Šta je novo?

Kupovina akumulatora

Juce bio do prodavnice gde sam kupio nekoliko akumulatora, posto imaju servis, proverio sam Toplu od 60 koja mi je u autu, mislim d ami je ovo za njega druga provera od kupovne 2019. februara, predhodni akumulator sam svake godine proveravao. kaze majstor kapacitet mu malo pao, trebalo bi da ga dopunim, jedan dan a stoji na punjacu, pala mu voltaza.
Posle sam skapirao da mi je sijalica u kabini bila upaljena 48h, verujem da je zbog toga i malo pal voltaza, rece mi 10 i nesto V.
Svakako on ostaje u kola a za grejanje ide neka najjeftinija 55ca, video par komada sa popustom idu oko 6000.

Zar nije logicno da obrnes? Tj da nov stavis u auto, a taj stari za kotao... Ovako imas auto koji mozda nece da upali zimus.

Cilj je bio da ga proverim i zamenim, taj za grejanje a novi u autu. Medjutim zimus sam imao situaciju nestalo struje, svastika cuvala cerkicu i ispraznio se akumulator, otiso pritisak, otvorio sigurnosni ona se usrala od straha, izlazio sam sa posla da vidim stetu. Srecom nije je bilo, tako da bolje meni neka auto neuali, sescu na bus.

Bolje da auto ne upali, nego da kotao detonira...

#nepitajKakoZnam
Hashtag me plasi.

Zar nije odradio sigurnosni ventil na 3 bara? Keva se jednom zbunila kad je nestalo struje i nije otvorila ventil za gravitacionu cirkulaciju (premoscuje pumpu ali nejednako greje najdalje radijatore), jedino sto se desilo je da je izasla gomila pare na sigurnosni ventil.

Edit:
Kad tako postavis, ima logike, al onda ne bih stavljao najjeftiniji aku,nema sanse. Video sam slucaj eksplodiranog bojlera tople vode, uzas jedan. Meni su ugradjena dva sigurnosna ventila paralelno na toplom vodu, ako jedan ne odradi, drugi bi trebao.

Poslednja izmena:
Kod mene ima sigurnosni i on se otvorio pa nije doslo do veceg ******.
Kolega mi skoro pricao da on u selu ima gravitacionu cirkulaciju i da se prebacuje automatski kada nestane stuja, kod mene na selu je otvoren sistem, bojler od 80l na tavan, ima ispust i sav visak ide gore i u oluk

Varta Silver Dynamic 74ah posle 2,5 godine pred crkavanjem. Da li uzeti Topla Top ili Exide Premium?
Astra J 1.7 cdti 125ks je u pitanju.
Vidim da se u temi više preporučuje Topla Top :)

Razmisli i o ovom (13k din): https://www.tayna.co.uk/car-batteries/yuasa/ybx5100/reviews/
Preporuka na osnovu ličnog iskustva (5 godina), primera iz okruženja i saveta majstora. Vidim i na tom UK Sajtu ima veoma visoke ocene i uglavnom pozitivne recenzije.
Mada, Topla tih karakteristika verovatno ne košta više od 12k din, koji je bolji ne znam, a i stvar je sreće i raznih okolnosti, očigledno.

Kako bre toliko losa Varta i nju li su sebali?
Secam se imao sam Vartu na Ladi koja je otisla u vecna lovista 2012. ono sam praznio ko zna koliko puta jer sam bio nov vozac, u periodu od 2007 do 2012. se praznio jadan ne zna mu se broja, pa regler bio los, na kraju kada smo zavrsili sa Lajkom, par meseci je stajao u sobi, doso lik da je vozi na otpad ubacismo akumulator upali i odveze je

Dok nisam čitao poruke i savete sa ovog foruma ja sam bio normalan čovek - nikad nisam dopunjavao akumulator osim povremnog sipanja destilovane vode ukoliko ima čepove.
Sad sam počeo jednom mesečno da ga dopunjavam pametnim punjačem. Supruga me pita da li je sve u redu sa autom. Ja kažem da je auto OK ali sam se ja poremetio. 🤔

Varta Silver Dynamic 74ah posle 2,5 godine pred crkavanjem. Da li uzeti Topla Top ili Exide Premium?
Moja preporuka je topla top. Ako auto ima SS, onda mora ili EFB ili AGM.

Tačno je da Tab proizvodi toplu, ali proizvode i budžet akumulatore. Ništa ispod topla modela ne bih kupovao.

Trenutno posedujem Varta Silver akumulator, koji me je služio bez ikakvih problema punih 5 godina. Međutim, primetio sam da se bliži kraju svog veka i da ću morati razmotriti zamenu pre zime.
Sada razmatram tri opcije za zamenu: Topla Top, Varta Silver ili Exide Premium, za moj 2.0 dizelelomobil bez start-stop sistema.

Želeo bih čuti vaša iskustva i preporuke u vezi sa ovim.

Meni je u avensisu i dalje fabrički vartin aku iz 2014. godine. Nemam start/stop i motor je benzinac, verovatno je zato i potrajao, tj. još uvek traje.

Prvi Exide Premium (61Ah 600A) mi je trajao 8 punih goidna, drugi evo još malo pa će napuniti 6. kako vidim, jeftiniji je trenutno od ostalih izvikanih marki.

