Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.

@Froiibaad
Zato što sam d*bil. Još je tad (ili tipa 2 dana nakon što sam poručio) bio na popustu na DE sajtu a na US jok tj tamo sam i porez platio (ukupna cifra 173$).
Logika je bila doneće mi "na noge" brat za mesec dana kad se bude vraćao sa broda. DE varijanta bi bila moljakanje ćerke od komšinice da se ponovo ista stvar (za Black Friday 2021. sam poručio PW5 za poklon) isporučuje na njenu adresu u DE pa čekaj kad ona bude slala nešto za Srbiju za majku po vozaču autobusa da pošalje i Kindle pa em plati vozaču busa "20-ak evra" em morati ići po to u BG na autobusku stanicu em nekome duguješ uslugu...

Verovatno ću i sad u traženju na papiru jednostavnijih i/ili lenjih kombinacije da zakomplikujem ili izvisim za zamenu.
Pošto ponuđena mi je varijanta ako hoću bratovom kolegi bosancu da šalješ za Bosnu neispravni Kindle, on ide za 2-3 nedelje na novi ugovor na kruzeru koji se vrti oko US.
Ti mi kao nije dovoljno primamljivo jer mi je mrsko da moram da šaljem za Bosnu i posle da čekam 6 meseci da dobijem Kindle :(
Tako da dajem priliku @MaxBgd da pravi neke kombinacije 😂😂😂

Poslednja izmena:
@mad_sam Kod nas se legalna varijanta ebooks svodi u 99% slučajeva na Lagunina izdanja, i čak ni oni i dalje nemaju praksu da sva nova izdanja koja nude u štampanoj formi takođe ponude i u ebook formi.
Tako da je to ono što ti za kupovnu ili rentu uz mesečnu članarinu/ pretplatu nude Novinarnica app, Delfi / edenBooks, Bookmate...

Za ilegalnu varijantu ima i može da bude dostupno samo ono što se neko drugi potrudi da sedne i skenira i digitalizuje. Ima i toga relativno dosta (još ko njje izbirljiv šta čita 😁) ali kvalitet obrade i formatiranja drastično varira.

Drastično je bolji kvalitet ilegalnih izdanja u zadnje vreme. Čak su i dosta starijih lošijih obrada popravili.
Ai i OCR mnogo napredovali.

Za legalne je trebalo da se instalira aplikacija koja koliko mi je poznato ne postoji za e reader-e.
Ne pratim legalno tržište pa nisam siguran.

Najveći problem sa legalnim izdanjima je u tome što Amazon i dalje ne prepoznaje knjige na srpskom jeziku tako da su vlasnici Kindla uskraćeni za mogućnost kupovine.
Sa druge strane Kobo, B&N i Apple koliko vidim nemaju taj problem, tako da vlasnici alternativnih uređaja mogu da kupuju knjige na srpskom.
Izdavači koji su tu mogućnost iskoristili i čija izdanja, papirna i elektronska preporučujem su Kontrast i Književna radionica Rašić.
Sigurno ima i drugih, ali ovi su mi prvi pali na pamet.

Ma da, možda sam se loše izrazio - ne možeš preko Kindle Direct Publishinga da izdaš knjigu na Amazonu na srpskom, a u Kindle možeš da ubaciš šta hoćeš.
Evo spiska podržanih jezika za publishing.

Afrikaans French Manx
Alsatian Frisian Northern Frisian
Arabic (eBook only) Galician Norwegian
Basque German Nynorsk Norwegian
Bokmål Norwegian Gujarati (eBook only) Polish (paperback and hardcover only)
Breton Hebrew (paperback only) Portuguese
Catalan Hindi (eBook only) Provençal
Chinese (Traditional) (eBook only) Icelandic Romansh
Cornish Irish Scots
Corsican Italian Scottish Gaelic
Danish Japanese (eBook and paperback only)
Spanish
Dutch/Flemish Latin (paperback and hardcover only) Swedish
Eastern Frisian Luxembourgish Tamil (eBook only)
English Marathi (eBook only) Ukrainian (paperback and hardcover only)
Finnish Malayalam (eBook only) Welsh
Yiddish (paperback and LTR hardcover only)

Jedno kratko pitanje.
Treba iz inostranstva, na poklon, da dobijem svoj prvi ereader.
Izbor je pao na Kobo Clara 2e ili Kindle basic (poslednja verzija).
Sta uzeti, od ova dva?
Iscitao sam celu temu, znam otprilike koje su razlike, ali me zanima misljenje ljudi, koji duze vreme koriste ereader, pa samim tim, znaju sta je bolje uzeti.
Hvala unapred.

