Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Amber premium 12k.
A posto mi je jedna cucala u kutiji u spavacoj sobi 2 godine(zali Boze garancije :D), malo sam je otvorio iz dosade da je ufotkam, pa eto kome je zanimljivo neka pogleda :)

Prilozi

• 20200716_141023.jpg
    20200716_141023.jpg
    342.8 KB · Pregleda: 157
  • 20200716_141033.jpg
    20200716_141033.jpg
    367.8 KB · Pregleda: 110
  • 20200716_141049.jpg
    20200716_141049.jpg
    203.7 KB · Pregleda: 104
  • 20200716_141100.jpg
    20200716_141100.jpg
    226 KB · Pregleda: 91
  • 20200716_141114.jpg
    20200716_141114.jpg
    300.9 KB · Pregleda: 88
  • 20200716_141152.jpg
    20200716_141152.jpg
    309.3 KB · Pregleda: 86
  • 20200716_141159.jpg
    20200716_141159.jpg
    293.1 KB · Pregleda: 87
  • 20200716_141218.jpg
    20200716_141218.jpg
    178.8 KB · Pregleda: 82
  • 20200716_141334.jpg
    20200716_141334.jpg
    113.5 KB · Pregleda: 120
Eto, znaci da treba da uzmes vremena i dobro formulises nesto pre nego sto napises, jer ovo sto si sada rekao nema veze sa onim sto si rekao u proslom postu.
Bukvalno si u prvom postu rekao da ti je klima trosila 2.5kW i kada je ugasena.
Meni ni na jednoj Gree klimi od 8 koje imam, ne trosi grejac kada klima ne radi, tako da to sto je tebi trosilo je takodje neki kvar ili ti je majstor pogresno nesto povezao.
Da i kad je ugasena! Znaci kad neradi. 2.5kw sam zaokruzio a trosila je malo vise. Majstor nije nista pipao niti je to naknadno ugradjeno. Taj model tako radi, ne samo kod mene vec sam naknadno i uzivo vidio da nisam jedini. Takodje klima je isto bila Nordic verzija.

Ja ti kazem da je to pogresno povezano, jer nema sanse da bilo sta radi dok je klima ugasena osim standardnog stand-by senzora koji trosi ispod 10W.

@Nebojsa2283
Jok, ja mislim da sam ih kupio 2018. ili 2019. godine.

Imam jos 3 slike, sada videh, tu se bolje vidi grejac, meni deluje kao da je kabl u pitanju, ali lako moze biti i cvrsti grejac...kod Viole je sigurno kabl.

Prilozi

• 20200716_141321.jpg
    20200716_141321.jpg
    84 KB · Pregleda: 103
  • 20200716_141334.jpg
    20200716_141334.jpg
    113.5 KB · Pregleda: 103
  • 20200716_143428.jpg
    20200716_143428.jpg
    118.1 KB · Pregleda: 135
Ja ti kazem da je to pogresno povezano, jer nema sanse da bilo sta radi dok je klima ugasena osim standardnog stand-by senzora koji trosi ispod 10W.

@Nebojsa2283
Jok, ja mislim da sam ih kupio 2018. ili 2019. godine.
Pa vidim da se razlikuje od moje.Moja na tacni ima mnogo vise rupa za odvod vode a grejaci su kao u relni onako debeli a ne u vidu kabla.

Ja bih uveo neki eliminacioni test za učešće na ovoj temi, osnovno poznavanje elektrotehnike, razlikovanje energije i snage, kW vs kWh. Neko bupne neku glupost (klima trošila 2.5kW dok je ugašena) i 3 stranice se raspredaju o tome. Da je napisano 2.5kWh po danu na primer, potpuno bi drugi kontekst bio. Ima primera ovakvih tone.

Ja bih uveo neki eliminacioni test za učešće na ovoj temi, osnovno poznavanje elektrotehnike, razlikovanje energije i snage, kW vs kWh. Neko bupne neku glupost (klima trošila 2.5kW dok je ugašena) i 3 stranice se raspredaju o tome. Da je napisano 2.5kWh po danu na primer, potpuno bi drugi kontekst bio. Ima primera ovakvih tone.
Napisao sam 2.5kw za 24h da je potrosila kad je vanjska bila ispod 0c
Sta nije jasno?

@Nebojsa2283 Ne znam da ti kazem sta je ovo tacno, jer je u Violi standardan beli kabl, a ovde deluje kao da moze biti i kabl i tvrd grejac...imam negde i slike Viole i to bas na -15c uslikana, gde je seosku neizolovanu kujnu od 30m2 grejala na 28c.

