Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Da odgovorim sebi a mozda i jos nekom pomogne: problem sa padanjem interfejsa vise puta dnevno je resen gasenjem "Auto Negotiation" opcije i manuelno izabranom "2.5G baseX" brzinom na SFP+ portu. Ruter je RB5009 sa poslednjim beta fw.
"beta fw" kao "beta firmware" ?

@shamanNS
Da li si im pisao reklamaciju na ovo?
Sta su odgovorili zivo me zanima?
Nisam za sad. Nemam mentalne energije da se upuštam sad u to.
Imam iskustvo kako ta priča izgleda još iz perioda sredina oktobra 2020. - početak decembra 2020.
Tad sam imao problem da svaki dan u periodu 19h - 00h ka svim speedtest.net serverima u Srbiji brzine su padale na jednocifrene vrednosti. Iz tog perioda i jeste ovaj moj setup (speedtest CLI app + InfluxDB + Grafana) za monitoring brzina.

I iako je svakom sa 2g mozga bilo očigledno da je u pitanju problem "zagušenja mreže" u večernjem periodu (kad svi najaše) što sam im dokumentovao za mesec dana speedtest rezultata ka 6 različitih servera (5 u Srbiji + 1 u Nemačkoj) što sam i dostavio kad sam uputio zvaničnu reklamaciju opet smo se dopisivali više od mesec dana i ni u jednom momentu ZLOrion podrška nije priznala / prihvatila da postoji problem na njihovom kraju.
Ponavljala se mantra "Kolege su ispitale vaše tvrdnje i nisu uočeni nikakve smetnje" u beskonačno, zatvaranje tiketa koji ja otvorim ponovo i ono ponovo čekaju da prođe 8. dana rok da odgovore pa odgovore isto i zatvore token. Ostatak vreme je bilo ubeđivanje kako ne valjaju moji uređaji. I jednom su za bzvz zamenili jedan ispravan primerak Huawei Q2 ONT-a za drugo Q2 primerak što naravno nije rešilo ništa 😂

Tako da nemam živaca da gubim za bzvz na ZLOrion zombije. Ja sam svakako prepaid korisnik i ako se problemi nastave još koji mesec i počnu da utiču npr na (ne)mogućnost korišćenja Eon usluge onda ću ih menjati. Iako su jedine dostupne alternative Supernova optika ( = Zlo v2.0) i Telekom VDSL 50 Mbps (to sam koristio pre nego što sam prešao na ZLOrion optiku).

@podvarak Što bre čoveče?
Razumem ako si tester/a...

(*rodna ravnopr.)

@father_of_the_lambs Nisu. Samo smo živeli u 2 različite realnosti. U njihovoj sve super radi 24h a u mojoj uređaji i kablovi su mi ispravni 19 sati dnevno pa magično postaju neispravni na 5 sati i tako u krug.

Čak se nisu ni "vadili" na "pa znate korona je svi rade od kuće" bla bla.
Prosto, problem ne postoji kad bude vi pozovite tehničku podršku ponovo 😂😂😂
Insistirali su na telefonskom pozovu jer se to ne smatra za podnešenu reklamaciju. Smećari klasični bre.

@shamanNS
Da, da, jasno mi je sve. Ja samo tikete saljem, jer znam da budem nepristojan preko telefona xD S obzirom da se javi NPC, a ne osoba i onda se prenosi sve sa kolena na koleno.
Meni sad prodaju pricu kako ce uskoro moj deo grada da se prebaci na novi server i to ce onda da bude to.
Mada jasno je sta sve to znaci.

Nisam za sad. Nemam mentalne energije da se upuštam sad u to.
Imam iskustvo kako ta priča izgleda još iz perioda sredina oktobra 2020. - početak decembra 2020.
Tad sam imao problem da svaki dan u periodu 19h - 00h ka svim speedtest.net serverima u Srbiji brzine su padale na jednocifrene vrednosti. Iz tog perioda i jeste ovaj moj setup (speedtest CLI app + InfluxDB + Grafana) za monitoring brzina.

