Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Nekad sam imao 15cu ja mislim, neki gaming, em tesko, em glomazno, a koliko sam ga samo puta nosio na ledjima dok sam studirao i putovao za Bg. :D

Pa 15ca koju jedinu prednost ima, cemu bi veci ekran sluzio? Za normalan rad mislim da nema razlike, za multimediju mislim ok, ali svakako i kad bi nesto se gledalo preko laptopa, moze na oba. Zvucnici su bolji, ali opet nijansa, da je baterija bolja, to bi bila znacajna prednost.

Ivanbass, pa vec imam normalan windows komp, a ovo nesto portabilno. Cak i ako manem windows, mogu da napravim solidan setup sa type C monitorom i wireles mis i tast. i eto desktopa.

Nema veze, imam i ja desktop PC, pa mi je prvi Apple racunar bio Mac Mini M1. Mac Mini je najbolja stvar ikada, ako ti ne treba portabilnost.

+1, Mac Mini strasno dobar bang for the buck, meni bi u 90% vremena zavrsavao on posao, ali u tih 10% mi treba portabilnost tako da sam zavrsio na M1 Air.

Još jedan M1 Mac Mini ovde. Za cca 600e uzeo polovan sa 16gb ram, fantastična desktop mašina.

15" apsolutno, ako ne planiras da ga nosis cesto i ne planiras da kupujes eksterni monitor. A i ako ga budes nosio, nije preterano tezak. 13" mi je vise za drugi laptop.

Mac mini je najbolja kupovina sto kazu kolege, ali onda zaboravi na bilo kakvu vrstu portabilnosti. Cak ni do fotelje

Nekad sam imao 15cu ja mislim, neki gaming, em tesko, em glomazno, a koliko sam ga samo puta nosio na ledjima dok sam studirao i putovao za Bg. :D
MBA od 15" je neuporediv sa starijim laptopovima sličnih dimenzija. Razlika u težini između 13" i 15" je 300g(1.24kg vs 1.51kg), što sumnjam da pravi neku razliku u rancu.
Ja sam se odlučio za 15" samo zbog većeg ekrana, 13" mi je baš minijaturno.

Ja sam u celosti prešao na Mac Mini M2 Pro 16/512GB. Odlična, brza i hladna mašina. Imam i M1 Air 16/256GB, kada mi je bitna portabilnost.
To je tek masina. Ja sam se razmisljao da predjem sa M1 16/512 ali em ga slabo koristim (igrom slucaja, to mi je privatna masina a sada radim na firminim), em apsolutno sve sto mi je trebalo je radilo instant i na M1.

Koji hub koristite? Treba mi nešto koliko toliko kompaktno, za iPad pro 11.

HDMI ključan, 60Hz+, USB 3 bi vrlo dobro došao, ostalo što da ne.

Je li još neko primetio na Sonoma da se baterija više troši na stand by kada je Macbook zatvoren?

I meni se čini da je nešto veća potrošnja u sleep režimu.

@bmaxa
Postoji li dobar razlog za gašenje swapa?
Meni nekada swap bude i više od 6 GB na istom tom modelu. Primeti se možda lag od manje od pola sekunde pri multi taskingu. Ipak se impresivno drži. Ja nemam neke operacije koje drže cpu zauzetim dugo pa mi ovaj tihi laptop savršeno paše. Mislim da su se zeznuli koliko je napredan bio.

@bmaxa
Meni nekada swap bude i više od 6 GB na istom tom modelu. Primeti se možda lag od manje od pola sekunde pri multi taskingu. Ipak se impresivno drži. Ja nemam neke operacije koje drže cpu zauzetim dugo pa mi ovaj tihi laptop savršeno paše. Mislim da su se zeznuli koliko je napredan bio.
Pa duži životni vek integrisanog SSD-a. To je jedini benefit. Ali evo, ja imam M1 Air već tri godine, 16GB memorije, često uzme i 15-ak GB swapa, i i dalje šljaka besprekorno.

@bmaxa
Nema razloga osim nepotrebnog drljanja po ssd...
edit:
inace, laptop je premija, za male pare, kolko cenim vredi

Poslednja izmena:
Ako je sistemski predviđen swap u nekom OS, nije poželjno gasiti.

Ako je sistemski predviđen swap u nekom OS, nije poželjno gasiti.
Swap ti treba samo ako masina nema dovoljno RAM-a.
macOS ima kompresiju koja ti daje nekih 25-33% viska, cenim.
Kada je ukljucen swap kompresija ide do nekog%, recimo na 8GiB ide do 3GiB
i sve sto se prelije, ide u swap, dok sa iskljucenim swapom kompresija
ide do 6GiB pre nego ostanes bez slobodne memorije...
Secam se da sam na Monterey pokretao igru koja je uzimala
12GiB rama tako...

Nov event za kraj meseca

Prilozi

• IMG_6037.jpeg
    IMG_6037.jpeg
    61.5 KB · Pregleda: 68
It's all about Mac 😃
Mislim da nisu džabe rekli "Scary Fast" i napravili dark Happy Mac icon kao znak za event.

Definitivno neuobičajeno da iStyle Srbija, Slovenija, Rumunija, Bugarska, Slovačka, Hrvatska, Makedonija, Mađarska nemaju nijedan M2 Max 16". Iz nekog razloga ima ih samo na češkom sajtu.

Nov event za kraj meseca
Sta mislite, moze li se ocekivati iMac sa 27"? Nekako je danas 27" postao standard i nervira me sto su odvojili da 27" bude samo Studio Display. Ovako bi iMac bio pun pogodak sa 27" i recimo M3 procesorom.

Sta mislite, moze li se ocekivati iMac sa 27"? Nekako je danas 27" postao standard i nervira me sto su odvojili da 27" bude samo Studio Display. Ovako bi iMac bio pun pogodak sa 27" i recimo M3 procesorom.
Ništa od 27" u narednih godinu, godinu i po. Navodno opet M3 iMac, a iMac Pro kažu ide na 32", ali nije blizu da izađe.

Ja sam nešto skeptičan da će objaviti Air sada i da će to ostati za narednu godinu i time istovremeno izbaciti 13" i 15" modele. Tako da će najverovatnije fokus biti na iMac koji je još uvek na M1 i osvežavanje 13" MacBook Pro modela. Takođe očekujem i upgrade običnih iPad modela.

Sve u svemu napravili su havariju sa proizvodima i više se ne može sa sigurnošću očekivati neki regularan ciklus.

Meni se ne sviđa ovo štancovanje uređaja... Prekratki su ciklusi, šta ima da je izašao M2, još nisu ni sve uređaje prebacili na taj čip, a eto nam već M3.

Mislim meni lično M1 i dalje radi posao, ali ne vidim neku poentu za ovako čestim upgrade-ima.

A otkud znas da ce biti M3? Ja sam recimo ubedjen da nece sad izaci M3.

Vidim da se na netu već priča o M3, a i ovaj Scary Fast slogan mi govori da se ide na novi hardver.

Vrh Dno