@Nebojsa2283 Ne znam da ti kazem sta je ovo tacno, jer je u Violi standardan beli kabl, a ovde deluje kao da moze biti i kabl i tvrd grejac...imam negde i slike Viole i to bas na -15c uslikana, gde je seosku neizolovanu kujnu od 30m2 grejala na 28c.
Ja sam sa Amberom prezadovoljan, samo sa njim grejem skoro 120m2 otvorenog prostora, bar je tako bilo prosle zime, a imam ih dva u tom prostoru ovu drugu nisam ni palio.

Ja sam sa Amberom prezadovoljan, samo sa njim grejem skoro 120m2 otvorenog prostora, bar je tako bilo prosle zime, a imam ih dva u tom prostoru ovu drugu nisam ni palio.
Ma da, Amber je nerealna zver od klime, ljudi ne kontaju dok je ne stave u neki ogroman prostor. I meni jedna greje 80m2 bez problema, a grejala je i na -15c. Ostale su mi u malim prostorima nazalost.

Koliko one grejalice od 2000w na keca (1/2) trose struje? da li vise od inveretera? (podesen na 30c)

Tacne cifre bi morao sam da izmeris, jer zavisi od xx faktora, ali uvek klima trosi manje, jer uvek daje vise od 1:1 odnosa potrosnje/toplote.
Grejalica trosi koliko toplote daje, dok klima daje 2-5 puta vise od potrosnje struje.

Napisao sam 2.5kw za 24h da je potrosila kad je vanjska bila ispod 0c
Sta nije jasno?
kW je oznaka za električnu snagu i pokazuje trenutnu potrošnju, dakle ne za sekund, sat ili dan već za određeni trenutak. Energija pokazuje koliko dugo je trajala ta snaga, pa ako je klima trošila 2.5kW jedan dan, potrošila je 60kWh, ako je trajala 1s potrošila je praktično ništa.

Da li mi možete reći šta je najbolji odnos cene i kvaliteta do 500eu ?
Gledao sam VOX IHD12-SIPMW i deluje mi kao dobra kupovina sa 5 god garancijom.
U pitanju je kuća/vikendica koja nije u celosti sređena već se koristi jedan deo. Bila bi ugrađena u sobi u kojoj se najviše boravi, obzirom da postoji kamin i može da se loži bitnije je da leti može lepo da hladi još ako bi pored sobe mogla da rashladi i trpezariju bilo bi usper ali nemam opciju da je ugradim na zid koji gleda na izlaz sobe zbog velikog prozora. pa bi bila ugradjena sa bočne strane tako da bi duvala u suprotan deo sobe a ne na izlaz.

Da li mi možete reći šta je najbolji odnos cene i kvaliteta do 500eu ?
Gledao sam VOX IHD12-SIPMW i deluje mi kao dobra kupovina sa 5 god garancijom.
U pitanju je kuća/vikendica koja nije u celosti sređena već se koristi jedan deo. Bila bi ugrađena u sobi u kojoj se najviše boravi, obzirom da postoji kamin i može da se loži bitnije je da leti može lepo da hladi još ako bi pored sobe mogla da rashladi i trpezariju bilo bi usper ali nemam opciju da je ugradim na zid koji gleda na izlaz sobe zbog velikog prozora. pa bi bila ugradjena sa bočne strane tako da bi duvala u suprotan deo sobe a ne na izlaz.

kW je oznaka za električnu snagu i pokazuje trenutnu potrošnju, dakle ne za sekund, sat ili dan već za određeni trenutak. Energija pokazuje koliko dugo je trajala ta snaga, pa ako je klima trošila 2.5kW jedan dan, potrošila je 60kWh, ako je trajala 1s potrošila je praktično ništa.
I ja sam skapirao sta je hteo da kaze i ako se nije ispravno izrazio. Na ispitu bi ga pitali da ponovi to sto je rekao za slucaj lapsusa pa bi se sve ispeglalo brzo i razjasnilo. Ne znam zasto po forumima tako brzo udje voda u usi i ispadne svadja bukvalo ni oko cega. Izgleda te vase klime slabo greju pa pomazete rakijom :D

Oko čega vi tamburate, bože sačuvaj. Upali klimu ništa nediraj i uživaj, a pojedini ovdje, te mjere koliko troši, kakva je modulacija, te lula, te kabl za grijanje.

Pa eno @Xepoj87 nije shvatio (ili je namerno tako napisao da bi predočio da je informacija koju daje čovek pogrešno sročena). Ja se na klime ne grejem, eventualno par dana godišnje dok ne krene grejanje, ali mi je tema interesantna pa je pratim. A kako se 80% (pa i više, po slobodnoj proceni) postova na neki način odnose na potrošnju klime, štedljivost ili već neku drugu kategoriju koja je u dodiru sa kW i kWh, mislim da je stvarno važno da se ljudi izraze na pravi način. Neko se pojavi da traži informaciju, po definiciji sledi odgovor "pročitaj poslednjih 10-20 strana" (s pravom), a tu čovek može da pročita kako mu je "Gree Muse povukla 1.5kWh posle defrosta, pa je onda spustila na 0.5kWh, pa se ugasila". Drugom klima troši mesečno 200kW, trećem troši 100Wh po satu, četvrtom troši jedan kW po satu...

