Šta je novo?

Toplotna pumpa

Jel postoji neko setovanje predimenzionirane TP koje bi sprečilo ili bar umanjilo njen rad u on/off rezimu, nevezano za priču o grejanju sanitarne vode

Sa jednog drugog foruma, citiram korisnika "tihi2": "Sa baferom svakako treba povećati onih 2 stepena na 5 ili čak 8 (ja imam bafer od 1000l i razlika mi je 10*C). Drugo pitanje je gde merač stoji. Trebao bi da stoji na ulasku povratne vode u bafer." Dakle ideja je da se u podešavanju pumpe poveća vrednost ∆t i uz dodati bafer bi trebalo da se ređe pali-gasi. Po mogućnosti ići sa minimalnom potrebnom temperaturom u potisu, uz sondu spoljne temperature koja bi definisala krivu

Poslednja izmena:
A neko podešavanje offset temperature, tipa ciljana temp polaza vode je 30 C, pumpa to dostigne i isključi se, ali se podesi da se ponovo uključi kad T polaza padne na 28? To bi smanjilo broj on/off uključivanja a sistem u kući ne bi osetio u smislu pada realne T u prostoriji
Nažalost, opcija bafera ne postoji

Ne znam može li tako, nije podno isto što i bojler

Pozdrav, dobio sam drugu ponudu od majstora za TP, ovog puta: LG Toplotna pumpa R32 monobloc S Therma V HM161MR.U34
Cena je 589k, sto je jeftinije od Termofluksa.
Kakva su iskustva sa LG TP?

Kad gledam tp na netu. Pise npr tp 16kw. Cega? Toplotne energije? Koliko ona trosi kad radi na maximumu? Kako ja to da znam? Niko to ne piše.

Kad gledam tp na netu. Pise npr tp 16kw. Cega? Toplotne energije? Koliko ona trosi kad radi na maximumu? Kako ja to da znam? Niko to ne piše.
Nije to bas tako jednostavno. Neki proizvodjači imaju to u tabelama ali ni to nije baš tačno jer dosta zavisi od vaših uslova. Najbolje da ovde kolege okače potrošnje po mesecima i snagu TP koje imaju.

Pumpa daje onoliko snage koliko prostor troši energiju. A snaga pumpe je 2-4 puta veća od njene potrošnje, u zavisnosti od spoljašnje temperature i opterećenja
https://microma.rs/kalkulator/ evo vam kalkulator da izračunate potrebnu snagu za grejanje. Stavite -15°C spoljašnju i 22°C unutrašnju

Bio sam danas da se raspitam za tp. U mojem kapitalisticko gradu ima cak jedna prodavnica. Prodaju bergen. Sa subvencijom bi me izaslo max 350k. Za tp se dobija 250k od drzave. Da li neko zna kakva je efikasnost tog uredjaja? Prodavac mi kaze da bi za moju kvadraturu 130, bila dovoljna desetka. 3 prostorije se greju sa podnim grejanjem i 8 sa radijatorima

Poslednja izmena:
Bio sam danas da se raspitam za tp. U mojem kapitalisticko gradu ima cak jedna prodavnica. Prodaju bergen. Sa subvencijom bi me izaslo max 350k. Za tp se dobija 250k od drzave. Da li neko zna kakva je efikasnost tog uredjaja? Prodavac mi kaze da bi za moju kvadraturu 130, bila dovoljna desetka. 3 prostorije se greju sa podnim grejanjem i 8 sa radijatorima
To je bespovratna subencija ili kako?

Džabe ja pišem ovde, savetujem, kad naš narod uvek radi kontrla. Kaže pitao sam prodavca koja snaga pumpe mi treba. Kakav bre prodavac, nema on pojma, hoće li ti on garantovati sutra ako nešto ne bude dobro.
Drugo pomenuo si Bergen, beži od toga. Njih je izmislila ekupa iz Kaća, tj Energy Net, uvoze Kineze, lepe nalepnice na njih, niti znaju niti žele da se bave servisom. Drži vode dok majstori ne odu, to je njihova filizofija.
Ako kupujete to za kuću, onda dodajte neki dinar, kupite nešto kvalitetno, nemojte da me pitate koji brendovi već sam pisao, a i ne bih da reklamiram nikoga.

Kupio bi ja i nesto drugo da ima u ponudi. Ako i nadjem nesto na netu, verovatno bi platio dostavu kao pola tp, ili mi ne bi ni slali. Ovo ti je navodno grad, a u stvari je pickovac. Prva najbliza bolje snabdevena prodavnica mi je u NS

Treba ti 2000 da sipas gorivo i odes u NS i da doteras sam sebi, npr.
Ili da platis kurira u najludim snovima 50€. Stvarno ne znam kako moze dostava da te izadje pola tp!

Ja tog bergena ne bih uzeo a kamoli kupio kad bi bio džabe. Jarane pogledaj ti malo druge proizvođače tipa Daikin, Toshiba, Mitsubishi ili Fujitsu, ove ostale ni pod razno, pa ne kupuje se dizalica topline stalno.

