Šta je novo?

Hardver Pomoc oko kupovine procesora i graficke

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

limontus

Cenjen
Učlanjen(a)
05.05.2018
Poena
115
Hocu da nadogradim racunar sa jacim procesorom i grafikom.
E sad koj procesor da kupim ryzen 7 5800x ili ryzen 7 5800x3d - koje bolji i koliko, 5800x 25000 din a 5800 x3d oko 40000 velika razlika u novcu.
Hocu i graficku uzeti neku od 3060 do 3070, sad ne znam da li da gledam ove 4060 i 4070
Bitno da procesor i grafika ne prave botelnek ono usko grlo, da ne koce jedna drugo ako me razumete
Sad sta trenutno imam je
Ploca-MSI MPG X570 GAMING PLUS
Procesor-Rayzen 7 3800x
Graficka-ZOTAC RTX 2060 AMP
Napajanje-SEASONIC FOCUS GX-750
Ram-32gb kingston predator na 3200
Hlasdnjak za procesor-COOLER MASTER Hyper 212 LED Turbo Black - RR-212TK-16PR-R1

Ryzen 7 5800x3d je bolji od 5800x samo u nekim novijim AAA igrama koje su osetljive na cache a sam processor je nešto slabiji. od prilike kao 5700x. Za oba ti treba mnogo bolji hladnjak pa je to još dodatni trošak. Možda bi ti 5700x bolje pajsovao, hladniji je pa ne moraš novi kuler. Čak ni za 4070 ne bi bio nikakav bottlenck.
Sam izraz "Bottlenck" već duže vreme je izlišan ako nije baš veliki jaz između procesora i grafičke. CPU je ili dovoljan ili nije za pojedine igre i niže rezolucije i tu ni naj jača grafička ne pomaže.

Hvala ti sto si mi odgovorio i uputio i pomogo od srca, znaci 5800x se greje da uzmem 5700x. COOLER MASTER Hyper 212 imam dva jake 12 tice ventilatora jedan udvava a drugi izuvava na cpu hladnjaku.
Za 5800x koj hladnjak bi ga ohladio da nije mnogo skup sta da gledam?
Da li moje napajanje moze da izgura da se ne optereti na primer 5800x i neku 3070 grafiku?
Jos jedno pitanje, koje grafike da gledam 3060 i 3070, MSI ili Zotac ili nesto trece?
Ja sam na moj hladnjak zamenio ventilatore stavio ove idu od 650 do 1800rpm
20231019-122254.jpg

Poslednja izmena:
Ja jedva hladim do 80c 5800x pod punim opterećenjem sa AIO 360 a da izvučem pune performanse, zato bi trebao baš dobar i skup vazdušni kuler. Kažu da može 90c pre nego što počne da trokira ali već preko 80c smanji se boost za jedno 100MHz a to je već isto što i 5700x. Zato lepo uštediš tih 100inak Evra. (150 od 5800x3d). "baciš" ih na xx70 ili neku AMD i ideš kući pevajući. Napajanje ti je dobro za sve to što si naumio.

Ja jedva hladim do 80c 5800x pod punim opterećenjem sa AIO 360 a da izvučem pune performanse, zato bi trebao baš dobar i skup vazdušni kuler. Kažu da može 90c pre nego što počne da trokira ali već preko 80c smanji se boost za jedno 100MHz a to je već isto što i 5700x. Zato lepo uštediš tih 100inak Evra. (150 od 5800x3d). "baciš" ih na xx70 ili neku AMD i ideš kući pevajući. Napajanje ti je dobro za sve to što si naumio.
Hvala ti puno poslusacu tvoj savet uzecu 5700x a ostatak novca prebacicu na graficku.
5700x sa kojim procesoro od 3xxx seruje moze da se meri, koliko je jaci 5700x od 3800x
Ja gledo na netu brojke 5700x vs 3800x nista ne kontam
Da kazem i ovo sad taj 5800x koliko bi se grejao kod mene ne znam ja odigram po neku igricu najvise igram cs go i po neki sitan programcic i toliko za sad. Cim ide do 80c mnogo je, kad ti sa vodeno hladjenje ne mozes da ga obuzas sta da se igram sa vazdusnim. I ovo ja nikad ne overklokujem procesore to ne znam i nisam nikad radeo, imam 3800x nikad nije overklokovan.
Mislio mala je razlika u ceni eponudu gledam ryzen 5700x je 23700 din a 5800x je 25600, zato rekoh mala razlika da uzmem bolje 5800x ali posto se greje mnogo uzecu 5700x

Pa možda ti je najbolje da za početak samo promeniš grafičku ako ti je potrebno više snage, umesto da odmah kupuješ i procesor, mislim da nećeš videti neki značajan napredak. A ako baš budeš hteo, zameni kasnije i procesor, nije neki posao a ni ne moraš nužno zajedno menjati.