I iako je svakom sa 2g mozga bilo očigledno da je u pitanju problem "zagušenja mreže" u večernjem periodu (kad svi najaše) što sam im dokumentovao za mesec dana speedtest rezultata ka 6 različitih servera (5 u Srbiji + 1 u Nemačkoj) što sam i dostavio kad sam uputio zvaničnu reklamaciju opet smo se dopisivali više od mesec dana i ni u jednom momentu ZLOrion podrška nije priznala / prihvatila da postoji problem na njihovom kraju.
Ponavljala se mantra "Kolege su ispitale vaše tvrdnje i nisu uočeni nikakve smetnje" u beskonačno, zatvaranje tiketa koji ja otvorim ponovo i ono ponovo čekaju da prođe 8. dana rok da odgovore pa odgovore isto i zatvore token. Ostatak vreme je bilo ubeđivanje kako ne valjaju moji uređaji. I jednom su za bzvz zamenili jedan ispravan primerak Huawei Q2 ONT-a za drugo Q2 primerak što naravno nije rešilo ništa 😂

Tako da nemam živaca da gubim za bzvz na ZLOrion zombije. Ja sam svakako prepaid korisnik i ako se problemi nastave još koji mesec i počnu da utiču npr na (ne)mogućnost korišćenja Eon usluge onda ću ih menjati. Iako su jedine dostupne alternative Supernova optika ( = Zlo v2.0) i Telekom VDSL 50 Mbps (to sam koristio pre nego što sam prešao na ZLOrion optiku).
Ti si pretpostavljam takodje u kuci posto vidim imas opcije za supernovu i orion, a sada si me skroz pokolebao.
Sta je bolje da ostanem na SN coax ili orion optika?
nesto ne izgledas zadovoljan?

inace sam pre mozda 10godina bio korisnik orion (tada wirelessa) i to je radilo ocajno 6 meseci sam koristio besplatno i tada su mi omogucili da prekinem ugovornu obavezu.

Ja samo ne razumem šta tačno dobija korisnik na "premium" 10/2Gbps paketu kod Oriona ako i ti korisnici koriste iste rute kao i mi na osnovnim paketima.

Ja sam sa SN optike prešao na Orion, nije mi više to glavna lokacija, imam i mts optiku gigabitnu.

Uglavnom, očekivanja su mi bila minimalna, minimalnu uslugu sam i uzeo, i zato se ne nerviram baš previše. Da nisam bio upućen u sve ove probleme (preko foruma uglavnom) i da sam se slučajno zaleteo za neki skuplji paket i "brži", pa ne da bi bio besan na njih nego ne znam šta bi im rekao.

Ovako, dok god radi manje više pristojno, prežoveću, a i uštedeću nešto novca.

Inače, uopšte se ne oslanjam na provajderove rutere nikad, svuda koristim isključivo svoju mrežni opremu, a sve osim telefona i nekad laptopa mi je na kablu, jer mi deo posla kojim se bavim zahteva rad sa velikim fajlovima, te bilo koje bežičmo rešenje jednostavo " ne pije vodu". Glavni delovi mreže su mi svuda na 2.5Gbps sad, a ostatak je na 1Gbps.

Tako da nikakva objašnjenja - provajderov 6T, ili Q2 ruter ne valjaju - kod mene nemaju veze, jedino što koristim od provajderovog rutera je 1 gigabitni port.

Ovde je očigledan problem overselling i prezagušenost linkova ka nekim provajderima.

Eto bar i ja a i ostali @shamanNS recimo želimo samo da ukažemo na probleme koje primećujemo. Da se neko ne "zaleti" i uzme 10Gbps, a dobije par stotina Mbps u praksi.

ja cu biti zadovoljan sa par stotina megabita
Imperativ mi je cena i stabilnost konekcije, brzina nije

Ti si pretpostavljam takodje u kuci posto vidim imas opcije za supernovu i orion, a sada si me skroz pokolebao.
Sta je bolje da ostanem na SN coax ili orion optika?
nesto ne izgledas zadovoljan?

inace sam pre mozda 10godina bio korisnik orion (tada wirelessa) i to je radilo ocajno 6 meseci sam koristio besplatno i tada su mi omogucili da prekinem ugovornu obavezu.
Možda nisam merodavan, ja bi ipak uzeo optiku naspram coax-a.

Orion "samo" ima probleme sa peeringom ka drugim provajderima - link ka SoX-u im je najveći problem, inače ostalo je ok.

Koristim samo internet kod njih - za televiziju ništa ne znam.

Upload je uvek slobodan, radi odlično. Meni je i to važna stavka.

Ping je stabilan, nema nekih problema.

Samo kad bi povećali taj kapacitet ka SoX-u na prvom mestu, bili bi već dosta bolji.

