Šta je novo?

Dell Optiplex 7040 SFF drajveri

pcpartpicker

Cenjen
Učlanjen(a)
05.04.2019
Poena
125
Pozz ljudi.
Uzeh i ja sebi svoj prvi mini PC, polovan.
Radi bez problema hvala Bogu,malo sam čačkao, nego ja kakav sam perfekcionista uvek želim instalirati orginalne drajvere sa websajta.
Međutim na sajtu koliko vidim nemoguče je skinuti pojedinačni drajver nego neki app koji onda pretpostavljam ažurira drajvere,ali na tom PC-iju.
Mislio sam da je moguče skidati .exe fajl za svaki pojedinačni driver.
Pogledam na device manager, ne vidim nikakvih uskličnika i upozorenja.
Najbolje onda da ništa i ne diram ako su drajvere instalirani od strane Windows Update, a?

Dell je to, unesi broj modela i izbaciće ti drajvere baš za taj model. Kod njih još i najbolje radi ta pretraga za drajvere.

Ako ne izbacuje, onda ih nema za tvoj sistem (zvanično, posebno ako gledaš Win 11 koji nije podržan na tom računaru). Prebaci ručno na stariji Windows i vidi šta tu ima.

Dell je to, unesi broj modela i izbaciće ti drajvere baš za taj model. Kod njih još i najbolje radi ta pretraga za drajvere.

Ako ne izbacuje, onda ih nema za tvoj sistem (zvanično, posebno ako gledaš Win 11 koji nije podržan na tom računaru). Prebaci ručno na stariji Windows i vidi šta tu ima.
Pa model je 7040M.
Ne nudi mi se ono tipa kao za HP ako me razumeš.
Isto volio bi znati mozel ici u njega m.2 SSD.

Imaš sa strane tog kompa i servisni broj, pa njega ukucaj i izbaciće ti sve na tacni.

Fotkaj to što imaš sa strane Dell-a gde pišu informacije o njemu (serijski i slično), pa će da se pogleda.

Ako ne izbacuje i imaš Win 11, to je jer nema šta da izbaci (zvanično podržano nije).

Kao što rekoh, zvanična podrška samo do 10-ke postoji, nema posle. Inače, taj service tag ne vodi na računar koji si napisao u nazivu da je. Izbacuje da je OptiPlex 3040 Micro.

Posle toga ili pustiš sam Win da instalira drajvere ili tražiš ručno po netu u zavisnosti od komponente do komponente (mahom to budu drajveri za zvuk, wifi i grafiku). Ovo za samostalno traženje ne preporučujem ako ne radiš redovno jer su drajver "sajtovi" prepuni kojekakvih gamadi, s toga ako ti je volja baš nešto novije da instaliraš, onda čitaj dalje...

Uvek možeš da instaliraš i drajvere za 10-ku (sa Dell sajta) ako su noviji od onih koje sam Win ubacuje. Nije 100% idealna situacija, ali mahom radi bez problema.

Kao što rekoh, zvanična podrška samo do 10-ke postoji, nema posle. Inače, taj service tag ne vodi na računar koji si napisao u nazivu da je.

Posle toga ili pustiš sam Win da instalira drajvere ili tražiš ručno po netu u zavisnosti od komponente do komponente (mahom to budu drajveri za zvuk, wifi i grafiku).

Uvek možeš da instaliraš i drajvere za 10-ku (sa Dell sajta) ako su noviji od onih koje sam Win ubacuje. Nije 100% idealna situacija, ali mahom radi bez problema.
Nisi mi rekao ništa što nisam znao.
Trebam linkove za drajvere invidividualno.
Nisam piitao za W11 jer me i ne zanima..

Pa sve ima na sajtu, milion drajvera sa sve download linkovima.

Ne znam kako drugačije da ti pomognem?

edit: fotka

Prilozi

• 2023-07-22_203024.png
    2023-07-22_203024.png
    777.5 KB · Pregleda: 52
Pa sve ima na sajtu, milion drajvera sa sve download linkovima.

Ne znam kako drugačije da ti pomognem?

edit: fotka
Mozes li poslati mi link jer kod mene to ne izbacuje.
Al to piše da je Optiplex 3040 sad sam zbunjen...mislio sam da je kod mene 7040 a možda je ipak 3040 jer je i3 instaliran.

Ne.

Nego baš za ovo što ti sada radiš, tražiš drajvere i ostale informacije o kompu.

Imas na sjtu negde i ceo recavery image windows 10 bas za tvoju masinu sa sve drajverima i dell programima podesenim kao kad je bio nov.
Ja sam tako skino za moj dell 3050 micro

@pcpartpicker

Sto se opterecujes trazenjem kada ce Windows pri prvom update-u povuci drajvere za koje
smatra da su najbolja verzija ???

@pcpartpicker

Sto se opterecujes trazenjem kada ce Windows pri prvom update-u povuci drajvere za koje
Po mom iskustvu sa radom računara (preko 20 god) uvek je bolje imati oficijelni drajver sa websajta instaliran.
Imas na sjtu negde i ceo recavery image windows 10 bas za tvoju masinu sa sve drajverima i dell programima podesenim kao kad je bio nov.
Ja sam tako skino za moj dell 3050 micro
Slabo se snalazim na njhovom websajtu, može li pomoć ako to već ima?
@pcpartpicker

Nema sve,jer čudi me da Windows nije instalirao Intel-ov drajver za grafičku.

