Šta je novo?

Dodaci ishrani: vitamini, suplementi, sportski preparati (iHerb, Myprotein..)

Da li i vama krenuli da carene sve pakete? Zadnje 2-3 pošiljke su sve ocarinjene. Ranije je uglavnom prolazilo sve bez dažbina.

Da, do pre par meseci su prolazili bez pdv, zadnjih par paketa naplaćuju. Čak i ne otvaraju paket da provere sadržaj. Samo nalepe pošta traku i papir sa iznosom pdv.

Meni je prošle nedelje stiglo Omega 3 ulje sa Vitacosta, placeno oko 44 dolara sa sve poštarinom. Naši naplatili 300 din, valjda samo otvaranje paketa.

S druge strane, čep je pukao u transportu i više je ulja bilo u kutiji nego u flašici. Vitacost odmah odobrio refundaciju.

Pohvale za iherb. Narucio 18. sptembra, poslali istog dana i stiglo u Srbiju 26., vec 27 postar doneo onaj karton. Ovo je DHL brzina skoro. Na kutiji pise da je stiglo iz Svedske, Malme i kod za pracenje imao SE na kraju. Izgleda da kad stigne iz Amerike u Evropu preuzima svedska posta.

Pohvale za iherb. Narucio 18. sptembra, poslali istog dana i stiglo u Srbiju 26., vec 27 postar doneo onaj karton. Ovo je DHL brzina skoro. Na kutiji pise da je stiglo iz Svedske, Malme i kod za pracenje imao SE na kraju. Izgleda da kad stigne iz Amerike u Evropu preuzima svedska posta.
Da, definitivno su se ubrzali. Jedno vreme sam ih izbegavao zbog prevelike poštrarine, gde se LocalPost izjednačio sa DHL/FedEX. Vitacost se iskvario, neće više da mi šalje "teže" pakete, tipa od 200+ grama koje sam do skoro bez problema naručivao.

Isplati se samo ako taj proizvod nema kod nas i ako je male tezine. Bilo bi super kad bi vratili recimo 7 evra local post, ali da bude fiksno za paket do 1,8 kg. I vitacost je imao fiksnu postarinu za pakete do 1,8 kg, i neke nize cene nego iherbu pa se isplatilo da se narucuje odatle ali sada je neisplativo.

Posle nesto vise od mesec dana (nerednovnog) koriscenja tribulusa rekoh ajde da iznesem neka zapazanja. Pre svega, sto se tice samih treninga i teretane, nisam zapazio bitne promene nakon konzumacije. Nije bilo efekta kao kod konzumacije preworkout proizvoda, samo delimicnog povecanja snage. Ali ono sto je i te kako primetno je kolicina energije koju sam dobio, koliko su mi sve kognitivne sposobnosti unapredjene, opet pominjem, VRLO primetno. Prvih par dana (tableta dnevno) nisam primecivao skoro nista, ali zato posle petog dana i te kako i to sve gore navedeno. Ovo je neka formula sa 15gr cinka i 90% saponima, sto je vrlo diskutabilno s obzirom da na vecini tribulus proizvoda pise 80-90% a cenovno vrlo odstupaju.
A da se pije čaj ili kapi Babin zub?

Ima li neko preporuku šta može da se uzme od suplemenata za ramena koja me zezaju naizmenično?

Možda grešim, ali mi deluje da je bol od spavanja na njima, jer me najviše boli kad se probudim ujutru, a spavam na strani uvek ili polustomaku. Prošle nedelje me bolelo desno, pa sam spavao na levoj strani, sad levo boli... Tri puta nedeljno idem u teretanu i vežbe za ramena nisu problem kad se zagrejem, ali desi se da me boli rame pomalo kad radim bench npr. Možda bih uzeo glukozamin, pa da vidim ima li smisla uzeti još nešto pored ili da probam nešto drugo?

Goveđi želatin mi ne pomaže, pa nema poente da uzimam.

Nema ništa što se pije da će da ti pomogne, pričam iz ugla nekog ko je prethodnih godinu dana lečio ramena.
Verovatno su pretrenirana i upaljena i spavanje na strani ih dodatno iziritira, ja sam to ignorisao pa na kraju nisam mogao da spavam od bolova.
Prvo treba da ih odmoriš i da se navikneš da spavaš na leđima, to će baš dosta da pomogne. Masaže gornjeg dela leđa i vratnog dela.
Uporedo treba da poradiš na posturi jer ako su malo isturena napred od sedelja za računarom i sl. biće više opterećena prilikom treninga.
Što pre kreneš da rešavaš to bolje za tebe.

