Šta je novo?
Da li je moguce da Rajfajzen ima toliko povoljniju i kvalitetniju ponudu od ostalih banaka za obican dinarski+devizni racun??
Jeste da je provizija za online placanje 1% i kurs im nije najpovoljniji, ali nema mesecnog odrzavanja i aplikacija im je ok.
Od kad je provizija za online placanje 1%? Ja koristim njihov mobile i e-banking i nisam primetio da napalacuju provizije uopste.

Ko dosta plaća online za njega je Rajfazen loš izbor, izabraće banku gde nema provizija, itd...

Jedino je dodatak: "ako plaća u evrima", a ne u dinarima 😃
Od kad je provizija za online placanje 1%? Ja koristim njihov mobile i e-banking i nisam primetio da napalacuju provizije uopste.

Mislio je ne devizna plaćanja, a ne na dinarska na internetu 😃

Bazične usluge, plaćanje na netu, računi, bez mesečnog održavanja, prebacivanje para na bilo čiji drugi račun, odlična varijanta 😃
Bilo koje veće i često plaćanje u evrima, potreba da se kupuju devize, a ne da se uplaćuj na devizni račun za internet plaćanja, mislim da je drugačija priča i da ima boljih, ali realno najviše zavisi od potreba, navika, mesečnih prihoda i plaćanja pojedinca koji hoće da otvori račun 😃

Ćao svima, poslom sam prešao iz Bosne u Srbiju, i sada gledam u kojoj banci da otvorim račun, čitao sam malo ovdje starije postove ali onako, čini mi se da svaka banka ima prednosti i mane... pa da napišem šta je meni bitno, možda neka banka baš nudi tu kombinaciju, svaki savjet je dobrodošao.

Elem, taj račun bih otvorio za primanje plate. Bitno mi je:
1. da je podrška banke ažurna i sposobna
2. da postoji mbanking aplikacija koja funkcioniše, u smislu da ne baguje svaka 2 dana i da u svakom trenutku mogu vidjeti listing prometa svog novca, i da imam kontrolu nad nekim "naprednim" opcijama (npr. podešavanje limita i slično)
3. da imam platnu karticu s kojom mogu plaćati i online po svijetu, i u srbiji, sa što manjom provizijom za ovaj online dio (i da ima autokonverziju u valutu u kojoj plaćam, negdje vidjeh da se to ne podrazumijeva)
4. da je proces otvaranja računa i dobijanja kartice relativno brz i lak
5. da mjesečno održavanje nije basnoslovno skupo

Ono što mi nije bitno je bilo šta vezano za kredite i štednju, bar za sad.

Ja sam u Bosni koristio Unicredit, ali sam nezadovoljan njihovom podrškom, sposobnošću da mi pomognu, i provizijama/visinama održavanja računa, što ne mora da znači da je to slučaj sa istom bankom u Srbiji.

I molim vas da mi objasnite da li je nekome kao ja (povremeno kupovanje igrica/tehnike/knjiga u inostranstvu) potreban devizni račun u Srbiji, pošto vidim da se on dosta spominje ovdje.

Raspisah se ja, uglavnom unaprijed hvala na bilo kakvom savjetu i smjernicama.
Ja bih ti čak preporučio da otvoriš Račun Plus u državnoj Banci Poštanska štedionica.

Održavanje računa je 175 RSD mesečno ukoliko ima promene na računima, a ukoliko nema ne plaća se provizija. Račun je multivalutni u dinarima, evrima, dolarima i švajcarcima. Dobijaš dve kartice: Dina Discover i Mastercard. Njihova Mastercard je podržana na Google Pay i Apple Pay platformama pa se može plaćati telefonima i satovima. Ne postoji provizija za instant IPS plaćanja do 300.000 rsd. Aplikacija im je izuzetno pregledna i skoro uvek perfektno radi. Online menjačnica im je super i ja je često koristim. Održavanje nisu povećavali kao neke druge banke ovih dana.

Ja sam prešao početkom godine iz UniCredit banke u Poštansku štedionicu i zaista je sve povoljnije. Bio sam jako skeptičan u početku ali se ispostavilo da je super izbor. Skoro nikada ne idem u poslovnicu jer se sve završi online.

