Šta je novo?

Problem sa hladjenjem (Ryzen 5 5500, B550, RX 6600XT)

Ako je sa GPU onda nema pomoci, moguce da je senzor defektan ali ne mozes iskljuciti, male su verovatnoce da je bas neko namontirao lose cooler jer bi onda ceo GPU bio vreo... a i ako se bas neki hotpost pregrejava moze jedino da proba da undervoltuje i snizi klok jer je grafika za bacanje onda
Karta je uzeta nova nije otvarana. Sad sam video na redditu jedno pitanje identican slucaj,i rekli su ljudi da ta razlika hot spot i drugih senzora nije normalna,da znaci da se pasta razlila,termin "Thermal paste pumped out".

tesko da pasta moze tako da utice moralo bi i jezgro da se vise ugreje.... ali ako nemas garanciju promeni pasti pa vidi

tesko da pasta moze tako da utice moralo bi i jezgro da se vise ugreje.... ali ako nemas garanciju promeni pasti pa vidi
Moze, jednostavno pasta izgubi kontakt na delu cipa (jer je izgubila viskoznost i razlozila na ulje) i taj deo cipa postaje hotspot. Pitaj @NenadG kako se on zanimao sa svojom.

sa fabrickom bas i ne... mora da je neki veliki propust da se to desi, za ove mudrase sto menaju paste i stavljaju zna kakve gluposti sve je moguce, ja od 3000+ sistema nikad nisam video losu pastu a da neki strucnjak nije dirao, generalno za 20+ godina nikad nisam menjao pasta na nicemu bez razloga a nikad ni nisam menjao istu eto da oderem nekog krezubog za isti intervenciju

da na novijim HW to je svakako daleko verovatnije jer je dimenzija manja a potrosnja daleko veca, ipak mi nije jasno kako fabrika ubrlja ovo
a te interne senzore su i postavili jer znaju da je danas sve nategnuto do max, CPU imaju logiku da obore klok i odrzavaju temp, ali GPU izgleda pre jave kompu da se ugasi

Desavalo se dosta propusta, od gumene rukavice umesto thermal pad-a na memoriji, do nepotpuno nanete paste na GPU i loseg kvaliteta paste.
Znas li mozda o onom sto sam pisao gore sto se tice maticne ploce,provalio sam da se problem resi kad je kuciste otvoreno a to nije preporucljivo inace dugorocno,radio mi je tako racunar mozda 1 dan i nesto sam igrao ne mnogo i posle toga uvece je progresivno pocela da crkava ploca. Da li moze da crkne zbog cestog pregrevanja ili ako racunar radi otvoren,meni je kuciste gore na stolu gde i monitor. Ne verujem da je to koincidencija,rekli su mi pri reklamaciji da se ljudi ne zale na takve ploce,u pitanju je bila AS Rock B550M HDV i ne vezano vise mi se inace svidela od ove nove Gigabyte B550M ds3h po pitanju toga kako izgleda Bios i logo pri pokretanju racunara.

ploca je crkla jer je crkla ;)

Koji su simptomi? Sve sto si do sad opisao je GPU pregrevanje
Nesto sam bezveze gledao u This PC,probao da udjem u particiju hard diska nije htelo,probao sam format nije htelo,hteo sam da ugasim racunar iz sistema i nije hteo da se ugasi,ugasio sliku na monitoru i sve drugo a i dalje radilo napajanje,posle toga plava slika smrti,bios nije prepoznavao flesku i pokazivao je plavu sliku pri pokusaju da se ubaci novi sistem preko fleske,bio sam ubedjen tad da je sve do ploce i ispostavilo se tako naravno kad sam je vratio,jos uvek je bila u garanciji. Ali mene zanima da li to ima veze sa pregrevanjem karte ili sa tim sto sam 1 dan koristio racunar sa otvorenim kucistem,ne verujem da je to koincidencija.

Ja ti napisah na prosloj strani da zoves prodavca i da mu objasnis situaciju sa komponentama.Ali ti si izgleda uporan i polako spaljujes komponente.Ako nesto ne radi kako treba a u tvom slucaju je jos i u garancij,onda reklamiras i zavrsena prica.Ovako samo pravis dodatni trosak sebi i bespotrebno gubis vreme i zivce.