Možda promena dušeka pomogne. Meni se to dešava kada spavam na starom/lošem dušeku a inače nemam problema.

@optical
Nikakav suplement, nego odmor od teretane, pre svega bencha i ramenog potiska. To moze da traje mesecima, a ako nastavis moze doci do ozbiljnijih povreda pa i artritisa. Mozes i da mazes ramena gelovima protiv upala na bazi mentola. Pisem iz iskustva i po savetu doktora...

Ja bih odmorio, ali ne predugo. Vratio bih se sa manjim težinama, mrvu preko zagrevanja i slušao organizam. Ako je uopšte do toga, ali slušajući telo ćeš da skontaš uzrok.

Ako zagrejan bez ikakvih problema treniraš, onda to i nije tako strašno. Ja uvek kroz treninge rešavam kad zabode nešto, i to odmor, pa lagano, a nikako prevelika pauza. Ta pauza me je unistavala pre, i sve drugo sto bi inače lekar preporučio. Doktora uvek treba pitati kojim se sportom bavi.

Ramena se najlakše povrede i za to treba vrlo malo muke, a oporavak je za neke ljude veoma dug.

Ima li neko preporuku šta može da se uzme od suplemenata za ramena koja me zezaju naizmenično?

Možda grešim, ali mi deluje da je bol od spavanja na njima, jer me najviše boli kad se probudim ujutru, a spavam na strani uvek ili polustomaku. Prošle nedelje me bolelo desno, pa sam spavao na levoj strani, sad levo boli... Tri puta nedeljno idem u teretanu i vežbe za ramena nisu problem kad se zagrejem, ali desi se da me boli rame pomalo kad radim bench npr. Možda bih uzeo glukozamin, pa da vidim ima li smisla uzeti još nešto pored ili da probam nešto drugo?

Goveđi želatin mi ne pomaže, pa nema poente da uzimam.
Mene zeza desno rame narocito kad sam radio ravni bench sipkom ili bucicama.
Pre po malo i mogao sam da radim skoro normalno, medjutim zadnjih par meseci bas puno tako da sam prestao.
Sad radim samo kosi bench i tu ga skoro ne osecam.
Takodje sam izbacio prednje rame na smith masini i radim samo sa bucicama na klupi.
***, nije idealno ali bolje ista nego nista.

@optical

Sve dobri odgovori, evo da dodam nešto i ja:
Rame je najteži zglob za dijagnostiku na ljudskom telu zbog neverovatne mobilnosti, mnogo stvari može da krene po zlu. Ako te periodično zezaju ramena to verovatno ukazuje na neku upalu i overuse povređivanje verovatno od nečega što radiš, moguće i od spavanja kao što kažu (što je rame slabije to je podložnije povredi na spavanju). Taj drugar što je ligandrolom izlečio rame je samo zamaskirao povredu verovatno i ta povreda će se pojaviti odmah kada mu ramena oslabe - sa pojačanim intenzitetom. Dugoročno snaga ramena jeste najbolja prevencija bola i povrede - pod uslovom da u procesu jačanja se ne povređuješ.

Ne mogu da zaključim ovako preko interneta, ali većina ljudi preteruje sa potiscima a radi premalo vučenja - taj disbalans dovodi neminovno do problema na guranju i bola u ramenu. Takođe, dosta ljudi ima totalno nefunkcionalne lopatice, ne rade šta treba i to takođe dovodi do povređivanja ramena. Ovako online - ako baš boli ja bih probao da izbegavam potiske, posebno sa šipkom, radio bih ramena sa bučicama i duplirao bih vučenja - face pull, veslanja, rear delt - pod uslovom da ne boli.

Takođe bih dodao nešto poput ovoga u svaki drugi trening i probao bih ovo 1-2x nedeljno. Sve ovo je pod pretpostavkom da su ramena trenutno ok - ne u fazi akutne upale kada samo odmor pomaže.

Takođe, iz mog iskustva dugoročno uzimanje kolagena, posebno pred trening pomaže da se ima manje tetivno-zglobovnih problema. Isto tako, veća doza omega 3 (3g EPA dnevno) takođe pomaže jer je protivupalna i masti generalno su dobre za zdravlje zglobova, pomaže i jedna susptanca DMSO koju imaš u sinedol gelu koja nije analgetik već pravi anti-inflamatorni molekul i generalno neki suplementi poput boswellia root extract koji su takođe dokazano anti-inflamatorni mogu umanjiti simptome.