Na selu nema nego kuće :D
A što se zadovoljstva tiče, ja sam iz tabora da je 90% godine usluga "ok je za te pare" i da je najmanje loše od tri opcije koje imam (= "bolje ZLOrion koji je nekad 500 a nekad 200 a retko 50 Mbps nego Telekom koji je stalno ~46i nikad ne prekida).
Znači usluga je prihvatljiva, recimo. Osim kad se desi višesatni prekid, onda njje lepo i kreće nervoza i nezadovoljstvo.
Orion kao firma to je već druga priča i tu su dno dna.
Ali na sam tu činjenicu znao unapred i zato se i jesam odlučio da uzmem prepaid a ne postpaid i zato plaćam sporiji prepaid internet po ceni za kojoj sam na postpaid (sa aktuelnih 50% popusta) mogao da dobijem Trio / Triple paket.

Sve u svemu kao najmanje od tri zla koristim. Da ima izbor MTS optike bih lagano prešao na to pa plaćao ako treba i 3x veću cenu samo da nemam posla sa ZLOrion firmom i podrškom.

@bakara
Ma ne bi bio problem da su im par stotina megabita konstantni, nego kad hoćeš da gledaš nešto uveče, u zadnje vreme imaju tolike dropove, da im strim secka na boksu koji je povezan lan kablom. Pričam za Niš.

Imperativ mi je cena i stabilnost konekcije, brzina nije

Stabilnost konekcije ne znam kakva ti je na Supernova coax-u ali ZLOrion optika vs Telekom DSL je drastično na strani Telekom DSL-a. U smislu da na DSL za 10 godina nisam imao prekid koliko bude za 6 meseci na Orion optici.
Specijalitet Oriona su prekidi bez prekida WAN konekcije ( = ti imaš optički signal i imaš vezu sa OLT-om a "samo" eto prestane da im radi rutiranje na minut ili 130 minuta). Nekad radi po 3-4 mesaca bez prekide koji su duži od par desetina sekundi a nekad zavređaju u nedelju dana da nema pola sata, pa sat pa 5 sati.
Al moderni su mnogo pa te na SMS obaveste da imaju poteškoće 😂😂

Znači usluga je prihvatljiva, recimo. Osim kad se desi višesatni prekid, onda njje lepo i kreće nervoza i nezadovoljstvo.
Kakva im je tehnicka podrska, koliko brzo izadju na teren u slucaju kvara?

ja sam na glavnoj ulici tako da kontam da ako meni ne radi kako treba ovima iza mene bice totalni haos.
mada generalno moje iskustvo je da su ljudi lenji da prijave problem dokle god radi bilo kako i to najvise usporava otklankanje problema na mrezi.

Kakva im je tehnicka podrska, koliko brzo izadju na teren u slucaju kvara?
Slično loša i nestručna kao kod Supernove. Tj u zavisnosti od problematike za neke stvari je Supernova nešto gora ( ne zovem ih ja džabe SuperSr*nje i Zlo v2.0: jer su skupi kao da su Telekom a nude uslugu i podršku na nivou oko ili ispod ZLOrion+a).
Radi im u call centru gomila studenata. Kad sam ih zvao čak sam imao problem i da ih čujem jer zvuče kao da su na dnu bunara.
Tokom korona karantina je bilo i 2-3 epizode gde se kao jave a ne čuje se apsolutno ništa.
Od tad pišem samo tikete na Korisnička zona portalu.

Ne znam kako je po gradu ali ovde na selu ako se desi kvar u petak uveče do ponedeljka ne dolaze "terenci". Telekom je znao i u nedelju da šalje ekipu.

SN se mnogo popravila od kad telekom otklanja probleme.
znaci ako je kvar nastao veceras sutra ujutru je vec vozilo telekoma kod mene.

takvu podrsku orion sigurno nema, zato me i brine kvalitet mreze ali se tesim da ipak optika mora imati manje mogucih hardverskih problema od caox mreze gde svaki konektor moze da pravi potencijalne smetnje.

Zlo je u stanju sve da pokvari. Kako nemarljivo postupaju sa ovim kolutovima kablova na banderama svaki put kad čačkaju po optičkoj spojnici pravo je malo čudo što su ovde od 2019. godine i još nije nastupio totalni kolaps.
Ovde i u drugim okolnim selima nisu ni postavljali one nosače na koje to (ostavljen višak kabla) namotaš niti kutije već kolut drži na 2-3 mesta izolor traka i to stoji obešeno o onu kuku.