Ja ti napisah na prosloj strani da zoves prodavca i da mu objasnis situaciju sa komponentama.Ali ti si izgleda uporan i polako spaljujes komponente.Ako nesto ne radi kako treba a u tvom slucaju je jos i u garancij,onda reklamiras i zavrsena prica.Ovako samo pravis dodatni trosak sebi i bespotrebno gubis vreme i zivce.
Probacu da pojacam ventilaciju u kucistu mada to i ako resi gasenje racunara nece da resi ove temperature,rekao je da moze da se salje na garanciju ne znam kakva je procedura kad se kupi nova karta sa kp moracu da ga pitam.

Nije komplikovano.Bitno je da dobro upakujes da ne dodje do ostecenja u transportu.Ja sam par puta reklamirao kod Madjara i nisam dugo cekao ali u svakom slucaju ti je to najsigurnije resenje.Ako ti nije dao nesto napismeno onda su papiri kod njega.Javi sta si uradio na kraju.

Nije komplikovano.Bitno je da dobro upakujes da ne dodje do ostecenja u transportu.Ja sam par puta reklamirao kod Madjara i nisam dugo cekao ali u svakom slucaju ti je to najsigurnije resenje.Ako ti nije dao nesto napismeno onda su papiri kod njega.Javi sta si uradio na kraju.
Koje ventilatore da uzmem,jel bolje 2 140mm ili 3 120mm,da ne budu mnogo bucni u radu.

Aman, reklamiraj kartu. Nepotrebno bacas pare na ventilatore

Aman, reklamiraj kartu. Nepotrebno bacas pare na ventilatore
Meni svi preporucuju ventilatore da dodam za ubacivanje vazduha,svakako cim taj hotspot odmah raste pre nego sto kuciste pocne uopste da se greje vidim da je reklamiranje karte neophodno,al samo jos za ventilatore nisam siguran.

Nisu svi preporucivali ventilatore
Ok,ja kad stavim ruku nazad ventilator nikad ne duva neki topao vazduh,ne znam da li je to u redu,verovatno nije i taj sto je stavljen radi bezveze i pravi buku.
Preporucivali su mi stranci na nekim forumima gde sam se raspitivao i svi mi kazu da treba ventilatore da ubacim i da je kuciste lose po pitanju toga sto ugranicava protok za ulaz vazduha.

Ok,ja kad stavim ruku nazad ventilator nikad ne duva neki topao vazduh,ne znam da li je to u redu,verovatno nije i taj sto je stavljen radi bezveze i pravi buku.
Preporucivali su mi stranci na nekim forumima gde sam se raspitivao i svi mi kazu da treba ventilatore da ubacim i da je kuciste lose po pitanju toga sto ugranicava protok za ulaz vazduha.
Da ti trebaju ventilatori, procesor ti ne bi radio na normalnih 65°C. Razlika izmedju edge temp i hotspot za graficku od ~40°C je samo i iskljucivo do lose termalne paste. Ventilatorima bi samo malo pomogao, ali bi ti temp i dalje isle preko 100°C sto nije normalno. Moja 6600XT koja je overclockovana nije prelazila 90°C hotspot u igrama.

Koji model 6600XT imas?

Da ti trebaju ventilatori, procesor ti ne bi radio na normalnih 65°C. Razlika izmedju edge temp i hotspot za graficku od ~40°C je samo i iskljucivo do lose termalne paste. Ventilatorima bi samo malo pomogao, ali bi ti temp isle i dalje preko 100°C sto nije normalno. Moja 6600XT koja je overclockovana nije prelazila 90°C hotspot u igrama.

Koji model 6600XT imas?
Power Color Red Devil 8GB,mislim da je dobra verzija karte.

Promaklo mi je, sad vidim da si vec spomenuo. Odlicna je karta, ali ne bi bio prvi put da se Power Color-u desi da stavi losu pastu na graficku.

Kartu su mi vratili sa "servisa",nisu je otvarali uopste,po svemu sudeci nisam novu dobio,tako da je i dalje ista i iste su temperature,sta sledece da preduzmem,dal vredi da nosim u servis u mom gradu i ako je u garanciji,koliko su te temperature uopste lose za kartu posto ona radi na povecanoj temperaturi samo dok se igraju igrice.

Idemo Niš, kolege pomozite čoveku da za početak zameni termalnu pastu,
sigurno ima nekog iz Niš na forumu ko je malo stručniji.

Honeywell PTM 7950 ili Upsiren PCM-1 umesto paste i godinama miran

Mada i neka gusca teza pasta ce da izdrzi par godina, svejedno ako vec neces sam @Slaven Nikolic menjati, bolje bilo sta da ti stave/zamene u servisu, nece skoditi.

Nazad
Vrh Dno