Šta je novo?

Mašine za sušenje veša bez toplotne pumpe (klasične)

Ovako p;laniram kupovinu masine za susnje vesa ,odmah da napomenem da ce ista stojati na terasi zastaklenjoj tj PVC prozori su u pitanu, ali nema radijatora! Znaci bice hladno! Iskljucivo bih uzeo koja ide bez odvoda tj samo struja uticnica i kraj! Sta predlazete? Hvala

par puta sam vec pomenuo da ja masine za ves i susare koristim komercijalno, promenio sam ih dosta, i mnogo mi znaci kada je nesto brzo efikasno i jeftino.

Tvoji zahtevi upotrebe su specifični. Meni nije bitno da bude brzo, već energetski efikasno i jeftino. Zimi imam svaki dan jednu na sušenju, a leti je to jednom nedeljno.

A pošto rad mašine za sušenje direktno zavisi od efikasnosti centrifuge, novom mašinom za pranje sam postigao kraće vreme sušenja za istu količinu veša kao sa prethodnom mašinom za pranje.
U praksi, sada moja mašina suši malo duže, ali je deklarisani kapacitet veš mašine povećan 50 % (zapreminski verovatno duplo veći).

Uzmem i pustim program spin+ draine i odmah smanjim vreme susenja cak i ves koji susim na program za sintetiku, koji bez dodatne centrifuge izbacuje ves vlaznjikav nakon ovog programa, ves bude suv.
Opet, kada koristim susenja pamka radi na vecoj temperaturi i to koritimo kada susimo decije stvari zbog dodatne dezinfekcije.
U pitanju je neki AEG polovn, kupljen novmbra prosle godine za 200eura. Letos sam rebra uzeo i ispra pise na samoj masini da se peru bar jednom gosisnje.
Ovih dana obe masine se ne gase pa se igam sa programima, da je redovna situacija ciklus pranja plus susenja traji max 6,5h, pranje 2 ili 3h, susenja ide 3,5h

Kupljena danas Samsung DV90BB5245AES7, pa napisem utiske poslije 10ak ukljucivanja.

Ja već 16. godinu trošim neku ventilacionu Candy mašinu za sušenje. Stoji na zatvorenoj terasi, odvod izbacuje paru napolje, 8kg veša osuši za ravno 1 sat i 15 minuta. Za ovakvo korišćenje je savršena, mislim da ne postoji kućni uređaj jednostavnije konstrukcije. To je jedini uređaj koji nisam promenio od kad sam se uselio u stan 2007. godine, niti sam imao ikakvu intervencije na njemu. Efikasnost posle 16 godina naravno ista kao i prvog dana, čini mi se da bi mogla da traje 30 god bez problema. Videćemo već 🙂

Gledam susare do cca 800e.
Nista mi nije jasno.
Sve do jedne te skuplje su sa tp.
One jeftine su klasicne i slab je izbor.
Misljenja opet podeljena sta je bolje. Vecina je za tp, zbog ustede susenja na nizoj temp.
Jeza me je uhvatila kada sam pogledao odrzavanje izmenjivaca kod vecine.
Keva ima Bosch serije 4, star 10ak god i on ima samociscenje i 2 filtera i skoro je morala da se otvara i ocisti.
Vecina ovih ima smesan sistem gde kao cetkicom cistis izmenjivac, LG se kao sam pere...
Sta realno moze da radi posao i da ne pravi problem barem 6,7 godina?

Toplotne pumpe ce na kraju preovladati...

Ja odgovorno tvrdim da jedina problem free je masina sa grejacem.
Sve masine za susenje puno prase i zadrzavaju prasinu u sebi.
Vec si nasao dovoljno informacija kako TP gubi efikasnost da ne pominjem ponovo.

kod ove...
Kanal za ventilaciju je toliki da mozes celu ruku zavuci i ocistiti, kondenzer se vadi napolje i istusiras ga u kadi, a realno se jako malo prlja.
moze jedino da crkne grejac ili vodena pumpa sve je jeftino, dostupno i zamenjivo za 20min.
I punu masinu moze da osusi za sat i 15 min, a moze da susi i 3 sata...pa ko kako vise voli.

Nikad se nisam setio koliko ona zaista potrosi struje a imam merac potrosnje, pa bi mogao i to da napravim.
Za sad sam siguran da stedi vreme x3

Poslednja izmena:
Toplotne pumpe ce na kraju preovladati...

Ja odgovorno tvrdim da jedina problem free je masina sa grejacem.
Sve masine za susenje puno prase i zadrzavaju prasinu u sebi.
Vec si nasao dovoljno informacija kako TP gubi efikasnost da ne pominjem ponovo.

kod ove...
Kanal za ventilaciju je toliki da mozes celu ruku zavuci i ocistiti, kondenzer se vadi napolje i istusiras ga u kadi, a realno se jako malo prlja.
moze jedino da crkne grejac ili vodena pumpa sve je jeftino, dostupno i zamenjivo za 20min.
I punu masinu moze da osusi za sat i 15 min, a moze da susi i 3 sata...pa ko kako vise voli.