Clara 2E ima bolji ekran i warm light funkciju(zuto/narandazsto osvetljenje).
Obican Kindle je uradjen od bolje plastike, nesto brze radi i baterija duze traje.
Licno bih isao na Kobo

Jedno kratko pitanje.
Treba iz inostranstva, na poklon, da dobijem svoj prvi ereader.
Izbor je pao na Kobo Clara 2e ili Kindle basic (poslednja verzija).
Sta uzeti, od ova dva?
Iscitao sam celu temu, znam otprilike koje su razlike, ali me zanima misljenje ljudi, koji duze vreme koriste ereader, pa samim tim, znaju sta je bolje uzeti.
Hvala unapred.
Ako mene pitaš.
Kobo.
Imam Kobo Clara HD i stvarno je super reader za te novce.

Ukoliko ne planira da koristi KOReader, pošto:
KOReader Wiki je napisao(la):
The full Kobo lineup is currently supported, starting from the Touch.

While the Clara 2E is supported, it exhibits severe stability issues that are entirely out of our control (i.e., screen refreshes may crash the kernel, causing a hang, followed or not by an automated watchdog-triggered reboot). This is a known issue affecting the board/kernel used by this device. Given that the Libra 2 and Nia run on very similar boards, caution is advised with those two, too

Koji reader bi bio dobra zamena za Kobo Aura HD? Htela bih da zadrzim upravljanje kolekcijama preko Calibre programa. Onyx Boox Leaf2 dobro izgleda ali sad citam da ga vise ne proizvode, tako da ne znam moze li da se nadje.

J*bote nisam ni znao ovu informaciju. Izgleda da su Amazon klošari ladno retroaktivno (pretpostavljam kroz firmware update, jer ja nisam imao takvo ponašanje kod mene na Paperwhite Kids sa firmware 5.14.1.1) izmenili kako se Paperwhite Kids ponaša po pitanju screensaver ads kad se izađe iz Kids mode / kad se sa Kids profila prebaci na Adult profil : nekad / u početku / na starijem firmware nije bilo reklama kad se koristi sa Adult user profilom, a sad kad se izađe iz Kids mode eto odmah i reklama??!!

Znao sam da "Kindle Kids" (Basic model iz 2023, samo bundle za case i garancijom dužom) fukcioniše tako jer je taj model tako radio od prvog dana i od prvog dana na product page-u u opciju je jasno napisano da radi tako (da će adult profilu da uvaljuje reklame).

Ako neko od vas sa Paperwhite Kids ima noviji firmware neka testira to u praksi? @zholinho ?

Ajde probacu pa javljam. Iskreno do sada nikad nisam ni menjao profil.
Ja kindle koristim tako sto ubacim knjigu i citam, nisam nista cackao od opcija :D

Kakav je POCKETBOOK Verse 6"? Vidim da je oko 120e na KP (valjda su azurirane cene). Gledao sam Kobo Klara 2E/HD, posto su skuplji nisam siguran da su mi zaista potrebni pogotovo ne 16GB prostora.
Citacu knjige na srpskom (negde ih iskopam), bitno mi je da mogu u mraku da citam, da ima dobar highlighter,... Sta je jos bitno nisam siguran posto nisam jos imao ereader.

Da li posotji neki uredjaj koji podrzava Google Play i mogu se instalirati chat apliakcije kao sto su Viber ili WhatsApp? Veliki plus bi bio i slot za SIM karticu. Pronasao sam Hisense A9 ali nema Google Play zvanicno :( .

Znam na sta mislis. Koristio sam Yotaphone davnih godina i bio sam prezadovoljan. Meni je to fenomenalno resenje. Vrlo rado bi presao na taj tip ekrana. Po dnevnom svetlu nema ravnog :).

Nazad
Vrh Dno