Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Da li je redu na Gagia viva da mi kafa izadje brzo , stavim malu soljicu za esspreso i nepunih 6-7 sec vec puna

Verovatno ti je previse krupno samlevena kafa, probaj sitnje da sameljes.

Ako koristiš presurizovani portafilter kakav je stigao iz aparat, to je normalno. Ništa ne menjaj, dok ne stigne mlin, mi neće odemo nigde, a i sve ti je već napisano u temi, mogla bi biblija da se napiše za sladokusce iz sadržaja.

Uspeo sam konacno da ozivim aparat. Hvala svima na savetima. Ogromna kolicina kamenca je izasla iz bojlera. Sada mi ostaje posao da sve sklopim. Propusta mi voda na 209 mestu sa slike, moram da nadjem neku malu selnu manju od 8mm

Pozdrav, da li neko ima neki savet kako na gagia viva style/deluxe aparatu dobiti espreso sa manje balončića, koristim sveže mlevenu kafu, kupio sam neki ručni mlin sa alija i stvarno može da se samelje jako sitno, koristim i puck screen ali opet u većini slučajeva espresso baš ima nekih mehurića.

Ako koristiš i dalje fabrički portafilter netaknut, onda treba da ga rasturiš i izvadiš mehanizam koji stvara nadpritisak i upumpava mehuriće.

Pažljivo ga rastavi da možeš da ga sastaviš nazad.

Da li neko zna na koliko se menja filter koji se dobije uz gagia aparat i gde kod nas ima da se uzme?
Evo proslo 15 meseci, jos nije promenjen.

Stigle nove kafe . Javljam utiske.

Prilozi

• IMG-909c6673dc885122976769e7c885c0fd-V.jpg
    IMG-909c6673dc885122976769e7c885c0fd-V.jpg
    69.7 KB · Pregleda: 61
Koliko znam, izvorna ekipa iz Pržionice u Dobračinoj 59B je prešla u, jelte, D59B, nakon čega je neko potpuno nevezan uleteo u stari lokal i tamo nastavio da radi pod starim imenom.

Ta izvorna ekipa je pak proizišla iz Supermarketa u Višnjićevoj, a glavni barista i pržioničar sada drži Hotel Beograd.

Inače, Rusa je jako mnogo u svim spešalti kafeterijama. U D59B mi se dešavalo da budem jedini lokalac u lokalu.
Ovo napisano je sve delimicno tacno:
Niko iz Przionice nije radio u Supermarketu, to je odvojena ekipa, ali ta prica verovatno kruzi zato sto je vlasnik Supermarketa ujedno i vlasnik Przionice i vlasnik je takodje gomile drugih velikih ugostiteljskih objekata po Beogradu. Pa dolazimo do toga da je vlasnik Przionice od pocetka isti ali su se zaposleni menjali.
Prvobitna ekipa osim jednog jeste otvorila D59B i tamo je otisao glavni przionicar iz Przionice. On nije bio u izvornoj ekipi koja je otvorila Przionicu. Dosao je da radi u Przionici posle par godina i preuzeo przenje.

Jedan od te prvobitne ekipe iz Przionice jeste otisao u Hotel Beograd i jeste glavni przionicar u Hotelu Beograd, ali nije bio glavni przionicar u Przionici. Pre toga je otvorio Bloom (nema veze sa Bloom Belgrade u Visnjicevoj koji sluzi dorucak) koji je bio pop up u sklopu LUFF sladoleda na Vracaru, ubrzo je izasao iz toga i prikljucio se Hotelu Beograd. Znaci nije bio glavni przionicar u Przionici i takodje nije vlasnik Hotela Beograd.

Sto se Przionice tice, dosla su dva nova momka, koji su pokrenuli ponovo przenje i uvoz sirovina i po mom misljenju odlicno im opet ide i kvalitet je poprilicno visok u odnosu na sve ostale u gradu. Jedan od njih je na kraju otisao u novo otvorenu Drip kafeteriju u Dobracinoj, a drugi koji je przio kafu je ostao u Przionici.

Najbitnije je da stara Przionica opet podize kvalitet. Takodje sto se Rusa tice, oni su mnogo ispred nas sa kvalitetom speciality kafe pa samim tim i posecuju mnogo vise kafeterija i sve je pocelo ubrzano da napreduje u tom segmentu jer je potraznja skocila od kada su oni dosli.
Da li neko zna na koliko se menja filter koji se dobije uz gagia aparat i gde kod nas ima da se uzme?
Evo proslo 15 meseci, jos nije promenjen.
Koji filter je u pitanju, imas sve u uputsvtu ako si dobio uz filter, uglavnom mora da se promeni najskasnije posle 12 meseci, opet je bolje da koristis kupovne vode (moze Rosa) ako imas tank na njemu.

