Šta je novo?

Hardver GIGABYTE B450 AORUS ELITE V2 (rev. 1.0)

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

miskoruzic

Poznat
Učlanjen(a)
13.06.2022
Poena
30
Pošto planiram da kupim procesor ''AMD Ryzen 5 5600'', grafičku karticu ''SAPPHIRE Pulse AMD Radeon RX 6600 8GB'', i ram memoriju ''KINGSTON DDR4 8GB 3200MHz Fury Beast'' (2 x 8GB), primetio sam da je dosta pala cena za matičnu ploču ''GIGABYTE B450 AORUS ELITE V2 (rev. 1.0)'', cena joj je svega (11,484 din) u (BCGroup). Ono što me interesuje da li ova matična mora da se apdejtuje za 5-u generaciju (Ryzen 5 5000) procesora i da li podržava ''PCI Express 4.0'' standard. Ovi prodavci u (BCGroup) navodno tvrde da nije potreban apdejt ploče i da navodno ploča podržava ''PCI Express 4.0'' standard, međutim na oficijalnom sajtu ja ne vidim da tako piše. Zato mi je što pre potrebna pomoć oko tačne informacije vezano za ovu matičnu ploču. Inače ja sam do danas planirao da uzmem matičnu ploču ''GIGABYTE B550M AORUS ELITE (rev. 1.0)'' koja isto ima lepu cenu (12,589 din) i koja je sigurno kompatibilna za za 5-u generaciju (Ryzen 5 5000) procesora i sigurno podržava ''PCI Express 4.0'' standard. Hvala unapred na odgovoru.

Napisi koliki ti je budzet da bi znali da se uklopimo, da li kupujes u domacim prodavnicama i online ili moze i kupujem prodajem da dodje u obzir. Takodje, napisi sta je sa ostalim komponentama, prenosis li nesto iz starog PC-a (kuciste, napajanje...)?
Ta B450 koliko ja znam ne podrzava PCIe 4.0, samo 3.0. Sto se tice biosa, to ne moze niko da ti kaze, moze biti najnoviji, a moze biti i najstariji. Na sajtu pise da je ploca spremna za 3000, na stranicama neki ljudi kazu da im je dosla sa najnovijim biosom. Ono sto je zeznuto, ploca nema q-flash sistem gde bi putem usba updatovao plocu, to znaci da bi ti onda trebao neki procesor iz 3000 serije kako bi izvrsio update, tako da je to igra na srecu.
Sto se tice GIGABYTE B550M AORUS ELITE (rev. 1.0), radice posao, ako mozes dodati jos 2.000 idi na ASUS TUF Gaming B550M-plus jer je malo bolja (pod uslovom da ti ne treba DVI port. Iz iste prodavnice je pa se cenkaj na sajtu par dana da ti spuste na oko 14.500+-).

Ryzen 5600 podržavaju i B450 i B550 samo ne od prvog biosa, tako da verovatno treba ažuriranje i za pomenutu GIGABYTE B550M AORUS ELITE (rev. 1.0), Najbolje da ti ažuriranje urade u prodavnici gde kupiješ, moraš tražiti. MSi b550m-p gen3 i b550 gaming gen3 mislim da su jedine jeftinije koje podržavaju od prve verzije .

Mali off da se ubacim za slično pitanje, sutra mi stiže rx6700xt, ploča je GA-AB350M-Gaming-3. Je l moram i ja da radim update biosa? Mislim da podržava update preko fleša

Mali off da se ubacim za slično pitanje, sutra mi stiže rx6700xt, ploča je GA-AB350M-Gaming-3. Je l moram i ja da radim update biosa? Mislim da podržava update preko fleša
Ne moras, medjutim uvek je bolje updatovati BIOS na poslednju verziju zbog mnogo drugih stvari.
Sto se tice update preko flesa, to podrzava svaka ploca. Stvar je u tome sto novije ploce mogu da se updatuju samo preko flesa, bez procesora i ostalih komponenti (izuzev maticne i napajanja), a ti mozes i sa svim prikljucenim komponentama jer ti i ovako sve normalno radi.

Napisi koliki ti je budzet da bi znali da se uklopimo, da li kupujes u domacim prodavnicama i online ili moze i kupujem prodajem da dodje u obzir. Takodje, napisi sta je sa ostalim komponentama, prenosis li nesto iz starog PC-a (kuciste, napajanje...)?
Ta B450 koliko ja znam ne podrzava PCIe 4.0, samo 3.0. Sto se tice biosa, to ne moze niko da ti kaze, moze biti najnoviji, a moze biti i najstariji. Na sajtu pise da je ploca spremna za 3000, na stranicama neki ljudi kazu da im je dosla sa najnovijim biosom. Ono sto je zeznuto, ploca nema q-flash sistem gde bi putem usba updatovao plocu, to znaci da bi ti onda trebao neki procesor iz 3000 serije kako bi izvrsio update, tako da je to igra na srecu.
Sto se tice GIGABYTE B550M AORUS ELITE (rev. 1.0), radice posao, ako mozes dodati jos 2.000 idi na ASUS TUF Gaming B550M-plus jer je malo bolja (pod uslovom da ti ne treba DVI port. Iz iste prodavnice je pa se cenkaj na sajtu par dana da ti spuste na oko 14.500+-).
Ja sam inače ljubitelj ASUSA i GIGABYTE, ali pošto mi je mali budžet kupio bih ipak ovu matičnu ''GIGABYTE B550M AORUS ELITE (rev. 1.0)'' - (12,589 din), mislim da neću pogrešiti, čitao sam pozitivne recenzije za ovu ploču, u stvari uvek su ''GIGABYTE AORUS'' ploče i bile na dobrom glasu kao i ''ASUS TUF''. U svakom slučaju hvala puno na preporuci. Pozdrav.

Vrh Dno