Jedina mana je što nisu baš sve ekspoziture opremljene softverom za taj Račun Plus jer je to račun bivše mtsBank pa je za uplatu-isplatu deviza potrebno otići u njihove Ekspoziture Plus. U Beogradu su skoro sve ekspoziture opremljene.

Ostaviću ti link ovde pa ti vidi da li ti to odgovara.

Mislio sam na devizno online, kazem u nastavku recenice da kurs nije najpovoljniji u slucaju konverzije.

Jedina mana je što nisu baš sve ekspoziture opremljene softverom za taj Račun Plus jer je to račun bivše mtsBank pa je za uplatu-isplatu deviza potrebno otići u njihove Ekspoziture Plus. U Beogradu su skoro sve ekspoziture opremljene.

Interesantan predlog za Postansku. Evo linka sa ekspoziturama plus:

Poslednja izmena:
Moguće je i da kažem realno. Za kreditnu takođe najbolji i najfleksibilniji (plaćaš mesečno održavanje, ne misliš čiji je terminal, podeliš na rate transakciju preko 5000 dinara i ne naplaćuju naknadu za obradu ili uvećanu prvu ratu). Ako godišnje imaš trošak 150€ karticom, isto ti dođe da li ćeš platiti godišnju članarinu za Visa internet u Poštanskoj ili proviziju u RF, a čak u Erste imaš i Master deviznu koja je od nedavno u evrima, što dođe kao najbolja opcija. Da nisu otišli iz Leskovca, uzeo bih i nju, ali izbor je pao na Poštansku.
Jel je Master devizna zaista besplatna za sve ili je to samo za one koje već imaju račun u Erste?

Jel je Master devizna zaista besplatna za sve ili je to samo za one koje već imaju račun u Erste?
Nije besplatna, ali trošak je oko 3,5€ (400 dinara, jednokratno). Međutim, elektronsko bankarstvo je predviđeno samo za dinarske račune pa je nezgodno paušalno određivati potrošnju. Ranije su imali klauzulu da ne naplaćuju održavanje za promet ispod 1000 dinara u mesecu, međutim u sadašnjim tarifama od 1. više ne postoji ta dodatna napomena, već samo da ko podnese online zahtev za otvaranje bilo kog tipa računa (posle poziva iz centrale se u odabranoj poslovnici potpisuje dokumentacija) ili prenese zaradu, imaće prvih godinu dana besplatno.

Ako imam mastercard karticu i tekući (BAM, tj. konvertibilna marka valuta) Unicredit banke Banjaluka, i dođem na bankomat Unicredit banke u Srbiji, nudi mi se neka konverzija da bih podigao novac u dinarima. Kako da nađem koliko banka ubire od te konverzije (čini mi se da sam vidio cifru 8% kad sam podizao jutros na bankomatu, što mi se čini ekstremno puno?). Na sajtu koje banke(one u kojoj mi je kartica, ili one na čijem bankomatu dižem novac) da vidim u onoj tablici tarifa/naknada koliko bi to trebalo da bude?

I dodatno pitanje, kako da u kešu skinem sav novac s tog svog računa i dobijem ga u dinarima, a da platim najmanju moguću proviziju? Moja pretpostavka je da mi je najjeftinija opcija otići u Bosnu, dići keš u BAM, i onda naći mjenjačnicu sa povoljnim kursom i prebaciti to u RSD? Radi se o nekih 1500 eur (tj. oko 3000 BAM), ugrubo.

Možeš i da odbiješ konverziju onda će ići po mastercard kursu koji je poprilično okej. Tehnički je najjeftinije dići pare u BiH tamo zameniti u menjačnici u evre podrazumeva se u nekoj povoljnoj menjačnici, i zatim u BG-u zameniti iz evra u dinare (ironično ali menjačnice u samom centru grada su najpovoljnije npr menjačnica pirana ili obe menjačnice u sremskoj ulici u kojima je malte ne srednji kurs)

Možeš i da odbiješ konverziju onda će ići po mastercard kursu koji je poprilično okej. Tehnički je najjeftinije dići pare u BiH tamo zameniti u menjačnici u evre podrazumeva se u nekoj povoljnoj menjačnici, i zatim u BG-u zameniti iz evra u dinare (ironično ali menjačnice u samom centru grada su najpovoljnije npr menjačnica pirana ili obe menjačnice u sremskoj ulici u kojima je malte ne srednji kurs)
A da li ovaj iznos od 8% zvuči kao tačan? Iskreni bio sam u žurbi pa sam samo išao po principu "next, next, next, finish" ali mislim da sam vidio da piše 8% provizija.
A za ovu zamjenu, tako ću i uraditi, hvala.

