Šta je novo?

Folije za prozorska okna

bmibmc

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2011
Poena
240
Ima li neko iskustva?
Preko puta niče zgrada. Nekih ~5-7m biti će prozor od prozora. Želeo bih uzeti neku ogledalo foliju za dnevnu zaštitu privatnosti. Predveče, kada bi unutrašnjost bila svetlija od spoljašnosti, spustio bih rolo zavese. Zašto ne rolo zavese i preko dana? Staklene povšine nisu velike i utisak je kao da sam u tunelu. Koliko ogledalo folije zatamnjuju? Gledam specifikacije za Llumar R50 i kaže da propušta 50% vidljive svetlosti i od "ogledalo" folija, ona je najpropustljivija. R20, recimo, propušta 15%.
Dakle, ima li neko iskustva sa folijama ili možda predlaže neko drugo rešenje?

Zasto ogledalo?
Zelis da vidis a da te ne vide ili...?

Ne moram da vidim. Želeo makar da imam osećaj koje je doba dana, kakvo je vreme. Što više dnevne svetlosti.
Razmišljao sam i o peskiranom staklu tj. foliji, ako si to hteo da predložiš. Svidele su mi se folije koje počinju prozirno, a završavaju 100% peskirano. Takođe i poluprovidna dekorativna dolaze u obzir.

Nemam iskustva sa staklo folijama, ali imam onu rupičastu foliju. Možeš da je staviš u kojoj hoćeš boji ili sa nekom štampom. Vidi se na onu stranu koja ima više svetla.

Dok je napolju dana, vidi se iz prostora na ulicu.
Kada je napolju mrak, u prostoru svetlo, vidi se sve u prostoru.

Kada je napolju mrak, sa uličnom rasvetom, a u prostoru mrak (bez svetla) opet se vidi napolje.

Propuštaju više nego dovoljno prirodnog svetla, skoro, pa kao i da nije postavljena.

Ne moram da vidim. Želeo makar da imam osećaj koje je doba dana, kakvo je vreme. Što više dnevne svetlosti.
Razmišljao sam i o peskiranom staklu tj. foliji, ako si to hteo da predložiš. Svidele su mi se folije koje počinju prozirno, a završavaju 100% peskirano. Takođe i poluprovidna dekorativna dolaze u obzir.
Mislio sam na reljefne folije, propustaju 90+% svetlosti, ne trebaju ti ni roletne sa njima.
Pitanje ima li ih u Srbiji.

Kod mene na PVC prozorima je ClimaGuard Solar staklo koje reflektuje dobar deo svetlosti, untra se vidi jedino ako se pridje na par metara ili kad je svetlije nego napolju. Tad samo spustim rolo zavese. Kod tebe nisu takvi prozori?

Mislio sam na reljefne folije, propustaju 90+% svetlosti, ne trebaju ti ni roletne sa njima.
Ima. Zovu ih vitraž folija. Čak i imam te folije kod sebe... Baš ću da probam. Hvala za podsetnik
Ono što sam zaboravio je mačak koji voli da bleji kroz prozor. Razmišljam da kad nalepim foliju, da isečem par traka da može da viri :)

@hedgehog
NIsu. Štedelo se na staklenim površinama i kvalitetu stakala i okova :(

Imas te folije u svakoj vecoj knjizari. Ja sam lepio to na prozor u kupatilu. Smanjuje svetlost ali nista se ne vidi.

Prilozi

• IMG_20231022_161229.jpg
    IMG_20231022_161229.jpg
    133.4 KB · Pregleda: 77
Kupio sam u Uradi sam mađarske Beyond drapes. Jedino što nisam razmišljao o dezenu, pa sam uzeo motiv kao šahovsko polje, a u kraju sam gde dominiraju Krajišnici....
U Uradi sam postoje i Patifix vitraž folije. One su sa lepkom dok su ove B.D. bez lepka. I najbolji lepak vremenom (pod dejstvom UV svetla) požuti.

Ja sam postavljao jeftiniju varijantu staklo folije na jedan prozor prema terasi kod ženinih roditelja. Radila je posao, da nisi mogao da vidiš spolja ka unutra ako je bio dan ali tokom noći je kao da nema folije uopšte. Ali su vrlo brzo skinuli jer je dosta tamnija prostorija bila sa folijama. Prostorija je u startu tamna a sa folijama je bilo neprijatno.

Za folije prvo pogledam Oracalpolikarbonati ili Difol. Koristio za sada folije u boji i peskirne.
Oracal Ima i solar folije, ali nisam se još odlučio sam da ih postavljam, za sada mi posao rade rolo zavese. Kod ovih solar postoje koje se lepe spolja i iznutra pa treba i to proveriti pre kupovine.

Nazad
Vrh Dno