Zdravo svima,
Pazario sam skoro DeLonghi Dedicu EC685 na nekoj akciji, a pre toga sam se bas fino informisao baš na ovoj temi od iskusnijih "kolega". :)
Još učimo, a par stvari mi je ostalo nejasno, pa rekoh da pitam ovde.

Dnevno napravimo par kafa (2-3, nekad manje nekad više).
1. Da li i koliko detaljno treba da se ručno čisti aparat posle (svakog) korišćenja, stvari kao što su nosač filtera i filter?
2. Ako pravim 2-3 kafe jedne za drugom, da li je dovoljno samo da ispraznim filter sa iskorišćenom kafom ili je preporuka i proprati kroz vodu (nakon svake kafe)?
3. Kako i koliko često čistite cevčicu za kapućino?
4. Da li vam se začepe rupice na filterima ili na cevčici za kapućino da morate iglom da pročistite?

Živeli. :coffee:
1. Mozes da predjes krpom ili nekim ubrusom i ocistis posle svake kafe, ili kao sto Nidza kaze koristi puck screen
2. Ispraznis filter i ocistis basket (korpu) sa cetkicom ili krpom ili ubrusom, ne moras da peres za 2-3 kafe, ako prodje vise vremena izmedju pravljenja istih treba da properes
3. cevcica za kapucino se cisti krpom spolja svaki put kada se greje mleko i obavezno se ispusti para "na prazno" nakon grejanja mleka da izbaci neprljavstine i to ti je odgovor na 4, onda ti se nece zapusivati rupice jer je to ostatak mleka koje nisi izbacio iz cevcice., imas sredstvo Puly Milk koje bi mogao da koristis bar jednom nedeljno da ocistis cevcicu jer takvo zakorelo mleko zadrzava bas puno bakterija.

Uspeo sam konacno da ozivim aparat. Hvala svima na savetima. Ogromna kolicina kamenca je izasla iz bojlera. Sada mi ostaje posao da sve sklopim. Propusta mi voda na 209 mestu sa slike, moram da nadjem neku malu selnu manju od 8mm
Cestitam! Drago mi je da se trud isplatio. Mislim da u woby hausu videh skoro neke sitne selne. Ako se razvuklo crevo na spoju mozda ga mozes skratiti malkice ako ne smeta montazi, cak i ceo OPV ako treba mozes da narucis i zamenis, video si da nije neka nauka. Kao sto ti rekose ljudi, na dalje pazi sa vodom i ne bi trebalo da bude frke

Poslednja izmena:
Sve sto je srefikpd rekao ili jos bolje umesto tog creva kupis teflonsko istog promera koje je mnogo kvalitetnije i dugotrajnije i zamenis. Verujem da su na njemu obicna creva posto teflonska cesto ne stavljaju ni na mnogo skupljim u prvoj ugradnji, a mnogo su kvalitetnija i izdrzljivija.

Cestitam! Drago mi je da se trud isplatio. Mislim da u woby hausu videh skoro neke sitne selne. Ako se razvuklo crevo na spoju mozda ga mozes skratiti malkice ako ne smeta montazi, cak i ceo OPV ako treba mozes da narucis i zamenis, video si da nije neka nauka. Kao sto ti rekose ljudi, na dalje pazi sa vodom i ne bi trebalo da bude frke
Ако може у пп линк где да поручим.

1. Da li i koliko detaljno treba da se ručno čisti aparat posle (svakog) korišćenja, stvari kao što su nosač filtera i filter?
2. Ako pravim 2-3 kafe jedne za drugom, da li je dovoljno samo da ispraznim filter sa iskorišćenom kafom ili je preporuka i proprati kroz vodu (nakon svake kafe)?
3. Kako i koliko često čistite cevčicu za kapućino?
4. Da li vam se začepe rupice na filterima ili na cevčici za kapućino da morate iglom da pročistite?
Da bi se razumeli:
Nosač filtera =portafilter ili ručka
Filter = basket ili dozer

Ako možeš između kafa čisti sa četkicom a posle zadnje vrati portafiler na aparat i pusti da protekne, malo, malo vode. Tako ga održavaš skidajući masnoću/prljavštinu i čišćenje neće ti trebati bar 4-5 meseci. Tako čistiš i basket. Posuši ga krpom.
cevčici za kapućino
Nema potrebe. Kada radiš dekalcifikaciju sa limunskom kiselinom čistiš sve.
Obavezno koristi Vlasina vodu ili Rosu

Poslednja izmena:
Ajde pomoć. Treba mi aparat za igraonicu. Da li da jurim neki brand polovan na kp ili da kupim novo nešto jeftinije tipa
Ne razumem se ić u spremanje kafe. Niti je pijem. Kući imam Dolce Gusto, žena koristi.