Da kvotujem sebe i ispravim nepravdu prema varti silver, nije bilo do akumulatora, z*srali su nešto u auto servisu, nije akku problem. Akku je testiran i dobar je.

Inače i ja sam naišao na preporuke za exide premium i toplu top, mada su mi u jednoj radnji rekli da su u poslednje vreme imali dosta reklamacija na toplu i da ih zbog toga ne prodaju više (" nisu više dobri od kada se proizvode u Makedoniji a ne u Sloveniji") i u toj i u još jednoj radnji su mi nudili jeftiniju varijantu - CIAK - kažu da nisu imali reklamacije na taj brend a baš dugo ih prodaju.

Ok je CIAK
Dobro je, nećeš imati nepredviđene troškove.
Šta su mogli da zeznu, baš me interesuje? Otkačli klemu pa loše stegli? Isekli kabl?

Kako na akumulator utiče kada se isprazni, pa se auto upali na kablove?
Imam relativno nov akumulator, nešto jače od godinu dana star, ali me nakon dužeg nevoženja dočeka prazan
. Dvaput mi se desilo, ima li od njega nešto, ili da gledam ponude?
Šta znači duže? Nedelju dana, 2 ... mesec dana?

Punta sam vozio bez problema i sa starim akumulatorom, bilo situacija da nije vožen po mesec-dva.
Dok evo komšija ima kao ti mlad aku. i problem je bio u džojstiku za migavce, koji su u spoju nekom i preko noći mu praznili akumulator.

Naravoučenije - idi kod auto-električara, nešto mi govori da imaš kvar.

Ciak batalite.

Da kvotujem sebe i ispravim nepravdu prema varti silver, nije bilo do akumulatora, z*srali su nešto u auto servisu, nije akku problem. Akku je testiran i dobar je.

Inače i ja sam naišao na preporuke za exide premium i toplu top, mada su mi u jednoj radnji rekli da su u poslednje vreme imali dosta reklamacija na toplu i da ih zbog toga ne prodaju više (" nisu više dobri od kada se proizvode u Makedoniji a ne u Sloveniji") i u toj i u još jednoj radnji su mi nudili jeftiniju varijantu - CIAK - kažu da nisu imali reklamacije na taj brend a baš dugo ih prodaju.

Topla Top i dalje dolazi i SLO.
Neki drugi njihovi akumulatori dolaze iz MKD.

Ja mogu da preporucim FIAMM Titanium PRO akumulatora. Ima i čepiće ispod nalepnice pa nakon isteka garancije može i destilovana da se dolije.

Ja sam jednom imao Black horse na kome je pisalo da je bez održavanja zato što je Ca-Ca tehnologija. Čepove ne vidim te poverujem u ono što piše na tarabi.
Posle dve godine proverim ispod nalepnice a tamo čepovi. Odšrafim i pogledam i ima šta da vidim - ćelije suve i vide se.
Ceo litar vode sam dolio.
Ako ima čepove čim istekne garancija proveravaj vodu obavezno. Dok je u garanciji nema pipanja.

Ja sam jednom imao Black horse na kome je pisalo da je bez održavanja zato što je Ca-Ca tehnologija. Čepove ne vidim te poverujem u ono što piše na tarabi.
Posle dve godine proverim ispod nalepnice a tamo čepovi. Odšrafim i pogledam i ima šta da vidim - ćelije suve i vide se.
Ceo litar vode sam dolio.
Ako ima čepove čim istekne garancija proveravaj vodu obavezno. Dok je u garanciji nema pipanja.
Eh to bez održavanja je samo fora, dok mnoge neznalice od prodavaca furaju priču da su to GEL akumulatori.😆
Uglavnom valja uvek staviti neki put na punjač, a posle garancije gledati i nivo elektrolita ako ima čepove skrivene.
I obavezno čim se kupi akumulator napuniti ga na punjaču do kraja, pa u auto. Ko zna koliko je to stajalo u magacinu i kojekuda, mada kod nekih proizvodjača mislim da moze da se vidi datum proizvodnje (mesec godina) i u tom slučaju akumulator ne bi trebao biti stariji od 3 meseca.

Poslednja izmena:
Gde kupujete akumulatore za auto?....da li po benzinskim pumpama,nekim manjim prodavnicama auto delova i kozmetike (tj bilo gde) ili baš u nekim "specijalizovanim" prodavnicama za akumulatore ili možda kod ovlašćenih uvoznika?......da li mislite da je to uopšte bitno,tj da su svuda akumulatori isti?

I koji su uopšte ovlašćeni uvoznici za tako te neke premijum marke akumulatora npr Bosh,Exide,Varta.....itd......ustvari,koje su uopšte i premijum marke akumulatora ili je to sve isto (struja je struja)?

Ja sam zadnji put kupio u prodavnici koja prodaje samo akumulatore. Oni drže i servis. Topla top. 40 meseci bezuslovne garancije. Datum proizvodnje mi piše na garantnom listu. Čim sam došao kući dopunio sam ga.

У Студентској улици нпр. има неколико продавница ауто-делова, између осталог и акумулатора. Ту ми је увек било на руку, акумулатори углавном цркну без најаве, па ми је ово у крају најпрактичније - скинем стари, одем тамо, узмем исти тип и вози даље...

У Норвешкој гледам да мењам превентивно, јер немам продавнице делова на сваком ћошку, а остати без акумулатора по зими у овој недођији није пожељно искуство.

Vrh Dno