Bespovratno. Konkurs za subvencije navodno pocinje sad u septembru.
Pa to je top! Samo zavisi koliko imaš para da dodaš na to. Plus vidi koliko te izadje ugradnja. Negde to ako je malo komplikovano moze da kosta kao pola TP. Pa da vidis koliko imaš budžet sve ukupno

Ja tog bergena ne bih uzeo a kamoli kupio kad bi bio džabe. Jarane pogledaj ti malo druge proizvođače tipa Daikin, Toshiba, Mitsubishi ili Fujitsu, ove ostale ni pod razno, pa ne kupuje se dizalica topline stalno.
Dobro, dzaba bih ga uzeo, al, ono, ako dajes svoje pare, naravno da bih isao na ovo sto si nabrojao, nema dileme.

Kupio bi ja i nesto drugo da ima u ponudi. Ako i nadjem nesto na netu, verovatno bi platio dostavu kao pola tp, ili mi ne bi ni slali. Ovo ti je navodno grad, a u stvari je pickovac. Prva najbliza bolje snabdevena prodavnica mi je u NS
Batali prodavnice, imaš u NS ozbiljnu firmu koja se bavi profesionalnom klimatizacijom, MDV Elektronik. A u par poatova iznad imaš kalkulator, pa vidi koja snaga ti treba. Za TP se preporučuju panelni radijatori, kako bi mogli da greju na nižim temperaturama vode. Sa gusanim se nećeš usrećiti, aluminijumski mogu da prođu. I svugde se preporučuje da se radijatori predimenzionišu, tj da se doda +30%

Ove cene su od pre par god.

Cene uopšte nisu bitne, bitno je da ima jos neki detaljniji kalkulator na nasem jeziku vezano za toplotne gubitke.

Ovde je jos bolje sto daje odprilike uvid koliko ce biti usteda kada se uradi predloženo.

Cene mogu da se promene iz meseca u mesec.

Vrlo dobar kalkulator, izbacuje mi proracun slican onome koji sam dobio uz projekat. Jedino sto mi je smesno je sto mi predlaze radove u vrednosti od 2000e da bi smanjio godisnji racun za 11e :)

Vrlo dobar kalkulator, izbacuje mi proracun slican onome koji sam dobio uz projekat. Jedino sto mi je smesno je sto mi predlaze radove u vrednosti od 2000e da bi smanjio godisnji racun za 11e :)
Kalulator je, nije vestacka inteligencija da zna logiku 😅

Pozdrav svima. Vase misljenje me zanima za sledece. Kuca prizemlje i sprat trenutno grejanje na kotao i radijatore. Planiramo gas ili tp. Kvadratura prizemlje 76kvm dve sobe i kuhinja ukupan broj rebara dole 110 alu radijator starpan visine 60cm,sprat sa kosinama jedna soba je bas niska broj rebara isto 110 kvadratura 76kvm isti radijatori. Izolacija stiropor 5cm na donjim zidovima gore 8cm,krov izolacija vuna staklena i stiropor 5. Prozori drveni sa komorom i aluminijumskim lajsnama. Po dosadasnjem grejanju sa kotlom kada je temperatura kotla 60 stepeni ne moze da se zivi od vrucine, idealno 50 cak i kada je hladan dan. Svaki info je dobrodosao. Hvala Vam na savetima. Veliki pozdrav

Pozdrav svima. Vase misljenje me zanima za sledece. Kuca prizemlje i sprat trenutno grejanje na kotao i radijatore. Planiramo gas ili tp. Kvadratura prizemlje 76kvm dve sobe i kuhinja ukupan broj rebara dole 110 alu radijator starpan visine 60cm,sprat sa kosinama jedna soba je bas niska broj rebara isto 110 kvadratura 76kvm isti radijatori. Izolacija stiropor 5cm na donjim zidovima gore 8cm,krov izolacija vuna staklena i stiropor 5. Prozori drveni sa komorom i aluminijumskim lajsnama. Po dosadasnjem grejanju sa kotlom kada je temperatura kotla 60 stepeni ne moze da se zivi od vrucine, idealno 50 cak i kada je hladan dan. Svaki info je dobrodosao. Hvala Vam na savetima. Veliki pozdrav
Ispravka, radijator je panelni 60x140cm

Nema potrebe raditi -15 u proracunu, mozete slobodno -10. Prosecne temperature u grejnoj sezoni u zadnjih 10 godina su u intervalu oko nule, +- neki stepen. Cak se i u standardu sada primenjuje -12 ili -10 kao ekstrem. Kada i ako se pojave hladniji dani, oni ne traju duze od 5 do 7 dana.
Drugo, sto se tice ovog objekta u Sapcu, tu treba staviti jedan dobar kondenzacioni gasni kotao i prica zavrsena. Nema potrebe stavljati pumpu.

Tu su rezervni grejaci u unutrasnjoj jedinici za tih par ekstremnih dana kod split sistema. Ko uzima monoblock bez grejaca mora malo nize temperature da uzme u kalkulaciju.

Ako ti treba 50°C za grejanje, pre bih išao na gas. Neka me demantuje neko. Ili dodaj još koji radijator
Tako je, prosto to su za TP visoke temperature, i nisu ekonomicne. Default podesavanje na WD krivi za radijatore je 45°C u radijatorima je na -5°C (Daikin Altherma 3)

Vrh Dno