Pa kad je bilo ono veliko nevreme pre koji mesec na gomilu mesta to spalo i visi u vazduha i niko nije došao da to pregleda i reši. Znači, aljkavost i k*rcobolja na kub kod podizvođača.

Duže od mesec dana posle nevremena sam u susednom selu u glavnoj ulici kad god sam prolazio kolima na putu za Rumu mogao da vidim kako i dalje visi pokidan optički kabl između 3 bandere popucalo.
Tamo su bili oštećeni i Telekom kablovi za fixni samo je to naravno rešeno a ovi optički vise...

Zlo je u stanju sve da pokvari. Kako nemarljivo postupaju sa ovim kolutovima kablova na banderama svaki put kad čačkaju po optičkoj spojnici pravo je malo čudo što su ovde od 2019. godine i još nije nastupio totalni kolaps.
Ja sam u Nišu imao prekid od par sati zato što je bio pokidan kabl negde na brdu (Pantelej), i morali su da spajaju nešto. Kako se pokidao, nemam pojma.
Ovde i u drugim okolnim selima nisu ni postavljali one nosače na koje to (ostavljen višak kabla) namotaš niti kutije već kolut drži na 2-3 mesta izolor traka i to stoji obešeno o onu kuku.
Ne znam kako je kod mene, kroz ulicu ide X provajdera na banderama, ko će pohvatati koji je čiji kabl. Svi su manje više isto aljkavi.
Ipak, Supernova optika - na mojoj banderi je spliter. Isti je na metar ipo od zemlje, može bilo koji prolaznik ako hoće da ga polomi, otkači, iskida, šta god. Taj Supernovin spliter je vezan za banderu - ni manje ni više - cat5e mrežnim kablom, pa vezano u čvor!
Pa kad je bilo ono veliko nevreme pre koji mesec na gomilu mesta to spalo i visi u vazduha i niko nije došao da to pregleda i reši. Znači, aljkavost i k*rcobolja na kub kod podizvođača.
Mogu da se složim.
Duže od mesec dana posle nevremena sam u susednom selu u glavnoj ulici kad god sam prolazio kolima na putu za Rumu mogao da vidim kako i dalje visi pokidan optički kabl između 3 bandere popucalo.
Tamo su bili oštećeni i Telekom kablovi za fixni samo je to naravno rešeno a ovi optički vise...
Telekomovi podizvođači su ipak za nivo iznad, mada oni majstori što su mi kačili kabl na kuću ovde u Pirotu su ipak tražili i da se "prekrste" nekom rakijicom - da ne poveruje čovek.
Ipak, mnogo bolje rade posao i od Supernove i od Oriona.

Zdravo, kakav je orion opticki internet, hteo bih da uzmem neki paket, pa me zanimaju jesu li brzine ok i koliko je kvalitetna veza, tj da li ne puca kad je lose vreme ili tako nesto, sad imam mts box 3, ali hocu samo net, imam brzinu neta 100/10 mbs i to mi super vrsi posao, zivim blizu Vukovog spomenika i zanima me ukoliko se preselim negde hoce li oni uvoditi optiku na novu lokaciju ako je tu nema? I da je l oni koriste svoj prikljucak ili mogu ovaj iz mts

Radi Orion, za sada, OK. Ima svoje bube, ali meni za sada ne prave realan problem u radu. I svakako uzmi najmanji paket i kupi sebi ruter kakav želiš, jer veći paket jeste skuplji 150 dinara, ali u praksi nije ništa brži od srednjeg.

Radi Orion, za sada, OK. Ima svoje bube, ali meni za sada ne prave realan problem u radu. I svakako uzmi najmanji paket i kupi sebi ruter kakav želiš, jer veći paket jeste skuplji 150 dinara, ali u praksi nije ništa brži od srednjeg.
Hvala puno! :)

@poglavicas
A kako bi tek bili "lepi" speedtest grafikoni kad bi i u speedtest-cli dodali mogućnost za single connection testove.

Pre 15-ak minuta počeo da secka Eon pa na telefonu pustih 1 multi (prvi rezultat) i par single connection testova ka SBB serveru:

IMG_20231101_200024.jpg

Trenutno ne secka Eon stream jer smo dobacili "do" čak 50 Mbps download:
IMG_20231101_200713.jpg

@shamanNS Mnogo loš peering kroz SoX imaju - naročito ka SBB-u.
btw. pokušao sam da ti pišem PP, ali nemaš tu mogućnost na svom profilu.

Nazad
Vrh Dno