Ja lično nisam video nikakvo poboljšanje od glukozamina samog, mada neki ljudi su uzimali neke preparate poput animal flex i elasti joint koji ga sadrže i zna da pomogne, mada kao što sam napisao u tvom slučaju mora da se otkloni uzrok, suplementi samo mogu da pomognu da ublaže simptome.

Poslednja izmena:
Hvala momci svima na odgovorima. Ne bih prestajao skroz sa teretanom, jer ionako sedim po 8+ sati svaki radni dan, pa mi znači trening, ali ću pauzirati sa vežbama za ramena i onim gde osetim da me ista bole.

Nažalost, nema šanse da se nateram da spavam na leđima, a pokušavao sam par meseci. Ne mogu tako da zaspim, a posle kad zaspim na strani, nikada se ne okrenem na leđa.

Uskoro bi trebalo da idem na sistematski privatno, pa ne znam da li bi bilo korisno tražiti da se uradi magnetna oba ramena, jer me npr. danas ne bole uopšte, ali se desi tako period kad me bole po nedelju - dve.

Prati šta radiš u teretani da bi znao šta prethodi bolu, to je verovatno uzrok. Onda to možeš da ispraviš.

Prvi put bih naručio nešto sa iHerb za Srbiju, našao sam magnezijum glicinat od Now Foods. E sad pošto nisam naručivao do sada piše osnovna cena 2477din + local post plus 1279din. Ima li neka fora do nekog iznosa (ili neke težine) da se izbegne carina jer ono što me muči je rečenica
Duties & Taxes may be collected at delivery.
I jel u ovo spada samo carina? Ako sve zavisi od situacije do situacije da iskoristim onda i da poručim još neke stvari pošto može do 1.8kg?

I čisto pitanje jel iHerb i dalje najbolja opcija, Vitacost npr jel treba uzeti u razmatranje?

Samo DHL do 50eur je prolazio bez troškova. Tu ćeš imati na taj iznos pdv, a ako predješ 50eur, imaćeš i carinu. Ukupno oko 32%.

A ovo preko local post plus uvek ide i carina i pdv?
Znači u ovom slučaju preko local post plus 2477 + (2477/100*32) + 1279 su raščlanjeni troškovi?

Ne, na osnovnu cenu, tj na taj iznos ide samo pdv 20%. Trebalo bi i na iznos poštarine da se naplati pdv ali ne rade to. Preko 50eur robe ide i carina.

Poručio sam sa iHerba, platio paypalom, banka uredno rezervisala iznos međutim iskače poruka iz priloga. Kontakirao sam banku kažu sve je u redu sa njihove strane, jel imao neko slična iskustva? Da li će pomoći ako pišem iHerb podršci na mejl? Koliko su ažurni? Ima li neko rešenje?

Prilozi

• Screenshot_20231019_084557_Chrome.jpg
    Screenshot_20231019_084557_Chrome.jpg
    57.1 KB · Pregleda: 25
Poručio sam sa iHerba, platio paypalom, banka uredno rezervisala iznos međutim iskače poruka iz priloga. Kontakirao sam banku kažu sve je u redu sa njihove strane, jel imao neko slična iskustva? Da li će pomoći ako pišem iHerb podršci na mejl? Koliko su ažurni? Ima li neko rešenje?
Ja bih se obratio iHerb podršci na [email protected]. Meni je pre 2 godine više puta odbijen PayPal i od tad ne ga ne koristim za plaćanje, već samo karticu.

Ne treba paypal za iherb. Imaju super zaštitu korisnika, bolju od paypal-a a i greške se ne dešavaju.

Ne treba paypal za iherb. Imaju super zaštitu korisnika, bolju od paypal-a a i greške se ne dešavaju.
Ja sam probao, unesu se samo podaci o kartici i prođe, nema onoga da stigne kod na telefon pa da se kodom potvrdi, za mene kao laika bi to bilo bolja zaštita?
Ja bih se obratio iHerb podršci na [email protected]. Meni je pre 2 godine više puta odbijen PayPal i od tad ne ga ne koristim za plaćanje, već samo karticu.
Stvarno im je podrška vrhunska, razmenili smo više mejlova, ispalo je ista situacija kao kod tebe, PayPal odbio. Sad čekam PayPal da vidi o čemu je reč, do sad nikad nisam imao problema sa njima

Treba mi preporuka za preparat za oporavak jetre dostupan u našim apotekama.

Vrh Dno