Da probam da budem i koristan. Električni uređaji u svakom momentu imaju električnu snagu (izraženu u vatima ili kilovatima, W, kW) a tokom nekog vremenskog perioda troše električnu energiju (najčešće kWh). Energija se računa kao proizvod snage i vremena, recimo bojler sa grejačem snage 2kW za jedan sat potroši 2kWh (2kW x 1h = 2kWh). Ako je isti grejač radio 15 minuta energija je 2kW x 15min = 2kW x 0.25h = 0.5kWh.

Mi kao fizička lica plaćamo kroz račun za električnu energiju 2 stvari, konkretnu potrošenu energiju (ovo iz prethodnog pasusa) i mogućnost da potrošimo određenu električnu snagu u bilo kom trenutku (na računu kao odobrena snaga). Ako je odobrena snaga 17.25kW (najčešće za stanove) to znači da teorijski možemo da "povučemo" tih 17.25kW iz mreže ako bismo dobro iskombinovali potrošače i utičnice u stanu koje koristimo. Bez obzira na to da li imamo ikakvu potrošnju ili ne, plaćamo taj deo za angažovanu snagu (to ljudi zovu i fiksni deo računa), dok se deo za energiju plaća prema utrošku, podeljeno u tarife i zone.

Ono što je za 99% nas važno je ENERGIJA zbog ukupnih računa koje plaćamo. S druge strane, često se maksimalna električna snaga koju trenutno može da ima klima uređaj dovodi u vezu sa maksimalnom toplotnom snagom (koliko može da maksimalno toplote da klima), pa je zanimljivo nekada pomenuti "koliko povuče posle defrosta", ili "koliko se najniže spušta u modulaciji" jer ovo govori koliko minimalno toplote može da da klima bez isključivanja što nam kaže da li može precizno da održava temperaturu.

Moze pomoc, ovih dana uzimam klimu dvoumim se izmedju razlika u ceni 8000din. Za grejanje sobe od 20m2 mislim da su i jedna i druga dovoljno dobre da je razlika u nekoj nijansi ali zanima me misljenje iskusnih forumasa jer mi je ovo prva inverter klima.

HISENSE Energy SE 12K - KA35XR0EG​

HISENSE Klima uređaj inverter Energy Pro Plus​

Ja koliko se secam Fujitsu ima vise otvora dole, u 2 nivoa, lula je nize postavljena, pa ako se ona zapusi onda se nakupi malo leda i posle pocinje da curi iz ostalih rupa koje su mozda 1-2cm vise. Ja imam lulu, klima mi je na mestu gde ljudi prolaze i nemam mogucnost da sprovedem kondenzat drugacije, jedino crevom do ulice. Do sada nisam imao problema sa klimom, vec nekoliko godina je koristim za grejanje

Oko čega vi tamburate, bože sačuvaj. Upali klimu ništa nediraj i uživaj, a pojedini ovdje, te mjere koliko troši, kakva je modulacija, te lula, te kabl za grijanje.
Cestitam,pezao za preCednika 😄💪
Cestitam,pezao za preCednika

Pozdrav drustvo.
Da li neko imam iskuetva sa ovom klimom i kakva su iskuetva?
asta12lcc fujitsu
Pozdrav drustvo.
Da li neko imam iskuetva sa ovom klimom i kakva su iskuetva?
asya12lcc fujitsu

Koliko one grejalice od 2000w na keca (1/2) trose struje? da li vise od inveretera? (podesen na 30c)

Neces verovati ali na 1 trose 1KWh, a na 2 trosi 2KWh. Neke imaju termostat koji samo funkcionise za onoff grejaca. Bilo mi dosadno jedan dan pa sam merio sve sto sam stigao.
Amber premium 12k.
A posto mi je jedna cucala u kutiji u spavacoj sobi 2 godine(zali Boze garancije :D), malo sam je otvorio iz dosade da je ufotkam, pa eto kome je zanimljivo neka pogleda :)
Skoro pa tri reda rebara, nije ni cudo sto je jaka.

Тошиба изгледа има нову верзију чувених Daiseikai клима. Спецификације су врхунске.
Screenshot_20231024_072451_OneDrive.jpg

Мало сам поредио са Панасоником HZ и NZ. Фасцинантно шта извлачи 25-ца на минусима са максималном снагом од свега 1800 вати.

Nazad
Vrh Dno