Pa možda ti je najbolje da za početak samo promeniš grafičku ako ti je potrebno više snage, umesto da odmah kupuješ i procesor, mislim da nećeš videti neki značajan napredak. A ako baš budeš hteo, zameni kasnije i procesor, nije neki posao a ni ne moraš nužno zajedno menjati.
Hvala ti, zamenicu i cpu i graficku i to je naresnih od 3 do 5 godina ne menjam nista vise

Po meni. ako nećeš da koristiš sav potencijal procesora, jedna kategorija/stepen ispod koji uštedi pare za nešto drugo bolji izbor, Da uzmemo ovaj primer,
Ako program/igra gura processor do recimo 4.1-4.2GHz, onda će oba dati iste performanse/FPS. Slično je i sa grafikama. Bilo bi divno kada bi svi mogli da priuštimo samo naj bolje ali onda ne bi postojalo ništa ispod. Čista logika, zar ne?
Što se tiče izbora odnosa procesora i grafiičke za igre, za 1080p na 60-75Hz presudan je procesor a za više grafička i to u više stepena

Posto sam dobio pomoc za procesor i uzecu 5700x to je reseno
Sad dajte neki predlog za graficku 3060 ili 3070 kupicu jednu od te dve varijante
Da je jaca od moje ZOTAC RTX 2060 AMP
Negde na netu sam naso neku radnju prodaje zotekove grafile i pise da ako se registrujem na sajt zotec imam 5 god garanciju jel to tacno ili navlakusa

Za te pare probaj da nadjes 7800XT i miran si duzi niz godina za 1440p igranje i nize.

Posto sam dobio pomoc za procesor i uzecu 5700x to je reseno
Sad dajte neki predlog za graficku 3060 ili 3070 kupicu jednu od te dve varijante
Da je jaca od moje ZOTAC RTX 2060 AMP
Negde na netu sam naso neku radnju prodaje zotekove grafile i pise da ako se registrujem na sajt zotec imam 5 god garanciju jel to tacno ili navlakusa
Od generacije do generacije otprilike ovako mogu da semere. 1070 prema 2060. 2070 prema 3060 itd ali tu je još i eventualno povećanje memorije na novijim.
Što se garancije tiče, Navlakuša je kada kažu 5 godina sa registracijom jer to znači samo garancija proizvođača a to je odavde teško do nikako izvodljivo a i ako jeste,komplikovano je imože da traje mesecima. Do dve godine garancija prodavca a preko (obično 3 godine) garancija uvoznika.

7800 XT ili RTX 4070 sa kp

4070 - bolji upscaling, bolji drajveri (citaj stabilniji), bolji ray tracing, manji potrosac
7800xt - 16gb vram, bolja rasterizacija

svakako opet zavisi kakve igre planiras da igras i da li su ti bitne stavke koje nvidia pruza
vise volim invidiju u grafikama od amd-a
nikako kp, samo prodavnica gde daju racun, necu da se razmisljam ako crkne grafika da jurim po kp

vise volim invidiju u grafikama od amd-a
nikako kp, samo prodavnica gde daju racun, necu da se razmisljam ako crkne grafika da jurim po kp
Onda se nećeš usrećiti...kod nas su 4070-ice 80k+. RX 7800XT su 10-ak hiljada manje...za 72k imaš Sapphire Pulse, za 75-79k Nitro+ a za 80k imaš Gigabyte 4070 ili Inno3D za 83k. Za oko 70k imaš i 7700XT kao alternativu ali nemam pojma koliko je slabija od ovih...
Još ima i 3080-ica za 79-80k.
Ili juri po oglasima i KP polovne sa domaćom garancijom ali teško da ćeš naći te novije modele.

Poslednja izmena:
Da se ne naljute ovi sto vole amd grafike, ja ih ne volim imao sam amd grafiku davno hd 5770 mislim i drajvere sam dobijao na dva do tri meseca, imo muku i od tada nikad vise amd grafike makar ih i dzabe delili. Ovo kazem u svoje ime.
Ja glasam isto za 7800XT, 4070 je meh.
I ja gledam svugde RTX invidiju i nema neka ponuda po radnjama. Mozda je nestasica sta znam.
Da pitam moderatora da li smem da postavim link neke radnje gde prodaju grafiku?imaju samo zotec.

Ako misliš na RTX 4000, u globalu su sve manje-više ok, nema neke da baš štrči u lošem smislu.
Na Zotac su mahom pritužbe na bučne ventilatore a generalno, nevezano na seriju, izbegavao bih MSI Ventus...
Hvala, a za 3000 seriju sta tu izbegavati?
Ako nemam para za 4070 uzecu 3070
Ja imam zotac 2060 i ventilatori su necujni, barem kod mene

Nazad
Vrh Dno