Poslednja izmena:
Hvala svima.Nasao sam Windows je sve valjda uredno instalirao,slazem se sa korisnikom gore da mozda bolje vise nista ne dirati jer mi lepo radi ovako.
Sad samo me zanima sta bi se eventualno moglo nadograditi sem SSD?
Procesor je slabasni i3 6100T, da li je on izmenjiv?
SSD ide na nadogradnju jer ovaj neki Sandisk ima katastrofalnu brzinu pisanja a samo je 128 giga.
Da li je moguce ugraditi m.2 SSD,jer vidim slot ali ne znam jel za njega?
Hvala.\skinut cu svakako mada ne planiram drzati nista bitno na ovom kompu.

Pazi sa M2 kod mene mogu samo m2 pci a m2 ssd nerade

Ne znam,pokusavam da nadjem specs ali me bacaju linkovi na noviji model sa i5 9500t. :/
I nije mi jasno kako samo podrzava DDR3...a šesta gen.
Volio bi naci specs, jel moguca nadogradnja sa m.2 SSD, te koji su USB 3.0 portovi dal 3.1 te koji RAM max podrzan.

Poslednja izmena:
Hvala svima.Nasao sam Windows je sve valjda uredno instalirao,slazem se sa korisnikom gore da mozda bolje vise nista ne dirati jer mi lepo radi ovako.
Sad samo me zanima sta bi se eventualno moglo nadograditi sem SSD?
Procesor je slabasni i3 6100T, da li je on izmenjiv?
SSD ide na nadogradnju jer ovaj neki Sandisk ima katastrofalnu brzinu pisanja a samo je 128 giga.
Da li je moguce ugraditi m.2 SSD,jer vidim slot ali ne znam jel za njega?

Hvala.\skinut cu svakako mada ne planiram drzati nista bitno na ovom kompu.

Pozz. Napiši šta imaš

Koji RAM ?
Trenutni procesor ?
Slikaj taj konektor za m.2 , možda može nešto da se uradi, a ako ne, onda preko adapera i slota za grafiku.

Pozz. Napiši šta imaš

Koji RAM ?
Trenutni procesor ?
Slikaj taj konektor za m.2 , možda može nešto da se uradi, a ako ne, onda preko adapera i slota za grafiku.
I3 6100T, 2X8GB DDR 3 1600MHz Kingston i Hynix.
Hocu pokusat cu slikat tokom dana, mozda to i nije m.2 konektor.
Ne bih rekao da u ovaj moze m.2 SSD, previse je malen uredjaj.Slikam kasnije.

I3 6100T, 2X8GB DDR 3 1600MHz Kingston i Hynix.
Hocu pokusat cu slikat tokom dana, mozda to i nije m.2 konektor.
Ne bih rekao da u ovaj moze m.2 SSD, previse je malen uredjaj.Slikam kasnije.

Proveri spisak podržanih procesora. Izaberi neki i prveri cene kod nas i na Alliju. Za NVME ako ne bude ništa može preko adaptera u slot za grafiku. Za šta ćeš da koristiš računar ?

Proveri spisak podržanih procesora. Izaberi neki i prveri cene kod nas i na Alliju. Za NVME ako ne bude ništa može preko adaptera u slot za grafiku. Za šta ćeš da koristiš računar ?
Ma jook nije to to, ovde piše VGA znači neki "propierarty" konektor za grafičku, pitaj Boga kakva grafička...meni se učinilo na brzinu da je m.2.
Ma samo za browsing i gledanje YT videa u 1080p.
Znači mogu samo nadogradit SSD većim kapacietom što mi i ne treba tj većom write brzinom,ne znam koliko mi je to bitno.Veći kapacitet mi ne treba ne planiram ništa držati sem OS-a i par programčića.

Prilozi

• 20230723_173652.jpg
    20230723_173652.jpg
    233 KB · Pregleda: 35
Poslednja izmena:
Sta im znaci u stvari service tag?
Da je uredjaj popravljan?

Kod Dellovih račuanara, Service Tag je serijski broj.

Pozz. Napiši šta imaš

Koji RAM ?
Trenutni procesor ?

Dellovi MFF (a i od drugih proizvođača nemaju mogućnost ugradnje grafičke kartice zbog malog kućišta. Taj slot je za Wi-Fi karticu, nije M.2 slot.

Specifikacija koja je na ovoj stranici:

kaže da možeš jedino ubaciti SATA SSD.

EDIT: Ipak jeste M.2 2230 slot. Nisam siguran da li ga možeš koristiti za storage.

Ma jook nije to to, ovde piše VGA znači neki "propierarty" konektor za grafičku, pitaj Boga kakva grafička...meni se učinilo na brzinu da je m.2.
Ma samo za browsing i gledanje YT videa u 1080p.
Znači mogu samo nadogradit SSD većim kapacietom što mi i ne treba tj većom write brzinom,ne znam koliko mi je to bitno.Veći kapacitet mi ne treba ne planiram ništa držati sem OS-a i par programčića.

Matična bi trbaslo da ima neki slot za grafiku ?

Koji su podržani procesori ?

• 6th Generation Intel Core i3/i5/i7 series
bilo šta od i5 6500 pa na gore je u redu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno