Ćao svima, poslom sam prešao iz Bosne u Srbiju, i sada gledam u kojoj banci da otvorim račun, čitao sam malo ovdje starije postove ali onako, čini mi se da svaka banka ima prednosti i mane... pa da napišem šta je meni bitno, možda neka banka baš nudi tu kombinaciju, svaki savjet je dobrodošao.
Elem, taj račun bih otvorio za primanje plate. Bitno mi je:
1. da je podrška banke ažurna i sposobna
2. da postoji mbanking aplikacija koja funkcioniše, u smislu da ne baguje svaka 2 dana i da u svakom trenutku mogu vidjeti listing prometa svog novca, i da imam kontrolu nad nekim "naprednim" opcijama (npr. podešavanje limita i slično)
3. da imam platnu karticu s kojom mogu plaćati i online po svijetu, i u srbiji, sa što manjom provizijom za ovaj online dio (i da ima autokonverziju u valutu u kojoj plaćam, negdje vidjeh da se to ne podrazumijeva)
4. da je proces otvaranja računa i dobijanja kartice relativno brz i lak
5. da mjesečno održavanje nije basnoslovno skupo
Ono što mi nije bitno je bilo šta vezano za kredite i štednju, bar za sad.
Ja sam u Bosni koristio Unicredit, ali sam nezadovoljan njihovom podrškom, sposobnošću da mi pomognu, i provizijama/visinama održavanja računa, što ne mora da znači da je to slučaj sa istom bankom u Srbiji.
I molim vas da mi objasnite da li je nekome kao ja (povremeno kupovanje igrica/tehnike/knjiga u inostranstvu) potreban devizni račun u Srbiji, pošto vidim da se on dosta spominje ovdje.
Raspisah se ja, uglavnom unaprijed hvala na bilo kakvom savjetu i smjernicama.