DCC konverziju obavezno odbijati. Postoje neka mesta gde je ne možeš izbeći (aerodrom, free shop...) ali svestan si toga da u zemlju gde ulaziš nemaš lokalnu valutu kod sebe i kupuješ nešto iz nužde.
Da li ovaj iznos od 8% zvuči kao tačan?
To je okvirno, ali i moguće. Na krupne iznose je razlika osetna, ali znaćeš tačno koliko te to izađe tek nakon knjiženja transakcije.

Hvala još jednom, ovaj forum je rudnik zlata za informacije tehničke prirode

• Like
Reagovanja: uji
Imam: Raiff iRacun dinarski+Raiff kreditna+MTS/PŠ (za devizna plaćanja)

Raiff iRacun dinarski - 0din održavanje, bez provizije na e i mob bankarstvu
Raiff kreditna - bez kamate uz uredno plaćanje rata, održavanje posle 3. meseca 290din(do tada 60din)
MTS račun plus - 175din održavanje, dobar kurs za online devizna plaćanja

Možda uzeti: iRačun devizni (0 din)

Mislim da je stvarno OK kombinacija...
Još da ugasim račun u NLB Komerc...:)

Poslednja izmena:
Ako imam mastercard karticu i tekući (BAM, tj. konvertibilna marka valuta) Unicredit banke Banjaluka, i dođem na bankomat Unicredit banke u Srbiji, nudi mi se neka konverzija da bih podigao novac u dinarima. Kako da nađem koliko banka ubire od te konverzije (čini mi se da sam vidio cifru 8% kad sam podizao jutros na bankomatu, što mi se čini ekstremno puno?). Na sajtu koje banke(one u kojoj mi je kartica, ili one na čijem bankomatu dižem novac) da vidim u onoj tablici tarifa/naknada koliko bi to trebalo da bude?

I dodatno pitanje, kako da u kešu skinem sav novac s tog svog računa i dobijem ga u dinarima, a da platim najmanju moguću proviziju? Moja pretpostavka je da mi je najjeftinija opcija otići u Bosnu, dići keš u BAM, i onda naći mjenjačnicu sa povoljnim kursom i prebaciti to u RSD? Radi se o nekih 1500 eur (tj. oko 3000 BAM), ug

A da li ovaj iznos od 8% zvuči kao tačan? Iskreni bio sam u žurbi pa sam samo išao po principu "next, next, next, finish" ali mislim da sam vidio da piše 8% provizija.
A za ovu zamjenu, tako ću i uraditi, hvala.
Probaj na ATM-u otp ili halkbanke, ja na njihovim bankomatima dizem sa revolut karticom i nema provizije.

I dodatno pitanje, kako da u kešu skinem sav novac s tog svog računa i dobijem ga u dinarima, a da platim najmanju moguću proviziju? Moja pretpostavka je da mi je najjeftinija opcija otići u Bosnu, dići keš u BAM, i onda naći mjenjačnicu sa povoljnim kursom i prebaciti to u RSD? Radi se o nekih 1500 eur (tj. oko 3000 BAM), ugrubo.
Na sajtu unicredit banke prije par godina je pisalo da podizanje sa njihovom karticom bilo gdje dok je u njihovok mrezi ide bez provizije. Sajtu glavne unicredit banke. Mozda je i dalje tako a to me vrijedi za nas van EU.

Uvek biraj BEZ konverzije, jer onda ide po Mastercard kursu tj. kursu kartice. SA konverzijom je po kursu banke koji je skoro uvek nepovoljan. Plus moze da se desi da zaracunaju neku proviziju, plus banka koja izdaje karticu moze da se desi da zaracunava proviziju.

Slicno informaciji koju je dao @dervisbegovic_ za BG, da li neko zna povoljne menjacnice u Novom Sadu?