Nikad se nisam setio koliko ona zaista potrosi struje a imam merac potrosnje, pa bi mogao i to da napravim.
Za sad sam siguran da stedi vreme x3
Koju imas, mozda negde prethodno pise?
Uglavnom takvih ima Candy, Gorenje, bas slab izbor

Nista mi nije jasno.
Misljenja opet podeljena sta je bolje. Vecina je za tp, zbog ustede susenja na nizoj temp.
Keva ima Bosch serije 4, star 10ak god i on ima samociscenje i 2 filtera i skoro je morala da se otvara i ocisti.
Vecina ovih ima smesan sistem gde kao cetkicom cistis izmenjivac, LG se kao sam pere...
Toplotna pumpa ne samo da stedi struju vec se i ves manje ostecuje jer susi ves na niskoj temp i ne greje prostor u kom se nalazi.Masine sa tp se rastavljaju i peru na svakih 6-7-8-10 godina u zavisnosti koliko se koristi.Ako vec hoces da odvojis 800 evra onda idi na Aeg/Electrolux.

Jedan lokalni serviser mi nudi polovnu bosch mašinu 8 generacije sa toplotnom pumpom, za 350e. Prethodno će da je sredi komplet šta sve treba od servisa i čišćenja koliko sam ga razumeo. Jel to realna cena za tu mašinu, koliko se kreće ta nova? Iskustva neko ako ima za tu sušaru bi bila poželjna.

Te masine vise nema verovatno i stara je 10 godina. Uzeta iz neke EU zemlje i kao znas nemacki kvalitet. Nova serija 8 kosta oko 100.000, ta sad polovna kosta oko 200-300e i to je pitanje.

Jel vredi kupiti iz onog ouleta bele tehnike?
Ima neki Siemens interesantan? Deluje veoma slicno Boschu

Simens nema kod nas godinama, tako da i to je od preko radila ko zna koliko.

Koju imas, mozda negde prethodno pise?
Uglavnom takvih ima Candy, Gorenje, bas slab izbor
Ja imam beko neku od 8kg, svetlo u bubnju, staklena vrata, nikad ne kupujem najjeftinije modele.
To je stari model, otprilike bi joj ovo bio naslednik:

Mi smo sa tom masinom prezadovoljni.

Te masine vise nema verovatno i stara je 10 godina. Uzeta iz neke EU zemlje i kao znas nemacki kvalitet. Nova serija 8 kosta oko 100.000, ta sad polovna kosta oko 200-300e i to je pitanje.
Te masine se kupuju polovne za 30-50eur a prodaju po 300eur
meni je fascinantan takav biznis plan...tj ljudi koji su spremni za te masine da plate 300eur.

Pa baba sušila veš samo vikendom posle crkve... na kratkim programima.
Nista mi nije jasno.

Ne paniči. Imam Beko sa tp već 6 godina. Perem filtere redovno, nekada finom četkom isčetkam kondenzator i usisam ga. To je sve.
Skoro sam usisavao i onaj deo gde je ventilator sa prednje strane. Nakupilo se prašine za ovo vreme...

Midea sušilica, dva ipo sata suši veš koji je isceđen na 1200 obrtaja i ne bude suv. Da li znate u čemu može biti problem? Veš je vruć kada se otvore vrata ali džabe nije suv...

Jel sav ves od istog materijala?

J b g , mora biti vruć, ne može nikako biti hladan.
Dešava se i meni da recimo džepovi na pamučnim trenerkama ili deblje ramfle ne budu skroz suve

Ako je ves vruc a mokar, nema druge nego da je zapusena.

I nije problem to sto je ona zapusena...nego izgubljeno vreme dok korisnik skonta da masina vise ne susi kako je susila

Vi jednostavno svaki put stavite ves i ukljucite ne razmisljajuci kada ce ona da zavrsi a ona okrece...okrece...okrece i sati prolaze
a onda kad skontate da je to vreme postalo neprihvatljivo dugo
dodajte vreme dok donesete odluku da nesto preduzmete.

vreme za obe stvari je predugo i bukvalno kao da vam ga je neko ukrao i namagarcio vas.

Nikad nije kasno, sezona sušenja tek počinje tako da....

Postovanje svima, ako ima neko voljan da mi odgovori na par pitanja, veoma bih mu bio zahvalan 😊
Zelim da kupim masinu za susenje po prvi put pa mi treba savet koja bi za mene bila odgovarajuca po vasem misljenju.
Da li bi ovako neka odgovarala
https://www.euroline.co.rs/katalog/...k&utm_campaign=Eponuda.com&utm_term=es_0_1_pp s obzirom da:

Zivim sam i masina za ves mi radi 1-2 nedeljno (cekam dok se ne nakupi vesa za punu masinu)

Masina za ves mi je kapaciteta 7kg i ima 1300 obrtaja

Masinu koju kupim za susenje bih drzao u supi pa me bas briga da li mnogo greje ili pravi mngogo vlage

Da li je neophodno da masina za susenje ima malo veci kapacitet od ove za pranje da bi se ves manje guzvao i bolje osusio?

Da li mogu susaru da oblozim sa strane stiroporom za svaki slucaj ako u supi padne neki put temp ispod 0⁰ ili nema potrebe?

Da li od ovako 'obicne' masine bez TP, mogu da ocekujem da mi neke, meni bitne stvari, (malo skuplji duksevi i trenerke) nece ostetiti vise nego bilo koja druga masina i da ih nece mnogo guzvati?

Hvala veliko! 😊

Vrh Dno