Spojih sve ali ne lezi vraze, prilikom pravljenja prve kafe sada pusta na zutom bojom zaokruzenom delu. Evo kako izgleda unitrasnjost neko je pitao dal idu teflonska creva unutra

Ajde pomoć. Treba mi aparat za igraonicu. Da li da jurim neki brand polovan na kp ili da kupim novo nešto jeftinije tipa
Ne razumem se ić u spremanje kafe. Niti je pijem. Kući imam Dolce Gusto, žena koristi.
Možda da uzmeš malo jači polovan brand onda. Jura su odlični aparati, a od starijih možda spidem villa. Raga koja se pokazala odlično godinama kod nas u firmi. Redovni servisi su naravno obaveza.

Pošto je igraonica, zašto ne neki autsors? Ja bih se raspitao koji programi postoje za automate i dostavu kafe, svakako stiskaš dugme i ispada kafa, naplaćuješ, napraviš svoju računicu.

Bukvalno to, zašto ne praviš lepo sa kapsulama i smanjiš svoje cimanje i nerviranje. Kafa kao kafa, u igraonici se ne očekuje bog zna kakva.

I ima i nema rezona. Ako uzme neki aparat koji mu kafu pravi za 15-20 dinara, a on zaradi po 200 na njoj onda je bolje da ima svoj. Ovako je pitanje koliko kafa može da dobije i koliko će da plaća te kafe. Elegantnija varijanta je da se ne cima oko nabavke itd., ali to je već pitanje za plus, minus i jednako.

Da li je Gaggia Magenta plus dobra kupovina za 54k, ili moze nesto bolje za te novce? Odgovara mi sto ima steamer, kao i velicina samog aparata [nije preveliki] zbog mesta.

Da bi se razumeli:
Nosač filtera =portafilter ili ručka
Filter = basket ili dozer

Ako možeš između kafa čisti sa četkicom a posle zadnje vrati portafiler na aparat i pusti da protekne, malo, malo vode. Tako ga održavaš skidajući masnoću/prljavštinu i čišćenje neće ti trebati bar 4-5 meseci. Tako čistiš i basket. Posuši ga krpom.

Nema potrebe. Kada radiš dekalcifikaciju sa limunskom kiselinom čistiš sve.
Obavezno koristi Vlasina vodu ili Rosu

Hvala svima na odgovorima i pomoći!

@blumberg za limunsku isto koristiti Rosu kao i za ispiranje posle limunske?

Pozdrav, kupljen juce nov Gaggia classic zajedno sa Gaggia MD 15 mlinom, ovo nam je prvi manuelac. Pokusali smo napraviti kafu ali ne mozemo da shvatimo u cemu gresimo, pa nam je potrebna pomoc, kupili smo kafu u Loftu India/Brasil, pokusali smo da podesimo granulaciju na mlinu na podeok 3 i kad sa portofilterom koji smo dobili uz aparat probamo da napravimo kafu, kafa curi jedva i to samo iz jednog dela rucke, posle smo probali da podesimo i na krupniju granulaciju i dalje kafa jedva tece, da li se to desava zbog previse sitno mlevene kafe?

Za taj mlin sam čitao da nije dobar za espresso jer ne može dovoljno sitno, sama Gaggia to kaže. Ne razumem kako iz jednog dela ručke? Je li pritisnete kafu tamperom?

Danas smo se igrali sa granulacijom i pokusali da namestimo, ako stavimo na podeok 3 jedva da uspe nesto da iscuri, kafa u rucki ostane skoro skroz suva. Sa kafom samlevenom na podeoku 6, uspela je da izadje kafa, naravno da pritisnemo tamperom ali sa jednog dela rucke curi a sa drugog kap po kap, ne ide iz oba dela istom brzinom i ravnomerno, otpadak kafe je i dalje suv lepo se lupanjem izvadi. Ja sam mislila da je problem sto je previse sitno samlevena i nabijena da zbog toga nece da ide kafa.

Danas smo se igrali sa granulacijom i pokusali da namestimo, ako stavimo na podeok 3 jedva da uspe nesto da iscuri, kafa u rucki ostane skoro skroz suva. Sa kafom samlevenom na podeoku 6, uspela je da izadje kafa, naravno da pritisnemo tamperom ali sa jednog dela rucke curi a sa drugog kap po kap, ne ide iz oba dela istom brzinom i ravnomerno, otpadak kafe je i dalje suv lepo se lupanjem izvadi. Ja sam mislila da je problem sto je previse sitno samlevena i nabijena da zbog toga nece da ide kafa.
Presitno vam je to samleveno, idite jos krupnije....

Nazad
Vrh Dno