Uvek biraj BEZ konverzije, jer onda ide po Mastercard kursu tj. kursu kartice. SA konverzijom je po kursu banke koji je skoro uvek nepovoljan. Plus moze da se desi da zaracunaju neku proviziju, plus banka koja izdaje karticu moze da se desi da zaracunava proviziju.

Slicno informaciji koju je dao @dervisbegovic_ za BG, da li neko zna povoljne menjacnice u Novom Sadu?
Ima jedna mjenjacnica u Bulevaru Oslobodjenja, Aleksandrova zgrada(ako se tako zove) za preko 1000€ ide srednji kurs, tj malo jaci nego srednji. Ako je srednji tipa 117.21 kod njih je 117.25

Da li neko zna povoljne menjacnice u Novom Sadu?
Kada sam živeo 2018. tamo, menjačnica u podzemnom kod glavne pošte mi je bila najbolja, ali možda se situacija u međuvremenu drastično promenila.
Imam: Raiff iRacun dinarski+Raiff kreditna+MTS/PŠ (za devizna plaćanja)
MTS račun plus - 175din održavanje, dobar kurs za online devizna plaćanja

Možda uzeti: iRačun devizni (0 din)
Devizni iRačun svakako neće škoditi. Povezao sam karticu na njemu i uplatio 50€, a evo i primer potrošnje i obračuna provizija:
IMG_20230904_141932.jpg
Planirana je kao rezerva ako Visa internet Poštanske ne bude prolazila, no sa njom je sve takođe proteklo u najboljem redu. Pošto imam i studentski dinarski, mogu da koristim menjačnicu pod istim uslovima kao kod ex mts, ali do sada sam uradio zimus samo jednu uspešnu probnu kupovinu. Trebalo bi da izdaju i samo LIB za kontrolu potrošnje ili proveru stanja kada se uzima internet kartica.

Ima jedna mjenjacnica u Bulevaru Oslobodjenja, Aleksandrova zgrada(ako se tako zove) za preko 1000€ ide srednji kurs, tj malo jaci nego srednji. Ako je srednji tipa 117.21 kod njih je 117.25
Da, znam za tu, i za manje sume su uglavnom najpovoljniji od svih kad se prosetas Bulevarom (y)

@vrsxjsf

Uvek je dobro kada ides u inostranstvo da imas karticu koja je vezana za devizni racun, posebno gde u inostranstvu nije Euro domaca valuta jer izbegavas duple konverzije,

Najbolje je da u Bosni imas devizni racun i tu mastercard vezes za taj racun. I onda deponujes evre na taj racun i onda ti je laganica u inostranstvu i kad placas i kad dizes loklanu valutu u mrezi bankomata tvoje maticne banke jer uglavnom nema provizijie i racna se mastercard kurs koji je skroz OK.

Evo moj primer kad sam bio letos Grckoj i u povratku u Makedniji. Imam Mastercard NLB Komrecijalne banke koja je vezana za devizni racun i u Grckoj kad placas karticom skida se Euro. Posto u Grckoj nema NLB banke poneli smo i nesto kesa.

U Makedoniji ima NLB banka i onda mi je bilo super jer sam podizao denare sa bankomata bez provizije. gde mi je bio kurs: 1evro - 61,4 denara sto je skroz OK kurs.
U odlasku sam isao na granicni prelaz Dojran i u 5 ujutru stao u Dojranu usput i podigao denare da imam u povratku jer sam iz Grcke isao preko Albanije u Sveti Naum na Ohridskom jezeru a tamo nema menjacnica pa da imamo lokalnu valutu. U gradu Ohridu vec ima i menjacnica ali sam i tamo dizao denare sa bankomata da se ne smaram po menjacnicama jer je uvek bilo po par ljudi u redu za menjacnicu.

Kao da je obrisana 😳
IMG_20230911_095745.jpg

Naknadnim guglanjem, došao sam do izjave direktora Bojana Kekića za medije
Banka Poštanska štedionica je odlučila da i u narednih godinu dana zadrži umanjene tarife u odnosu na važeći tarifnik.
Stoga, ovo će ostati na snazi do 1.9.2024.

Nazad
Vrh Dno