду, па не знам да ли си обратила пажњу на то ?

Hvala na odgovoru! Nije problem dokupiti RAM, meni je jedina dilema ekran, a po svemu sudeci IPS nije dobar izbor za ono sto meni treba. Vizuelno vise volim Lenovo laptopove, ali s obzirom da je ogranicen budzet, jedino mi ovaj Asus dolazi u obzir kad su OLED ekrani u pitanju 🤷‍♀️

IPS je osetljiv na sunceve zrake , cim malo zavesu sklonis kao da si smanjio osvetljenje a na suncu ne moze da se koristi , tebi treba mat Ekran sa anti-reflektivnim premazom

Боје су одличне на IPS лаптоповима али такви модели су сад скупи.
Asus има слабу израду, па не знам да ли си обратила пажњу на то ?
Meni je bas potrebna potvrda da li cu napraviti dobar izbor ako uzmem Asus, u smislu performansi. Zato i dodjoh ovde po savet, jer sam 7-8 godina van svih tokova i preplavila me je ponuda. Istrazivala sam doduse, ali sad mi se vec mozak pretvorio u kasu jer ne znam sta da uzmem. Stvarno bi mi znacilo da mi neko pomogne da pronadjem budzetski laptop koji ce mi zavrsavati posao, a da ima solidan ekran, da ne budu isprane boje na njemu 🥴
IPS je osetljiv na sunceve zrake , cim malo zavesu sklonis kao da si smanjio osvetljenje a na suncu ne moze da se koristi , tebi treba mat Ekran sa anti-reflektivnim premazom
Pa da, upravo o tome govorim, nemoguce ga je koristiti za potrebe mog posla. Ali sada mi tek nije jasno, koji je to tacno ekran, na sta treba da obratim paznju u specifikaciji?

17 inca?

Ukoliko uzimas ASUS koji si navela .. memorija za ugradnju koju preporucuje CRUCIAL je :
https://www.crucial.com/compatible-upgrade-for/asus/vivobook-15-(x1505va)
Imas je u BC grupi , dosta je povoljna. U svakom slucaju konsultuj se sa prodavcem laptopa zbog otvaranja i ugranje memorije .. zbog garancije.
Ili mozda jos bolje, da uzmem odmah ovaj

Зависи од тебе колико често мењаш лаптопове. IPS екрани су трајнији од Oled.
Da li bi mogao da mi pojasnis, da li to znaci da su oled ekrani osetljiviji, skloniji ostecenju? Ne menjam cesto, laptop koji trenutno imam je star 7-8 godina😬 U medjuvremenu sam mu samo RAM nadogradila. Pritom imam cetvorogodisnjaka koji je isti taj laptop oborio barem pet puta na pod, ivice su mu se raspukle (HP plastika inace). Tacno vise ne znam ni sama, taman se odlucim i opet se vratim na preispitivanje 😐

Da ostavim displej po strani, tu ne bih da se mešam, ali mislim da navedeni laptopovi, sa procesorima niske potrošnje (sufiks "U" u nazivu procesora), nisu pogodni za bilo kakav ozbiljniji i zahtevniji posao.

Da ostavim displej po strani, tu ne bih da se mešam, ali mislim da navedeni laptopovi, sa procesorima niske potrošnje (sufiks "U" u nazivu procesora), nisu pogodni za bilo kakav ozbiljniji i zahtevniji posao.
Na koji sufiks da obratim paznju onda, vec sam navela da sam potpuni laik i da mi znaci svaka sugestija, pa da polako suzavam izbor

Da li bi mogao da mi pojasnis, da li to znaci da su oled ekrani osetljiviji, skloniji ostecenju? Ne menjam cesto, laptop koji trenutno imam je star 7-8 godina😬 U medjuvremenu sam mu samo RAM nadogradila. Pritom imam cetvorogodisnjaka koji je isti taj laptop oborio barem pet puta na pod, ivice su mu se raspukle (HP plastika inace). Tacno vise ne znam ni sama, taman se odlucim i opet se vratim na preispitivanje 😐

Oled имају краћи век трајања, IPS могу да трају и 10 година.
5700u је застарео, али добар.
Није то целерон па да је баш толико лош.
Ако OP треба за основни рад не верујем да ће приметити разлику између овог и других процесора.
Kod Ryzena H i HS su jace varijante.
Најјаче су десктоп варијанте. Ryzen H i HS више троше батерију од U процесора.

Oled имају краћи век трајања, IPS могу да трају и 10 година.

5700u је застарео, али добар.
Није то целерон па да је баш толико лош.
Ако OP треба за основни рад не верујем да ће приметити разлику између овог и других процесора.

Најјаче су десктоп варијанте. Ryzen H i HS више троше батерију од U процесора.

Diamond, hvala ti puno! Kao i svima ostalima, pomogli ste mi da shvatim u kom pravcu da idem, jer se ispostavilo da vise faktora igra ulogu. Lako bih da imam veci budzet. Otpao je oled, nakon sto ste mi skrenuli paznju na burn in, pa ne bih rizikovala.
Uzecu ovaj Lenovo sa linka, mislim da je sasvim solidan za tu cenu, ja zapravo u PS-u radim minimalno, vise koristim program koji mi je povezan sa Cricut masinom a on nije prezahtevan (gura ga i ovaj moj muceni laptop) i Canvu, kraftingom se bavim.
Pa kad dete krene u skolu, sklopicemo jednu finu desktop konfiguraciju 🙂
Pozdrav svima, javicu kako se pokazao ovaj Lenovo, mozda nekome bude korisno🤞

Diamond, hvala ti puno! Kao i svima ostalima, pomogli ste mi da shvatim u kom pravcu da idem, jer se ispostavilo da vise faktora igra ulogu. Lako bih da imam veci budzet. Otpao je oled, nakon sto ste mi skrenuli paznju na burn in, pa ne bih rizikovala.
Uzecu ovaj Lenovo sa linka, mislim da je sasvim solidan za tu cenu, ja zapravo u PS-u radim minimalno, vise koristim program koji mi je povezan sa Cricut masinom a on nije prezahtevan (gura ga i ovaj moj muceni laptop) i Canvu, kraftingom se bavim.
Pa kad dete krene u skolu, sklopicemo jednu finu desktop konfiguraciju 🙂
Pozdrav svima, javicu kako se pokazao ovaj Lenovo, mozda nekome bude korisno🤞

Ово је новији процесор. Само имајте у виду да од квалитета слике нећете имати користи.
Лаптопови на акцији су понекад само чишћење старих залиха.

Nazad
Vrh Dno